27/01/22

Miten viettää unelmien loma – kotona?

66 Lomalla kotona

Kukkuu! Palailin lomalta kaikessa hiljaisuudessa viime viikolla ja olen aloitellut töitä uuden vuoden alkajaisiksi melko rauhakseen, kun se kerrankin on ollut mahdollista. Olen Instagramin puolella ehtinyt hehkuttaa lomaani, joka oli aivan uskomattoman ihana ja rentouttava – sen jälkitunnelmissa on tuntunut hyvältä starttailla uutta vuotta.

Erityistä tässä unelmalomastani teki se, että vietin sen alusta loppuun kotona. En tehnyt yhtään mitään erikoista enkä juurikaan edes tavannut ihmisiä. Olin vain ja nautiskelin. 3,5 viikkoa (!) meni yhdessä hujauksessa, kun annoin kerrankin itseni levätä ja möllöttää kotona ilman minkäänlaisia paineita ”ottaa lomasta kaikki irti”. Katselin tv-sarjoja, dokumentteja ja elokuvia, neuloin, luin ja kuuntelin äänikirjoja sekä podcasteja, pelasin kännykkäpelejä (Scrabble GO!), tein huvikseni erikoisia meikkikokeiluja ja järjestelin kotia.

En ole ihan varma, olenko koskaan eläissäni pitänyt näin pitkää joululomaa – useimmiten en ole tainnut pitää sellaista pyhäpäivien lisäksi juuri lainkaan. Nyt sellaiseen kuitenkin tarjoutui mahdollisuus. Tavoitteenani on muutenkin ollut jo pitkään hiukan rauhoittaa tahtia, joten tuumin, että kunnon loma olisi hyvä askel sitä kohti.

*

Kotona lomailu on ollut minulle aina vaikeaa monestakin syystä, mutta niistä ehkä suurin on se, että koti on jo vuosia ollut minulle myös työympäristö. Kun tekee töitä kotoa käsin, voi olla vaikea irroittautua työmoodista ilman, että vaihtaa hetkeksi maisemaa. Tällä kertaa se kuitenkin onnistui. Jokainen rentoutuu omalla tavallaan, mutta minulle on ollut tärkeää, että osaan levätä ja olla aloillani sekä lakata suorittamasta ja miettimästä työasioita myös kotiympäristössä ilman, että tarvitsee aina paeta jonnekin kauemmas.

Koska olen saanut Instagramin puolella paljon kyselyitä, miten onnistuin pääsemään lomatunnelmaan ja rentoutumaan kotona, ajattelin jakaa tässä omat vinkkini, joista saattaisi olla iloa myös muille – erityisesti yrittäjät ja etätyöläiset, hoi! Jos tulee mieleen ideoita ja neuvoja näiden lisäksi, niin jaa ihmeessä omasi kommenttiboksissa.

Ja pakollinen disclaimer: Kaikki nämä vinkit eivät tietenkään toimi tai ole mahdollisia kaikille tai kaikissa töissä ja elämäntilanteissa. Puhun tässä vain omasta kokemuksestani lapsettomana yrittäjänä, jolla on tässä kohtaa ollut mahdollisuus järjestää elämäänsä näin.

♥ Riittävän pitkä loma

Lomailin tällä kertaa 3,5 viikkoa ja huomasin, että se oli sopivan pituinen aika irtiotolle arjesta. Usein loma tuntuu jäävän kesken ja aidosti rentoutuneeseen fiilikseen pääsemistä häiritsee, jos takaraivossa salaa nakuttaa jo pelko ja ahdistus loman päättymisestä ihan kohta. Jos lomapätkä on liian lyhyt, suorittamisvimma saattaa helposti myös hiipiä osaksi lomailua, kun haluaisi kuitenkin ehtiä tehdä kaikenlaista. Ja lopulta koko loma hujahtaakin helposti paikasta toiseen säntäillessä ja lepo on unohtunut täysin.

Lyhyisiin irtiottoihin olen huomannut maisemanvaihdoksen toimivan usein parhaiten – mökillä, viikonloppureissulla tai  ihan vain staycationilla hotellissa on monelle helpompi irtautua henkisesti arjen pyörityksestä. Kotilomalla irtiottoon voi tarvita hiukan pidemmän pätkän aikaa. Omalla kohdallani 2,5 viikkoa vierähti ihan huomaamatta vain löhöillessä ja lepäillessä ja tuntui ihanalta, ettei ollut kiire yhtään mihinkään. Puolentoista viikon jälkeen alkoi jo olla olo, että pikkuhiljaa voisi taas tehdäkin jotain ja sain viimein siivottua ja järjesteltyä työhuonettani, joka on toiminut muuton jälkeen enemmänkin kaoottisena varastona. Arjessa sen järjestelyyn työkiireiden ohella ei kuitenkaan ole ollut puhtia tai motivaatiota.

