22/03/20

Pidetään huolta – lähellä ja kaukana

60

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SUOMEN WORLD VISION

Kerroin alkuvuodesta ottaneeni vastaan tärkeän tehtävän kummina. Pääsin nimittäin World Visionin kautta kummiksi pienelle kenialaiselle pojalle. Sen jälkeen onkin ehtinyt tapahtua paljon! Kävin reilu kuukausi sitten tutustumassa World Visionin toimintaan Keniassa ihan paikan päällä ja samalla reissulla sain myös tavata kummipoikani. Tarkoituksena on kertoa oman kummipoikani tapaamisesta sekä World Visionin työstä nimenomaan Keniassa Ngoswetin alueella vielä tarkemmin, mutta sitäkin tärkeämmältä juuri nyt tuntuu valottaa hieman, mitä tämä koronatilanne tarkoittaa käytännössä Kenian kaltaisissa maissa.

Kerroin aiemmassa postauksessani kattavasti World Visionin toimintaperiaatteista, joten jos kiinnostaa lukea järjestön toiminnasta tarkemmin, suosittelen lukemaan tuon edellisen postaukseni. Matkallani Keniaan pääsin näkemään järjestön tekemää työtä ja sen tuloksia ihan omin silmin ja olin näkemästäni todella vaikuttunut: lahjoitusvaroilla todellakin muutetaan elämiä ja saadaan ihan valtavan hienoja asioita aikaan. Kaikesta tästä olen tekemässä vielä oman erillisen postauksensa.

Tällä hetkellä meillä kaikilla on pinnassa valtava huoli tulevasta: omasta ja läheistemme terveydestä, yhteiskunnallisesta tilanteesta sekä ehkä myös taloudellisesta selviytymisestä, kun töitä peruuntuu ja lomautuksia tehdään. Olen itse siinä mielessä hyvin onnekkaassa tilanteessa, että pystyn tekemään töitäni kotoa käsin eikä ympärillä vallitseva kaaos ole vaikuttanut valtavasti töihini. Koska oma tilanteeni on siinä mielessä ainakin toistaiseksi vakaa, olen yrittänyt miettiä, miten voisin tässä tilanteessa auttaa muita parhaani mukaan. Yritän kantaa vastuuni vaikuttajana ja tiedon välittäjänä sekä samanaikaisesti tarjota ihmisille tämän kaiken keskellä vähän muutakin ajateltavaa. Käyn mummokaverin puolesta kaupassa, pyrin tukemaan tuttuja yrittäjiä parhaani mukaan ja lahjoitan rahaa sinne, missä sitä tarvitaan mahdollisesti vieläkin kipeämmin. Kehittyvissä maissa koronaviruksen leviämisellä voi olla katastrofaaliset seuraukset, joten tuntuu tärkeältä yrittää auttaa niin lähellä kuin kauempanakin, kun siihen on itsellä mahdollisuus.

Afrikassa koronatilanne on vielä toistaiseksi pysynyt melko hyvin hallinnassa, mutta mikäli epidemia pääsee leviämään siellä laajemmin, etenkin maaseudulla ja slummeissa hoitoon pääseminen on käytännössä lähes mahdotonta. World Vision -kummien avulla on tällaisena aikana entistäkin suurempi merkitys: esimerkiksi Keniassa elinolot ovat monella alueella jo valmiiksi haastavat, mutta koronavirus voi levitessään tehdä tilanteesta painajaismaisen. Kun puhtaasta vedestä ja kunnollisista saniteettitiloista on pulaa, virus voi levitessään olla todella tuhoisa etenkin, kun mahdollisuuksia tehohoitoa tarvitsevien potilaiden sairaalahoitoon ei välttämättä ole lainkaan. Suomessa kotona pysyttely voi tuntua etenkin lapsiperheistä epäkäytännölliseltä, turhauttavalta ja raskaaltakin, mutta on hyvä muistaa, että kehittyvien maiden lapsille esimerkiksi koulujen sulkeminen tarkoittaa jotakin ihan muuta kuin kotona askartelua ja eväsretkiä luontoon. Monen lapsen kohdalla se tarkoittaa koulunkäynnin keskeytymistä kokonaan, sillä etäyhteyksiä ei ole.

Pääsin itse matkallani näkemään, millaisissa olosuhteissa ihmiset Ngoswetin alueella elävät ja millaisten arkisten haasteiden kanssa he kamppailevat päivittäin, joten osaan kuvitella, miten hurja tilanne olisi, jos korona pääsisi leviämään kummilapseni kotiseudulle. Vielä virus ei ole päässyt leviämään laajemmin esimerkiksi Keniassa, mutta juuri siksi ennaltaehkäisevä työ juuri nyt on erityisen tärkeää. Alueella, jolla puhtaasta vedestä on huutava pula, tarvitaan kipeästi apua tilanteen hallinnassa pitämiseen ja taudin leviämisen estämiseen.

Kaikkein olennaisinta tällä hetkellä World Visionin avustuskohteissa on kummien tuella tehtävä ennaltaehkäisevä työ viruksen leviämisen estämiseksi. Kummitoiminnan alueilla avun tarve on suuri ihan normaalioloissakin, mutta nyt koronariskin myötä kummitoiminnasta saatavien varojen lisäksi kerätään myös ekstravaroja hygieniatyöhön, jonka avulla koulutetaan perheitä hygienian tärkeydestä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa sekä jaetaan suojavälineitä, tukea, tarvikkeita ja terveysneuvontaa kehittyvissä maissa eläville perheille. Samalla World Vision myös monitoroi tarkasti viruksen leviämistä ja tarvittaessa ottaa käyttöön tarkoitukseen laadittuja toimenpidesuunnitelmia eri alueilla. Erityisesti oikean tiedon jakaminen hygieniasta sekä käsienpesupaikkojen lisääminen ja saippuan jakaminen on kuitenkin nyt ensiarvoisen tärkeää perheiden ja lasten suojelemiseksi. Kiinnostuneille on tarjolla lisätietoa aiheesta täällä.

Jos toimit jo kummina, suuri ja lämmin kiitos siitä! Tukesi on tässä poikkeuksellisessa tilanteessa aivan erityisen arvokasta. World Visionin kummitoiminta jatkuu entisellään myös koronakriisin aikana, mutta näissä poikkeusoloissa kummituen kautta saatuja varoja keskitetään enemmän viruksen leviämisen ehkäisyyn. Jos et ole vielä kummi ja haluaisit auttaa, mutta 30 euron kuukausittaiseen kummimaksuun sitoutuminen tuntuu epävarmassa taloustilanteessa vaikealta, on mahdollista tukea World Visionin tärkeää toimintaa myös kertalahjoituksella. Nämä varat suunnataan kaikkiin kummiohjelman maihin tarpeen mukaan: Keniaan, Ugandaan, Ruandaan, Peruun, Intiaan ja Kambodzaan. Hygieniapaketti-kertalahjoituksen summan voi päättää itse ja minimilahjoitus on 5 euroa. Pienelläkin summalla voi siis osallistua ja auttaa! Ja jos lompakosta suinkin vain liikenee, nyt avulla on aivan erityisen suuri merkitys.

Vaikka sitä tietää olevansa ihan hemmetin etuoikeutetussa asemassa jo sen puolesta, että on sattunut syntymään Suomeen, missä julkiset palvelut pelaavat ja yhteiskunta kantaa huolta heikoimmistaan, sai siitä kyllä hyvän muistutuksen jälleen tuolla reissullamme Keniaan. Matkan aikana konkretisoitui hyvin se, miten pieniä meidän huolemme todellakin ovat verrattuna todella monen muun maapallolla elävän murheisiin. Tämän koronatilanteen keskellä eriarvoisuus korostuu entisestään. Samanaikaisesti moni länsimaisessa yhteiskunnassa itsestäänselvyytenä pitämämme asia joutuu koetukselle, kun terveydenhuollon kapasiteetti on kovilla ja lääkärit joutuvat resurssiensa äärirajoilla tekemään vaikeita päätöksiä, keitä hoidetaan ja keitä ei. Saamme ehkä välähdyksen siitä karusta todellisuudesta, missä moni elää eri puolilla maapalloa ihan tavallisena arkenakin.

Vaikka tämä kriisi koskettaa myös täällä koto-Suomessa, nyt jos koskaan, tuntuu lottovoitolta olla syntynyt Suomeen. Meillä on täällä toimiva terveydenhuolto, joka tekee kaikkensa sen eteen, että tästä pelottavasta tilanteesta jotenkin selvittäisiin. Terveyden lisäksi myös talous on ahdingossa koko maailmassa ja vaikka moni tuntee huolta oman työpaikkansa kohtalosta, Suomessa valtiolla ja hallituksella on kuitenkin mahdollisuus auttaa kansaa tässä taloudellisessakin ahdingossa. Hallitus julkisti pari päivää sitten 15 miljardin euron tukipaketin Suomen taloudelle. Se ei ehkä riitä pelastamaan jokaista yritystä ja jokaista työpaikkaa, mutta se on silti aika paljon enemmän kuin mihin todella monessa maailman kolkassa pystytään. Kaikissa maailman valtioissa ei ole mahdollisuutta tai resursseja sellaisiin tukitoimiin kansalaistensa hyväksi kuin Suomessa ja muissa EU-maissa.

Tunnen valtavasti empatiaa kaikkia kohtaan, jotka eivät voi jäädä etätöihin, kuuluvat riskiryhmään, pelkäävät läheistensä puolesta ja joutuvat tämän koronatilanteen takia tukalaan taloudelliseen tilanteeseen. Haluan silti uskoa vakaavasti, että jotenkin tästä yhdessä selvitään ja toivon, että pystyisimme kaikkien näiden omien pelkojemme ja huoliemmekin keskellä muistamaan, että asiat voisivat olla myös todella paljon huonommin. Ja auttamaan omien resurssiemme ja mahdollisuuksiemme puitteissa muita niin lähellä kuin kaukanakin. Pidetään huolta.

Lahjoita HYGIENIAPAKETTI tästä!

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Elämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts