7/12/21

Unelmien ruokapöytä: Asplund Palais Royal

6 81 Pupulandia | Koti | Taulut ja taide

Onneksi moni teistä tuntuu tykkäävän sisustusjutuista, sillä niitä on luvassa tulevina aikoina – niin myös tänään! Tällä kertaa tarkempaan esittelyyn pääsee ruokailutila sekä uusi ruokapöytämme. Itse asiassa ainoa uuteen kotiin kokonaan uutena hankkimamme huonekalu on ollut ruokapöytä. Vanhassakaan ei sinänsä ollut mitään erityistä vikaa, mutta suurempi ruokailutila mahdollisti myös hiukan suuremman pöydän, jonka ympärille mahtuu enemmän ystäviä ja rakkaita istumaan iltaa yhtä aikaa.

Olen pitkään haaveillut pyöreästä ruokapöydästä, mutta vielä koskaan minulla ei ole ollut riittävän tilavaa keittiötä tai ruokailutilaa tarpeeksi suurelle pyöreälle pöydälle. Mutta nyt on, joten tuumailin, että ehkä voisin viimein toteuttaa haaveeni. Etsiskelimme sopivaa pöytää aikamme ensin käytettynä, mutta sopivaa ei tuntunut löytyvän vielä kuukausienkaan etsiskelyn jälkeen, joten tutkailin tarjontaa myös uutena sekä mahdollisuuksia teettää mieluisa. Aika nopeasti ajatus kuitenkin selkiytyi: sen jälkeen kun bongasin ruotsalaisen Asplundin pyöreän Palais Royal -pöydän, ei mikään muu vaihtoehto enää tuntunut oikein miltään.

Kävimme asiasta puolison kanssa pitkiä neuvotteluita, tutkimme vaihtoehtoja, puntaroimme hintaa ja muitakin mahdollisuuksia. Sehän siinä aina on yhteistä kotia laittaessa, että yksin ei vain voi diktaattorina päättää asioita, vaikka omat toiveet olisivatkin kirkkaina mielessä. Ilokseni puoliso kuitenkin lämpeni ajatukselle Asplundin pöydästä, vaikka tykkäsi kovasti muutamasta muustakin vaihtoehdosta. Pöydällä oli toki hintaa, mutta joku sanoi hyvin, että jos kyseessä on tavara tai kaluste, joka on käytössä joka ikinen päivä, se on sijoituksen arvoinen. Kompromissiratkaisut saattaisivat myös alkaa pidemmän päälle harmittaa, joten valitsimme kerralla mieluisan.

Pupulandia | Koti | Ruokailutila ja ruokapöytä

Suomessa Asplundin Palais Royal -pöytää myy Finnish Design Shop, mutta harmikseni heillä valikoimassa oli vain valkopetsattu versio. Olin Asplundin sivuilta huomannut, että pöydästä on olemassa useampiakin sävyjä ja olin iskenyt silmäni luonnollisen tammen väriseen. Lopulta asia kuitenkin ratkesi helposti, kun sain vihiä, että Finnish Design Shopin kautta saa pyynnöstä tilattua myös muita sävyjä. Ja pari viikkoa sitten noin kolmen kuukauden odotus viimein päättyi ja saimme uuden pöydän kotiin. Enkä voisi olla tyytyväisempi! Tämä on meille ihan täydellinen.

Pöytä on halkaisijaltaan 130 cm ja aika täydellisen kokoinen juuri tähän meidän ruokailutilaamme. Sen ympärille mahtuu kuusi tuolia ja tykkään siitä, että pöydän keskellä oleva jalka jättää tilaa asetella tuoleja vapaasti pöydän ympärille. Luonnollinen tammen sävy on myös hurjan kaunis. Meillä on muuten kotona vintage-kalusteissa aika paljon tummaa puuta, mutta vaaleampi tamminen sävy tuntui kivalta valinnalta ruokailutilaan, joka on nyt värimaailmallaan ikään kuin erotettu ”omaksi tilakseen” värikkään olohuoneen sisällä, kun myös ruokailutilan seinälle ripustetuissa tauluissa on mustavalkoinen väriteema.

Pupulandia | Koti | Taulut ja taide

Ostimme kesällä Torista myös käytettynä uudet ruokapöydän tuolit, sillä arvelin, että koivunväristen vintage-koulutuolien sävy ei välttämättä sopisi parhaalla mahdollisella tavalla yhteen uuden ruokapöydän kanssa. Lisäksi tuoleja oli vain viisi ja tarvitsimme kuusi. Tykkään valtavasti tuosta koulutuolin klassisesta designista ja pidinkin silmiäni auki, josko löytäisin käytettynä samantyyppisiä mustassa värissä. Sopivasti bongasin pian muuton jälkeen Torista myynnistä 6 kpl hyväkuntoisia Iskun Tuoli 50 -klassikkotuoleja – nimenomaan mustana. Kurt Hvitsjön 50-luvulla suunnittelema ja sittemmin design-klassikoksi muodostunut Tuoli 50 palkittiin kultamitalilla vuonna 1955 ja nämä koulutuolit ovat varmaan vieläkin käytössä joissakin kouluissa. Ja nyt kun pääsin sovittelemaan tuoleja ja pöytää yhdessä, niin mielestäni ne ovat aika onnistunut match.

Tajusin tässä itse asiassa vasta ihan jokunen päivä sitten, että olen 37-vuotias ja tämä Asplundin Palais Royal on ensimmäinen (!) ruokapöytä, jonka olen itse itselleni koskaan valinnut ja ostanut. Tähän mennessä on menty vanhemmilta perityllä, käytetyllä Ikea-pöydällä, joka on palvellut oikein hienosti viimeiset 15 vuotta, mutta se oli aina tarkoitettu väliaikaiseksi kompromissiratkaisuksi, kunnes löytäisin mieluisan. Lopulta olen oikeastaan ihan iloinen, että sinnittelin vuosikaudet ihan kelvollisella kompromissilla, sillä nyt minulla oli viimein tilaa ja budjettia ostaa se unelmien pöytä, jota toivon mukaan ei tarvitse enää koskaan vaihtaa uuteen. Ja vanha pöytäkin periytyi minulta takaisin vanhemmilleni ja mökille käyttöön – näppärää!

Nyt ruokailutilasta puuttuu enää matto ja ehkä joku valaisin pöydän yltä, mutta muuten alkaa olla jo valmista! Jotakin ideaa meillä on jo molemmista, mutta hyviä ehdotuksia sekä matosta että lampusta otetaan silti ilolla vastaan. :) Kenties tuohon seinäänkin jotain väriä – myös maalisävyjä saa ehdottaa!

Pupulandia | Koti | RuokailutilaPupulandia | Koti | RuokailutilaPupulandia | Koti | Ruokailutila ja ruokapöytä Asplund Palais Royal Pupulandia | Koti | Taulut ja taide

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Koti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Verna

  Upealta näyttää! Olen itsekin haaveillut uuteen kotiin noista Iskun tuoli 50-istuimista ruokapöydän tuoleiksi, ja niiden kanssa Grönlundin Bloom-valaisimesta – ajaton ja yksinkertainen, ja kattovalaisimeksi vielä ihan kohtuullisen hintainenkin. Jos haussa on statement-valaisimen sijaan harmonisempi kokonaisuus, toimisi aika hyvin myös teidän ruokapöydän kanssa!

 • S.p.

  Tuli mieleen et sopiskohan lohenpunainen tohon seinään? Vois ehkä sopia. Mut on hieno pöytä, ite en kyl loppujen lopuks taida tykätä pyöreistä pöydistä :). Mäkään en oo kyl ostanut koskaan omaa ruokapöytää, vaik oon lähes sun ikäinen.

 • Anna

  Pyöreä pöytä ja Kurt Hvitsjön 50-tuolit ovat hyvä kombo, löytyvät myös omasta kotoani. :D Tosin oma pöytäni on Ikean valkoinen ja tuolit ovat puunväriset, mustaksi maalatuilla metalliosilla. Tammi on todella kaunis materiaali.

 • Sini

  Ihana pöytä! Pyöreä pöytä on tosi kätevä, meillä myös käytössä. Sen ympärille mahtuu tarvittaessa myös muutama ylimääräinen tuoli. Näin tän valaisimen riippuvan teidän pöydän yllä jostain syystä :D https://www.verkkokauppa.com/fi/product/9783/qcsbd/Tom-Dixon-Melt-riippuvalaisin-50-cm-kupari-E27

 • heiskav

  Tää pöytä on kyllä niin upea! Pyöreä pöytä on tosi kiva, jos vain tilaa antaa myöten. Ja teille se näyttää todella sopivan.

  • Kiitos! Tähän tilaan pyöreä pöytä kyllä sopii ihanasti. Aiemmissa kodeissa pyöreälle pöydälle ei ole ollut tilaa, joten oli kivaa, että nyt haave viimein toteutui. :)

Related posts