♥ Ei keskeneräisiä projekteja lomalle jäädessä

Voi olla vaikea pystyä hallitsemaan työkuormaansa niin, että ennen lomaa ihan kaikki keskeneräisetkin projektit olisi onnistunut saattamaan maaliin. Omalla kohdallani olen kuitenkin huomannut, että mieli lepää usein kunnolla vasta, kun to do -listalla ei roiku ainoatakaan asiaa painostamassa. Tottakai keskeneräisiä asioita on aina ja useimmiten vähintään tulevat työprojektit häämöttävät jo jossain etäällä näköpiirissä, mutta mitä vähemmän on avoimia langanpätkiä roikkumassa lomalle jäädessä, sitä helpompi todennäköisesti on heittäytyä vapaalle.

♥ Erillinen työtila

Moni etätyöläinen varmasti tunnistaa tunteen, että työt on helpompi jättää työpaikalle, kun se konkreettisesti on jossain muualla kuin olohuoneessa. Minulta on vuosien varrella kyselty lukemattomia kertoja, miksen vuokraa erillistä työhuonetta. Eikö olisi helpompi vaihtaa vapaalle, kun töitä tekisi jossain muualla kuin kotona? Minä en ole kuitenkaan koskaan kokenut tarvetta siihen. Pystyn keskittymään töihin kotona hyvin ja kodin ulkopuolinen vuokrahuone tuntuisi lopulta itselleni epäkäytännölliseltä, kun kaikki työhön tarvittava löytyy helpommin kotoa, tavarat ovat selkeästi yhdessä paikassa ja oma työ ei noudattele ihan perinteistä työaikaa.

Päätinkin viimeksi asuntoa etsiessäni, että uudessa kodissa olisi oltava minulle oma työhuone asunnon sisällä, jotta voisin edelleen tehdä töitä kotoa mutta rajata työtilan selkeästi omakseen. Ja nyt minulla on sellainen. Todellisuudessa teen edelleen töitä pääasiassa sohvalta käsin, mutta tuntuu tärkeältä, että työpapereille ja työvälineille on oma tilansa, jonka oven saa halutessaan kiinni. Ennen toimistoni virkaa toimitti yksiö, joka oli samaan aikaan myös olohuoneeni ja makuuhuoneeni, joten nykytilanne tuntuu todelliselta luksukselta siihen verrattuna. Sillä on ollut valtava henkinen merkitys, että kaikelle on oma paikkansa ja voin halutessani sulkea työhuoneen oven ja siinä samalla myös työhön liittyvät ajatukset ikään kuin kodin ja vapaa-ajan ulkopuolelle. Paitsi että oma työhuone on ollut tarpeellinen jo ihan säilytysratkaisujen näkökulmasta, se on merkinnyt minulle yllättävän paljon myös symbolisesti. Kun työasiat ovat konkreettisesti poissa silmistä, ne pysyvät helpommin poissa myös mielestä. Jos mahdollisuutta omaan erilliseen työtilaan ei ole, jo se voi auttaa, että pakkaa työpaperit ja tavarat johonkin piiloon ja kokonaan pois silmistä loman ajaksi.

♥ Pehmeä lasku töihin loman jälkeen

Omaa kotilomalla rentoutumistani on helpottanut myös se, että olen pystynyt järjestelemään työni hyvin myös loman päättyessä. Olen tarkoituksella pitänyt kalenteriani lähes tyhjänä loman jälkeisinä viikkoina juuri siksi, että voisin ottaa ikään kuin pehmeän laskun töiden pariin loman jälkeen. Jos deadlinet vyöryvät voimalla niskaan heti lomalta palatessa, voi olla, että rentous on melko nopeasti tipotiessään. Niinpä olen tarkoituksella halunnut pitää loman jälkeiset viikot vapaina vaativammista työprojekteista.  Tähtäimessäni on muutenkin rauhoittaa työtahtia tänä vuonna monien melko hullujen työvuosien jälkeen, joten ehkäpä rauhallisesti käynnistyvä työvuosi viitoittaa tietä juuri oikeaan suuntaan.

♥ Opettele sietämään epätäydellisyyttä

Yksi isoimmista haasteista kotona lomailulle on omalla kohdallani ollut se, että kotona on aina ollut kaikenlaisia enemmän tai vähemmän keskeneräisiä ikuisuusprojekteja, joiden keskellä on vaikea löytää zen-mielentila. Mitä kiireisempää arki on, sitä enemmän kaaosta yleensä kertyy ympärille ja kodin nurkkiin. Tämä on ehkä kotona lomavaihteelle pääsemisessä yksi haastavimmista asioista, johon minulla ei ole suoraan mitään yksiselitteistä ratkaisua. Ehkä toimivin keino on vain oppia sietämään epäjärjestystä ja priorisoimaan lepoa. Levänneenä lopulta niihin keskeneräisiinkin projekteihin tuntuu paljon kevyemmältä lopulta tarttua – näin kävi minulle.

Yksiössä asuessani kaikki järjestelyä ja läpikäymistä vaille olevat kasat ja pinot olivat koko ajan silmien edessä ja rentoutuminen tuntui vaikealta, kun kaikki keskeneräiset kotihommat nököttivät koko ajan silmien alla, mihin tahansa päänsä käänsikin. Nykyään, kun on tarpeisiin sopivampi asunto (ja se työhuone), ei ole samalla tavalla kaaosta, kun kaikelle on viimein oma paikkansa. Ja toisaalta keskeneräiset asiat voi myös työntää sinne työhuoneeseen piiloon pois silmistä. Työhuoneeni olikin itse asiassa lomalle jäädessä kuin pommin jäljiltä oleva varasto, mutta päätin, että en aio ottaa asiasta lomalla stressiä. Siivoaisin ja järjestelisin sen sitten, kun jaksaisin, mutta levon oli tultava ensin. Ja lopulta kävikin niin, että 2,5 viikon lomailun jälkeen tunsin oloni niin levänneeksi, että jaksoin vihdoin tarttua tähän projektiin.

♥ SALLI itsellesi lomailu

Tärkeimpiä asioita kotona lomailussa on varmastikin ihan vain se, että pystyy sallimaan itselleen lepoa – siitäkin huolimatta, että ympärillä olisi keskeneräisiä tehtäviä. Lomaa ei tarvitse mitenkään erikseen ansaita ja lepo jo ihan itsessään on tärkeä asia. Suorittamiseen taipuvaiset ihmiset sortuvat helposti tuntemaan huonoa omatuntoa löhöilystä lomallakin – varsinkin kotona. Tai sitten lomasta tulee yksi suoritus muiden joukossa, kun siihen yrittää mahduttaa kodin rästihommia ja ohjelmaa aamusta iltaan, jotta voisi tuntea saaneensa jotakin aikaan. Mutta lomalla ei tarvitse saada aikaan yhtään mitään. Jo se, että otat aikaa levolle ja rentoutumiselle, on hieno ja tärkeä tavoite.

Työasioista irtautumista voi edesauttaa kytkemällä työhön liittyvien sovellusten ilmoitukset pois päältä. Sähköpostiin jämäkkä lomaviesti ja selkeä päätös pysytellä poissa töiden ääreltä auttavat pitämään fokuksen lomailussa. Itse suljin IG-storyjen kommentoinnin lomani ajaksi kokonaan. Se antoi minulle vapautta postailla kuulumisia ja ajatuksia halutessani ilman painetta viestitulvasta.

♥ Sopiva ajankohta

Nyt viimeksi lomaillessani tuli tunne, että kotiloman viettäminen voi tuntua helpommalta talvella. Moni tuntee huonoa omatuntoa sisälle ja kotiin jäämisestä (ihan turhaan), kun kesä tarjoaa aurinkoisimpia hellepäiviään, mutta pandemian ja räntäsateen keskellä sohvalla makoilusta ei tarvitse potea epämääräistä syyllisyyttä edes itselleen. Omalla alallani vuodenvaihde on selvästi yksi vuoden hiljaisimmista sesongeista myös työn näkökulmasta ja on helpompi heittäytyä vapaalle, kun aika moni muukin lomailee joulunpyhien ja uuden vuoden tienoilla. Lomailla voi varmasti milloin tahansa, mutta tietyissä töissä tietyt ajankohdat ovat lomalle otollisempia kuin toiset.

♥ Itsekseen lomailu voi olla mahdollisuus

Uskon, että omaa kotilomailuani on helpottanut myös se, että olen saanut itse aivan vapaasti päättää, mitä kulloinkin tekee mieli tehdä. Puolisoni on minua menevämpää sorttia ja luulen, että hän olisi tullut mökkihöperöksi täällä neljän seinän sisällä chillailuun jo muutaman päivän jälkeen. Niinpä olikin minun onneni, että hän ei ollut kanssani lomalla samaan aikaan, koska se antoi minulle joustavammin mahdollisuuksia viettää päivät juuri kuten itse halusin. Lomailu yhdessä jonkun kanssa vaatii usein parhaimmillaankin jonkinlaisia kompromisseja. Niin paljon kuin rakastankin mennä ja tehdä, introverttiluonteisena ihmisenä tarvitsen paljon aikaa omassa rauhassa. Tällä lomalla todella sain sitä. Puolisoni teki etätöitä toisessa huoneessa ja minä sain rauhassa tuijottaa tv-sarjoja toisessa ilman painetta siitä, että pitäisi keksiä jotakin tekemistä tai olla lähdössä toisen seuraksi jonnekin.

Lomalla kotona

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Elämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts