20/08/20

Miten päästä alkuun sijoittamisessa?

6 86

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TAALERI & ASENNEMEDIA

Saakelin sijoittaminen… Asia on nakuttanut takaraivossa ja roikkunut TO DO -listallani jo pienen ikuisuuden. Olen vuosien varrella ostanut useammankin sijoitusoppaan, käynyt sijoittamiseen liittyvässä tilaisuudessakin sekä yrittänyt etsiä intoa ja aikaa perehtyä asiaan kunnolla. Ja hups vain, johonkin on taas humpsahtanut viisi vuotta aikaa. VIISI VUOTTA! Siinä ajassa olisin todennäköisesti ennättänyt jo sijoittaa sievoisen summan ja kenties saada sijoituksilleni mukavasti tuottoakin. Jos siis olisin saanut aikaiseksi.

Sanotaan, että kaikkein huonoin vaihtoehto on makuuttaa rahojaan siellä säästötilillä. Korot ovat niin matalalla, että inflaatio syö rahan arvoa vikkelämmin kuin se ehtii kasvaa korkoa. Siksi melkein hävettää myöntää, että juuri niin olen tehnyt enkä ole viidessä vuodessa päässyt sijoitushommissa hataria suunnitelmia pidemmälle. Mutta olen varma, etten ole ainoa, joka yhä junnaa paikoillaan.

Kaikesta edellä mainitusta johtuen olin ihan vilpittömän iloinen, suorastaan huojentunut, kun arvostettu kotimainen sijoitusyhtiö Taaleri Varainhoito ehdotti minulle yhteistyötä liittyen vastuulliseen impakti-sijoittamiseen. Koska yritys oli minulle entuudestaan tuntematon, googlailin huolella ennen asiassa etenemistä. Herätti luottamusta, että Taaleri on saanut useita positiivisia mainintoja lukuisissa erilaisissa vertailuissa ja asiakastyytyväisyyskyselyissä, ja uskalsin lähteä etenemään yhteistyön tiimoilta. Pidän erityisen kiinnostavana myös impakti-sijoittamista, joka on sijoitusmaailman uusimpia nousevia trendejä. Impakti-sijoittaminen vie vastuullisuuden vielä astetta pidemmälle verrattuna perinteiseen vastuulliseen sijoittamiseen. Ja mikä voisikaan olla parempi tapa sijoittaa kuin se, että sijoitustoiminnallaan aktiivisesti tekee maailmasta parempaa paikkaa tuotoista tinkimättä.

Mahtavaa tässä yhteistyössä on tietysti myös se, että tunsin pääseväni ehkä viimein kysymään asiantuntijoilta kaikki ne kysymykset, joihin en vielä ole saanut vastauksia. Ja ilokseni sain viimein sen lopullisen sysäyksen loikata asiassa sen konkreettisen askeleen eteenpäin. Halusin tarjota myös teille Pupulandian seuraajille mahdollisuuden kysyä asiantuntijalta, joten jutun lopussa on luvassa on vastauksia Instagramissa minulle lähetettyihin kiperiin kysymyksiin.

Tiedän, ettei ole kyse rakettitieteestä, mutta aloittelijan silmissä kynnys sijoittamisen saloihin sukeltamiselle voi tuntua korkealta. Kokemattomalle sijoittaminen näyttäytyy helposti työläänä sekä vähän ahdistavana ja pelottavanakin asiana, jonka haltuun ottaminen vaatisi valtavasti aikaa, perehtymistä ja tietenkin sitä rahaa. Ahdistus on ymmärrettävää, sillä sijoittaminen on niitä asioita, missä ei haluaisi mokata ja pahimmillaan nähdä säästöjensä haihtuvan savuna ilmaan. Kun kyselin Instagramissa syitä, miksi muut kaltaiseni jahkailijat eivät ole saaneet aikaiseksi, syyt kuulostivat tutuilta: aikaansaamattomuutta, perehtymättömyyttä, kiirettä ja ajan puutetta, pelkoa rahojen menettämisestä sekä epävarmuutta omasta rahatilanteesta.

Aika monelle raha-asioiden hoitaminen ja miettiminen tuntuu jo lähtökohtaisesti epämukavalta. Vaikka tiedostan, että pään työntäminen pensaaseen ei varsinaisesti auta asiaa, on tunnustettava, että raha-asiat ja numerot ovat aina tuntuneet myös itselleni epämiellyttäviltä. Siksi olen yrittäjänäkin ulkoistanut kaiken mahdollisen kirjanpitäjälle, jotta voin itse keskittyä luovaan tekemiseen ja kaikkeen siihen, missä juuri minä olen parhaimmillani. Numeroiden pyörittelyn jätän mieluummin niille, joita se kiinnostaa ja jotka ovat siinä omimmillaan. Vaikka on toki fiksua etenkin yrittäjänä ottaa selvää perusasioista, pidän järkevämpänä tarjota itselle vastenmielisen työn jollekulle, joka osaa paremmin ja tekee sen mielellään sekä todennäköisesti nopeammin ja tehokkaammin – sen sijaan, että itse tuhertaisin sen parissa tuskan hiki otsalla. Käytän mieluusti arvokkaan työaikani paremmin.

Viime vuosina sijoittamisesta käytävässä keskustelussa on korostunut valtavasti omatoimisuus ja itsenäisesti tehdyssä sijoittamisessa onkin etunsa: mitä enemmän tekee itse, sitä vähemmän joutuu tietenkin pulittamaan erilaisia palvelumaksuja. Sitten on kuitenkin tällaisia minun kaltaisiani kiireisiä (tai vain vastahakoisia) ihmisiä, joilla ei ole aikaa tai motivaatiota perehtyä asiaan ja tehdä kaikkea alusta lähtien itse. Jos minä kerran olen juuri se henkilö, joka maksaa ihan mieluusti jollekulle muulle korvauksen siitä, että tämä tekee itselleni epämieluisan työn minun puolestani, miksi ihmeessä en soveltaisi samaa myös sijoittamiseen? Kun sijoittamisen aloittaminen on roikkunut vuosikausia tekemättömänä, niin todennäköisesti olisi ollut fiksumpaa maksaa jollekulle asian hoitamisesta jo silloin vuosia sitten. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Erilaisissa sijoituspalveluissa hinnoittelu voi vaihdella paljonkin ja tietenkin kannattaa selvitellä vaihtoehtoja ja etsiä se itselle sopivin, jotta ei tule maksaneeksi liikaa tai turhasta. Tässä jutussa käydään läpi joitakin sijoittamiseen liittyviä perusasioita ja esitellään yksi helppo vaihtoehto minun kaltaisilleni, jotka haluavat päästä mukaan sijoittamisen kelkkaan helposti, vaivattomasti ja kohtalaisen pienellä riskillä. Monella on myös käsitys, että ryhtyäkseen sijoittamaan, rahaa pitäisi olla säästössä tuhansia euroja, mutta todellisuudessa jo melko pienelläkin summalla pääsee alkuun.

Yksi tärkeä teema sijoittamiskeskustelussa on minulle itselleni myös vastuullisuus. Koska olen muutenkin kiinnostunut vastuullisuuteen liittyvistä kysymyksistä, ne luonnollisesti kiinnostavat minua myös sijoittamisessa. En tietenkään halua sijoittajana tukea yrityksiä, joiden toimintatavat vahingoittavat ilmastoa ja ympäristöä, joten sijoitusintoani on jarrutellut myös tietämättömyys siitä, miten voisin varmistaa, että sijoitukseni paitsi tuottavat voittoa, päätyvät myös vastuullisesti toimiville yrityksille. Vastuullisen sijoittamisen rinnalla on alettu puhua myös vastuullisuuden vielä himpun verran pidemmälle vievästä impakti-sijoittamisesta, ja tässä jutussa pureudutaan nimenomaan siihen.

Ryhdyin itse yhteistyön innoittamana impakti-sijoittajaksi ja uskomatonta mutta totta, se vuosien jahkailu päättyi siis vihdoin ja viimein. Läpinäkyvään ja turvalliseen sijoituspalveluun turvautuminen tuntui tässä vaiheessa minulle sopivimmalta vaihtoehdolta ja luottamustani Taalerin Impakti-palvelua kohtaan lisäsi nimenomaan se, että kulut on avattu niin läpinäkyvästi. Ei siis tarvitse pelätä mitään epämääräisiä yllätyksiä palvelumaksujen suhteen. Eikä tarvitse stressailla siitä, että pitäisi itse olla kyttäämässä pörssikursseja ja stressailla niistä. Sijoittamisen aloittaminen oli myös todella helppoa, koska Impakti-palvelun kautta sijoittamisen voi aloittaa  digitaalisesti vaikka saman tien. Palvelu kysyy sinulta kaiken olennaisen ja arvioi tulotasosi sekä riskinottohalukkuutesi perusteella, millainen sijoitus sopii sinulle parhaiten. Koko homma vei aikaa varmaan alle vartin ja nyt olen sijoittaja! Vastuullisuudesta kiinnostuneelle tuntuu myös tärkeältä tietää, mihin rahani menevät ja millaisia yrityksiä niillä tuetaan. Mutta siis aika jännittävää – tästä se nyt lähtee!

Alle olen koonnut kattavan infopaketin impakti-sijoittamisesta, Taalerin Impakti-palvelusta ja sijoittamisen aloittamisesta sijoituspalvelun kautta. Ja lisäksi mukana on Taalerin asiantuntijan vastauksia teiltä seuraajilta saamiini kysymyksiin. Suosittelen myös lämpimästi tutustumaan uudelle sijoittajalle tarkoitettuun oppaaseen, jossa käydään selkeästi läpi sijoittamiseen liittyviä perusasioita.

MITÄ ON IMPAKTI-SIJOITTAMINEN?

Vaikka vastuullinen sijoittaminen ja impakti-sijoittaminen pyrkivät molemmat vastuullisuuteen, impakti-sijoittaminen vie vastuullisuuden vielä astetta pidemmälle: impakti-sijoittaminen on vastuullista sijoittamista, jolla tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi mitattavaa yhteiskunnallista tai ympäristöllistä hyötyä. Taalerin Impakti-salkussa yhdistyvät hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja tuottava ETF-sijoittaminen, ja impakti- eli vaikuttavuussijoittamisessa tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi mitattavaa yhteiskunnallista tai ympäristöllistä hyötyä.

Miten impakti-sijoittaminen sitten eroaa vastuullisesta sijoittamisesta? Vastuullisessa sijoittamisessa karsitaan sijoitettavien yhtiöiden joukosta ongelmatapaukset, joiden toiminta vahingoittaa ympäristöä. Impakti-sijoittamisessa puolestaan sijoitetaan yhtiöihin, jotka aktiivisesti tarjoavat ratkaisuja maailmamme keskeisimpiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen tai eriarvoisuuteen liittyen. Impakti-sijoittaminen on siis konkreettinen sijoitus tulevaisuuteen ja se on noussut 10 vuoden aikana nollasta 500 miljardin dollarin bisnekseksi.

Monen silmissä sijoittaminen edustaa ahneutta ja kovia arvoja, ja ajatuksen tasollakin sellaiseen toimintaan osallistuminen tuntuu epämukavalta. Haluan kuitenkin tarjota toisenlaisen näkökulman: impakti-sijoittaminen on konkreettinen keino vaikuttaa maailman kehitykseen positiivisesti, sillä samalla, kun turvaat omaa taloudellista tilannettasi ja tulevaisuuttasi, autat omalla sijoituksellasi juuri sellaisia toimijoita ja hankkeita, jotka tarjoavat ratkaisuja tämän hetken keskeisimpiin ongelmiin ilmastokriisistä köyhyyteen ja eriarvoisuuteen. Taalerin uusi Impakti-sijoituspalvelu tuo impakti-sijoittamisen ihan kaikkien saataville siinä, missä se aiemmin on ollut vain hyvin marginaalisen ihmisjoukon ulottuvilla.

MIKÄ ON TAALERI? JA VOIKO SIJOITUSYHTIÖIHIN LUOTTAA?

Taaleri on vuonna 2007 perustettu kotimainen finanssiryhmä ja uusiutuvan energian hankkeiden kehittäjä, jonka osake on listattu Helsingin pörssiin. Suomen parhaaksi varainhoitajaksi Arvopaperi-lehdessä vuonna 2019 valittu Taaleri tarjoaa nykyään sijoituspalveluita myös digipalveluna sellaisille henkilöille, joiden varallisuus ei ole aivan vielä perinteiseen varainhoitoon riittävällä tasolla. Varainhoidolla tarkoitetaan siis sitä, että jos varallisuutta on kertynyt runsaasti, omaisuudesta huolehtiminen luovutetaan ulkopuolisen asiantuntijan käsiin, joka sitten huolehtii varojen fiksusta sijoittamisesta.

Yleensä varainhoitopalveluita hyödyntävät siis henkilöt, joille varallisuutta on kertynyt merkittävästi, ja tästä syystä Taaleri saattaakin nimenä olla useimmille vielä hiukan tuntematon – uskallan tehdä rohkean oletuksen, että meistä useimmat eivät ole miljonäärejä (heh). Taalerin uusi digitaalinen Impakti-palvelu tarjoaa kuitenkin sijoituspalveluita myös pienemmällä budjetilla sijoittamisesta kiinnostuneille. Taalerin nimi saattaa olla monelle uusi tuttavuus, mutta käytännössä omat arvopaperisi säilytetään luotettavasti vakavaraisissa rahoituslaitoksissa, kaikki sijoitukset tehdään sinun omalla nimelläsi ja pääset aina käsiksi tiliisi halutessasi.

Monen mielikuva sijoitusyhtiöistä on myös kallis, mutta Taalerin Impakti-palvelu on edullinen, läpinäkyvä ja kustannustehokas: hinta koostuu aina hallinnointipalkkiosta 0,45% ja tuotteiden kustannuksista (keskimäärin 0,18%-0,45%) eikä muita kuluja ole. Koska Taalerin tähtäimessä on luoda pitkäaikaisia asiakkuuksia ja pitkäjänteisiä sijoituksia, kustannukset on haluttu pitää matalina. Impakti-salkun kulut ovat hiukan tavallista ETF-salkkua korkeammat, mutta se selittyy juuri sillä, millaisiin yrityksiin impakti-sijoittamisessa panostetaan. Perinteisessä ETF-sijoittamisessa tuotteiden vastuullisuudesta ei puolestaan ole mitään varmuutta. Vähän kuin vaateostoksillakin: vastuullinen vaate maksaa enemmän kuin pikamuotiketjun halpatuote. Taalerilla on toistaiseksi vielä mahdollista sijoittaa myös perinteiseen ETF-salkkuun, mutta yrityksen tähtäimessä on siirtyä kokonaan impakti-sijoittamiseen. Erilaisten salkkujen kuluista ja eroista löytyy enemmän tietoa Taalerin Impakti-palvelun nettisivuilta.

Kokemattomia sijoittajia pelottavat sijoittamisessa usein yllättävät kulut, joita joskus saattaakin tulla vielä ilmoitetun kokonaiskustannuksen päälle. Osa sijoitusyhtiöistä piilottaa tällaiset lisäkulut taitavasti eikä niitä välttämättä saa selville penkomatta. Todellisten kulujen selvittely onkin yksi ärsyttävimpiä ja ahdistavimpia puolia sijoituspalveluita vertaillessa. Arvostan itse Taalerin toiminnassa nimenomaan läpinäkyvyyttä: Taalerin sijoitussalkussa ei ole merkintäpalkkioita, säilytyspalkkioita tai lunastuspalkkoita eikä kaupankäyntikuluja tai tuottosidonnaisia palkkoita. Ilmoitettu hinta on siis se, mitä oikeastikin maksat – ilman yllätyksiä. Taalerin Impakti-palvelu on helppo tapa aloittaa sijoittaminen, mutta sen kautta voi myös näppärästi hajauttaa, mikäli sinulla on jo sijoituksia myös muualla.

MITEN ALOITAN IMPAKTI-SIJOITTAMISEN? PALJONKO MINULLA PITÄÄ OLLA RAHAA, ETTÄ VOIN ALOITTAA SIJOITTAMISEN?

