13/08/20

10 x parempaa seurattavaa Instagramissa

3 146

Tuntuuko, että Instagramin kuvavirta pursuilee toinen toistaan täydellisempiä ihmisiä? Herääkö fitnessmallien, virheettömien ihojen ja epätodellisen upeiden bikinivartaloiden keskellä lähinnä ahdistus peiliin katsoessa? Vai kaipaisitko yksinkertaisesti vain monipuolisempaa, aidompaa ja inhimillisempää kuvastoa täydellisyyteen hiotun visuaalisuuden keskelle? Tässä postauksessa tarjoan sen täydellisyyden rinnalle jotain muuta.

Sosiaalinen media on tietynlaisessa vapaudessaan kovin ristiriitainen ilmiö. Jos aiemmin olemme olleet pitkälti median ja mainosmaailman luomien ja ylläpitämien kauneusihanteiden armoilla, sosiaalinen media on monipuolistanut ihan valtavasti sitä, millaisia ihmisiä näemme, seuraamme ja ihailemme. Samanaikaisesti, kun kuka tahansa voi periaatteessa kerätä suuren seuraajakunnan ja ponnahtaa yleisön suosioon, some luo myös paineita ja trendejä siitä, miltä meidän pitäisi näyttää. Ja ironista kyllä, vaikka käsissämme on eräänlaisen kauneusihanteiden vapautumiseen liittyvän vallankumouksen avaimet, aika usein valitsemme ihan itse silti seurata juuri niitä ihmisiä, jotka toistavat jo sitä totuttua, kovin ahdasta ja kapeaa ihannetta – ja ehkä jopa kavennamme sitä omilla valinnoillamme entisestään.

*

Olen tänä kesänä mietiskellyt paljon yhteiskunnassamme vallitsevia kauneusihanteita ja naisten kokemia ulkonäköpaineita, ensin oman säärikarvaprojektini kautta ja viime viikonloppuna palasin omien parin vuoden takaisten bikinivartaloita koskevien mietteideni äärelle, jotka tuntuvat edelleen ajankohtaisilta. Samoin tuntuu neljä vuotta sitten julkaisemani juttu free the nipple -asiasta – naisen nänni ei edelleenkään ole vapaa yliseksualisoimisesta. Pari päivää sitten puolestaan inspiroiduin Sanni Trishinin blogipostauksesta, jossa hän pohti muun muassa omaa suhdettaan vanhenemiseen ja kauneusleikkauksiin. Sannin mietteet liippasivat niin läheltä omiani, että teki mieli sanoa asiasta muutama sananen ja päädyin tekemään IG-storyn, jossa avasin omia ajatuksiani pistoshoitojen ja kauneuskirurgian ongelmallisuudesta yhteiskunnallisena ilmiönä.

Vaikka muiden tekemät operaatiot eivät kuulu minulle pätkän vertaa eikä kukaan ulkopuolinen voi koskaan tietää, mitä tällaisten päätösten taustalla on, toivoisin silti avoimempaa keskustelua aiheesta. On ihan ilmiselvää, että kauneusleikkausten ja pistoshoitojen yleistyminen normalisoi oman ulkonäön muokkaamista keinotekoisesti ja sitä kautta myös luo yhä kauemmas luonnollisuudesta luisuvia kauneusstandardeja.

*

Täydellisiä kasvoja, kehoja ja poseerauksia vilisevässä somemaailmassa on tuntea entistäkin kovempia paineita siitä, miltä pitäisi näyttää. Puhumattakaan siitä, että yhä useampia niistä kasvoista ja vartaloista on vähän fiksattu täyteaineilla, kirurgin pakeilla tai vähintäänkin kuvankäsittelyllä. Kaiken sen kuvaston keskellä hämärtyy käsitys siitä, miltä näyttää aidosti luonnollinen ulkonäkö ja kauneus. (On sitten ihan toinen keskustelu, mikä ylipäänsä on luonnollista maailmassa, jossa suurin osa naisista kuitenkin värjää hiuksiaan, meikkaa kasvojaan ja niin edelleen. Ei kuitenkaan takerruta nyt siihen ja ajauduta sivupoluille itse aiheesta.)

Näennäisen täydellisten ihmisten keskellä on hyvin helppo alkaa nähdä itsessään vikoja ja puutteita. Helposti unohtuu, että suuri osa näkemästämme ei ole totta. Varsinkin, jos tehdyt toimenpiteet lakaistaan kaikessa hiljaisuudessa maton alle. Kenelläkään ei ole velvollisuutta avautua ulkopuolisille tekemistään toimenpiteistä, mutta arvostan heitä, jotka puhuvat avoimesti. Se auttaa ehkä asettamaan asioita perspektiiviin, vaikka ei välttämättä poistakaan illuusion luomia paineita täysin.

*

Aihe on monella tapaa siinä määrin herkkä ja monisyinen, että pitää varmaankin kirjoittaa siitä vielä ihan oma blogipostauksensa jossain vaiheessa, mutta sitä odotellessa voitte käydä kurkkaamassa tuon parin päivän takaisen storyn, jossa avaan ajatuksiani. Lisäsin sen IG-profiilini kohokohtiin, joten se on katsottavissa edelleen.

