24/03/20

8 X mukavaa tekemistä kotona

3 101

Olen viime päivinä sanonut poikaystävälleni niin monta kertaa, kuinka onnellinen olen siitä, että minulla on hänet. On onni saada pysytellä kotona tutussa ja rakkaassa kainalossa. Yksin saattaisi olla puuduttavampaa. Toisaalta viihdyn niin hyvin yksinäni, että todennäköisesti en kärsisi kamalasti yksin olemisesta tässäkään ja keksisin takuulla itselleni loputtomasti tekemistä täällä kotosalla itsekseenkin. Tunnen silti myötätuntoa kaikkia kohtaan, joita yksinolo ahdistaa ja jotka ovat jumissa kotona yksinään tämän koronavirustilanteen takia.

Soitin eilen 86-vuotiaalle mummokaverilleni kyselläkseni kuulumisia. Jaoin hänen mietteitään eilen jo Instagramin puolella, mutta laitetaan niitä nyt jakoon täälläkin, josko joku saisi näistä vähän lohtua, parempaa mieltä ja uutta näkökulmaa. Mummokaveri pysyttelee siis pääosin kotona ihan tavallisenakin arkena, koska liikkuminen on hänelle hieman haastavaa, joten hänelle muutaman kuukauden kotona pysyttely ei ole juttu eikä mikään.

”Ihmettelen, kun ihmisillä ei ole mukamas tekemistä… Minulla ei ole yhtään liikaa aikaa! Teen normaalit päivärutiinit, mitä minulla muutenkin aina on: herään, syön,  siivoan ja menen nukkumaan samaan aikaan kuten normaalistikin arjessa. Ja päivä menee niin nopeasti! Yksin, kun asuu, on hyvä pitää kiinni rutiineista. Kerrankin on aikaa siivota nurkkia ja radiostakin tulee kaikenlaista ohjelmaa. Iltaisin en tee yhtään mitään, vaan katselen televisiota. Ei ole ollut mitään ajankäyttöongelmia! Sain postissa muutaman äänikirjan cd-levyllä, mutta en ole vielä kuunnellut. Ei minulla ole ollut aikaa semmoiselle. Olen myös joskus saanut lahjaksi pelikortit ja olen miettinyt, että voi, kun joskus ennättäisinkin pelata pasianssia. Mutta vieläkään en ole ehtinyt.” – Mummokaveri, 86v.

Tässä se nähdään: tylsyys on suhteellista. Samoin on kiire. Rehellisesti sanottuna ymmärrän mummokaverin mietteitä, sillä olen itsekin sellainen touhuaja, joka aina keksii puuhaa itselleen. En oikeastaan edes muista, milloin olisin ehtinyt tuntea tylsistymistä. Ehkä en yksinkertaisesti ehdi tylsistyä juuri koskaan, vaikka joskus se on jopa ihan tarpeellista polttoainetta luovuudelle ja mielikuvitukselle. Muistan, kun lapsena valittelin tylsyyttä, äidin vastaus oli aina sama: ”Käytä mielikuvitustasi!” Ja oikeassahan äiti oli: tylsistyminen on usein vain mielikuvituksen puutetta. Mutta tosiaan, voitaisiin ottaa opiksemme mummokaverin elämänasenteesta, me vähän nuoremmatkin.

Yksinolo voi ottaa koville, jos viihtyy paremmin seurassa, mutta nyt ei auta kuin pitää mielessä, että tämä on kaikki tilapäistä ja asennoitua tilanteeseen uudella tavalla. On hyvä myös muistaa, että koskaan aiemmin maailmassa ei yhteydenpito ystäviin ja läheisiin ole ollut niin helppoa kuin tänä päivänä. Jos olisimme yhä kirjepostin varassa, olisi karanteenissa pysyttelykin aika eri juttu. Nyt käytössä ovat kuitenkin videopuhelut, Whatsapp-viestit ja kaikki mahdolliset sosiaalisen median kanavat. Kun syy on tärkeä ja vakava, kyllä tähän pari kuukautta pystytään!

Jos kuitenkin tuntuu, että aika käy kotona kököttäessä pitkäksi, niin tässä muutamia ideoita telkkarisarjojen, podcastien, kirjojen ja leffojen ohelle!

PALAPELIT

Palapeli – mikä aliarvostettu ajanviete! Nyt on erinomaisen hyvä hetki kaivaa vintiltä se mummolta joululahjaksi saatu 1000 palan palapeli, jota et koskaan ajatellut oikeasti tekeväsi tai jolle muka ei koskaan ollut aikaa. Ryhdyimme poikakaverin kanssa viikonloppuna kokoamaan 1000 palan Muumi-palapeliä ja olin ällistynyt, miten koukuttavaa puuhaa se onkaan. Kaadoimme itsellemme lasilliset viiniä ja levitimme lattialle sekä pelin että itsellemme istuintyynyt. Ja aika riensi kuin siivillä. Ensinnäkin, lapsellisen helpolta näyttänyt palapeli osoittautui varsin haastavaksi ja aivonystyröitä kutkuttavaksi projektiksi, joka vaatii tarkkuutta ja keskittymistä. Väitän, että se on suorastaan meditatiivista puuhaa! Ja toisekseen, palapelin parissa saa todellakin ajan kulumaan. Me jäimme niin koukkuun palapeliprojektiimme, että ensimmäisellä kertaa kökötimme lattialla vielä 2:30 yöllä ja maltoimme lopettaa vasta, kun tunsin lihasteni ja nivelteni jäykistyvän siinä asennossa niin, että aloin huolestua, pääsisinkö enää edes ylös. Aamuun mennessä moiset vaivat olivat jo unohtuneet ja teki mieli käydä palapelin kimppuun jälleen heti herättyämme. Ensimmäisen illan aikana saimme koottua hädintuskin kuvan reunapalat kehyksiksi eli tässä urakassa vierähtänee vielä useampikin ilta. Vahva suositus!

VÄRITYSKIRJAT

Olen joskus menneinä vuosina ostanut paitsi itse, myös saanut lahjaksi useammankin aikuisille tarkoitetun värityskirjan. Jostain syystä en silti ole koskaan tullut niitä värittäneeksi, vaikka muinoin haaveilin meditatiivisista hetkistä keskittyneen värittämisen parissa. No, nyt on aika kaivaa nuokin vihkoset kirjahyllystä ja ryhtyä toimeen. Tarjolla ovat muun muassa muoti- sekä Ryan Gosling -aiheiset värityskirjat, joista jälkimmäisen olen joskus saanut lahjaksi pikkuveljeltäni, hah. Jos ei värityskirjaa satu löytymään hyllystä, niin piirtely tai maalaaminenkin ovat oikein mukavaa ajanvietettä!

LEIPOMINEN

Olen itse sellainen mukavuudenhaluinen ja kiireinen arjen kokki. Ykköskriteerini ruoanlaitossa on, että ruoka syntyy kohtalaisen helposti ja nopeasti enkä oikein koskaan ehdi leipoa tai käyttää ruoanlaittoon aikaa sen enempää. Nyt, kun kaikki menot ovat karsiutuneet kalenterista pois, on enemmän aikaa touhuta myös keittiössä. Suunnittelin, että voisin pitkästä aikaa tehdä taas siemennäkkileipää. Ehkä voisi myös leipoa suolaisen piirakan, kaurakeksejä tai sämpylöitä. Olen löytänyt sisäisen kodinhengettäreni tämän kaiken myötä.

KAAPPI-INVENTAARIO

Myönnän olevani niitä ihmisiä, jotka priorisoivat kiireisessä arjessaan muita asioita siivoamista ja järjestelyä korkeammalle. En viihdy sekasotkussa, mutta silti kotini on useammin sellainen luova kaaos, koska kun aikaa on käytössä rajallisesti, siivoaminen ei yksinkertaisesti yllä tärkeysjärjestyksessäni kärkisijoille, jos sen kanssa kilpailemassa ovat työt, ystävät ja itselle sallitut satunnaiset rentoutumisen hetket. Nyt kuitenkin haaveilen siitä, että ehtisin jossain välissä käydä läpi kaappeja läpi oikein kunnolla ja järjestellä kaiken uuteen uskoon.

IKKUNANPESU

Vihaan ikkunanpesua, mutta se on sellainen homma, joka kuuluu tähän kevääseen. Talven jäljiltä harmaat ikkunalasit paitsi näyttävät kamalalta, myös tuntuvat nielaisevan puolet ikkunasta sisään tulvivasta valosta. Lupaan ja vannon, että pesen nuo ikkunatkin ennemmin tai myöhemmin, kunhan löydän sen irtonaisen ikkunanavaajan, jonka olen jemmannut johonkin todella hyvään talteen… Toinen hyvä karanteeniprojekti voisi olla lattioiden perusteellinen luuttuaminen.

KUKKAMULTIEN VAIHTO

Tästä olenkin ehtinyt mainita jo useampaan otteeseen, mutta suunnitelmissani on myös kukkamultien vaihto! Jos en väärin muista, minulla on multasäkkikin tuolla valmiina projektia odottelemassa, joten tämäkin projekti toteutunee lähiviikkoina. Joku ehdotti, että pitäisin Instagramin puolella mullanvaihto-liven. Se on laitettu harkintaan!

OPETTELE JOKIN UUSI TAITO

Sitä aina haaveilee, että olisi aikaa aloittaa jokin uusi harrastus, opetella uusi kieli tai vaikkapa ryhtyä soittamaan jotakin ihan uutta soitinta. Poikaystäväni tilasi juuri viikonloppuna itselleen sähkösaksofonin, jonka soittamista päätti ryhtyä itsenäisesti opiskelemaan. Aloimme myös yhdessä opetella shakinpeluuta. Kumpikin on joskus pelannut shakkia (minä ehkä kolme kertaa joskus 15 vuotta sitten), joten nyt sitten netistä löytyvien ohjeiden avulla rupesimme virkistämään muistiamme. Yksi jännittävä harjoituspeli on takana ja monta varmasti vielä edessä! Eipä tämä hetki välttämättä huono olisi uuden kielenkään harjoittelulle. Netistä löytyy ihan valtavasti kaikenlaisia ilmaisia opetusmateriaaleja, joiden avulla voi ryhtyä itsenäisesti harjoittelemaan melkein mitä tahansa. Yritin jo ehdottaa poikakaverille, että ryhdyttäisiinkö myös tekemään paritanssiharjoituksia, kun kurssille ei tähän hätään nyt ole mahdollista mennä.

HYÖDYNNÄ ONLINE-TUNNIT

Moni hyppii seinille, kun kuntosalit ovat suljettuina tai ei pääse joogaamaan. Netistä löytyy paljon erilaisia treenivinkkejä ja online-tunteja, joita voi tehdä myös kotioloissa itsekseen. Esimerkiksi oma joogasalini Pranama on ryhtynyt järjestämään online-tunteja ilmaiseksi, mutta on tietysti hienoa, jos kukkarosta löytyy sen verran ylimääräistä, että joogasalia voisi tukea tuntimaksulla tai sarjakortin ostamalla. Hinnat voittoa tavoittelemattomassa Pranamassa ovat hyvin maltilliset muutenkin. Moni muukin on jakanut kivoja kotitreeni-ideoita: esimerkiksi Sara on näyttänyt Instagramissa kivoja vinkkejä kotona harjoitteluun. Minä olen itse huono tekemään treenijuttuja täysin itsenäisesti, joten tällaiset ovat mukavaa tukea kotona jumppaamiseen.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Koti

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Eve

    Perjantaina piti olla lähtö kovasti odotetulle lomareissulle, mutta taidanpa sen sijaan hyödyntää kyseisen vapaaksi bookatun päivän ikkunoiden pesuun.:D Huonekasvien multien vaihto menee myös jatkoon tältä listalta. Leipomista ja ennen kaikkea niiden omien tuotosten syömistä on sen sijaan tullut tämän kotoilun aikana harrastettua vähän liiankin kanssa. Seuraavaksi suuntana onkin lenkkipolku, jotta voi sitten taas herkutella huolettomammin. :) Tsemppiä ja positiivisia ajatuksia loppuviikkoon!

    • Harmi, että reissu peruuntui, mutta mahtavaa, jos keksit vaihtoehtoista puuhaa! :D Ainakin näkymät kirkastuvat ikkunanpesun myötä ja viherkasvit kukoistavat mullanvaihdon jälkeen! :) Tsemppiä, hyvää vointia ja positiivisia tunnelmia myös sinne!

  • Voin NIIIN samaistua tähän! Keksin itse laillasi lukemattomasti tekemistä kotona, ja on mahtavaa kun on aikaa tehdä sellaista mitä muuten ei, kuten vaikka siivota kaapit. Mutta siltikään aika ei riitä kaikkeen. Mutta ehkäpä tämä on ongelma sellaisille hyvin fyysisille ja aktiivisille tyypeille, joiden on pakko olla koko ajan liikkeessä. Ja huippuekstroverteille.

Related posts