Yleisesti ottaen sijoittamisen voi aloittaa pienelläkin summalla. Jos saat edes 50€ laitettua sivuun kuukaudessa ilman, että taloutesi joutuu sen takia ahdinkoon, kannattaa aloittaa sijoittaminen. Taalerin Impakti-palvelun nettisivuilla avataan hyvin sitä, miten inflaatio ”syö” tilillä makaavia rahoja ja miksi sijoittaminen on perinteistä säästötiliä järkevämpi ratkaisu.

Impakti-sijoittamisen voi aloittaa 1000€ alkusijoituksella ja alkuun pääsee muutamalla klikkauksella: mene vain Taalerin Impakti-palvelun sivuille,  valitse sivuilta ”aloita sijoittaminen” ja vastaa kyselyyn – se ei vielä sido sinua mihinkään. Sijoittaminen alkaa vasta, kun teet minimissään 1000€ arvoisen alkusijoituksen. Impakti-salkkuun voi sijoittaa juuri itselleen sopivalla tavalla: alkusijoituksen voi jättää kasvamaan sellaisenaan tai sijoitustilille voi myös aloittaa kuukausisäästämisen niin, että siirtää kuukausittain (joko manuaalisesti tai pankin toimeksiannolla) tilille itse valitsemansa summan. Impakti-salkkuun sijoittaminen on kuitenkin hyvin joustavaa ja halutessaan sijoitustilille voi siirtää rahaa vapaasti silloin, kun itselle sopii eli mikään ei ole sitovaa ja toimia voi aina oman elämäntilanteen mukaan.

Kyselyn avulla Taalerilla luodaan siis asiakkaalle henkilökohtainen sijoitussuunnitelma oman rahatilanteen ja elämäntilanteen mukaan: kyselyn avulla kartoitetaan muun muassa varallisuutta, riskinottohalukkuutta sekä sitä, miten pitkällä tähtäimellä sijoittamiseen ollaan aikeissa sitoutua. Vastausten pohjalta rakennetaan asiakkaalle sopiva salkku ja sen jälkeen Taalerin asiantuntijat huolehtivat salkusta ja tekevät jatkuvasti tarvittavia korjausliikkeitä markkinoiden kehityksen sekä asiakkaan tavoitteiden mukaisesti. Ei siis tarvitse itse vahdata pörssikursseja ja markkinoiden heilahduksia, kun asiantuntijat hoitavat sen asiakkaan puolesta. Ja omien sijoitusten tietoihin pääsee aina helposti käsiksi, jos haluaa itse tutkia tarkemmin, mitä omassa salkussa tapahtuu. Täältä löydät lisää tietoa aloittelijoille sijoittamisen perusperiaatteista.

HALUAN ALOITTAA IMPAKTI-SIJOITTAMISEN TAALERIN KAUTTA – MITÄ TEEN?

Taalerin kautta impakti-sijoittamisen aloittaminen on todella helppoa: minulla itselläni koko prosessi vei noin 15 minuuttia. Taalerin Impakti-palvelun sivuilta löydät kohdan ”Aloita sijoittaminen” ja kun klikkaat sitä, pääset kyselyyn, jolla kartoitetaan esimerkiksi rahatilannettasi ja riskinottohalukkuuttasi. Vastaustesi perusteella älykäs järjestelmä arvioi, millainen sijoitussalkku sinulle sopisi parhaiten ja sen jälkeen teet vain alkusijoituksen (1000€) ja PIM, olet sijoittaja.

MIKSI SIJOITTAMINEN KANNATTAA?

Olen kuullut monien sijoittamisen aloittaneiden katuvan ainoastaan sitä, etteivät aloittaneet aiemmin. Kuten jutun alussa totesin, olen itsekin harmitellut, että jahkaillessa meni viisi hyvää sijoitusvuotta ”hukkaan”. Niinpä pyysin uteliaisuuttani Taalerin asiantuntijoita laskemaan, mitä olisi voinut saada aikaiseksi, jos sijoittamaan olisi saanut ryhdyttyä jo aiemmin. He vastasivat näin:

”Jos Jenni olisi aloittanut sijoittamisen viisi vuotta sitten 1000€ alkusijoituksella ja tehnyt kuukausittain 100€ lisäsijoituksen säästössä olisi 8522€. Jos kuukausittainen lisäsijoitus olisi ollut 500€/kuukausi, säästössä olisi nyt 37 000€ ja jos kuukausittainen lisäsijoitus olisi ollut vaikkapa 1000€, sijoitusten arvo olisi nyt 72 598 €. Viiden vuoden sijoitusjänteellä tuottoa ei vielä ehdi kertyä kauheasti (potti siis koostuu enemmänkin säästämästäsi rahasta), mutta sijoitushorisontin pidetessä esimerkiksi 20 vuoteen tuotot kasvavat korkoa korolle jo huomattavasti enemmän ja tuoton osuus on jo yli puolet koko potista (laskettuna 7% tuotolla). Sijoittamisessa pitkäjänteisyys on kuitenkin tärkeää ja onkin hyvä huomata, että jos on valmis sijoittamaan pidemmän aikaa säännöllisesti, niin 10 ja 20 vuoden päästä nyt aloittaessaan potti voi olla seuraavanlainen.