On tavallaan älyttömän surullista, miten iso asia ulkonäkö ylipäänsä on tässä yhteiskunnassa. Ehkä se kertoo loppujen lopuksi jotain ihmisen primitiivisestä luonteesta. Mutta tässä postauksessa haluan tarjota teille vähän erilaista näkökulmaa aiheeseen positiivisten esimerkkien kautta. Jos some ahdistaa, minun neuvoni on, että etsi monipuolisempaa, parempaa, inhimillisempää, armollisempaa ja kannustavampaa seurattavaa. Jos jonkun tuottama sisältö herättää lähinnä epävarmuutta, ahdistusta, huonommuuden tunteita tai paineita siitä, miltä oman naaman, kehon tai elämän pitäisi näyttää, voi olla oman hyvinvoinnin näkökulmasta olla parempi valita seurattavakseen jotain ihan muuta.

Nämä tässä postauksessa esitellyt sometilit ovat tuoneet minulle ensisijaisesti hyvää fiilistä ja rohkaisseet olemaan häpeilemättä oma itseni, saaneet tuntemaan  empatiaa ja hyväksyntää sekä itseäni että muita kohtaan. Ne ovat saaneet haastamaan omaa ajattelua, kyseenalaistamaan meille syötettyjä ihanteita ja näkemään koko sosiaalisen median kriittisemmin silmin. Lopulta me itse päätämme, miltä oma sosiaalinen mediamme näyttää: valitaan siis niin, että se tukee omaa hyvinvointianne eikä päinvastoin.

@rianne.meijer

Nopealla vilkaisulla hollantilainen vaikuttaja Rianne Meijer saattaa vaikuttaa ihan samanlaiselta stereotyyppisen kauniilta bikinibeibeltä kuin kuka tahansa Instagram-stara, mutta suosittelen tutkimaan profiilia tovin verran pidempään. Tämä mimmi osaa nauraa itselleen eikä ota itseään liian vakavasti. Siinä missä suurin osa meistä pyrkii näyttämään Instagramissa parhaat puolensa, Meijer on tehnyt taiteenlajin mahdollisimman epäimartelevista kuvakulmista, kömpelöistä poseerauksista ja hömelöistä ”pyllytansseista”, joita hän ilolla esittelee niiden perinteisempien Instagram-kuvien rinnalla. Tili saa paitsi nauramaan, muistuttelee myös hauskalla tavalla siitä, miten suuri merkitys kuvakulmilla, asennoilla, vaatevalinnoilla ja jopa kuvausvalolla on sen suhteen, miltä kuvassa näyttää.

@danaemercer

Danae Mercerin IG-tili tuo Rianne Meijerin tavoin ehkä vieläkin konkreettisemmin näkyväksi kuvakulmien, poseerausten ja valaistuksen merkityksen valokuvassa näkemämme lopputuloksen näkökulmasta. Toimittajana työskentelevä Mercer on itse sanonut haluavansa auttaa tilinsä avulla ihmisiä tuntemaan olonsa normaaleiksi. Ja siinähän mielestäni myös onnistuu. Mercer on valtavan kaunis nainen, joka puhuu avoimesti feminismistä, epärealistisista kauneusihanteista, somemaailman luomista illuusioista, syömishäiriöistä ja muista kovin tutuista ilmiöistä eikä pelkää näyttää selluliittejaan, turvotuksiaan tai venymisarpiaan. Ihana nainen!

@thebirdspapaya

Tämän IG-tilin takana on kanadalainen kolmen lapsen äiti Sarah Nicole Landry, joka on ottanut tavoitteekseen edistää inhimillsempää kehonkuvaa sosiaalisessa mediassa. Landry on kertonut joutuneensa itse tekemään suuren henkisen työn kyetäkseen hyväksymään raskauksien myötä kehossaan tapahtuneet muutokset ja hänen tilinsä on omistettu armollisemmalle asenteelle omaa kehoa kohtaan. Hän ei piilottele raskausarpiaan tai silottele kuviaan, vaan on ylpeästi oma itsensä ja näyttää rohkaisevasti omalla esimerkillään mallia itsensä hyväksymiseen.

@celestebarber

Legendaarinen Celeste Barber on nimetty jopa Instagramin hauskimmaksi naiseksi. Yli 7 miljoonan seuraajan yleisön kerännyt australialaiskoomikko kritisoi median esittämää naiskuvaa tekemällä pilaa mainos- ja muotikuvista ja laittaa samalla itsensä likoon vääntäytymällä toinen toistaan hullunkurisempiin asentoihin malleja imitoidessaan. Kantaaottavaa huumoria, kehopositiivisuutta ja feminismiä yhdessä paketissa.

@_pelillosalamar_

Espanjalainen valokuvaaja ikuistaa tililleen naisvartaloiden moninaista kirjoa kaunistelematta ja siloittelematta. Muhkuroita, karvoja, juonteita, arpia ja kaikkea muutakin inhimillistä, mitä naisen keho voi kantaa mukanaan. Vahvasti feministinen tili on espanjankielinen, mutta kuvat puhuvat puolestaan, vaikka espanja ei taipuisikaan.

@bekah

Suloinen Bekah on kahden pienen lapsen äiti ja esittelee kauniissa kuvissaan arkeaan. Ei sitä välttämättä edes tulisi ajatelleeksi, mutta jos katsoo tarkemmin, niin saattaa huomata, että hän ei liiemmin jaksa stressailla ihokarvoista.

@mariimals

Manuuka Honey -nimellä dj-hommia tekevä astrologi Marissa on tehnyt runsaasta karvoituksestaan tavaramerkkinsä. Perinteisen seksikkäällä tematiikalla leikittelevät kuvat luovat kiehtovan kontrastin yhdessä karvojen kanssa. Olen erityisen ilahtunut siitä, että tästä tilistä vinkkasi minulle miespuolinen seuraaja, joka nimesi Marissan ”karva-idolikseen” – ymmärrän miksi.

@queen_esie

Ihokarva-aktivistiksi tunnustautuva Queen Esther on naiseksi poikkeuksellisen karvainen ja on oman kertomansa mukaan joutunut käymään läpi itsensä kanssa melkoisen prosessin voidakseen olla sinut karvojensa kanssa. Esther kertoo sukunsa naisten olevan poikkeuksetta hyvin karvaisia ja avaa esiäitiensä kiinnostavaa historiaa ajalta, jolloin joissakin kulttuureissa karvaista naista on pidetty johtajahahmona. Hän puhuu tilillään avoimesti, rohkaisevasti ja kauniisti itsensä hyväksymisen ja itsearvostuksen tärkeydestä.

@feminist

Yli 5 miljoonaa seuraajaa tavoittava kanava on loistava lähtöpiste, jos kiinnostaa tutustua feminismiin ja aatteen ajamiin arvoihin lähemmin: tili on täynnä helposti lähestyttävää ja positiivishenkistä sisältöä tasa-arvosta, itsensä (ja muiden) hyväksymisestä, naiseudesta ja feminismin perusperiaatteista. Jos koet olevasi tasa-arvon asialla, mutta yhä epäröit kutsua itseäsi feministiksi, suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän tiliin.

@the_female_lead

Hyväntekeväisyysjärjestö The Female Leadin IG-tili nostaa silmiä avaavalla tavalla ja konkreettisin esimerkein keskusteluun yhteiskunnassa vallitsevia epätasa-arvoisia normeja ja muita epäkohtia. Tämä tili on myös sellainen helposti lähestyttävä kanava feminismin ajamien asioiden äärelle. Suosittelen kurkkaamaan myös järjestön omat nettisivut.

*

Oliko joukossa uusia tuttavuuksia? Instagram on pullollaan toinen toistaan inspiroivampia tilejä, joten vinkkaa ihmeessä myös omat teemaan sopivat lempparisi tämän postauksen kommentteihin!

 

Jutun aloituskuva / 1st photo: Danae Mercer

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kauneus, Kulttuuri, Muoti

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Maija

    Anna Penttilän @annapenttilae tili on täyttä asiaa ja aitoja, hyväntuulisia ja kauniita kuvia. Teksteissä näkyy välillä hankalia termejä (esim. fatfobia, keholuottamus ja food shaming), jotka avataan todella ymmärrettävästi. Anna pitää myös syömishäiriöstä toipuvien vertaistukilivejä. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän ihanan oloiseen asennemuijaan!

  • Melissa

    Tosi kivoja ja inspiroivia tilejä olit linkannut. Tuo @feminist tili ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton ja itse valitsisin tilalle jotain muuta. Kyseinen tili on kahden liikemiehen Jacob Castaldi and Tanner Sweitzer perustama ja sen tarkoitus on ennen kaikkea tavoittaa valtavia massoja ja tuottaa voittoa. He ovatkin saaneet valtavan näkyvyyden tekemällä feministisestä sisällöstä hauskaa ja helposti lähestyttävää.Miehille on ehdottomasti paikka ja ääni feminismissä, mutta he ovat tehneet aktivismista viihdettä ja vieneet tilaa muilta sisällön tuottajilta. Identiteettinsä he ovat myöntäneet vasta kun se on paljastunut muuta kautta, eivätkä koskaan ole olleet avoimia asiasta. He ovat vieneet tilaa ja puhuneet toisten äänellä koska eivät ole alusta asti olleen rehellisiä omasta asemastaan ja identiteetistään. Samalla tavalla ei olisi ok että valkoinen ihminen salaa identiteettinsä ja omat etuoikeutensa ja tuottaa netissä POC ihmisille suunnattua sisältöä. Lisää aiheesta esim tässä artikkelissa:
    https://shiftingherexperience.medium.com/the-feminist-instagram-scandal-allyship-or-ownership-153b46a360e8

Related posts