22/09/22

KODIN VALAISTUS KUNTOON: SOPIVAN LAMPUN VALINTA

82

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: LEDVANCE

Ledvance älyvalaistus

Olen niitä ihmisiä, joille valo on paljon enemmän kuin vain käytännöllinen apu siihen, että näkisi paremmin. Koen, että omassa kodissa valolla on valtavan tärkeä rooli tunnelman luojana ja tästä syystä olen miettinyt kodin valaistusta varsin tarkkaan. Kotonamme on paljon erilaisia valonlähteitä ja kattolamppu sytytetään itse asiassa vain harvoin, sillä tunnelmallisempi ja kauniimpi valo syntyy useammin epäsuorasti jalka- ja pöytävalaisinten avulla. 

Vaikka suhtaudun pieteetillä valaistukseen, täydellisen valaistuksen loihtiminen ei silti ole välttämättä maailman helpoin tehtävä. Vaikka valonlähteet olisikin mietitty ja sijoiteltu onnistuneesti, pahimmassa tapauksessa tunnelman voi lässäyttää ihan vääränlainen lamppu. Ja voin vaikka vannoa, että en takuuvarmasti ole ainoa ihminen, joka on joskus ostanut tarpeisiinsa nähden aivan väärän lampun – enhän? 

Muistan yhdenkin kerran, kun kaipasin kotiini hiukan kirkkaampaa valaistusta pimeiden talvipäivien keskellä ja lamppua paikoilleen sovitellessa totesin kauhuissani asuntoni näyttävän kuin leikkaussalilta. Valitsemani lamppu oli aivan liian kirkas sekä valon sävy aivan liian kylmä. Valoa totisesti oli, mutta tunnelma oli tiessään. Nyt kuitenkin olen löytänyt tähän pulmaan täydellisen ratkaisun: Ledvancen älyvalaistuksella miellyttävän ja sopivan valaistuksen löytäminen on todella helppoa ja valaistusta voi tarvittaessa säätää mieluisaksi tilanteen mukaan muutamalla klikkauksella.

Ledvance älyvalaistus

TERMIT HALTUUN

Kun palataan vähän ajassa taaksepäin, hehkulamppuaikaan lamppujen ostaminen oli verrattain helppoa: piti lähinnä vain muistaa, että tuliko lampussa olla 40 vai 60 wattia. Kun hehkulamput jäivät ledivalojen tieltä historiaan, sopivan lampun valinta on tuntunut vaikeammalta, vaikka uusi sähköä säästävä ja pitkäkestoinen led-teknologia toikin mukanaan paljon muuta hyvää. Kun watit vaihtuivat lumeneihin ja kelvineihin, meikäläisellä menee sormi suuhun. Veikkaan, että en ole hämmennykseni kanssa yksin, joten mietin, että voisi olla hyvä käydä lyhyesti läpi aiheeseen liittyvää sanastoa ja perusperiaatteita.

LUMEN

Lumen (lm) on siis mittayksikkö, joka kertoo lampun tuottaman valon määrän. Itse asiassa tämä on valon mittaamiseen paljon wattia toimivampi mittayksikkö, sillä watti oikeastaan kuvastaa vain sähkönkulutusta. Koska LED-valot ovat energiatehokkaita, valovirran tehoa kuvaamaan käytetään nykyään lumenia. 40 watin tehoa vastaa LED-valoissa noin 400-500 lm valovirta ja 60 watin tehoa puolestaan noin 800 lm lamppu.

KELVIN

Kelvin (K) puolestaan kertoo valon värilämpötilaa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä pienempi luku, sitä lämpimämpi valo. Ja vastavuoroisesti mitä suurempi luku, sitä viileämpi valo. Esimerkiksi 2700 K vastaa lämmintä valkoista valoa, 4000 K neutraalia valkoista valoa ja 5400 K viileän valkoista valoa. 

*

Tänä syksynä löysin kuitenkin viimein lamppuongelmiini todella toimivan ja yksinkertaisen ratkaisun, jonka kanssa ei tarvitse enää ikinä murehtia lumeneista tai kelvineistä, saati siitä tuliko ostettua oikeanlainen lamppu – kunhan sen kanta on oikean kokoinen. Ledvancen älyvalaistuksella valon kirkkautta ja värilämpöä voi nimittäin säätää mielensä mukaan tilanteeseen sopivaksi. Ja kaikki tapahtuu helposti wiFi-yhteyden kautta kännykkäsovelluksella.

Ledvance älyvalaistus

LEDVANCEN ÄLYVALAISTUS – NÄIN SE TOIMII

Älypuhelimet ja älytelevisiot ovat meille jo arkipäiväisiä itsestäänselvyyksiä, mutta äly on tullut myös osaksi valaistusratkaisuja. Sopivan valaistuksen säätäminen onnistuu parilla kännykän klikkauksella eikä enää koskaan tarvitse harmitella, että tuli ostettua ihan vääränlaista valoa kajastava lamppu. 

Rehellisesti sanottuna en olisi ikinä uskonut, että valaistuksen säätäminen omiin tarpeisiin voisi olla näin helppoa! Ja väitän, että Ledvancen älyvalaistus ja sovellus ovat jo nyt parantaneet elämänlaatuani, vaikka olen ehtinyt elää niiden kanssa vasta reilun viikon. Tätä kokeiltuaan tuntuu aika vaikealta ajatus siitä, että pitäisi palata entiseen.

Tämä kaikki on paljon sanottu ihmiseltä, joka usein kokee alkuun uusien teknisten sovellusten ja laitteiden käyttöönoton hankalaksi – vähintäänkin kynnys opetella ja omaksua uusia systeemejä käyttöön on korkea, vaikka itse käyttö olisikin sitten yksinkertaista. Mutta Ledvancen älyvalaistuksen käyttö todellakin on niin helppoa, että asensin valaistuksen toimintakuntoon ihan itse muutamassa minuutissa. Tämä ei vaadi juuri minkäänlaista teknistä osaamista. Jos minä osasin, osaat takuulla sinäkin. 

Ledvance älyvalaistus

Parasta älyvalaistuksessa on se, että valaistusta voi helposti ja nopeasti muuttaa tunnelmaan, mielialaan ja tarpeeseen sopivaksi: kirkkaampaa ja viileämpää valoa esimerkiksi työskentelyyn ja meikkaamiseen ja himmeämpää ja lämpöisempää esimerkiksi rentoutumiseen. RBGW WiFi -lampuissa on valittavana myös erilaisia valoja kaikissa sateenkaaren väreissä, jos kotiin haluaa luoda esimerkiksi hiukan juhlatunnelmaa.

Valaistuksen ohjaaminen sovelluksella on todella helppoa: kullekin lampulle voi antaa sovelluksen kautta helposti tunnistettavan nimen (tai vaikkapa liittää mukaan kunkin valaisimen kuvan). Valaisimen voi kytkeä sovelluksen avulla päälle ja pois – ja valaisimista voi luoda ryhmiä, jolloin voi esimerkiksi sammuttaa kaikki saman huoneen lamput yhdellä klikkauksella. Älyvalaisimia voi sovelluksen lisäksi käyttää myös tavallisten valokytkinten avulla sekä WiFi-kaukosäätimen tai älykaiuttimen kautta ja useimmat tuotteet toimivat lisäksi Hey Google- ja Alexa-äänikomennoilla. Jokainen voi siis valita itselleen sopivan tavan käyttää älyvalaisimia – vaihtoehtoja on monia. 

Ledvance älyvalaistus

Lämmin valo vs. viileämpi valo

Ledvance älyvalaistus Ledvance älyvalaistus

RBGW WiFi -lampuissa on valittavana myös erivärisiä valoja.

Ledvance älyvalaistus

HALUAN KOKEILLA ÄLYVALAISTUSTA – MITEN PÄÄSEN ALKUUN?

Jos älyvalaistusta haluaa lähteä matalalla kynnyksellä kokeilemaan, jo yhdelläkin älylampulla pääsee mainiosti alkuun. On kuitenkin varoitettava, että ainakin minulle kävi niin, että älyvalaistukseen hurahdettuani tuli halu uusia kaikki lamput älysovellukseen yhteensopiviksi. 

Lamppuja on tarjolla monenlaisia, monen näköisiä ja erilaisilla ominaisuuksilla. Minulle itselleni esimerkiksi oli yllätys, että kaikki älylamput eivät näytäkään sellaisilta perinteisilta “energiansäästölampuilta”, vaan Ledvancen valikoimassa on myös kauniita vintage-tyylisiä lamppuja, jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi design-valaisimiin, joissa itse lamppu jää näkyviin. Ylipäänsä lamppuja löytyy hyvin monenlaisiin tarpeisiin ja valaisimiin ja ominaisuudet vaihtelevat hiukan lampun tyypistä riippuen.

Ledvance älyvalaistus

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarvitset siis vain valaisimen, älylampun, älypuhelimen ja WiFi-yhteyden. Ledvancen Smart + WiFi -tuotteet vaativat toimiakseen WiFi-yhteyden (2,4 GHz) ja valoja voi näppärästi operoida maksuttoman kännykkäsovelluksen avulla. Meidän kolmiossamme WiFi-yhteyden teho riittää hyvin ympäri asuntoa, mutta jos asunto on kovin iso, älyvalaistus saattaa vaatia toimiakseen WiFi-signaalin vahvistinta. Meillä ovat käytössä nämä WiFi-yhteydellä toimivat lamput, mutta Ledvancen tuotevalikoimasta löytyy myös Bluetooth- ja Zigbee-yhteydellä toimivia lamppuja. 

Mainittakoon myös, että vaikka meidän kodissamme ulkovalaistukselle ei ole tarvetta, niin älyvalaistus soveltuu myös ulkotiloihin – kannattaa siis pitää mielessä, jos kotoa löytyy esimerkiksi parveke tai puutarha. Lisäksi älyvalaistuksen voi yhdistää kameravaloihin tai hälytysjärjestelmiin ja WiFi-yhteydellä valoja voi myös ajastaa ja ohjata etänä, jos esimerkiksi on poissa kotoa ja haluaa luoda simuloida läsnäoloa turvallisuussyistä.

SMART+ WiFi -tuotteiden jälleenmyyjiä ovat Suomessa muun muassa Bauhaus, K-Rauta ja Verkkokauppa.com.

Ledvance älyvalaistus

LEDVANCE-ÄLYKODIN MUUT TUOTTEET

Älylamppujen lisäksi Ledvancen valikoima on täynnä muitakin älykkääseen kotiin soveltuvia tuotteita kuten valaisimia ja älypistokkeita. Olemme testailleet kotona myös älypistoketta, jonka avulla on mahdollisuus esimerkiksi ajastaa valoja toiveiden mukaan. Älypistoketta voi kuitenkin myös käyttää muihinkin tarkoituksiin: me asensimme sen kahvinkeittimeen niin, että kun kahvinkeittimen lataa illalla valmiuteen, sen voi säätää älypistokkeen ja sovelluksen avulla aamulla käynnistymään valitsemanaan ajankohtana – tai vain kytkeä päälle jo peiton alla vielä makoillessaan. Ja mikä kiinnostavaa näin sähkön hinnan noustessa, niin älypistokkeen avulla voi myös tarkkailla siihen liitetyn laitteen sähkönkulutusta. 

*

Oletteko jo kokeilleet älyvalaistusta tai älypistokkeita ja millaisia kokemuksia teillä on niistä? Voin itse lämmöllä suositella Ledvancen älytuotteita – olen näistä vilpittömästi itse todella innoissani! Ja minä en siis yleensä ole se ihminen, joka intoutuu tekniikasta, mutta silloin kun se oikeasti helpottaa elämää ja tekee arjesta näppärämpää, ei sille voi kuin näyttää peukkua.

Ledvance älyvalaistusLedvance älyvalaistusLedvance älyvalaistus Ledvance älyvalaistus Ledvance älyvalaistusLedvance älyvalaistus

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Koti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts