21/04/20

Aurinkoa ja suojaa atooppiselle iholle

5 112

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ACO

Herätyskelloni on nykyään ikkunasta suoraan sänkyyn (ja silmään) paistava aamuaurinko. Olisi minulla verhotkin, mutta nautin siitä, että herään omia aikojani aurigonpaisteeseen – ja yleensä vielä mukavan aikaisin. Tuntuu, että päivä lähtee lempeämmin käyntiin, kun sen aloittaa tällä tavoin herätyskellon armottoman pirinän sijaan.

Juuri nämä aurinkoiset aamut ovat yksi merkki keväästä. Vaikka päivät ovat vielä koleita, kirkkaana paistava aurinko voi kaikessa ihanuudessaan olla petollinen. Talvenkalpeaa hipiää ei välttämättä muista suojata UV-säteilyltä ennen kuin vasta sitten, kun vaatekerrokset alkavat vähetä. Voi olla, että aurinkovoiteen käyttö ei vielä tunnu näin huhtikuussa ajankohtaiselta, mutta todellisuudessa nenänpää voi kärähtää myös kevätauringon ensisäteistä ja aurinkosuojaa olisi tärkeää käyttää jo ennen hellesäitä. Itse asiassa asiantuntijat neuvovat käyttämään aurinkosuojaa kasvoilla päivittäin huhtikuusta ja syyskuulle. Myönnetään, että tässä olisi itselläkin varaa skarpata.

Tiesitkö muuten, että kaikkein paras anti-age-kikka on suojata ihoa auringolta? Auringon UV-säteily nimittäin vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja kaunis rusketus saattaa ikävä kyllä tarkoittaa pidemmällä tähtäimellä soluvaurioita ja juonteita. Uskon itse, että olen säilynyt varsin rypyttömänä osin juuri siksi, että olen niin tunnollisesti pitänyt huolta ihostani: puhdistanut, kosteuttanut ja käyttänyt kiltisti aurinkovoidetta. Rypyt ovat yksi juttu, mutta moni saa UV-säteilystä riesakseen myös pigmenttimuutoksia. Kerroin vuosi sitten, kuinka taannoisella lomareissulla löysin ylähuulestani tummentuneen pigmenttirannun, joka näytti käytännössä viiksiltä. Tämä löydös edisti kummasti motivaatiota huolehtia aurinkovoiteen käytöstä entistäkin tunnollisemmin. Kannattaa lukaista läpi tuo viime vuonna tekemäni juttu erityisesti kasvojen suojaamisesta auringolta.

Usein nuo ulkonäköön liittyvät seikat ovat niitä kaikkein herättelevimpiä – konkreettiset silmällä erottuvat muutokset ihossa on ehkä helpompi mieltää todellisiksi. Rypyt ja maksaläiskät ovat kuitenkin aika pieni murhe niiden UV-säteilyyn liittyvien terveysriskien rinnalla. Lainaan itseäni vuoden takaa: Melanooma on nuorten aikuisten keskuudessa yleisin syöpä ja pystyn nimeämään pelkästään omasta kaveri- ja tuttavapiiristäni liki kymmenkunta kolmekymppistä, jotka ovat joko sairastaneet melanooman tai ovat korkean riskin ryhmässä ja joilta on ennaltaehkäisevästi poistettu luomia tai epäilyttäviä ihomuutoksia. Onpa aika läheltä yksi menetettykin ihosyövälle. Nämä tarinat muistuttavat, että UV-säteily ei todellakaan ole mikään leikin asia.

Aurinko on ihana asia ja auringonpaisteesta saa hyvän mielen ja energian lisäksi myös D-vitamiinia. Auringosta siis saa ja kannattaa kyllä nauttia, kunhan sen tekee turvallisesti. ACO:n aurinkotuotteet ovat jo vuosia olleet lemppareitani miellyttävän sekä helposti levittyvän ja imeytyvän koostumuksensa ansiosta. Laadukas apteekkikosmetiikka tuntuu aina sellaiselta turvalliselta vaihtoehdolta herkälle iholle ja olen tykännyt ACOn valikoimassa erityisesti myös siitä, että myös aurinkotuotteissa on saatavilla erilaisia vaihtoehtoja eri ihotyypeille.

Nyt tänä keväänä yksi ACOn uutuustuotteista on erityisesti kuivalle ja atooppiselle iholle kehitelty syväkosteuttava aurinkosuoja ACO Sun AtoProtect Lotion SPF50+. Jopa 30% suomalaisista on joskus elämänsä aikana kärsinyt atooppisesta ihottumasta, joten vaiva on monelle tuttu. Aurinko yleensä helpottaa atooppisen ihon oireita ja ihottumaa, mutta myös atooppinen iho tulee suojata UV-säteilyltä.

Atooppinen iho on yleensä äärimmäisen kuiva ja saattaa myös olla aika herkkä kaikenlaisille ärsytyksille, joten olen itse oppinut valitsemaan iholleni lähinnä kuivan ja herkän ihon tuotteita. Pelkäsin hiukan, että tämä uutuus olisi sellaista iholle paksuksi kerrokseksi ihon pinnalle jämähtävää tököttiä, mutta koostumus on todella miellyttävä: voide levittyy helposti, imeytyy nopeasti ja tuntuu iholla kevyeltä ja kosteuttavalta – kuten ACOn tuotteet yleensäkin. Se ei myöskään jätä iholle sellaista tahmeaa tunnetta kuten monet aurinkovoiteet. Plussaa annan tuotteelle myös siitä, että sen suojakerroin on 50+.

Atooppiselle iholle tarkoitetun aurinkovoiteen lisäksi ACOn aurinkotuotevalikoimassa on tänä keväänä muitakin uutuustuotteita: aurinkoihottumasta kärsivälle iholle tarkoitettu aurinkovoide ACO Sun Intolerance Lotion SPF50 sekä ACO Sun Soothing After Sun -geelivoide, joka viilentää ja rauhoittaa ihoa auringossa oleilun jälkeen.

Näitä ACOn ihania aurinkotuotteita voi ostaa netitse muun muassa Yliopiston Apteekin verkkokaupasta ja nyt saan tarjota teille kivan edun, sillä koodilla JENNI20 saat -20% tässä jutussa mainituista aurinkotuotteista. Pääset ostoksille Yliopiston Apteekkiin tämän linkin kautta.

Millaisia rutiineja teillä muilla on ihon auringolta suojaamisen suhteen? Oletko intohimoinen auringonpalvoja vai viihdytkö mieluummin suojassa auringolta? Entä kuinka monella on kokemusta atooppisesta ihosta? Entä aurinkoihottumasta?

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Kauneus

5 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Atoopikko täällä hei! En ole kova auringonpalvoja, mutta saatan siitä pari tuntia nauttia. Helteitä en kuitenkaan voi sietää, mutta eihän kovat pakkasetkaan hyvää atooppiselle iholle tee… Kyllä on vaikeaa! :D

 • Sus’ jälleen Pupulandiassa mut älä huoli, tämä susi onpupujen kaveri=) Molemmat on mun toteemissa ja pupuja on miljoona eli ei siinä yhdellä sudella ole varaa elvistellä, joukossa on muutamia luonnevikaisia eli täysin pelottomia kasvissyöjiä jotka joukolla käy päälle.
  Noh, mun puput onkin henkikamaa.
  Tiedätklös Hendrixin electric ladyland, voisit otsikoida joskus et Jenny Roto plays Electric pupuland, tribute to Jim Hendrix,
  Mut siis joo, mä en käytä suojakerroinkamaa, väistelen aurinkoa. Vähän ruskettuu kädet ja naama kesällä mut kevyesti. sitäpaitsi kun onikää 52 en tahdo näyttää 25lta vaan viiskymppiseltä.
  Mut sä oot hyvän ja muksan tyylin omaava kirjoittaja ja normisti tuo kauppaaminen haittais ja en luksi mut sä saat sen niin luontevasti tekstiin ettei häiritse.
  Ja pakko sanoa, olet söpö ku fan, fanitan pikkuisen<3

 • Tiina

  Kiitos vinkistä, nyt hankin kasvoille oman aurinkosuojan. ACOn tuotteet ovat huippuja! Mutta tuolla koodilla ei näköjään tule alennusta näistä aurinkosuojatuotteista, saman merkin body lotionista näyttää tulevan. Missäköhän vika?

  • Hei kiitos viestistä ja tiedosta! Viestin asian eteenpäin ja selvitän, mistä on kyse. Palaan heti, kun ongelma on korjattu. <3

   • Noniin, asiaa on nyt selvitelty ja alennus tosiaan näkyy vasta loppusummassa eli jos tarkastelet ostoskorissa yksittäistä tuoteriviä, niin siinä ei näy, mutta kassalla summa kuitenkin näistä kolmesta mainitusta aurinkotuotteesta vähennetään. :)

Related posts