Atooppinen iho – mistä siinä oikein on kyse?
66KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: IHOHOITOLA LUPAUS & LUPAUS PUOTI

Kuivuu, kiristää ja kutisee – siltä tuntuu usein atooppinen iho. Olen elänyt atooppisen ihon kanssa aina, mutta varsinainen atooppinen ihottuma on nykyään onneksi vain harvinainen vieras. Muistan kuitenkin vahvasti etenkin teinivuosilta sen piinallisen kutinan, joka pakotti raapimaan, vaikka kuinka tiesi, ettei saisi. Sellaista kutinaa ei voi edes kuvitella, ellei ole itse kokenut. Kutisevan kuivia ihottumaläiskiä oli erityisesti kyynärtaipeissa mutta usein myös kaulassa, olkapäissä ja jopa silmäluomissa. Nyt ihottuma on pysytellyt poissa vuosia, mutta atopia muistuttelee olemassaolostaan päivittäin ja pitää huolen siitä, että ihonhoidosta ei tule laistettua ikinä. Herkkä ja kuiva iho vaatii rasvausta aamuin illoin ja on talviaikaan toisinaan hilseilevän kuiva tunnollisestakin hoidosta huolimatta. Kesää kohden onneksi helpottaa, kun ilmankosteus kasvaa ja aurinko paistaa.
En ole ihovaivoineni yksin, sillä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan suomalaisista 25-30% kärsii jossain vaiheessa elämäänsä atooppisen ihottuman oireista – se tarkoittaa reilusti yli miljoonaa suomalaista. Mutta mitä atooppinen iho tai ihottuma oikeastaan on? Atopia on käytännössä ihon fysiologinen ominaisuus: se on perinnöllinen allergiataipumus, joka herkistää atooppiselle ihottumalle.
Haastattelin tätä juttua varten Ihohoitola Lupauksen perustajaa Tarja Kivistä, joka on taustaltaan sekä farmaseutti että Dr. Hauschka -kosmetologi. Häntä voi kutsua atooppisen ihon ja ihottuman asiantuntijaksi paitsi ammattinsa puolesta, myös oman kokemuksensa kautta, sillä Tarja on kärsinyt nuoruudessaan todella vaikeasta atooppisesta ihottumasta ja elää atopian kanssa edelleen. Ihonhoitogurun aseman monen silmissä saavuttanut Tarja on ansioitunut melkoisena ihmeidentekijänä vaikeidenkin iho-ongelmien hoidossa – minulla on tästä myös omakohtaista kokemusta – ja hänen hoitolaansa tullaan toisinaan jopa toiselta puolen Suomea. Olen itse saanut Ihohoitola Lupauksen ja Tarjan vinkeillä monen monta haastavaa iho-ongelmaa vuosien varrella taltutettua, joten minulla on ihonhoidossa hänen osaamiseensa todella vankka luottamus – ja tiedän, etten ole ainoa.
Olen aiemmin tehnyt Ihohoitola Lupauksen ja Dr. Hauschkan kanssa yhteistyössä juttua esimerkiksi perioraalidermatiitista, hormonaalisesta aknesta, lymfahoidosta sekä holistisesta lähestymistavasta ihonhoitoon. Jos et ole vielä lukenut, niin suosittelen lämpimästi – nämä jutut ovat tilastoissa viikosta toiseen kaikkein luetuimpia ja suosituimpia blogijuttujani. Koska monet näistä aiheista kumpuavat itse kohtaamistani haasteista ihon kanssa, olen pitkään miettinyt kattavan jutun kirjoittamista myös atopiasta, ja nyt on viimein tullut sen vuoro!

KOKONAISVALTAINEN NÄKÖKULMA ATOOPPISEN IHON HOITOON
Tarja Kivisen perustaman Ihohoitola Lupauksen ihonhoitofilosofia perustuu nimenomaan ajatukseen kokonaisvaltaisuudesta, joten ei ole yllätys, että Tarja nostaa holistisen näkökulman esille myös atopiasta puhuttaessa. ”Suomessa keskitytään usein puhumaan atopiasta lähinnä ihon läpäisyesteen toimintahäiriönä, mutta uskon itse kokonaisvaltaisempaan lähestymistapaan”, Tarja kertoo.
Kokonaisvaltaisen ajattelun juuret juontavat atopian tutkimuksessa Keski-Eurooppaan. ”Saksassa on tutkittu paljon atopiaa ja havaittu, että taipumus atooppiseen ihottumaan on usein yhteydessä suureen määrään ihonalaisia hermosäikeitä. Onkin kiinnostavaa pohtia hermojen yhteyttä ihon hyvinvointiin. Jos ihminen on tavallista kuormittuneempi ja stressaantuneempi, hermosto ylireagoi pitkäkestoisen stressin seurauksena, jolloin iho voi tuntua kireältä ja kutisevalta”, Tarja pohtii. Pahimmillaan stressitila voi aiheuttaa tulehdusta, laukaista ihottuman ja pahentaa muita iho-ongelmia kuten aknea, ja tämän Tarja on saanut kokea myös omakohtaisesti, sillä hän kertoo, että atooppinen ihottuma on hänellä itsellään lehahtanut pahimmilleen usein nimenomaan stressaantuneena.
”Mielen ja henkisen hyvinvoinnin vaikutuksista ihoon puhutaan Suomessa vielä melko vähän. Täällä keskitytään usein enemmän rakenteellisiin asioihin”, Tarja kertoo. ”Olen huomannut, että atoopikot ovat usein herkkiä ihmisiä muutenkin – sekä henkisesti että fyysisesti.” On kiinnostava ajatus, että atopiakin voisi liittyä nimenomaan ihmisen hermostolliseen rakenteeseen. Kuinka helppoa rajanveto henkisen ja fyysisen välillä lopulta onkaan, kun hermostomme vaikuttaa mieleen ja mielemme hermostoon? ”Kun iho on erittäin kuiva ja atooppinen, on tärkeää pitää huolta kokonaisvaltaisesta tasapainosta eli siitä, että niin keholle kuin mielelle antaa riittävästi aikaa levätä. Atoopikko hyötyy säännöllisestä unirytmistä, sillä iho uusiutuu nimenomaan nukkuessa ja hermot rentoutuvat levätessä”, Tarja vinkkaa.
Yhä enemmän ihonhoidossa on myös alettu puhua ihon mikrobiomista ja Tarja mainitsee sen myös puhuessaan atopiasta. Liiallisen hygieenisyyden on havaittu pahentavan atopiaa, sillä ihomme mikrobiomin toiminta perustuu siihen, että hyvät mikrobit vahvistavat ihoamme ja sen vastustuskykyä. Vaikka näin pandemian aikana hygienian merkitys korostuu entisestään, on silti tärkeää pitää huoli siitä, että iho saa altistusta myös niille hyödyllisille mikrobeille.

ATOPIA JA IHONHOITO – TUOTTEILLA ON VÄLIÄ
Atoopikolla ihon läpäisyesteen toiminta on häiriintynyt, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että iho ei kykene säilömään ja hyödyntämään kosteutta normaalisti ja siksi iho pääsee kuivumaan – joskus ahkerastakin kosteuttamisesta huolimatta. Käytännössä ihon läpäisyesteen toimintaa voisi verrata tiilimuuriin: terve iho on kuin hyvin tehty tiiliseinä, mutta atoopikolla tiiliseinän laasti on hataraa ja huokoista. Toisin sanoen solut eivät ole niin tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja kosteus pääsee haihtumaan niiden lävitse helpommin.
Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema puolestaan on ihosairaus, jota atooppisesta ihosta kärsivillä ilmenee. Se on usein perinnöllinen vaiva ja oireilee tavallisesti kausittain. Useimmilla atooppinen ihottuma alkaa jo lapsena ja etenkin kutiseva taiveihottuma on hyvin tyypillinen oire. Mitä ihossa sitten oikein tapahtuu, kun siinä on atooppista ihottumaa? Ihottuma merkitsee tulehdusta ihon pinnalla ja aiheuttaa ihon punoitusta, paksuuntumista, kutinaa ja rikkoontumista. Joskus atooppinen ihottuma voi helpottua vanhemmiten ja usein myös sopivilla ihonhoitotuotteilla ja oikeanlaisella hoidolla sitä voi helpottaa.
On tärkeää ymmärtää, että pahimmillaan atooppisen ihon tilannetta voi jopa pahentaa vääränlaisilla tuotteilla, sillä jotkut kosmeettiset tuotteet parantavat ihon omaa läpäisyestettä ja jotkut voivat jopa huonontaa sitä. Tuotteen teho perustuu tietysti siinä käytettyihin ainesosiin, mutta ainesosien vaikutus iholla saattaa riippua paljonkin siitä kokonaisuudesta, missä ne ovat osana. Moni hyödyllinenkään ainesosa ei välttämättä toimi ihanteellisella tavalla yksinään ja eristettynä, vaan useimmiten ratkaisevaa on nimenomaan se, mihin muihin ainesosiin se on yhdistetty. Jos eri ainesosien kokonaisvaikutusta ei ole ymmärretty tuotetta kehittäessä, kosteuttavaksi tarkoitettu tuotekin voi pahimmillaan jopa kuivattaa ihoa entisestään. Tästä syystä monet apteekeissa myytävät perusvoiteetkaan eivät välttämättä ole atooppiselle iholle soveltuvia.

ATOOPPISELLE IHOLLE SOPIVIA TÄSMÄTUOTTEITA
Atoopikoille Tarja suosittelee erityisesti luonnonkosmetiikan pioneerina tunnetun Dr. Hauschka –merkin jääruoho-vartalovoidetta, sillä nimenomaan atooppisen ihon tarpeisiin luodun tuotteen ainesosina käytetyt rohtoyrtit on valittu tuotteeseen nimenomaan niiden yhteisvaikutuksen perusteella eikä pelkästään vaikuttavien aineiden vuoksi. Jääruoho ei siis ole yksittäinen eristetty ainesosa vaan useista ainesosista koostuva rohdosuute, joka sitoo kosteutta ihoon. Toinen Tarjan erityisesti atooppiselle iholle suosittelemista tuotteista on potentilla-akuuttivoide, jossa käytetty rätvänäuute on kuin ”luonnon oma kortisoni”, joka rauhoittaa pinnallisia tulehduksia iholla. Yhdessä Ruohonjuuri-ketjun kanssa tehdyssä kokeilussa nimenomaan atoopikkojen kanssa tulokset näiden Dr. Hauschka -tuotteiden käytöstä olivat todella lupaavia.
Talviaika on usein atoopikoille erityisen haastavaa ja siksi talvella sopivien hoitotuotteiden valinta on erityisen kriittistä. Tarja kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti siihen, millaisia tuotteita käyttää ihon pesemiseen. ”Huomasin jo apteekkiaikoinani pesutuotteiden vaikutuksen ihoon hyvin konkreettisesti. Asiakkaalla saattoi olla käytössään todella hyvät tuotteet ihonhoitoon, mutta jostain syystä ihon kunto ei vain tuntunut paranevan. Usein syyllinen tilanteeseen löytyi lopulta suihkun hyllystä”, Tarja kertoo. Dr. Hauschka -luonnonkosmetiikkamerkin valikoimassa erityisesti sitruunainen suihkuvoide soveltuu hyvin atooppiselle iholle.
Ihon lisäksi myös hiuspohja oireilee usein talvella ja se kannattaa huomioida myös atooppisen ihon hoidossa. ”Ärtynyt, kuiva ja kutiseva päänahka voi pahimmillaan vaikuttaa jopa yöunen laatuun”, Tarja paljastaa omakohtaisen kokemuksensa. Äärimmäisen kuivan ja ärtyneen hiuspohjan hoitoon hän suosittelee Dr. Hauschkan shampoota, jolla on itse saanut yleensä taltutettua ihottuman ja kutinan jo muutamassa päivässä.
Muita täsmävinkkejä atooppiselle iholle ovat herkälle iholle tarkoitettu ihokuuri, jota voi hyödyntää ihon ollessa akuutisti ärtynyt. Olen itse saanut tällä tuotteella hallintaan niin perioraalidermatiitin kuin atooppista kuivuuttaan ärtyneen ja hilseilevän ihon: hälytystilassa ollut iho on yleensä rauhoittunut viimeistään viikossa.

MITÄ TEHDÄ, KUN ATOOPPINEN IHO OIREILEE?
Kun atooppinen ihottuma lehahtaa ja on pahimmillaan, iho voi olla todella kipeä, kutiseva ja arka. Mitä sen piinallisen kutinan kanssa voi tehdä? Tarja muistuttaa, että kun iho kutisee, se on aina hätähuuto eli merkki siitä, että iho kaipaa jotakin hoitoa. ”Allergioiden hoidossa käytetyt reseptivapaat antihistamiinit eivät yleensä auta atooppisen ihon kutinaan. Vahvemmista reseptillä määrättävistä lääkkeistä voi olla apua, mutta niillä on usein väsyttävä sivuvaikutus. Neuvonkin kiinnittämään kutinan kotihoidossa huomiota erityisesti oikeanlaisiin ihonhoitotuotteisiin, myös hiuspohjan ja vartalon pesutuotteissa. Kannattaa myös varmistaa, etteivät myöskään käytössä olevat vaatteet tai niiden pesuaineet ärsytä herkkää ja ärtynyttä ihoa entisestään”, aiemmin farmaseuttina työskennellyt Tarja neuvoo.
Tarjalla on myös kutinan lievittämiseen muutama täsmävinkki:
Kylmät ja kosteat kääreet saattavat helpottaa kihelmöivää ihoa.
♥ Levitä iholle runsas kerros täyteläistä Dr. Hauschkan Jääruoho-tehovoidetta (se soveltuu muutenkin hyvin kutisevan ihon hoitoon).
♥ Aseta voidekerroksen päälle ensin kylmällä vedellä kostutettu side tai ohut pellavapyyhe.
♥ Lopuksi laita kostean pyyhkeen päälle ja peitoksi kuiva side.
Tämän niksin pitäisi rauhoittaa äärimmäisen pahaa kutinaa. Ja raapimista pitäisi tietenkin yrittää välttää. Se on todella vaikeaa – tiedän, kokemusta on. Lievempään kutinaan Tarja suosittelee paikallisesti Dr. Hauschka -potentillavoidetta ja ihottumaisten silmäluomien hoidossa moni atooppikko on saanut avun Dr. Hauschkan silmäluomibalsamista.
Aiemmin atooppisen ihottuman hoidossa on käytetty vahvojakin kortisonivoiteita, mutta ongelmallista niiden käytössä on se, että niiden on havaittu pitkäaikaisessa käytössä ohentavan ihon ja sitä kautta saattavan lopulta pahentaa ihon herkistymistä entisestään. Nykyään kortisonivoiteiden käyttöä suositellaankin vain lyhyinä kuureina. ”On hyvä myös muistaa, että tuotteet ja lääkevoiteetkin ovat kehittyneet matkan varrella. Kortisonin lisäksi atopiaan on kehitelty muitakin auttavia lääkevoiteita, joita voi saada ihotautilääkärin määräyksellä”, Tarja kertoo. ”Jos iho on haavoilla ja todella huonossa kunnossa, tilanteeseen liittyy aina tulehdusriski ja tällöin suosittelen painavasti menemään ihotautilääkärin pakeille. Haavaiseen ja rikkinäiseen ihoon liittyy aina verenmyrkytyksen riski ja se on todella vakava asia. Olen itse joutunut atooppisesta ihottumasta alkaneen verenmyrkytyksen takia nuoruudessani pariksi viikoksi sairaalaan, joten tämä on syytä ottaa vakavasti. Avohaava on aina ikään kuin portti verenkiertoon ja altis tulehduksille, bakteereille ja viruksille”, Tarja muistuttaa.

ATOOPPINEN IHO YHDESSÄ MUIDEN IHO-ONGELMIEN KANSSA
Atooppinen iho ei ole varsinaisesti ihotyyppi, vaan sitä voi ajatella ihon niin sanottuna perusominaisuutena, joka voi olla osana ihan minkä tyyppistä ihoa tahansa. Näin ollen atooppisessa ihossa voi olla yhtä aikaa muitakin iho-ongelmia kuten aikuisiän aknea, perioraalidermatiittia tai rosaceaa. Tämä luo omanlaisiaan haasteita ihonhoidolle, sillä atooppisen ihon perusominaisuudet on tärkeää huomioida myös muiden ihon-ongelmien hoidossa ja osa varsinaisten iho-ongelmien hoitoon suositelluista tuotteista ei välttämättä sovi atooppiselle iholle. Tästä syystä atooppisen ihon rinnalla muista päällekkäisistä iho-ongelmista kärsivä hyötyy parhaiten nimenomaan kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta ihonhoitoon, jossa osataan huomioida paitsi atopian erityistarpeet että varsinaisen iho-ongelman hoito.
”Atopian ja muiden iho-ongelmien samanaikaisessa hoidossa kunnollinen hoitosuunnitelma on tärkeä ja ihotautilääkärit harvoin tekevät tällaisia hoitosuunnitelmia. Jos atopiaa ei kuitenkaan huomioida tuotesuosituksissa, yhden ongelman hoitaminen saattaa käytännössä pahentaa toista. Tästä syystä myös esimerkiksi ihotautilääkärien suosittamat kotihoitotuotteet saattavat poiketa paljonkin siitä, mitä me suosittelemme Lupauksessa, sillä lähestymme asiaa aina ihon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta emmekä yksittäistä ongelmaa hoitaen ja kokonaisuudesta irroittaen. Atopia on aina otettava huomioon ihonhoidon kokonaissuunnitelmassa ja Lupauksessa saamamme tulokset puhuvat kyllä puolestaan”, Tarja toteaa. ”Farmaseuttina koin ongelmalliseksi juuri sen lähestymistavan ihonhoitoon liittyvissä koulutuksissa, että ihosairauksia lähestyttiin ja käsiteltiin usein ikään kuin erillisinä ongelmina huomioimatta ihon kokonaisvaltaisia taipumuksia.” Se olikin yksi niistä syistä, miksi Tarja päätti suunnata farmasian ääreltä kokonaisvaltaisen ihonhoidon pariin.
”Tuote-cocktail pitää aina räätälöidä jokaiselle asiakkaalle erikseen yksilöllisten tarpeiden sekä vuodenajan mukaan, sillä Suomen ilmastossa myös vuodenaikojen ja sään vaihteluilla voi olla ihoon valtavan suuri vaikutus.”, Tarja mainitsee. Ihohoitola Lupaus tarjoaa varsinaisten hoitojen lisäksi nimenomaan ihonhoidon konsultaatiopalveluita, joiden päämääränä on löytää asiakkaan tarpeisiin mahdollisimman hyvin soveltuva tuote- ja hoitokokonaisuus. Iloisena vinkkinä muualla Suomessa asuville, että nyt kevään aikana ihonhoidon konsultaatiopalvelut tulevat saataville myös etänä digitaalisesti Lupauksen Puotiin verkossa, joten Ihohoitola Lupauksen osaamista voi hyödyntää myös Helsingin ulkopuolella.
*
Olemme usein puhuneet Tarjan kanssa siitä, että on oikeastaan aika kummallista, että Suomessa ihotautilääkärit ja ihonhoidon asiantuntijat ja osaavat kosmetologit eivät tee juurikaan yhteistyötä. ”Ihotautilääkäristä saa usein neuvoja jonkin spesifin ongelman hoitoon, mutta ihonhoidollinen neuvonta sekä ihon muut erityisominaisuudet jäävät usein huomiotta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että hoitoa tehdään ikään kuin lyhyen tähtäimen tavoitteista käsin, jos ihonhoidollinen kokonaissuunnitelma puuttuu. Tällaisissa tapauksissa yhden ongelman hoitaminen saattaa pahimmillaan pahentaa toista ja siksi toivoisinkin avoimempaa, laaja-alaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa yhteistyötä ihonhoidon ammattilaisten kesken”, Tarja pohtii.
Tarja itse neuvoo ihon oireillessa hakeutumaan ensin ihonhoidon ammattilaisen eli ammattitaitoisen kosmetologin luo, sillä osaava ja vastuullinen kosmetologi ohjaa kyllä tarvittaessa ihotautilääkärille, jos iho tarvitsee lääkkeellistä hoitoa. ”Kannattaa kuitenkin olla tarkka siitä, että kosmetologi todella osaa asiansa. Nykyään ihonhoidon ammattilaisiksi saattavat tituleerata itseään varsin monenlaisista taustoista työhön päätyneet ihmiset, joten suosittelen varmistamaan, että ihonhoidollisia neuvoja antava henkilö todella on suorittanut kosmetologin tutkinnon.”

YLEISESTI KYSYTTYÄ ATOPIASTA
Olen usein atooppisesta ihosta käydyissä keskusteluissa törmännyt tiettyihin samoihin kysymyksiin, joten kysäisin myös Tarjan neuvoja näihin yleisesti kysyttyihin pulmiin.
Pitäisikö atoopikon välttää ihon pesemistä vedellä?
Atooppisen ihottuman hoidossa on vuosien varrella vallinnut hyvin monenlaisia suosituksia, jotka ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Joskus on kehotettu välttämään suihkussa käymistä jopa liikuntasuoritusten jälkeen, mutta nykyään nämä suositukset ovat muuttuneet ja säännöllistä peseytymistä suositellaan myös atoopikoille. Pelkkää vesipesua hellävaraisempi vaihtoehto iholle voi olla käyttää mietoa, atooppiselle iholle soveltuvaa pesuainetta. Atoopikoille suositellaan yleensä enemmän voide-, öljy- sekä emulsiopohjaisia pesutuotteita, joiden teho perustuu sokeritensideihin, jotka eivät vahingoita ihon hydrolipidikalvoa. Liian voimakas suihkugeeli saattaa kuivattaa ihoa entisestään. Atooppiselle iholle suositellaan myös yleensä hiukan haaleampaa pesuvettä kovin lämpimän suihkun sijaan.
Voiko tai kannattaako atooppista ihoa kuoria?
Talvella atooppiselle iholle ei suositella kuorintaa, kun iho on muutenkin yleensä herkkä ärsykkeille. Kesällä ihon ollessa hyvässä kunnossa sitä voi halutessaan kuoria harvakseltaan hellävaraisilla tuotteilla.
Hiki saattaa urheillessa ärsyttää ja kirvellä atooppisella iholla – voiko tätä jotenkin helpottaa?
Valitettavasti mitään yksittäistä täsmäkikkaa tähän pulmaan ei ole, ja siksi ensiarvoisen tärkeää olisikin yrittää saada ihottuma kuriin oikeanlaisella hoidolla. Hoito alkaa atooppiselle iholle ja ihottumalle sopivista hoito- ja pesutuotteista, joihin neuvoa kannattaa pyytää osaavalta kosmetologilta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota, millaisia urheiluvaatteita käyttää. Niiden materiaalit voivat mahdollisesti myös vaikuttaa siihen, miten hiki jää iholle tai haihtuu ihon pinnalta. Joskus myös vaatteissa käytetyt pesu- tai väriaineet saattavat ärsyttää ihoa. Sininen tunnetaan eniten allergisoivana väriaineena myös vaatteissa, mutta on kuitenkin varsin harvinaista, että vaatteessa käytetty väriaine ärsyttäisi ihoa.
Muutamia täsmävinkkejä hyvistä tuotteista voi myös löytää tästä ja aiemmin tekemistäni ihonhoitopostauksista (löydät niihin linkkejä jutun lopusta).
Voiko ravitsemuksen avulla helpottaa atopiaa?
Ihonhoidossa myös ravitsemuksella voi olla merkitystä, mutta mitään ravitsemuksellista taikakonstia atooppisen ihon hoitoon ei ole. Hyvät rasvahapot ja etenkin tyrnimarja saattavat auttaa ihon kuivuuteen etenkin talviaikaan kuuriluontoisesti nautittuna. Lisäravinteena nautittujen rasvahappojen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä yksittäin otettuna jotkut rasvahapot saattavat häiritä muiden rasvahappojen tasapainoa kehossa. Hiilidioksidiuutetut tyrnikapselit ovat siinä mielessä turvallinen vaihtoehto, että niiden sisältämä omega7 ei vaikuta muiden omega-rasvahappojen suhteeseen kehossa. Lisäksi tietysti D-vitamiini tekee aina talviaikaan hyvää.

Ihohoitola Lupauksen Tarja Kivisen tuotesuositukset atooppiselle iholle:
♥ Dr. Hauschka Med Jääruoho-kasvovoide
♥ Dr. Hauschka Med Jääruoho-tehovoide
♥ Dr. Hauschka Med Rauhoittava Potentillavoide
♥ Dr. Hauschka Med Jääruoho-vartalovoide
♥ Dr. Hauschka Hoitava ruusu-vartalovoide
♥ Dr. Hauschka Herkän ihon ihokuuri -suihke
♥ Dr. Hauschka Silmäluomibalsami
Dr. Hauschkan atooppiselle iholle soveltuvia tuotteita voi ostaa Lupaus Puoti -verkkokaupasta, jossa on myynnissä koko Dr. Hauschkan tuotevalikoima. Lisäksi atooppiselle iholle sopivia Dr. Hauschka -tuotteita löytää myös näistä myymälöistä: Ruohonjuuri Kamppi ja Ruohonjuuren verkkokauppa, House of Organic, Hyvinvoinnin tavaratalo, Stockmann Helsinki, Ekosoppi Vaasa sekä Sokokset ympäri Suomen (Sokoksen valikoimassa ovat Jääruoho-kasvovoide sekä -käsivoide).

Jos ihonhoitoteema kiinnostaa, lisää aiheeseen liittyvää sisältöä löydät Iho-tägin takaa, mutta suosittelen kurkkaamaan erityisesti nämä aiemmin tekemäni postaukset:
♥ Kuinka nitistää perioraalidermatiitti?
♥ Hormonaalinen akne – miten siitä pääsee eroon?
♥ Luonnonkosmetiikkamerkki Dr. Hauschka – mistä hypessä on kyse?
♥ Mielen, kehon ja ihon hyvinvointia: mitä on holistinen ihonhoito?
♥ Ihohoitola Lupaus – hyvinvointia ja apua haastaviinkin iho-ongelmiin
♥ Lupaus Puoti – laadukasta luonnonkosmetiikkaa netistä
♥ Luonnonkosmetiikkaa ja vinkkejä ihonhoitoon: 5 + 1 suosikkia Dr. Hauschkalta
♥ Apua iho-ongelmiin lymfahieronnasta
♥ Pirun perioraalidermatiitti – tarinaa ja tietoa suunympärysihottumasta

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: hyvinvointi, Iho, ihonhoito, kauneus, Luonnonkosmetiikka
Categorised in: Kauneus