2/02/22

Afterwork-podcast: Pulmia ystävyydessä – mikä neuvoksi?

3 46

Miten löytää yhteinen sävel vuosien erossaolon jälkeen? Mitä tehdä, kun arvomaailmat alkavat ystävän kanssa luisua liian kauas toisistaan? Entä miten vastata kaverille, joka kommentoi kehoasi? Ystävänpäivä lähestyy ja tällä kertaa Afterworkilla ratkotaan kuulijoiden ystävyyteen liittyviä pulmia.

Afterwork-podcastilla on oma Instagram-tili, joten tule ystäväksemme myös siellä! Löydät profiilimme nimellä @afterworkpodcast.

Aiemmin julkaistut AW-jaksot löydät tämän linkin takaa. Pääset myös kuuntelemaan podcastiamme esimerkiksi SpotifyniTunesinAcastin sekä muiden podcast-sovellusten kautta. :)

Photo: Lilli Salminen

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Mrs A

  Hei,

  Nakokulmaehdotus: sen sijaan, etta niputetaan rokottamattomia tai koronarokotteisiin epaillen suhtautuvia, ajateltaisiin, etta kysessa on oikeasti tosi heterogeeninen joukko. Tama siis tutkittu fakta, muistaakseni Jyvaskylan yliopistolta. Olisi tosi tarkeaa, etta osallistuisitte stereotypioiden purkamiseen, ei niiden rakentamiseen. Ellette siis katso, etta stereotypioita vahvistamalla edistetaan jotain erityisen tarkeaa (ideologista) paamaaraa ;)

  Olin esim. itse koko viime vuoden lapsettomuushoidoissa ja nyt vihdoinkin raskaana, against all odds. Tama rokotekeskustelu on ollut tosi armoton esim. tilanteessani olevien naisten nakokulmasta, kun ensiksi tulee yksi tieto, sitten painvastainen, sitten pelottelu “jos et ota rokotetta, kaikkia kamalia asioita tapahtuu”, sitten “pitkaaikaisvaikutuksia sikiolle / lapselle ei tunneta”, sitten rokotteen myonnetaankin vaikuttavan kuukautisiin / hoitoihin, vaikkei mitaan “edes teoreettista” vaikutusmekanismia pitanyt olla jne. THL:n (ja esim, NHS) julkinen viesti raskaana oleville on aika kaukana niista keskusteluista, joita olen kaynyt katiloiden ja laakareiden kanssa kasvotusten. Enka ole yksin kokemuksen kanssa, voin luvata. Lapsettomuudesta karsivat, erilaisista kuukautisiin / hormonitoimintaan liittyvista ongelmista karsivat, autoimmuunisairauksista karsivat (suuri osa naisia) ja raskaana olevat on jatetty tosi vittumaiseen rakoon. Se, etta viela tahan paalle leimataan itsekkaaksi ja moititaan arvostekukyvyn / ymmarryksen puutteesta, tekee kipeaa. Ja on myos tosi kohtuutonta paivitetyn, virusta koskevan tiedon nakokulmasta. Aika harva on lopulta rasisti tai joogahorho tai tiedevastainen tms., vaikka naita aina tarjotaan. Itsellani on kaksi korkeakoulututkintoa, enka tunnista itseani edellamainituista. Enka tunnusta myoskaan olevani “hysteerinen nainen” tai hormonihuuruissa :)

  Toivoisin teilta vahan samanlaista rohkeutta ja uteliaisuutta taman aiheen suhteen kuin mita oli vaikka rasismiin ja erilaisiin vahemmistoihin liittyvissa jaksoissa. Mitaan pahaa ja hallitsematonta ei tapahdu, jos tunnustetaan se tosiasia, etta rokottamattomat tai edes koronarokotekriittiset eivat ole yksi, yhtenainen porukka. Tama on taysin epaselva asia suurimmalle osalle ihmisista, ja seuraukset ovat juuri sellaiset kuin kuvitella saattaa…

  Monien luottamus viranomaisiin on ollut koetuksella, koska viestinta on ollut poukkoilevaa, ja koska kaikki “perusterveet” niputetaan yhteen. Koen olevani ja minua pidetaan perusterveena, vaikka minulla on hedelmallisyyteen vaikuttava ja elamanlaatua laskeva pitkaaikaissairaus, jota saattaa pahentaa niinkin yksinkertainen asia kuin vaaranlainen ruoka, uusista laakkeista / rokotteista puhumattakaan. Joka kerta kun joku taysin perusteetta paheksuu / jarkyttyy / menettaa turvallisuudentunteensa rokottamattomuuteni johdosta ei viitsisi kayda lapi kaikkea. Olen lukenut uutiset (ja vahan muutakin), ja kannustaisin kaikkia lukemaan THL:n edustajien lausunnot koskien sita, ketka Omikronia levittavat ja mitka kaikki muuttujat vaikuttavat yksilon riskiin sairastua vakavasti, ja mika rooli rokotteilla talla hetkella on. Taman jalkeen sitten voi miettia, ovatko syytokset itsekkyydesta oikeasuhtaisia / missa tilanteessa ehka voisivat olla / milloin kannattaa ihan vaan hengitella. Kaikki yrittavat tassa jotenkin selvita.

  Ja jos ystavan rokotusstatus nousee ihan kynnyskysymykseksi ystavyyssuhteessa, niin good riddance. En kylla oikein hahmota mika on se “arvo”, jota rokotusstatus absoluuttisesti heijastelee: ihmiset jakavat usein suht samanlaisia arvoja, ollen erimielisia lahinna siita, kuinka naita arvoja edistetaan. Ja siiinahan se ystavyyden “suola” usein on, ettei olla aina yksimielisia, etta toinen haastaa ja pakottaa oman paan (tai “kuplan”) ulkopuolelle.

  Ei mulla muuta. Mukavaa kevatta ja kiitokset podcastista! Ulkomailla erityisen ihanaa kuunnella suomeksi, tulee aina niin kotoisa fiilis :)

  • Heippa! Kiitos näkökulmasta ja omista ajatuksistasi. Ymmärrän tosi hyvin, että ihmisillä on todella monenlaisia syitä olla ottamatta rokotetta ja tietyt omaan tai syntymättömän lapsen terveyteen liittyvät syyt painavat vaakakupissa paljon. Luonnollisestikaan tässä keskustelussa ei kritisoitu niitä henkilöitä, joilla on lääketieteellisesti perusteltu syy olla ottamatta rokotetta – ja jossain vaiheessa myös raskaus oli sellainen.

   Tässä tehdään nyt kuitenkin myös aika paljon tulkintaa muutamasta lyhyestä kommentista. Toisaalta pyytäisin muistamaan, että yhden meistä näkemys ei välttämättä ole kaikkien näkemys. En esimerkiksi itse julistaisi kantaani yhtä jyrkästi kuin osa tässä keskustelussa ja pyrin tuomaan omaa näkemystäni asiasta esille peilaten sitä, miksi arvelen ihmisten jättävän rokotteita ottamassa ilman varsinaista lääketieteellistä perustetta.

   Tämä on aihe, josta jokaisella tietenkin on oma henkilökohtainen näkemyksensä. Itse kuitenkin katson, että niin minulla kuin muillakaan maallikoilla ei ole riittävää osaamista arvioida rokotteiden turvallisuutta tai tarpeellisuutta, joten tässä asiassa olisi mielestäni hyvä luottaa terveysviranomaisten ja asialle vihkiytyneiden tutkijoiden arvioihin.

   Mitä tulee ystävyyssuhteisiin, riippuu toki hyvin paljon tilanteesta, onko ystävyyden säilyttäminen eriävistä näkemyksistä huolimatta mahdollista. Itse kokisin hankalaksi pysyä ystävänä ihmisen kanssa, joka esimerkiksi uskoo erilaisiin salaliittoteorioihin. Näin ei varmasti ole kaikkien rokotetteeseen kriittisesti suhtautuvien kohdalla, mutta tämä olikin esimerkki tilanteesta, jossa näkemyserot kasvavat niin suuriksi, että ystävyyden olisi vaikea nähdä jatkuvan nimenomaan arvokysymysten takia.

   • ×÷=

    Heti kun jokainen ”tavan tallaaja” pystyy lukemaan meta- analyysejä viruksista, epidemioista, rokotuksista ja suhteuttamaan ne oikeustieteellisiin kysymyksiin, niin asiantuntijoita ei tarvita .
    Mutta se ei taida olla tilanne meillä?
    On todella hämmästyttävää, että kotiläppäreiltä haetaan pari tutkimusta ns. ”luotettavista lähteistä” ja sitten onkin ohituskaistan kautta hankittu vuosikymmenien ymmärrys pandemioista. Mikä on varmaa, niin ihmiset räikeästi yliarvioivat kykynsä ja ongelmanratkaisutaitonsa. Siis ne, jotka ovat kotiläppärillä ja somessa huuhaata jakamalla korvanneet tieteen tekijöiden kaikki ponnistelut.

    En ota kantaa siihen/ kommentoi, jos jollakin on hyvin intiimi syy jättää rokote välistä.

    Mutta on se samperi alkanut tuntua turhauttavalle, että osa meistä tekee kaiken kuviteltavan toimiakseen YHTEISEN edun kannalta oikein, ja osa vaan vetää edelleen jotain minäminä- retoriikkaa. Molemmat ryhmät on heterogeenisiä, siinä ei ole mitään erityistä.

    Ei ole olemassa luontaista immuniteettia tässä kriisissä ja ihmisen ahneus ja liiaallinen yksilönvapaus ovat osallisena viruksen siirtymiseen ihmisten riesaksi.

Related posts