5/03/20

Se täydellinen kattolamppu

6 206

Tiedättekö sen tunteen, kun löytää jotakin niin täydellistä, ettei sellaisesta ole osannut edes haaveilla? Sellainen tunne minun rinnassani syttyi pari viikkoa sitten, kun bongasin helsinkiläisen Armas Design -sisustusputiikin sivuilta ranskalaisen Challiéres Voliére -kattovalaisimen. Niinpä marssin heti seuraavana päivänä Fredrikinkadulle Armas-putiikkiin ja ostin valaisimen omakseni.

Nyt lamppukaunokainen roikkuu olohuoneeni katossa ja tuntuu kuin se olisi ollut siinä aina. Kepeässä kuparilangasta tehdyssä häkissä lentelevät värikkäät linnut, enkä voisi kuvitella kotiini täydellisempää valaisinta – melkein kuin se olisi suunniteltu ihan varta vasten juuri tähän tilaan. Lampussa on juuri sellaista leikkisää ja boheemia fiilistä, joka asunnossa vallitsee muutenkin. Erityistä plussaa annan valaisimelle siitä, että se on niin kaunis ihan itsenäisenä sisustuselementtinään ilman valoakin ja ilmava rakenne päästää lävitseen myös luonnonvalon kauniisti. Jos ette muuten tienneet, niin olen lapsesta asti haaveillut lemmikkipapukaijasta, joten tämä toimikoon toistaiseksi täyttymyksenä niille toteutumattomille haaveille.

Minulle on nyt keväisten tunnelmien myötä iskenyt jonkinlainen pesänrakennusvimma ja on tullut halu laittaa täällä kotona ne viimeisetkin to do -listalla roikkuvat asiat kuntoon. Keskeneräisyys ei sinänsä häiritse minua enkä oikeastaan usko, että sisustuksen koskaan tarvitsee varsinaisesti olla valmis, mutta sisustusinnon iskettyä ajattelin ottaa inspiraatiosta kaiken irti. Ehkäpä oma osansa tähän uuteen intoon on ollut myös sillä, että poikaystäväni sisustaa parhaillaan omaa kotiaan, joten innostus on tarttunut häntä autellessa.

Pari viikkoa sitten julkaisin Instagramissa kuvan tutusta näkymästä, joka avautuu alkovista olohuoneen puolelle. Joku seuraajani ihasteli kaunista valoa ja huonetta, mutta huomautti, että katossa nököttävien johtojen tilalla voisi roikkua myös jokin kaunis valaisin. Olin siihen asti itse asiassa ajatellut, etten hankkisi olohuoneeseen kattovalaisinta lainkaan. Pidän enemmän sellaisesta ”tunnelmavalaistuksesta”, jossa valonlähteitä on ripoteltu vähän sinne tänne. Suoraan ylhäältä alaspäin suuntaava valo ei minusta yleensä ole valaistuksellisesti se kaunein, vaikka toki valaiseekin ehkä parhaiten. Päätin kuitenkin haastaa seuraajiani ehdottamaan mielestään tähän tilaan sopivaa valaisinta, sillä ajattelin, että ehkä kattolamppu alkaakin tuntua hyvältä idealta, jos vain löytyy juuri tähän tilaan se täydellinen vaihtoehto. Ja sain kuin sainkin ihan valtavan määrän vinkkejä ihanista kattolampuista!

Haaveissani siinsi valaisin, joka sopisi asunnon rentoon tunnelmaan eikä peittäisi sängystä katsellessa liikaa ikkunanäkymää ja sieltä tulvivaa kaunista luonnonvaloa päiväsaikaan. Tila on kuitenkin sen verran kookas, että kovin pieni lamppu näyttäisi hassulta eli kokoa sai kuitenkin olla. Seuraajien kivoista vinkeistä syttyi innostus ryhtyä vähän itsekin penkomaan sisustusliikkeiden tarjontaa ja lopulta Se Oikea löytyi ehdotusten ulkopuolelta ihan omien googlailujeni seurauksena. Sain kuitenkin niin valtavan määrän todella kauniita ehdokkaita, että taidan tehdä niistä vielä ihan erikseen oman postauksensa, sillä todella moni ehti jo Instagramin puolella pyytää, että laittaisin ehdotuksia ja ideoita valaisimista jakoon inspiraatioksi muillekin. En kuitenkaan malttanut olla ihan ensin esittelemättä tätä suloista uutta lamppuani. Kannattaa muuten kurkistaa muutenkin Armas Designin valaisin- ja tuotevalikoimaa – siellä on valtavan kauniita kalusteita ja sisustusesineitä. Ja on myös aina mukava tukea itsenäistä kivijalkayrittäjää.

Mitä tulee sisustusmietteisiini noin yleisemmin, myönnän, että olen valtavan valikoiva enkä halua tyytyä pitkäaikaisissa sisustusratkaisuissa kompromisseihin. Mieluummin etsiskelen jotakin sopivaa vaikka sitten pidemmän tovin ja olen siihen asti täysin ilman. En halua hankkia mitään, mistä en ole ihan varma tai mihin saattaisin kyllästyä nopeasti. Siksi minulla ei vieläkään ole ollut esimerkiksi sitä kattolamppua tai mattoa olohuoneen lattialla. Ne oikeat saavat tulla vastaan omassa tahdissaan.

Tietenkään aina kaikki kalusteet tai hankinnat eivät toimikaan esimerkiksi muuton jälkeen uudessa tilassa, mutta lähtökohtaisesti teen aina kaikki kaluste- ja sisustushankintani pitkällä tähtäimellä. Minulla onkin paljon sellaisia huonekaluja, jotka ovat kulkeneet matkassa jo kauan: vintage-nojatuoli 17 vuotta, keittiön pöytä 14 vuotta, vintage-pöytälamppu 13 vuotta, vintage-liinavaatekaappi 12 vuotta, DIY-vaaterekki 8 vuotta ja uudemmat hankinnat kuten Valantin sohva, kevyt tikashylly, Stringin työpöytäkin jo 7 vuotta. Olen iloinen siitä, että olen onnistunut löytämään sellaisia oman näköisiä juttuja, jotka ovat kestäneet aikaa ja istuvat yhä edelleen omaan tyyliin ja makuun. Uusimpia tulokkaita sisustuksessani ovat puolestaan vintage-tuolit keittiössä ja Jieldén klassikkovalaisin parin vuoden takaa, Hayn ja Ikean Ypperlig-yhteistyömalliston jakkarat, sohvapöytä ja penkki, Lundian lipasto ja hyllykkö eteisessä, Nukkuville-putiikista mittatilauksena hankittu sänky sekä Saanan ja Ollin Finartelle suunnittelema kaunis päiväpeitto.

Toivon, että onnistun jatkossakin hankinnoissani yhtä hyvin ja löydän kotiini sellaisia pitkäikäisiä aarteita, jotka voisivat kulkea mukana matkassa vaikka koko loppuelämän. Uskon, että tämä kotini uusin iloinen tulokas on juuri sellainen! Mitäs pidätte löydöstäni? Eikö olekin tänne minun kotiini aika nappivalinta? Vaikka lintuhäkki on roikkunut katossa vasta viikon, tuntuu kuin se olisi ollut siinä aina – ja niin kuuluisikin olla. Ystäväni kommentoi riemuissaan lampun nähtyään, että ”No tuohan sen on aina pitänytkin olla!” Olen samaa mieltä.

Photos: Jenni Rotonen

Tags: , , ,

Categorised in: Koti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • YYYYYYYYY

  Valaisin on hieno, mutta sori vaan en pääse yli hinnasta. Eli tuo leikkilnnuilla somistettu varjostin maksaa yli 500 euroa… Ymmärrän jos jokin oikeasti innovatiivnen juttu maksaa tuon, mutta nyt ei ole siitä kyse…

  • Itse asiassa tämä pienempi koko maksoi vähemmän. :) Mutta niin, design-valaisimet tuppaavat maksamaan ja minua ei haittaa maksaa, kun budjetti antaa myöten ja tästä tulee hyvälle tuulelle joka kerta. Se on tietenkin makuasia, mistä kukakin tykkää tai millainen design on mieleen, mutta minun mielestäni tämä on valaisindesignina hyvinkin innovatiivinen.

  • Pär

   Olen myös ihastellut tätä, mutta en löytänyt tietoa ovatko aidot höyhenet eettisiä vai eläinrääkkäyksestä peräisin. Onko sinulla tietoa?

   • Tästä minulla ei ole valitettavasti tarkempaa tietoa enkä löytänyt edes etsimällä, mutta googlaillessani selvisi, että lampuissa käytetään käsin värjättyjä hanhen höyheniä. Sen perusteella, mitä tiedän untuvien ja höyhenten tuotannosta, niin ne käytännössä saadaan Euroopassa aina ruokateollisuuden sivutuotteena eli niitä ei nypitä eläviltä hanhilta tai mitään muutakaan tämän kaltaista, vaan materiaali on näissäkin lampuissa suurella todennäköisyydellä ruokateollisuuden sivuvirtaa.

 • Nina

  Rakastan tätä lamppua ja olen sitä hankkimassa vihdoin itselleni. Onko lamppu kestänyt hyvin ajan hammasta, ja onko kuinka helppo pitää pölyttömänä?

Related posts