Älä jätä mua roikkuu
104KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KEKÄLE & ASENNEMEDIA

”Älä pliis jätä mua roikkuu.” Seuraajani lähetti minulle kuvan, jossa ensimmäisenä näkyi tämä lause. Intuitiivinen ajatukseni oli, että kuva liittyi jotenkin aiemmin tällä viikolla julkaisemaamme podcast-jaksoon sinkkuudesta… Sitten luin lisää ja tajusin, että kyseessä olikin vaateliike Kekäleen mainos. Olin päivää aiemmin puhunut IG-storyssani Kekäleen syksyn Pidetyimmät vaatteet -kampanjasta, jonka teemana on kannustaa ihmisiä käyttämään siellä kaapissa jo olevia vaatteitaan sekä ostamaan kaupasta uutena vain sellaisia, joista tulee niitä luotettuja lempivaatteita. Nauratti, sillä mainoslause oli niin nerokas.
Uskon, että melkein kaikilla meillä on vaatekaapissamme vähintään yksi vaate, jota emme ole koskaan käyttäneet. Ja kenties useampi, joiden edellisestä käyttökerrasta on vierähtänyt aivan liian kauan. Olen joskus puhunut siitä, että löytöjen tekeminen on kaikkein parasta omalla vaatekaapilla. Tietenkin kannattaa kierrättää eteenpäin sellaiset vaatteet, joista tietää varmasti, ettei niille enää löydy käyttöä itselle, mutta välillä tuntuu, että ihmiset luopuvat liian helposti. On hyvä muistaa, että kaikkein ekologisin ja vastuullisin vaate on se, jonka jo omistamme. Siksi hankin paitsi uutta harkiten, myös luovun vanhasta harkiten. Yritän myös aina miettiä, miten kukin uusi tulokas (uutena tai käytettynä hankittu) istuu jo olemassaoleviin vaatteisiini.
Jos Kekäle ei vielä nimenä ole tuttu, niin kyseessä on siis suomalainen vaateketju, joka toimii verkkokaupan lisäksi 11 paikkakunnalla Suomessa – uusin tulokas on Helsingin Tripla-kauppakeskuksessa sijaitseva upea myymälä. Kekäle on perheyritys jo kolmannessa sukupolvessa ja sen historia kantaa yli 60 vuoden taakse. Ketju myy laadukkaita vaatteita arkeen ja juhlaan niin naisille, miehille kuin lapsillekin ja yli sadan kotimaisen ja ulkomaisen merkin valikoimaan kuuluu paljon tuttuja brändejä kuten Marimekko, Andiata, Max Mara, Katri Niskanen, Makia, Samsøe & Samsøe, Part Two, Tommy Hilfiger sekä monia muita. Helsingin uuden liikkeen lisäksi Kekäleellä on myymälät Vantaalla (Jumbo), Joensusssa, Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa (Trio), Lappeenrannassa, Mikkelissä, Kiteellä, Raisiossa (Mylly) ja Tampereella (Koskikeskus).

Mutta palataan vielä niihin kaapissa käyttämättöminä roikkuviin vaatteisiin… Kun Kekäle kysyi asiakkailtaan, mihin he ovat tyytymättömiä vaatekaapissaan, yleisin vastaus oli: vaatteisiin, joita he eivät pidä. Toisin sanoen heräteostoksiin, hutihankintoihin ja sinänsä hyvinkin mieluisiin yksittäisiin vaatteisiin, joille ei koskaan tunnu löytyvän sopivaa kaveria. Liian moni vaate päätyy kaappiemme perälle pimeään roikkumaan houkuttelevan alennusprosentin tai hetken huuman seurauksena. Vaatteiden ostamisessa kaapin koristeeksi ei ole mitään järkeä sen enempää rahan kuin ekologisuudenkaan näkökulmasta.
Olen joskus miettinyt, miksi joku vaate jää käyttämättömäksi, vaikka sen on kuitenkin päätynyt hankkimaan. Uskon, että yksi isoimmista syistä on juuri se, että periaatteessa kivaa vaatetta ei jostain syystä osata yhdistää muihin kaapista löytyviin vaatteisiin. Joskus myös olemme vaateostoksilla hetken huumassa hetkellisesti rohkeampia pukeutujia kuin olemmekaan sitten arkiaamuna vaatevalintoja tehdessä. Yllättävän usein esimerkiksi näyttävämpiin vaatteisiin liittyy ujostelua tai häpeää: monia jännittää pukeutua rakastamaansa vaatteeseen muiden ihmisten nähden. Joskus ostamme vaatteita ”haave-minälle” eli jollekulle, joka toivoisimme olevamme, vaikka todellisuus onkin jotain muuta. Tällöin on hyvä kysyä itseltään, voisiko oikeasti löytää itsestään tuon haaveittensa pukeutujan vai tuntuuko tutussa ja turvallisessa pysyttely kuitenkin lopulta paremmalta.

Joskus jokin vaate jää kaappiin lymyilemään siksi, ettei sille tunnu löytävän sopivaa käyttötarkoitusta. Olen itse tietoisesti pyrkinyt rikkomaan esimerkiksi ajatusta erillisistä juhlavaatteista, sillä tuntuu hassulta säilyttää niitä kauniita mekkoja käyttämättömänä vain yksittäisten juhlahetkien tähden. Usein juhlavastakin vaatteesta voi loihtia arkisemman yhdistelemällä sen toisin. Pue juhlavan hameen seuraksi korkokenkien sijaan tennarit ja juhlatopin sijaan vaikkapa t-paita – ja yhtäkkiä sama vaate onkin muuntautunut arkeen. Syyllistyn itse usein ajattelemaan, ettei arjessa sovi pukeutua ”liian hienosti”, mutta tuo ajatus on ihan hölmö. Jos kaunis mekko tuottaa iloa, niin totta ihmeessä siihen on lupa pukeutua arjessakin, jos siltä tuntuu. Hilloamme usein niitä kaapin ihanimpia aarteita ihan turhaan ja säästelemme joitakin erityisiä tilanteita varten, mutta ihan mikä tahansa tilanne voi olla riittävän erityinen, jos itse vain päätät niin.
Joskus tietysti kyse on ihan rehellisestä hutiostoksesta. Olen itse omannut, että usein vaatekaappiin unohtuvat juuri sellaiset ”ihan kivat” vaatteet, jotka eivät herätä minussa suuria tunteita. Tästä syystä haluan erityisesti painottaa, että vaateostoksilla kannattaa kulkea kassan kautta vain, jos oikeasti tuntee rakastuvansa. Tietenkään sydän ei välttämättä pamppaile ihastuksesta sukkaostoksilla, mutta mielestäni on hyvä lähtökohta uutta vaatetta hankkiessa, että sen täytyy herättää jokin tunne – mielellään sellainen, ettei malttaisi odottaa, että vaatteen pääsee pukemaan päälleen!

Jotta yksikään vaate ei jäisi käyttämättömänä kaappiin muhimaan, Kekäle on keksinyt pulmaan ihan fantastisen ratkaisun: Lempivaatevalmentajan, jonka avulla vaateketju haluaa auttaa asiakkaitaan löytämään vaateita, joista pitää niin paljon, että niitä myös pitää – yhä uudelleen ja uudelleen. Mutta parasta (ja mielestäni suorastaan vallankumouksellista) konseptissa on se, että Kekäle päätti viedä idean astetta pidemmälle. Kuka tahansa voi varata Kekäleen myymälästä ilmaiseksi ajan Lempivaatevalmentajalle eikä se sido asiakasta yhtään mihinkään. Valmennukseen ei liity ostopakkoa ja halutessaan mukaan voi ottaa vaikka sieltä omasta vaatekaapista sellaisen vaatteen, joka on jäänyt vuosikausiksi käyttämättömänä roikkumaan. Lempivaatevalmentajan kanssa voidaan sitten yhdessä miettiä, miten vaatetta voisi yhdistellä ja miten sen voisi löytää osaksi omaa toimivaa vaatekaappia.
Lempivaatevalmentajan pakeilta voi saada lempeää apua ihan kaikenlaisiin pukeutumiseen liittyviin pulmiin oli kyse sitten juhla-asun löytämisestä, koko vaatekaapin uusimisesta, oman tyylin löytämisestä tai täydellisen housuparin metsästyksestä. Asiantuntija auttaa halutessasi myös löytämään parhaat puolesi ja neuvoo, millaiset mallit sekä leikkaukset sopivat parhaiten juuri sinulle.
Kekäleellä myös uskotaan, että Lempivaatevalmentajan avustuksella syttyneet vaateihastukset syvenevät rakkaudeksi eikä hutiostoksia tule tehtyä. Kun varaat ajan Kekäleen Lempivaatevalmentajalle ja (mikäli) päädyt ostamaan valmennuksen yhteydessä jotakin, saat ostoksellesi kahden viikon Pidän Sinua -takuun: jos et kahden viikon kokeilun jälkeen ole rakastunut valmentajan kanssa yhdessä löydettyyn vaatteeseen, saat palauttaa sen ja saat rahasi takaisin. On kuitenkin hyvä pitää mielessä se kaikkein tärkein nyrkkisääntö: jos olet epävarma, älä osta ollenkaan.

Voin omakohtaisesta kokemuksesta sanoa, että joskus ulkopuolisen näkemyksestä voi olla iloa sellaisellekin pukeutujalle, jolla oma tyyli on jo hallussa. Kävin itse uteliaisuudesta pukeutumisneuvojalla vuosia sitten, vaikka en varsinaisesti neuvontaa kokenutkaan tarvitsevani ja tulokset olivat yllättävät: koen, että yhteinen hetkemme todella muutti tyyliäni monella tapaa ja saamani neuvot ovat kantaneet tähän päivään asti. Ihmisillä on usein kummallisen pinttyneitä käsityksiä ja ihan turhia epävarmuuksia omasta kehostaan ja sellaisia on ollut myös minulla. Pukeutumisneuvoja sai näkemään oman vartalon parhaat puolet ihan uusin silmin ja objektiivisen ulkopuolisen asiantuntijan rohkaisevat sanat saivat minut korostamaan vartaloni naisellisia puolia paljon vapautuneemmin.
Toisaalta olen myös itse joskus ollut vaatekaupassa auttamassa stailaamaan asiakkaita ja saanut konkreettisesti nähdä sen, miten kriittisesti moni suhtautuu itseensä ja omaan vartaloonsa. Tai joskus ajatus omasta tyylistä tai esimerkiksi itselle sopivista väreistä voi kääntyä päälaelleen, kun uskaltaa vain toisen innostamana kokeilla jotakin ihan uutta.
Mieleeni on jäänyt kerta, kun kaunis nuori nainen tuli etsimään ideoita työpukeutumiseen, mutta ilmoitti heti, ettei voisi omasta mielestään paksujen reisiensä takia käyttää alaspäin kapenevia herrainhousuja. Kuuntelin näkemyksiä hämmentyneenä, sillä mielestäni kuvaus ei vastannut näkemääni lainkaan. Päätin haastaa hänet kokeilemaan juuri niitä vaatteita, joita hän ei olisi varmasti ikinä tullut kokeilleeksi. Lopulta hän marssi myymälästä uudet herrainhousut ostoskassissa ja tunsin onnistuneeni ennen kaikkea siinä, että ehkä sain hänet näkemään oman vartalonsa uudesta näkökulmasta. Kannustan siis rohkeasti kokeilemaan vaikka ihan uteliaisuudesta, millaisia ideoita Lempivaatevalmentajalla voisi juuri sinulle olla! Pääset varaamaan ajan Lempivaatevalmentajalle sekä löydät lisätietoa Pidän sinua -takuusta Kekäleen nettisivuilta.

Tutkin Kekäleen valikoimaa ja valitsin sieltä yhden potentiaalisen lempivaatteen esiteltäväksi teille. Max Mara Weekendin kaunis ja ajaton villakangastakki on valmistettu Italiassa ja 100% villaa. Stailasin takin ympärille kolme erilaista lookia oman vaatekaappini luottolemppareiden kanssa. Mikä näistä kolmesta tyylistä on teidän suosikkinne?
Lisäksi haluaisin tähän loppuun heittää teille haasteen, jonka esitin jo aiemmin tällä viikolla Instagraminkin puolella. Yksikään kaapeissamme olevista vaatteista ei takuulla haluaisi, että jätämme ne sinne roikkumaan, joten haastan teistä jokaisen: pue ensi viikon aikana yllesi joku sellainen vaate kaapistasi, jota et ole koskaan ennen käyttänyt tai jonka edellisestä käyttökerrasta on ehtinyt vierähtää aivan liian kauan. Ja jos tuntuu, että haaste ei onnistu, surffaa Kekäleen nettisivuille, varaa itsellesi aika Lempivaatevalmentajalle ja marssi putiikkiin tuon päänvaivaa tuottavan vaatteen kanssa. Muutenkin kiinnostaisi tietää, millaisiin pukeutumispulmiin te kaipaisitte apua Lempivaatevalmentajalta?






Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: Inspiraatioita, muoti, Vastuullinen muoti, yhteistyö
Categorised in: Muoti