10 vuotta

100€ per kk 19 127 € 10 vuoden kohdalla

500€ per kk 87 767 € 10 vuoden kohdalla

1000€ per kk 173 567 € 10 vuoden kohdalla

20 vuotta

100€ per kk 54 786 € 20 vuoden kohdalla

500€ per kk 258 452 € 20 vuoden kohdalla

1000€ per kk 513 034 € 20 vuoden kohdalla”

Laskeskelin huvikseni, että jos säästäisin 1000€ joka kuukausi 20 vuoden ajan sijoittamatta sitä, tililläni olisi 20 vuoden päästä 241 000€ (jos mukaan lasketaan se 1000€ alkusijoitus). Sijoitettuna tuo sama summa olisi yli kaksinkertaistunut. Tämä laskelma ja arvio antaa hyvää osviittaa siitä, miksi sijoittaminen on tilillä makuuttamista järkevämpää, vaikka sijoittaisi kuukausittain paljon pienemmänkin summan kuin tuo 1000€.

VASTAUKSIA SEURAAJIEN KYSYMYKSIIN

Mistä sijoittamisessa pitäisi lähteä liikkeelle? Millaisiin riskeihin olisi hyvä varautua?

Sijoittaa voi joko itsenäisesti tai palveluiden kautta. Erona niissä on se, että itsenäisesti sijoittaessasi joudut itse seuraamaan kursseja ja tehdä yksittäisiä sijoitus- ja myyntipäätöksiä jatkuvasti, kun taas palveluissa palveluntarjoaja tekee kokemukseen ja ammattitaitoonsa pohjautuen päätökset puolestasi.

Monelle on hankalaa arvioida kuinka paljon tai vähän riskiä sietää. Palvelussamme vastaat erilaisiin kysymyksiin taloudellisesta tilanteestasi ja siitä miten toimisit erilaisissa tilanteissa, minkä perusteella riskinlaskenta-algoritmimme suosittelevat sinulle sopivaa riskitasoa ja salkkua. Varasi sijoitetaan hajautetusti sinulle sopivan riskitason sijoituksiin ja älykkäät algoritmimme varmistavat että salkkusi pysyy tasapainossa.

Pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen on todella tehokas tapa turvata tulevaisuutesi ja onkin kannattavaa aloittaa sijoittaminen heti kun taloudellinen tilanteesi sallii sen. On kuitenkin hyvä muistaa ettei sellaisia rahoja kannata sijoittaa, joita saattaa tarvita äkillisesti. Aika on sijoittamisessa tärkeä elementti, sillä sijoituksien arvo saattaa vaihdella lyhyessä ajassa merkittävänkin määrän sekä ylös että alas. Mitä pidemmän aikaa sijoitat, sitä enemmän pääset nauttimaan korkoa korolle – ilmiöstä ja sitä varmemmin salkkusi arvo kasvaa.

Mikä on järkevä vastine säästötilille, kun varoja pitäisi voida käyttää yllättäviin kuluihin?

On järkevää säästää ja pitää säästötilillä sellaista summaa, jolla pärjää jos jotain odottamatonta tapahtuu. Sellaisia rahoja, joita tarvitsee akuutisti elämiseen ei koskaan kannata sijoittaa, mutta jos säästötilillä on jo mukavasti bufferia kannattaa alkaa harkitsemaan rahojen laittamista töihin eli oman varallisuuden sijoittamista ja siten oman varallisuuden kasvattamista.

Impakti-salkussa 55-85% salkusta sijoitetaan hajautetusti vastuullisiin ETFiin, jotka ovat lunastettavissa heti. Eli jos haluat vaikkapa lunastaa 5000€ salkusta 1000€ yllättäviin kuluihin, saat rahat tilillesi viimeistään viikon sisällä. Loppuosa sijoitetaan Impakti-rahastoon, josta varoja voi lunastaa 3 kuukauden välein. Jos haluat lunastaa kaikki sijoituksesi saat ETFiin sijoitetun osan (55-85% riippuen riskitasostasi) viikon sisällä, ja loput viimeistään 3kk kuluttua.

Mikä on minimisumma, jolla voi aloittaa sijoittamisen? Mitä jos ei voi sijoittaa samaa summaa joka kuukausi?

Voit halutessasi siirtää Impakti-palveluun myös pienemmän summan, mutta Impakti-palveluun siirtämäsi rahat sijoitetaan vasta, kun 1000€  alkusijoituksen raja täyttyy. Voit siis aloittaa impakti-sijoittamisen 1000€ alkusijoituksella. Et sitoudu mihinkään. Toki kuukausisijoittaminen on viisas tapa, sillä siten saat jopa pienillä summilla vuodessa säästettyä ja sijoitettua kivan summan. Kuukausisijoituksen teet itse verkkopankissasi ja se on yhtä helppoa kuin alkusijoituksen tekeminen. Et siis ole missään vaiheessa sitoutunut siirtämään rahaa palveluumme, vaan voit tehdä päätökset lisäsijoituksista joustavasti tilanteesi mukaan.

Millainen riski on menettää kaikki sijoittamansa rahat?

Sijoittamiseen liittyy aina riski, mutta palvelumme hajauttaa rahasi tuhansiin eri sijoituksiin, joten todennäköisyys menettää kaikki on äärimmäisen pieni.

Kannattaako sijoittaa, jos on kalliita korollisia käyttölainoja vai maksaa ne ensin pois?

Maksa ehdottomasti kalliskorkoinen laina pois. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa myös säästää riittävä bufferi säästötilille yllättäviä menoja varten.

Vaikuttavatko sijoitukset esimerkiksi opinto- tai asumistukeen?

Sijoituksilla tehty voitto tulkitaan samanlaiseksi tuloksi, kuin muukin ansiotulo. Jos siis esimerkiksi ostat 1000 eurolla ETFn, jonka arvo nousee ja myyt sen 1200 eurolla lasketaan tämä 200 euron myyntivoitto tuloksi siinä missä 200 euron ansiotulokin. Samoin jos ostat 1000 eurolla osakkeen, joka maksaa 5 % osinkoa laskettaisiin tämä 50 euron osinko tuloksi. Jos et myy sijoituksia tai jos salkkusi ei ole kovin iso (vähintään 10.000€) on äärimmäisen epätodennäköistä että sijoituksien voitosta voisi muodosta ongelma opinto- tai asumistukien kannalta.

Impakti-palvelussa varasi sijoitetaan ETFiin, joista osa maksaa osinkoja (voitto-osuuksia). Salkkuasi pidetään tasapainossa automaattisesti mikä tarkoittaa että sijoituksia myydään tarvittaessa ja niillä varoilla ostetaan uusia salkkuusi paremmin sopivia sijoituksia. Tällöin salkuun voi realisoitua vähän myyntivoittoja. Kuitenkin alle 5 000 euron salkussa summa on tyypillisesti muutamia kymmeniä euroja vuodessa, joten vaikutus asumis- ja opintotukiin on hyvin pieni, mutta silti asia, joka kannattaa huomioida.

Kannattaako opintolainan sijoittaminen?

Opintolainan käyttäminen sijoituksiin on käytännössä velalla sijoittamista, jota sijoituspiireissä kutsutaan vivuttamiseksi. Hyötynä on se että pääset sijoittamaan varoja joita sinulla ei ole: jos sijoituksen arvo kasvaa enemmän kuin mitä lainasta pitää maksaa korkoja, niin se on taloudellisesti kannattavaa. Riskinä on se että laina pitää maksaa takaisin korkojen kera vaikka sijoituksen arvo olisikin laskenut. Lainaa ei kannata ainakaan ottaa jos ajattelee että ainoa tapa maksaa se takaisin on sijoituksista saadulla tuotolla.

Opintolainojen laina-aika on todella pitkä ja korko hyvin matala mikä tekee siitä sijoittajan silmissä houkuttelevan vaihtoehdon, mutta se on silti riskialttiimpaa kuin tilillä olevien säästöjen sijoittaminen. Sijoituksia ei ole yleensä järkevää myydä äkillisten menojen maksamiseen ja paras tapa onnistua onkin jättää ne kasvamaan. Ei siis välttämättä kannata sijoittaa opintolainaa, jos aikoo kuitenkin myydä niitä sijoituksia äkillisten menojen kattamiseksi.

Puhtaasti numeroiden valossa opintolainan sijoittaminen on aina järkevämpää kuin sen kuluttaminen esimerkiksi lomamatkoihin, mutta se mikä on omasta mielestä järkevää kokonaisuutena jää kunkin itse päätettäväksi. Ensisijaisesti opintolaina on tarkoitettu muuhun tarkoitukseen kuin sijoittamiseen, mutta sen sijoittaminen ei ole kiellettyä. Kannattaa kuitenkin itse pohtia, onko opintolainan sijoittaminen oman talouden kannalta järkevää.

Hankalinta ymmärtää ovat kulut. Millaisia kuluja Impakti-salkussa on?

Impakti-salkun kulut perustuvat hallinnointipalkkioon, joka on kaikille sama 0,45 % ja tuotteiden kustannuksiin, jotka ovat impakti-salkussa keskimäärin 0,45 %. Mitään muita kuluja ei ole. Palvelussamme ei ole piilokuluja kuten merkintäpalkkioita, säilytyspalkkioita tai lunastuspalkkoita eikä kaupankäyntikuluja tai tuottosidonnaisia palkkoita.

Impakti-salkun hoitokulut minimissään tai maksimissaan per vuosi?

Impaktisalkussa ei ole muita kuluja kuin sijoitussummaan perustuva hallinnointipalkkio 0,45 % ja
tuotteiden kustannukset, jotka ovat keskimäärin 0,45 %. Eli esimerkiksi 1000 euron sijoituksen kulut ovat 9 € vuodessa. Tilin avaaminen ei maksa mitään eikä myöskään sulkeminen. Maksat vain sijoittamiesi varojen hoidosta.

Millainen tuotto-odotus Impakti-salkussa on?

Impakti-sijoittamalla et joudu tinkimään tuotosta. Impakti-salkussa on sama tuotto-odotus kuin muissa vastaavan riskitason sijoituksissa. Edellytämme, että sijoitusten tuotto-odotuksen täytyy olla vähintään riskiin suhteutettu markkinatuotto.

Haluamasi riskitaso vaikuttaa tuotto-odotukseen, mutta sijoituksille on mahdotonta ennustaa kokonaistuottoa. Esimerkiksi kuukausisijoittamalla Impakti-salkkuun 300€ seuraavan 20 vuoden ajan, voit riskitasolla 7 saada kasattua 139 106 € arvoisen salkun, kun tuotto-odotus on 6%. Erilaisten sijoitussummien tuotto-odotusta 20 vuoden päähän voi haarukoida Taalerin Impakti-palvelun sivuilla ja kyselyn avulla laskemme tarkemman arvion sijoitusten tuotto-odotukselle omaan tilanteesesi perustuen.

Vaikuttaako sijoitettava summa sijoitusstrategiaan ja miten?

Ei vaikuta. Jo 1 000 € alkusijoituksella pääsee mukaan ja täysi hajautushyöty saavutetaan kun olet sijoittanut 5 000 €.

Millaiset olisivat hyviä sijoitusvaihtoehtoja, jos ei halua sitoutua sijoitukseen liian pitkäksi aikaa?

Jos sijoitushorisontti on lyhyt kannattaa suosia sijoituskohteita, joiden arvo ei heilu paljoa ja jotka voi muuttaa rahaksi joka päivä. Mitä pidempään suunnittelee sijoittavansa sitä suurempaa riskiä voi ottaa. Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Mitä suurempi riski, sitä suurempi mahdollinen tuotto. Impakti-palvelu tarjoaa mahdollisuuden päästä mukaan kiinnostaviin maailmaa muuttaviin hankkeisiin ilman vuosien sitoutumista. Impakti-salkussa 55-85 % salkusta sijoitetaan hajautetusti vastuullisiin ETFiin, jotka ovat lunastettavissa heti eli lunastaessasi sijoituksesi saat suurimman osan rahoista noin viikon sisällä ja loput viimeistään 3 kuukauden kuluttua.

Miten voi yleisesti ottaen tunnistaa vastuullisen ETF:n?

Vastuullisuuden määritelmä on hyvin laaja ja se saattaa tarkoittaa eri sijoittajille eri asioita. Vertailtavuuden ja tehokkuuden lisäämiseksi instituutiot, pankit ja varainhoitajat ostavat sijoituspäätösten tueksi vastuullisuus- eli ESG-analyyseja, joista käytetään myös termejä ESG-score tai -arvosana. Näitä analyysejä tuottavat analyysiyritykset eli reittaajat. Analyysiyritykset läpikäyvät esimerkiksi yritysten raportteja, dataa ja yrityksiä koskevaa uutisointia. Näiden numeeristen ja laadullisten tietojen pohjalta ne tuottavat yrityksille ESG-analyysin, joiden pohjalta yrityksen vastuullisuutta voi yrittää arvioida.

ETF:t ovat rahastoja, joita voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeita. Niihin valitaan tyypillisesti yrityksiä eri maantieteellisiltä alueilta (kuten Eurooppa tai Yhdysvallat) ja niiden eri sektoreilta, jotta ETF:n ostava sijoittaja saa mahdollisimman laajan hajautuksen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa informaatioteknologia on suurin sektori, joten Yhdysvaltalaisissa ETF:issä suurin osa rahoista sijoitetaan tähän sektoriin kuuluviin yrityksiin (kuten Appleen tai Microsoftiin).

Kun vastuulliseen ETF:n valitaan sijoituksia eri sektoreilta (esim. teknologia- tai teollisuussektorilta), kyseisen sektorin yritykset laitetaan vastuullisuusarvosanojensa mukaan järjestykseen ja näistä valitaan parhaat. Tiettyihin sektoreihin, kuten aseisiin, tupakkaan tai uhkapeleihin ei sijoiteta ollenkaan.

Osa sektoreista on lähtökohtaisesti vastuullisempia kuin toiset: esimerkiksi huonon vastuullisuusluokituksen teknologiayritys saattaa silti olla jonkin mielestä vastuullisempi kuin korkeamman arvosanan saanut energiasektorin yritys. Nopeasti ajateltuna voisi kuulostaa hyvältä idealta poissulkea kaikki sijoitukset energiasektoriin, sillä tällä hetkellä niiden liiketoiminta perustuu laajalti fossiilisiin polttoaineisiin. Sijoittamalla energiasektorin vastuullisimpiin yrityksiin tuet toisaalta vastuullisempaa liiketoimintaa, mikä kannustaa muitakin energiasektorin yrityksiä toimimaan vastuullisemmin. Näin ollen lopputuloksena voi olla kokonaisuutena vastuullisempi energiasektori, eikä energiasektori ehkä olekaan tulevaisuudessa synonyymi vastuuttomuudelle.

Vastuullisessa sijoittamisessa on siis monia harmaan sävyjä, mutta vuosi vuodelta tilanne paranee ja suunta on selvästi oikea. Impakti-sijoituksissa sen sijaan keskitytään positiivisen yhteiskunnallisen tai ympäristöllisen vaikutuksen tekemiseen. Kun valitsemme sijoituksia Impakti-rahastoomme ei riitä että yritys on oman sektorinsa vastuullisin, vaan tämän sijaan yrityksen pitää tuottaa rahallisen tuoton lisäksi myös jotain positiivista mitattavissa olevaa yhteiskunnallista hyötyä. Esimerkiksi sijoittamalla hankkeisiin, jotka rakentavat tuulivoimaa sijoituksesi vievät meitä kohti maailmaa jossa yhä suurempi osa kulutetusta energiasta tuotetaan uusiutuvalla energialla, mikä puolestaan vähentää tulevia päästöjä.

Voinko saada yhtä hyvää tuottoa vastuullisten sijoituskohteiden kautta kuin muuten?

Voit. Vastuullinen sijoittaminen ei ole hyväntekeväisyyttä eli tuotoista ei tingitä tai joutuisi korkeamman riskin pelossa menettämään yöunet. Joidenkin tutkimusten mukaan vastuulliset sijoitukset saattavat jopa tavallisia sijoituksia paremmin. Vastuulliset toimintatavat vähentävät riskejä yritysten toiminnassa, vaikuttavat suoraan yrityksen arvoon ja siten osakekurssiin. Kun yhtiö huomioi toiminnassaan esimerkiksi ympäristö- ja ihmisoikeusasiat, ei sijoittajan tarvitse huolehtia mahdollisista maineriskeistä ja niiden vaikutuksista tuottoon.

Mitkä sektorit ovat vastuullisessa sijoittamisessa suositeltuja? Miten vastuullisuutta arvioidaan?

Puhutaan suosimisesta ja poissulusta. Poissulussa käännetään selkä pahiksille ja suosimisessa valitaan hyvisten puoli. Vastuullisen sijoittamisen strategia voi olla myös best-in-class -tyylinen tapa, jossa valitaan toimialoilta parhaan ESG-analyysin saaneet yhtiöt salkkuun ja samalla taataan salkulle hyvää hajautusta. Tiettyihin sektoreihin, kuten aseisiin, tupakkaan tai uhkapeleihin ei sijoiteta ollenkaan.

Vastuullisen sijoittamisen parissa törmää väistämättä akronyymeihin ESG ja SRI. Lyhenne ESG tulee englannin kielen sanoista environmental, social ja governance. SRI tarkoittaa socially responsible investing. ESG ja SRI yhdessä instrumentissa saattaa tarkoittaa eri asiaa kuin toisessa rahoitusvälineessä. Tämä taas johtuu siitä, että vastuullisuus on moniulotteinen asia ja jokainen tekee määritelmän käytännössä itse. Jos sijoitusinstrumentti on niin kutsutusti vastuullinen, tiettyjä oletuksia tämä herättää: ympäristöstä kannetaan vastuu eli yritys esimerkiksi huolehtii ettei saastuta ympäristöä, työntekijöiden oikeuksia ja hyvinvoinnista kunnioitetaan ja yritykset huolehtivat hallinnostaan eli esimerkiksi maksavat veronsa.

Vertailtavuuden ja tehokkuuden lisäämiseksi instituutiot, pankit ja varainhoitajat ostavat sijoituspäätösten apuvälineeksi vastuullisuus- eli ESG-analyyseja, joista käytetään myös termejä ESG-score tai -arvosana. Näitä amalyysejä tuottavat analyysiyritykset eli reittaajat. Analyysiyritykset läpikäyvät esimerkiksi yritysten raportteja, dataa ja yrityksiä koskevaa uutisointia. Näiden numeeristen ja laadullisten tietojen pohjalta ne tuottavat yrityksille ESG-analyysin, jonka perusteella yrityksen vastuullisuutta voi arvioida.

Jos sijoittaa yleisrahastoon, saattaako vahingossa tukea esimerkiksi aseteollisuutta?

Impakti-salkussa käytämme vain vastuullisuuskriteerit täyttäviä tuotteita. Jos ostat globaalia indeksirahastoa, voi salkussasi olla vaikka mitä esim. aseteollisuuden tai tupakkateollisuuden tuotteita.

Voiko indeksi- ja etf-rahastojen menestyminen johtua siitä, että suuruuden ekonomia jyrää eli teet rahaa, koska olet suuri?

Ei. Jos on hyvin suuri, ei voi tehdä spesifejä sijoitusvalintoja. Rahastot menestyvät siksi, että ne ovat hyvin hajautettuja. Tämä on todella monitahoinen kysymys, johon lyhyesti vastaaminen on mahdotonta, mutta siis yleisesti ottaen ei.

Mikä kaikki lasketaan sijoittamiseksi?

Sijoittamista on hyvin monenlaista. Sijoittaa voi esimerkiksi asuntoihin, metsään tai rahoitusinstrumentteihin tai oikeastaan mihin tahansa asiaan, jonka arvon sijoituskohteen ostaja uskoo nousevan ajan kuluessa. Keskeistä on, että sijoituksen kohde ostetaan, sitä pidetään hallussa ja jossain vaiheessa myydään, kun tilanne on sille suotuisa. Sijoittamisessa tavoitellaan tuottoa eli sijoituksen arvon nousua, josta sijoituskohteen omistaja sitten hyötyy myydessään sen.

*

Toivottavasti tämä postaus antoi teille muille vielä sijoittamisasioissa epävarmoille vastauksia ja rohkeutta siirtyä suunnitelmista toteutukseen! Olisi kiinnostavaa kuulla mietteitänne aiheesta. Jäikö postauksen jälkeen vielä kysymyksiä? Millaisista sijoittamiseen liittyvistä asioista haluaisitte lukea tulevaisuudessa?

Photos: Jenni Rotonen & Ona Rihu

Tags: , ,

Categorised in: Elämä

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Maaria

    Olipa hyvä aihe ja hyvää pohdintaa faktojen kautta. Sijoittaminenkin voi olla hyvin erilaista ja sen avulla voi omalta osaltaan vaikuttaa. Esimerkiksi sijoittaminen yhtiöön, joka kehittää ympäristön kannalta uusia ratkaisuja energian tuotantoon tai ekologisempiin materiaaleihin voi samalla olla keino kartuttaa omaa varallisuutta. Tutustumalla yhtiöihin voi sijoittaa vastuullisesti ja samalla parantaa omaa taloutta: Mikä sen parempaa! Sijoittamisen aloittaminen on usein se suurin kynnys. https://www.uusilaina.fi/parhaat-kirjat-sijoittamiseen/ Tuossa on esitelty suomalaisia kirjoja, joiden avulla pääsee myös nopeasti alkuun ja saa ”kättä pitempää” tietoa, jonka avulla on helpompi tehdä se ensimmäinen osto. On se kyllä kumma, että aloittaminen on niin hankalaa ja sitten vihdoin kun aloittaa niin tulee yleensä harmiteltua, miksi ei tehnyt tätä jo aikaisemmin.

  • Pekka Mansala

    Ensimmäinen yritys tuli bumerangina takaisin. Ehkä hyvä niin. Olisikin ollut pahasti ohi aiheen ”vintage” ;-). Ei siis sijoittaminen, ei alkuunkaan. Sorry.

    Koska en ole somessa, en ole mitään enkä missään. Yritän silti.

    Papparainen vm. 1944

Related posts