3/03/20

Tekstiili-innovaatioita ja vinkkejä vastuullisesta muodista kiinnostuneille

1 77

Miten tehdä parempia valintoja vaateostoksilla? Mistä tietää, mikä materiaali on ekologisesta näkökulmasta paras valinta? Miten vaatteita voi huoltaa? Ja miten tehdä vastuullisia valintoja, jos käytössä oleva budjetti on kovin rajallinen? Onko meillä mitää mahdollisuuksia saada tilannetta haltuun ennen kuin on jo liian myöhäistä? Nämä ovat varmasti sellaisia kysymyksiä, jotka pyörivät monen ajatuksissa omia ostopäätöksiä ja kulutusvalintoja miettiessä. Myönnän, että oma olo on hetkittäin ollut vähän epätoivoinenkin, kun miettii, miten massiivisia muutoksia ympäristön näkökulmasta tarvittaisiin ja mielellään äkkiä.

Lohtua ja uskoa tämän kaiken keskellä kuitenkin tuo se, että vastuullisuusasioista puhutaan koko ajan enemmän. Tieto lisääntyy, vaihtoehtoja kehitellään (ja onkin jo tarjolla), yhä useampi kertoo kiinnittävänsä huomiota myös vastuullisuuteen ostopäätöksiä tehdessään (vaikka kolmannes suomalaisista onkin vielä aivan liian vähän) ja aihe on pinnalla uutisotsikoissa, tv-ohjelmissa ja kahvipöytäkeskusteluissa. Minua ilahduttaa erityisesti se, että teema nousee keskusteluun yhä useammin myös valtamediassa ja asiantuntijat saavat yhä enemmän ääntään kuuluviin. Ajattelin tässä postauksessa nostaa esiin vastuullisen muodin saralta muutamia kiinnostavia ajankohtaisia projekteja, ohjelmia, tietolähteitä ja innovaatioita, jotka saattaisivat kiinnostaa teitäkin.

♥ Olen päässyt mukaan todella kiinnostavaan projektiin, sillä minut kutsuttiin mukaan Suomen Akatemian ja  Aalto-yliopiston FINIX-hankkeen ohjausryhmään, joka koostuu omien alojensa asiantuntijoista. FINIX on Suomen akatemian ja Aalto-yliopiston kunnianhimoinen projekti, jonka avulla kehitetään Suomeen tekstiilituotannon ja -kulutuksen järjestelmää, joka edistää kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Tämän hetken vallitseva bisnesmalli perustuu pikamuotiin, jossa trendit vaihtuvat jatkuvasti ja tuotteet ovat heikkolaatuisia. Kuten hyvin tiedämme, pikamuoti on ongelmallinen ilmiö hyvin monelta kannalta tarkasteltuna: huonolaatuisten vaatteiden valmistus tuhlaa vettä, tuottaa jätettä, vie viljelysmaata ruoan tuotannolta ja halpatuotantomaissa polkee usein ihmisoikeuksia sekä johtaa työntekijöiden alipalkkaukseen. FINIX-projektin avulla etsitään globaalisti skaalautuvia ratkaisuja näihin ongelmiin.

FINIX-projekti tuo yhteen kaiken kokoiset tekstiili- ja metsäteollisuuden sekä jätteenkäsittelyn parissa työskentelevät yritykset ja startupit ja pyrkii yhdessä kansalaisjärjestöjen ja päättäjien kanssa kehittämään huippututkimukseen perustuvaa tekstiilijärjestelmää. Kiertotalouteen perustuvan systeemin ideana on muun muassa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti kierrätyskuituja, suunnitella tekstiilien elinkaari tehokkaammin, hyödyntää digiteknologiaa jäljitettävyydessä ja lajittelussa sekä luoda toimintamalleja, jotka perustuvat kestäviin materiaaleihin sekä jakamis- ja korjauspalveluihin. Erityisen kiinnostavaa on, että projektiin on saatu mukaan suomalaisten tekstiilialan yritysten kuten Pure Wasten, Ivalo.comin ja Finlaysonin lisäksi mukaan sellaisia tahoja kuin Zara ja sen emoyritys Inditex. Odotan innolla, mitä tämän tiimoilta saadaan yhdessä aikaan!

♥ Viime viikolla saatiin mielenkiintoisia uutisia sillä, myös FINIX-projektissa mukana olevat Marimekko ja puusta uusia kuituteknologioita ja -materiaaleja kehittävä Spinnova julkistivat ensimmäiset vaatteet, joiden kangas on valmistettu puupohjaisesta kuidusta ja painokuosi on tehty uudella teknologialla ilman haitallisia kemikaaleja. Klassisella Unikko-kuosilla koristellut demotuotteet ovat vasta alkua, mutta ne ovat kiinnostava askel uusien kestävämpien materiaalien ja ympäristöystävällisempien menetelmien suuntaan. Spinnovan puusellusta ilman haitallisia kemikaaleja valmistettu uusi kuitu on todella kiinnostava innovaatio ja avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tekstiiliteollisuuden saralla. Sen tuotannossa käytetään noin 99% vähemmän vettä kuin esimerkiksi puuvillan valmistuksessa. Kangas on lisäksi täysin kierrätettävissä myös käytön jälkeen ja se maatuu nopeasti, mikä pienentää kuidun koko elinkaaren ympäristöjalanjälkeä entisestään. Todella kiinnostavaa! Jutun kuvissa näkyy näitä demomalliston tuotteita.

♥ Tänään starttaa YLEn uusi, superkiinnostava Verta, hikeä ja t-paitoja -sarja, jossa neljä suomalaista vaikuttajaa viedään töihin vaateteollisuuden alkulähteille Myanmariin viikon ajaksi. Mahadura & Özberkan -podcastista tutun Susani Mahaduran juontamassa ohjelmassa nähdää muitakin tuttuja kasvoja, sillä mukana ovat muun muassa muotibloggaaja Sandra Hagelstam ja Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluva Maiju Voutilainen. Mukana ohjelmassa ovat myös tubettaja Joona Puhakka sekä vaatesuunnittelua Milanossa opiskeleva Veikko Seppälä. Matkan aikana nelikko pääsee työskentelemään paikallisten työntekijöiden kanssa puuvillapelloilla sekä nahka- ja vaatetehtaissa. Odotan todella mielenkiinnolla tätä sukellusta vaateteollisuuden syövereihin ja nostan hattua kaikille näille vaikuttajille, jotka ovat lähteneet mukaan tähän kiinnostavaan projektiin, joka varmasti avaa monen silmiä katsomossakin.

Annan samalla myös toisen kiinnostavan katseluvinkin Areenaan, sillä MOT-dokumentti Käytetyn vaatteen jäljillä tarjoaa todella mielenkiintoisen sukelluksen kierrätettyjen vaatteiden kohtaloon. Kulutusjuhlan keskellä vaatteiden kierrättäminen on helppo tapa hankkia itselle hyvä omatunto, mutta todellisuudessa monen vaatteen määränpää on hämärän peitossa.

♥ Yksi erittäin mielenkiintoinen tulokas vastuullisesta muodista kiinnostuneille on myös vintage-, remake- ja materiaaliguru sekä vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn ja vaatesuunnittelija sekä kiertotalouspioneeri Paula Malleuksen uusi ”Oisko saumaa?” -niminen podcast. Lähiaikoina ilmestyvässä podcastissa ratkotaan arjen vaatepulmia, tulkataan uusia tutkimuksia ja keskustellaan ajankohtaisista aiheista liittyen vastuulliseen muotiin, tekstiilien kierrätykseen ja kestävään kuluttamiseen. Odotan todella suurella mielenkiinnolla! Podcastin tili kannattaa ottaa jo seurantaan Instagramissa, missä mimmeille voi myös esittää kysymyksiä ja toiveita tulevista jaksosisällöistä.

♥ Vinkkaanpa tässä samalla myös kiinnostavasta kirjauutuudesta, joka ilmestyi tammikuussa. Hyvän mielen vaatekaappi -kirjastaan tunnettu Rinna Saramäki kirjoitti 250 ilmastotekoa -nimisen kirja, joka tarjoaa konkreettisia vastauksia ja käytännöllisiä vinkkejä siihen, mitä yksittäinen ihminen voi omassa elämässään tehdä ilmaston hyväksi. Kirja kokoaa nimensä mukaisesti yhteen 250 selkeää ja tutkimustietoon perustuvaa neuvoa, miten omaa ympäristöjalanjälkeä voi pienentää.

PS. Jos et ole vielä kuunnellut tätä Puttonen & Vilkkumaa -podcastin jaksoa, missä minäkin olin mukana vieraana FINIX-hanketta vetävän Minna Halmeen kanssa, suosittelen kuuntelemaan! Mukana on kiinnostavaa keskustelua muotiteollisuuden ongelmista ja tulevaisuuden näkymistä.

Photos: Marimekko

Tags: ,

Categorised in: Muoti

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Ada

    Yhden teeman haluaisin nostaa esille, joka on vähän esillä liittyen vastuullisen muotiin, on pluskoot. Tai oikeastaan niiden lähes täydellinen olemattomuus vastuullisen vaateteollisuuden puolella. Käytän itse kokoa 52-54 ja on erittäin, erittäin haastavaa löytää pitkäikäisiä, hyvistä materiaaleista tehtyjä vaatteita tässä koossa. Erityisesti jos haluaa käyttää jotain muuta materiaalia kuin trikoota. Monet kotimaiset vaatevalmistajat ovat valitettavasti poistaneet pluskoon mitoituksen valikoimistaan ja kaavoittavat perusvaatteet isompiin kokoihin, joka ei toimi monen pluskokoisen vartalon kohdalla. Esimerkiksi mainitsemasi Marimekko kaavoittaa suuren osan vaatteistaan vain kokoon 46 saakka. On siis hyvä muistaa vastuullisesta vaateteollisuudesta puhuttaessa, että se on myös etuoikeutettu valinta, joka ei ole kaikkien saatavilla myös muista kuin taloudellisista syistä.

Related posts