1/11/23

Talven ihanimmat villahousut ja villapusero – kotimaista laatua suoraan Siikaisista

30

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: A+MORE & STOCKMANN

A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero

Kun syyssäät viilenevät, olen juuri se ihminen, joka kääriytyy mielellään villaan päästä varpaisiin. Todennäköisesti syksyn, talven ja kevään käytetyimpiä vaatteita omassa vaatekaapissani ovat villahousut, villapusero ja villasukat. Ja jos minulta kysytään, villahousuja voi erinomaisen hyvin käyttää myös ihmisten ilmoilla!

Kun A+more by Pupulandia -asustekokoelma julkaistiin alkusyksystä, jotain jäi vielä paljastamatta… Tänä syksynä nimittäin kokoelma saa ensimmäistä kertaa täydennyksekseen myös muutaman kylmissä säissä ihanasti lämmittävän vaatteen: täällä Suomessa Siikaisissa valmistetut laadukkaat villahousut ja -puseron! Voitte olla varmoja, missä vaatteissa minä tulen asumaan tulevan talven.

A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero A+more by Pupulandia villasukat

Suomessa Siikaisissa sijaitsevalla tehtaalla valmistettavat villapuserot ja villahousut ovat 100% Woolkmark-sertifioitua mulesing-vapaata villaa ja sävyt ovat samat kuin Siikaisissa valmistetuissa huiveissa, pipoissa ja villasukissa – joskin asustesetissä mausteena on vielä rauhallisten mustan, harmaan ja harmaanruskean lisäksi raikasta luonnonvalkeaa ja suloista vaaleansinistä. Näitä sävyjä voi kivasti yhdistellä myös keskenään sekä A+more by Pupulandia -kokoelman Italiassa valmistettuihin asusteisiin. 

A+more by Pupulandia -kokoelma syntyi vastalauseeksi pikamuodille, kehnolle laadulle ja lyhytkestoisille trendeille ja sen tavoitteena on ollut luoda jotakin kestävää, laadukasta ja ajatonta mutta silti ajankohtaista. Samoja periaatteita noudattavat myös kokoelman Suomessa valmistetut villavaatteet. Villavaatteet ovat osa A+more-kokoelman uutta Loungewear Studio -mallistoa, johon kuuluu myös vaatteita. Myymälöissä löydät A+more-neuleasusteet asusteosastolta ja A+more Loungewear Studio -malliston vaatteet alusvaateosaston yhteydestä. 

A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero, villapipo ja kaulahuivi A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero

Pohjois-Satakunnan suunnalla Siikaisissa sijaitseva Top Knit -tehdas on perustettu vuonna 1974 ja nykyisin firmaa luotsaava Antti Horppu on jatkanut neuletehtaan johdossa vanhempiensa elämäntyötä. 70-80-lukujen taitteessa tehtaalla on ollut peräti 40 työntekijää, mutta nykyisin toimintaa pyöritetään 8 hengen voimin. 

Pienessä tehtaassa ja pienemmän skaalan tekemisessä on myös etunsa: tämän kokoinen valmistaja pystyy tarvittaessa tekemään myös pikkumerkeille ja pieniä mallistoja tekeville suunnittelijoille hyvin pieniäkin eriä tuotteita. Suuremmilla valmistajilla minimitilausmäärät ovat usein pienten merkkien ulottumattomissa.

A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero

Sain elokuussa mahdollisuuden vierailla ihan paikan päällä Siikaisissa Top Knitin tehtaalla kurkistamassa neuleiden valmistusta. Jos kiinnostaa päästä myös itse kurkistamaan, tehdasta ja tuotantoprosessia esitellään Instagramin puolella kohokohdassa A+more Suomi.

Top Knit valmistaa pääasiassa neulepuseroita, neuletakkeja, pipoja, huiveja, käsineitä ja sukkia. Suomalaistehtaan tuotteet menevät ensisijaisesti kotimaan markkinoille, mutta jonkin verran on myös vientiä Hollantiin ja Yhdysvaltoihin sekä pieniä määriä Baltian alueelle. 

A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero, villapipo ja kaulahuivi A+more by Pupulandia villasukat

Viime vuosina on ollut paljon puhetta tekstiilialan katoamisesta Suomesta: osaajia ei enää ole ja nuorta sekä ammattitaitoista työvoimaa on vaikeaa saada houkuteltua syrjäkylillä sijaitseville tehtaille. Samat haasteet ovat tuttuja myös Siikaisissa, mutta niistä huolimatta alle 10 henkeä työllistävä Top Knit on Suomen suurin tasokoneilla neuleita valmistava yritys. Olen itse tosi iloinen siitä, että tämän yhteistyön kautta pystymme tukemaan myös kotimaista tekstiiliteollisuutta ihan konkreettisesti. 

Moni meistä suomalaisista kertoo suosivansa mielellään nimenomaan kotimaista tuotantoa ja pitävänsä kotimaisuutta tärkeänä arvona ostoksilla. Harmillisesti tilastot ostokäyttäytymisestä kertovat kuitenkin toistuvasti muuta – ja sen seurauksista saamme lukea jatkuvasti, kun laadukkaita ja vastuullisia kotimaisia yrityksiä kaatuu. Muistetaan siis, että meillä on konkreettista valtaa siihen, onko valmistusta Suomessa myös tulevaisuudessa. 

A+more by Pupulandia villahuivi, villahousut ja villapusero A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero

Myös pandemia ja Ukrainan sota ovat tuoneet omanlaisiaan haasteita neuletehtaan toimintaan, sillä materiaalien saatavuudessa ja toimitusajoissa on ollut ongelmia eikä tilanne vieläkään ole palautunut ihan entiselleen. Oli myös kiinnostavaa kuulla, että Top Knitin tehtaalla käytetään jonkin verran myös kotimaisesta villasta kehrättyä lankaa, mutta suomalaista villalankaa ei juuri valmisteta teollisesti. Tästä syystä sitä on heikosti saatavilla ja materiaalit ovat jonkin verran epätasalaatuisia, ja sen takia hävikkiä syntyy kotimaisen villan käytössä siksi enemmän. Muun muassa näistä syistä kotimaista villaa käytetään vaatevalmistuksessa tällä hetkellä varsin vähän.

Siikaisissa käytössä olevilla neulekoneilla tehdään saumattomia neuleita, joiden yksi etu on se, että hukkamateriaalia ei käytännössä synny juuri lainkaan. Saumattoman neuloksen valmistus on siis tässä mielessä huomattavasti ekologisempaa verrattuna leikattavista ja ommeltavista neuloksista valmistettuihin tuotteisiin, joiden valmistuksessa hävikkiä saattaa olla jopa 30% tuotetusta materiaalista. Aika hieno juttu, eikö totta?

A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero

Koko mallisto on nyt saatavilla sekä Stockmann-tavarataloissa että Stockmannin verkkokaupassa. Ja nämä villaiset neuletuotteet ovat myös ihana lahjaidea, jos haluat ilahduttaa läheistä lämmittävällä paketilla!

PS. Postauksen julkaisuhetkellä verkkokaupassa on saatavilla housuista vain harmaa sävy, mutta muutkin värit ovat tulossa myyntiin pian. Myymälöissä kaikkia värejä on jo esillä. :)

*

Jos kiinnostaa lukea lisää A+more-merkistä, filosofiasta sen taustalla sekä tämän yhteistyömalliston taustoista, historiasta ja syntyprosessista, suosittelen kurkkaamaan myös nämä vanhemmat postaukset:

A+more by Pupulandia: Ihania neuleasusteita Suomesta ja Italiasta

A+more by Pupulandia 5 vuotta!

Tehdasvierailu Italiaan ja kurkistus Täydellisen Pipon valmistusprosessiin

A+more by Pupulandia – sukellus suunnitteluprosessiin

Pupulandia x A+more: ei hikipajoja eikä akryylia, vaan ihania, vastuullisia laatuasusteita

Keskustelua trendeistä, vaatebisneksen haasteista ja vastuullisuudesta

Vaateteollisuudesta, ihmisyydestä ja vähän kvanttiteoriastakin

Debyytti asustesuunnittelijana ja ikioma tuotesarja

Täydellinen pipo on täällä

Täydellinen pipo teki paluun

A+more by Pupulandia villahousut ja villasukat A+more by Pupulandia villahousut ja villapusero, villapipo ja kaulahuiviA+more by Pupulandia villahousut ja villapuseroA+more by Pupulandia villasukat

Photos: Camilla Bloom

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts