2/04/20

Helppoa arkiruokaa: PPP+ eli pestoa, pastaa ja parsakaalia plus vähän muutakin

4 126

Aloitan varmaan kaikki ruoka-aiheiset postaukseni (ne harvat) kertomalla, kuinka laiska ja mukavuudenhaluinen kokki olen. Asiaa on tarpeen toistella, koska se on niin totta. Minun keittiössäni ruoan pitää paitsi olla hyvää myös mieluiten helppoa ja nopeaa valmistaa. Pidän yksinkertaisista mauista ja arkisen konstailemattomasta ruoasta, enkä niinkään innostu erikoisista kokeiluista ja fine dining -kikkailusta. Lempiraaka-aineitani ovat peruna, sipuli, pasta ja parsakaali. Parsakaalia rakastan niin palavasti, että syön sitä jossain muodossa lähes päivittäin.

Rakkaus parsakaaliin leimahti oikeastaan kunnolla vasta pari vuotta sitten, kun bongasin Maria Veitolan kirjasta PPP:n eli Marian opiskeluaikaisen luottoruoan, johon tuli pestoa, pastaa ja parsakaalia. Vaikka opiskeluajoista on jo pieni ikuisuus, uteliaisuuteni heräsi. En olisi itse koskaan hoksannut yhdistää pestoa ja parsakaalia samaan ruokaan, joten päätin kokeilla. Ja hitto vie, se ruoka oli kaikessa yksinkertaisuudessaan niin hyvää, että sittemmin olen syönyt sitä varmaan joka viikko. Joinakin viikkoina tulee syötyä useammankin kerran.

Tämä resepti on sellainen for dummies -ateria, että onnettominkin kokki kykenee suoriutumaan tehtävästä. Olen vähän jatkojalostanut tätä simppeliä ja herkullista arkiruokaa lisäämällä siihen kaikenlaista pientä. Ihan ensin lisäsin sipulin, koska paistettu sipuli nyt vain on hyvää. Sitten keksin lisätä joukkoon cashew-pähkinöitä – toimii! Vitsikkäästi mietin, että jos haluaisi pitäytyä P-teemassa, voisi pannulle heittää parsakaalin lisäksi punasipulia ja pähkinöitä. PPP laajeni meikäläisen käsittelyssä siis PPPPP:ksi, hah. Joskus ripottelen päälle vielä parmesania ja pinjansiemenetkin toimisivat…  Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

Sittemmin olen itse lisännyt raaka-aineita joukkoon myös P-teeman ulkopuolelta: kesäkurpitsan ja lehtikaalin. Ne toimivat kokonaisuudessa mahtavasti! Kesäkurpitsa saa makua, kun sen ruskistaa kunnolla ja lehtikaali on pannulla paistettuna kiva ja melko huomaamaton terveellinen lisä seassa. Joskus olen heittänyt lautasen reunalle silmusalaattia tai avokadoa. Valkosipulikin voisi olla herkullinen lisä pannulla paistettavien joukkoon. Laiska kokki (= minä) käyttää kaupan valmispestoa, mutta peston voi toki tehdä myös itse. Parasta tässä ruoassa on maun ja helppouden lisäksi se, että se valmistuu niin vikkelästi: nopeimmillaan olen tainnut saada ruoan lautaselle noin vartissa.

Pakko muuten kysyä, että onko teillä muilla joitakin tiettyjä pastalaatuja, mitä haluatte käyttää aina johonkin tiettyyn ruokaan? Minulla on ihan selvästi muutama suosikki ja tässä ruoassa (sekä muutamassa muussakin) suosin aina pientä ja pyöreää täysjyvä-cappellia. Sen suutuntuma on jotenkin mukava ja pesto tarttuu kivasti pastapalleroiden kierteisiin. Suositus siis erityisesti sille tätä ruokaa tehdessä! :)

PPP+ (eli pestoa, pastaa ja parsakaalia plus vähän muutakin)

2 hengen annos

 

1 parsakaali

1 kesäkurpitsa

1 sipuli

150g pastaa (tai oman nälän mukaan)

3-4 rkl pestoa

pari kourallista cashew-pähkinöitä

suolaa

pippuria

(lehtikaalia)

(parmesan-juustoa)

 

Laita pastavesi kiehumaan. Pilko sipulit pieneksi ja paloittele parsakaali sekä kesäkurpitsa ja ruskista ne öljyssä pannulla. Hyödynnä myös parsakaalin varsi: leikkaa kovettuneet ”kuoret” pois paloittele varsi ja heitä pannulle muiden ainesten sekaan.

Laita pasta kiehumaan. Kun pannulla paistuvat vihannekset alkavat olla mukavasti ruskistuneet, revi joukkoon lehtikaali pieninä palasina ja heitä sekaan pari kourallista cashew-pähkinöitä. Anna lehtikaalin pehmetä ja pähkinöiden ruskistua hiukan. Rouhi sekaan merisuolaa ja mustapippuria.

Kun pasta on kypsynyt, valuta keitinvesi pois ja annostele pasta lautasille. Lisää joukkoon pesto ja sekoita. Lopuksi annostele lautasille pannulta vihannekset. Voit halutessasi raastaa päälle parmesania makua antamaan.

Tags: , , , , ,

Categorised in: Koti

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • sannamaija

  Klassisen basilicapeston kanssa aina linguine-pastaa. Bolognese-kastikkeen kanssa joko rigatoni tai fettuccine.
  Muuten menen aineiden koon mukaan: jos keitän parsakaalin tai romanescon ihan pureeksi sopii spagetti tai linguinepasta. Jos jätän parsakaalit (tai muut vihannekset) isommiksi paloiksi yhdistän ne fusillipastaan.
  Jos ”kastike” koostuu pääasiassa vihanneksista on mielestäni parasta kokojyväpasta, bolognesen kanssa taas parempi klassinen durumvehnä tai munafettuccine.
  Ja jos mitään näistä yhdistelmistä ei kaapista löydy, niin ainahan voi soveltaa:
  spagetti, neitsytöljy, parmisaani ja pippuri-siinä lempiruokani.

  Ja nyt on tankoparsakausi alkanut, sen voi yhdistää mihin pastaan vaan!

 • sannamaija

  Ja kun kyseessä ei ilmeisesti ole kaupallinen yhteistyö, lisään vielä, että lempimerkkini on Rummo, mutta nuo Torinon cappellitkin on hyviä!

 • Milla

  Oletko koskaan kokkaillut napolilaista perunapastaa (pasta e patate)? Tekstin ensimmäinen kappale, jos parsakaali unohdetaan, on nimittäin kuin kuvaus kyseisestä ruokalajista. :D Jos siis joskus kaipaat vaihtoehtoja – suosittelen!

Related posts