4/03/21

Kierrätysmateriaaleja ja uniikkeja kotimaisia design-klassikoita

53

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: IITTALA & FISKARS & ASENNEMEDIA

”Iittalan laseja! Fiskarsin sakset!” olen hihkunut monet kerrat, kun bongaan jostakin kansainvälisestä tv-sarjasta tai ulkomaisen vaikuttajan IG-tililtä tuttuja muotoja tai pienen punaisen i-logon. On oikeastaan aika hauskaa, että me suomalaiset tunnemme Iittalan ja Fiskarsin klassikko-designin niin hyvin, että aika moni meistä pystyy tunnistamaan kuppeja, juomalaseja ja ne maailmankuulut sakset aivan vaivatta yllättävissäkin yhteyksissä. Tai toisaalta, onko se nyt mikään ihme, kun ne ilahduttavat useimpien meistä arkea ihan jokapäiväisessä käytössä.

On aika mieletöntä, miten upeasti kaunis design kestää aikaa. Välillä sitä ihan unohtuu, etteivät Iittalan lasit tai Fiskarsin sakset ole mikään itsestäänselvyys. Joku on nekin aikanaan ajatuksella suunnitellut ja klassikkoja niistä on tullut syystä: funktionaalinen design, aikaa kestävä, kaunis muotoilu sekä korkea laatu. Muutaman lyhyen pätkän ulkomailla asuneena on tullut ikävä Fiskarsin saksia, jotka ovat todellinen ergonomisen muotoilun helmi ja kestävät sukupolvelta toiselle. Samoin sitä osaa nykyään antaa ihan eri tavalla arvoa Iittalan klassiselle lasimuotoilulle, jota tulee helposti täällä ”tuhansien Iittaloiden maassa” (tai oikeammin varmaan miljoonien) pitäneeksi vähän itsestäänselvyytenä.

Uskon, että sieltä ruudun takaa löytyy muitakin Suomi-designin ystäviä ja nyt minulla onkin tarjota teille vielä yksi syy lisää tykätä Iittalasta ja Fiskarsista! Ikoniset suomalaiset brändit ovat nimittäin tuoneet markkinoille myös kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita, jotka ovat vielä entistäkin kestävämpi valinta. Eli ajattoman, kauniin ja laadukkaan designin uranuurtajina tunnettuja Fiskarsia ja Iittalaa voi hyvällä omatunnolla kutsua nyt myös vastuullisen ja kestävän muotoilun edelläkävijöiksi. Iittalan lasitehdas on nimittäin yksi maailman ensimmäisistä teollisista tuottajista, joka on valmistanut kokoelman lasituotteita ainoastaan tehtaalta ylijäävää hukkalasia hyödyntämällä. Samoin Fiskarsin uusissa saksissa hyödynnetään hyvin innovatiivisia 100% kierrätettyjä ja 100% kierrätettävissä olevia materiaaleja.

Vaateostoksilla ja monissa muissa hankinnoissa vastuullisuuden pohdiskelu tulee nykyään jo aika automaattisesti, mutta edelleen on paljon sellaisia arkisia ja välttämättömiä käyttöesineitä, joiden kohdalla ympäristöasioita ei välttämättä vain tule ollenkaan ajatelleeksi. Paras valinta on tietenkin aina nimenomaan laadukas, ajaton, kestävä ja käytännöllinen, mitä Iittalat ja Fiskarsit ovat jo entuudestaan, mutta mikäs sen parempi, jos tuttuja design-klassikoita saa vieläkin vastuullisempina vaihtoehtoina. Pisteitä ropisee myös siitä, että tuotteet on valmistettu ja testattu käsin ihan täällä koto-Suomessa.

Kierrätysmateriaaleista valmistetut Fiskarsin klassikkosakset tunnistaa kauniin vihertävästä väristä. Uutuussakset on valmistettu kokonaan kierrätysmateriaaleista ja ovat itsekin 100% kierrätettävät. Saksien kahvat on valmistettu innovatiivisesta biokomposiitista, joka  koostuu kierrätysmuovista ja uusiutuvasta puukuidusta, ja terät puolestaan ovat ruostumatonta kierrätysterästä. Näissä saksissa on siis mukana tuttu design ja oransseista klassikkosaksista tuttu käyttömukavuus ja leikkausteho, mutta materiaalit vain ovat vielä entistä ympäristöystävällisemmät.

Yleissakset ovat ensimmäinen tuote Fiskarsin uudesta saksisarjasta, jonka valmistuksessa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja ja kiinnitetty erityistä huomiota materiaalihävikin minimointiin. Sakset syntyvät täällä Suomessa Billnäsin tehtaalla, missä jokainen saksipari myös testataan käsin ennen myyntiin päätymistään.

Kierrätyslasikokoelma valmistetaan puolestaan Iittalan lasitehtaalla syntyvästä hukkalasista ja kierrätetystä lasista valmistetut tuotteet säästävät sekä energiaa että luonnonvaroja. Hukkalasia syntyy tehtaalla suupuhalluksen jälkityöstössä, lasin valutuksen aikana sekä laaduntarkastuksen yhteydessä, jos esine ei täytä Iittalan tarkkoja laatukriteerejä. Tehtaan tavoitteena onkin hyödyntää kaikki tuotannossa syntyvä hukkalasi uusiokäyttöön ja valmiiksi myytäviksi tuotteiksi asti.

Pääsin muuten jokunen vuosi sitten käymään Iittalan lasimuseossa ja tehtaalla itsekin ja suosittelen lämpimästi visiittiä sitten joskus, kun reissaaminen taas onnistuu – Iittalan kunta sijaitsee sopivasti moottoritien varressa hiukan Hämeenlinnan jälkeen Helsingistä Tampereen suuntaan ajellessa. On kiehtovaa päästä näkemään lasinpuhaltajia työssään ja pääsinpä tuolloin itsekin kokeilemaan siipiäni lasinpuhalluksessa ja puhalsin itselleni oman pienen maljakon.

Kierrätyslasituotteita tehdään erityisesti kirkkaasta, sinisestä ja vihreästä hukkalasista, joten valmiiden tuotteiden sävymaailma vaihtelee käytetyn materiaalin mukaisesti kauniista vihreistä rauhallisiin sinisiin sekä maanläheisiin rusehtaviin ja harmaisiin sävyihin.  Kierrätyslasista valmistettuna saa nyt muun muassa tuttua Kastehelmi-sarjaa, jonka lasit tulevat kahden kappaleen pakkauksissa. Samaan pakettiin on paketoitu aina kaksi keskenään samaa sävyä olevaa lasia, mutta eri pakkauksissa olevien lasien väreissä saattaa olla vaihtelua. Verkkokaupasta ostettaessa värisävyä ei voi valita, mutta myymälästä ostettaessa pakkauksista voi toki etsiä juuri itselleen mieleisen sävyn.

Kierrätysprosessin ansiosta jokainen esine on muutenkin uniikki ja kierrätysmalliston tuotteissa sallitaan myös pienet epätäydellisyydet kuten satunnaiset ilmakuplat, värivaihtelut sekä elävä pinta. Mutta eikös sitä aina sanotakin, että täydellisyys on epäkiinnostavaa! Nämä lasit ovat kaikki yksilöitä, mutta silti ihan yhtä kestäviä ja korkealaatuisia kuin uusistakin materiaaleista valmistetut. Oma lasikokoelmani koostuu Iittalan laseista, joista kutakin on samaa väriä entuudestaankin vain kaksi, joten kierrätyslasiset Kastehelmet sopivat mainiosti joukkoon.

Eikö olekin aika ihana kokoelma ja idea! Rakastan itse ajatusta, että pienet persoonalliset piirteet, epätäydellisyydet ja eroavaisuudet antavat kullekin esineelle oman ainutlaatuisen ilmeensä. Kierrätysmateriaaleista valmistetut vastuulliset, kotimaiset design-klassikot eivät muuten ole yhtään hassumpi lahjaideakaan! Recycled-malliston tuotteet ovat vuoden 2021 ajan yksinoikeudella myynnissä K-ryhmän myyntipisteissä, joten sieltä voi metsästää omia kierrätysmateriaaleista valmistettuja design-aarteitaan.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Categorised in: Koti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts