31/03/21

Afterwork-podcast: Mitkä ihmeen vaihdevuodet?

3 58

Menopaussi, kuumia aaltoja, mielialojen heittelyjä ja virtsan karkailua – vaihdevuodet on aihe, josta meillä itsellämme ei ennen tätä jaksoa ollut oikeastaan mitään käryä. Miksi vaihdevuosista puhutaan edelleen häpeillen ja mitä vaihdevuosien aikana oikeasti tapahtuu? Voisiko vaihdevuosissa ja vanhenemisessa sittenkin olla jotain positiivista? Mukana keskustelussa on vaihdevuosivaikuttaja ja Naisten neuvolan yksi valmentajista, kirjailija Kati Reijonen.

Ja hei, Afterwork-podcastilla on oma Instagram-tili, joten tule ystäväksemme myös siellä! Löydät profiilimme nimellä @afterworkpodcast.

Aiemmin julkaistut AW-jaksot löydät tämän linkin takaa. Pääset myös kuuntelemaan podcastiamme esimerkiksi SpotifyniTunesinAcastin sekä muiden podcast-sovellusten kautta. :)

Kuva: Janita Autio

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Piia

  Kiitos tästä aiheen valinnasta! Asia voi yllättäen koskea myös nuorempia naisia. Minun vaihdevuodet alkoivat 37-vuotiaana sädehoidon tuhottua munasarjat. Häpeä ja järkytys oli suuri. Vaihdevuodet olivat vähintään sata kertaa suurempi järkytys kuin syöpä.

  Häpeän tunteminen on kaiken järjenvastaista. Eihän vaihdevuoteni johdu edes omasta biologiastani. Ja mitä sitten, vaikka johtuisivatkin. En kenenkään toisen ihmisen kohdalla edes ajattelisi, että hän on vähemmän nainen vaihdevuosien vuoksi, joten miksi ihmeessä omalla kohdallani mietin. Monimutkaista.

 • Stiina

  Kuuntelin jakson ja oon iloinen, että oon enenevissä määrin törmännyt aiheen käsittelyyn, mm. naistenlehdissä. Tämä on tietysti niin laaja aihe, ettei sitä voi mitenkään käsitellä kattavasti yhden podcast -jakson aikana, mutta itseäni jäi silti häiritsemään se miten oireista puhuttiin ilman, että kerrottiin että monia oireita voi hoitaa ja jopa yrittää ennalta ehkäistä. Jo nuorten naisten kannattaisi esimerkiksi harjoittaa lantionpohjalihaksia, jolla voi osaltaan estää virtsankarkailua vaihdevuosi-iässä. Kuumia aaltoja, unettomuutta ja ärtyisyyttä taas voi hoitaa hormonihoidolla, mikä vähentää oireita huomattavasti ja parantaa elämänlaatua. Nämä olisi ollut hyvä tuoda esiin, ettei kukaan ala liikaa pelkäämään noita oireita ja vaihdevuosi-ikää. Nykyaikana ei onneksi tarvi vaihdevuosistakaan kärsiä täysin luomuna, vaan apua on olemassa! Kuiviin limakalvoihin, jotka voivat myös aiheuttaa ikäviä virtsavaivoja (karkailuja ja tihentynyttä virtsaamistarvetta), saa apua hormoni voiteista.

  Elina Tanskasella on podcast Hormonihyrrä, sitä suosittelen ketä aihe kiinnostaa. Siellä on jakso mm. vaihdevuosista, kuivista limakalvoista ym. Podi löytyy ainakin Soundcloudista.

  Itse olen 39-vuotias ja minua jotenkin aihe kiinnostaa. Ehkä koska imetysaikana olen kärsinyt matalien estrogeenitasojen aiheuttamista oireista, jotka on osin aivan samoja kuin vaihdevuosista. Apua sain estrogeenia sisältävästä voiteesta,onneksi menin gynekologille.

 • Maija

  Kiitos tosi hyvästä ja mielenkiintoisesta keskustelunavauksesta! Koska sitä jakso mielestäni erityisesti oli, vinkki ja muistutus naisille siitä, että tämäkin vaihe elämässä on tulossa. Ja että sitä ei tarvitse turhaan mystifioida tai leimata vanhojen kärttyisten akkojen jutuksi.

Related posts