5/12/20

Stressin paras karkoittaja: metsäkylpy

108

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: CLIPPER

Okei, myönnetään. Olen ehkä ollut viime aikoina aika stressaantunut ja siitä ovat kärsineet niin yöunet kuin ulkoilun määräkin. Ironista kyllä, kiire ja stressi häiritsevät usein juuri sellaisia asioita, jotka kaikkein parhaiten tilannetta helpottaisivat. Uskallan väittää, että nukkuisin paremmin ja tuntisin oloni vähemmän stressaantuneeksi, jos kävisin vaikka edes pari kertaa viikossa kunnon kävelylenkillä tai luonnossa rauhoittumassa. Viime aikoina tavoite ei ole järin kiitettävästi toteutunut, kun työpäivät ovat venyneet iltoihin ja päivän päätteeksi ajatus tuonne säkkipimeään suuntaamisesta ei ole tuntunut houkuttelevalta.

Usein näinä syksyn pimeimpinä päivinä auttaa huomattavasti, että laskee vähän vaatimustasoaan. On inhimillistä, että päivien pimetessä energiatasot eivät ole ihan samoissa lukemissa kuin aurinkoisina kesäpäivinä. Sekin on inhimillistä, että välillä tekee mieli (ja ihan hyvääkin) jäädä vain viltin alle teemukin kanssa. Mutta pari viikkoa sitten päätin kuitenkin aurinkoisen sään kunniaksi lähteä oikein ajan kanssa pienelle metsäretkelle. Metsä ainakin on näinä poikkeuksellisia aikoina yksi niistä paikoista, joihin voi hyvällä omatunnolla ja turvallisin mielin yhä mennä.

Innoittajana retkelle toimi aurinkoisen sään lisäksi teebrändi Clipper, joka haastoi minut kokeilemaan metsäkylpemistä. Jos et tiedä, mitä metsäkylpeminen on, älä huoli. En tiennyt minäkään vielä hetki sitten. ”Forest bathingilla” tarkoitetaan metsässä vietettävää meditatiivista ja terapeuttista hetkeä, jolloin tarkoituksena on päästä syvään rauhoittuneeseen tilaan ja käyttää kaikkia aisteja: kuulo-, näkö-, haju-, tunto- ja makuaistia. Metsäkylpemisen idea on saanut alkunsa 80-luvulla Japanissa, missä metsäkylpemistä (shinrin-yoku) alettiin käyttää työkaluna luonnosta etääntyneiden, kovasta työstressistä ja uupumuksesta kärsivien ihmisten hoitoon. Kuinkas sattuikaan… Haaste ei varmaan olisi voinut osua sopivampaan hetkeen, joten olihan siihen tartuttava.

Tuntuu, että monissa japanilaisissa tavoissa ja ideoissa on sellaista syvää viisautta sekä ymmärrystä elämän ja ihmismielen herkkyyttä kohtaan. Usein ajatellaan, että suomalaiset ja japanilaiset ovat jollain tapaa vähän sellaisia sukulaissieluja ja uskon, että se näkyy muun muassa juuri suhteessamme luontoon ja rauhoittumiseen. Moni suomalainen rauhoittuu nimenomaan metsässä. Tai saunassa. Vaikka tiedän, että tekisi hyvää oleilla ulkona luonnossa ja käydä metsässä, jotenkin se aina tämän arkisen aherruksen keskellä unohtuu. On muka liian kiire. Ja läheisin metsä on muka liian kaukana. Onhan se toki kaupunkiasujalle pienen matkan päässä, mutta ehkä sitä voisi silti ottaa tavoitteeksi käydä metsässä edes kerran viikossa. Tai kahdessa.

Metsästä voi toki nauttia ihan sellaisenaankin, mutta väitän, että retkestä tuli heti vähän houkuttelevampi, kun yhtälöön lisättiin eväitä. Pakkasin reppuun termariin kuumaa vettä, Clipper-teetä ja retkimukit sekä pari pasteijaa. Rehellisyyden nimissä en edes muista, milloin olisin viimeksi käynyt tällaisella eväsretkellä luonnossa. Siitä taitaa olla yli 10 vuotta – liian kauan, joka tapauksessa.

Pimeiden ja sateisten päivien jälkeen tuntui ihanalta istua vain alas kasvot aurinkoon suunnattuina ja hörppiä höyryävää teetä lintujen sirkuttaessa puiden latvoissa. Ja välittömästi tulin miettineeksi, että miksi en tee tätä useammin. Eikä metsästä tai luonnosta nauttimiseen tarvita edes aurinkoista säätä. Metsä on ihana harmaana päivänä tai sadesäälläkin. Oletteko koskaan haistelleet sateista metsää? Se tuoksuu huumaavalta!

Minulle kotona kaikkien ärsykkeiden keskellä rauhoittuminen on vaikeaa, mutta metsässä teekuppi kourassa se tuntui yhtäkkiä ihan helpolta. Metsässä mieli hakeutuu kuin automaattisesti kuuntelemaan hiljaisuutta ja aistit terävöityvät, kun hengittelee vain ja laittaa silmät kiinni. Onnistunut metsäkylpykokemus ei vaadi paljon: tarvitsee vain valita mieluisa paikka ja antautua aistien vietäväksi. Kokemuksen voi viedä vielä seuraavalle tasolle esimerkiksi koskettamalla rohkeasti puita kaarnaisia pintoja, pehmoisia sammalmättäitä ja sileitä kuusenkäpyjä. Ja maistelemalla sitä höyryävää teetä kalliolla istuskellen.

Metsäkylpemisellä on havaittu olevan paljon positiivisia vaikutuksia sekä mieleen että kehoon. Usein jo pelkästään luonnossa ja raikkaassa, puhtaassa ilmassa oleilu tuo hyvänolon tunnetta ja rauhoittaa mieltä. Luonnon äärellä on helpompi keskittyä juuri siihen hetkeen ilman, että ajatukset karkailevat jatkuvasti toisaalle, ja se puolestaan auttaa stressistä palautumisessa ja rentoutumisessa. Luonnon äärellä rauhoittuminen voi ihan konkreettisesti auttaa esimerkiksi unettomuuteen ja ahdistuksen tunteisiin.

Ja miettikää: elämme maassa, jonka pinta-alasta 75% on metsää. Voisi siis väittää, että täällä jos missä metsäkylpemiseen on mitä otollisimmat olosuhteet. Eikä tällaiseen metsäkylpyhetkeen ja -retkeen välttämättä edes tarvitse kovin paljon aikaa. 20 minuuttia riittää jo mainiosti rauhoittumiseen. Sellaisen retken voi tehdä vaikka lounastauolla kesken työpäivän – tarvitsee vain hakeutua puiden ja luonnon äärelle. Vaikka olenkin itse huono pitämään taukoja töistä, olen huomannut, että usein se pieni tauko, pysähtyminen ja rauhoittuminen teekupin äärellä kesken kiireisen päivän kirkastaa ajatuksia – ja lopulta parantaa työtehoa ja herättelee luovuutta loppupäiväksikin.

Vaikka minulla onkin välillä vaikeuksia rauhoittua kotioloissa, miellän itse nimenomaan teehetket sellaisiksi nautinnollisiksi rentoutumiselle ja rauhoittumiselle omistetuiksi tuokioiksi. Usein keitän itselleni kotonakin teetä juuri silloin, kun tekee mieli suoda itselle tovi aikaa kaiken hässäkän keskellä. Jotenkin tämä metsäkylpyjen idea sopii siis ihan täydellisesti nimenomaan tällaiseen teeihmisen mentaliteettiin. Ja mikäpä voisi olla parempi hetki pysähtyä paitsi rentoutumaan, myös arvostamaan suomalaista puhdasta luontoa ja metsää kuin näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä. Se on aika mieletön juttu, että jopa pääkaupungissa asuvalla luonto on niin lähellä ja metsään pääsee helposti.

Oletteko muuten muut tee- vai kahvi-ihmisiä? Vai sekä että? Tee-ihmisenä olen itse aina ollut kahvinjuojien maassa kummajainen. Väitän muuten, että nimenomaan tee on täydellinen juoma mukaan tällaiselle retkelle, joten vinkiksi teille, jotka ette vielä ole teen ystäviä: Clipperin valikoimaan kuuluu paljon myös erilaisia herkullisia yrtti-, hedelmä- ja marjahaudukkeita, jotka sopivat myös erinomaisesti retkievääksi. Ja tilkka hunajaa tekee myös ihmeitä.

Taannoisesta retkestä inspiroituneena haluan innostaa ja haastaa teitäkin menemään metsään. Metsäkylpeminen sopii loistavasti näihin loppusyksyn päiviin ja poikkeusoloihin, sillä metsässä voi hetkeksi unohtaa murheet ihan luvan kanssa ja keskittyä hetkeen. Niinpä kehotan teitä kaikkia kokeilemaan metsäkylpemistä tässä seuraavan viikon aikana joku päivä. Pue lämmintä päälle, nappaa mukaan termospullo, mukit sekä Clipperin ihanaa teetä lämmikkeeksi ja suuntaa metsään joko yksin tai ystävän kanssa.

Unohda hetkeksi kaikki muu ja keskity ympäröivään luontoon. Voit kävellä rauhallisesti metsässä tai istahtaa puun juurelle, kannon nokkaan, kivelle tai kalliolle. Voit tehdä hengitysharjoituksia tai olla vain ja rauhoittua teekupillisen äärellä. Kuuntele, tutki, tunnustele, hengittele, haistele, maistele ja nauti siitä, että saat vain olla. Sen kummempaa ei tarvita.

Tämä on samalla haaste myös itselleni! Näiden kuvien nappaamisesta on jo tovi, mutta tavoitteenani on käydä metsässä vähintään kerran parissa viikossa nyt loppuvuonna. Kuka on mukana?

Tags: , ,

Categorised in: Elämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts