16/02/20

Hyvän mielen teehetki

30 106

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: CLIPPER

Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa ja moni ei ole uskoa korviaan, kun paljastan, etten ole eläissäni juonut kuppiakaan kahvia. Tee sen sijaan on kuulunut elämääni melkein niin kauan kuin saatan muistaa. Olen kertonut aiemminkin, että kun olin pieni, perheemme kokoontui aina päivän päätteeksi yhdessä iltateen äärelle. Iltapalapöydässä oli aikaa vaihtaa kuulumisia ja jutella rauhassa koko perheen voimin. Rakastin tätä yhteistä iltatuokiota, ja ehkä rakkauteni teetä kohtaan kumpuaa juuri noista muistoista.

Teehetket kuuluvat edelleen olennaisena osana arkeeni ja nyt aikuisena olen luonut teen ympärille ihan omia traditioitani: meillä on poikaystävän kanssa tapana juoda aina iltaisin yhdessä iltateet ja pelata siinä samalla erä tai pari yatzya. Loppumattoman turnauksen tulokset kirjataan huolellisesti yatzy-tilastoille omistettuun vihkoseen ja kilpaillaan samalla kaikkien aikojen ennätystuloksesta (tällä hetkellä minä johdan 325 pisteellä).

Teetä keitetään tässä taloudessa usein myös aamuisin, mutta arkiaamujen kiireessä ei ole aikaa noppapeleille. Monesti tuntuu, ettei olisi aikaa sille teellekään, sillä kuuman juoman pitää antaa jäähtyä hetki ennen kuin sen voi kulauttaa kurkusta alas. Toisaalta luulen, että juuri se hetken hiljentyminen aamupalan ja teekupillisen äärelle on erinomaisen hyvä aloitus päivälle – että malttaa aamuisen hoppuilun keskellä istua hetkeksi alas ja antaa itselleen aikaa edes sen teekupillisen verran. Viikonloppuaamuisin sen sijaan on aikaa nautiskella oikein ajan kanssa ja heittää noppaakin vaikka useampi erä.

Vaikka suomalaiset rakastavat kahvia, niin en ole teerakkauteni kanssa yksin: tee on itse asiassa maailman suosituin juoma heti veden jälkeen. Jos jonkinnäköistä teetä elämän varrella maistelleena olen todennut, ettei ole ihan sama, millaista teepussia kupissaan hauduttelee. Ilahdun joka kerta, kun huomaan, että sen kaikkein halvimman teepussin sijaan kahvilassa tai ravintolassa on tarjolla jotakin vähän parempaa – tietenkin mieluiten lemppariani Clipperiä.

Siihen on syynsä, miksi Clipper on suosikkini, eikä se ole pelkästään maku, joka erottuu kyllä todellakin edukseen joukosta. Tykkään Clipperistä erityisesti myös siksi, että vastuullisesti viljeltyä ja valmistettua Reilun kaupan luomuteetä voi juoda hyvällä mielellä ja omatunnolla. No mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, että tee on vastuullista, luomua ja Reilua kauppaa? Minäpä kerron.

Miksi Clipper? Ja miksi teeostoksilla kannattaa suosia luomua ja Reilua kauppaa?

Vastuullisuus on tällä hetkellä kuuma peruna lähes jokaisella bisnesmaailman osa-alueella ja tästä syystä jokainen yritys haluaa luonnollisesti brändätä itsensä eettiseksi ja ekologiseksi – oli se sitä sitten oikeasti tai ei. Vastuullisuuskysymyksistä on puhuttu paljon erityisesti vaateteollisuuden kohdalla, mutta myös elintarvikepuolella on omanlaisiaan haasteita.

Finnwatch selvitti viime vuonna nimenomaan teenviljelyyn ja -tuotantoon liittyviä haasteita Intiassa ja Sri Lankassa sekä pureutui erilaisiin tee-sertifiointeihin sekä niiden vastuullisuuteen. Teetä ilman sympatiaa -nimeä kantavasta raportista selviää, että ongelmia on etenkin työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa ja pienviljelijöiden toimeentulossa. Monilla teeplantaaseilla on vakavia puutteita työturvallisuudessa, asuinolot ovat surkeita, saniteettitilat ja terveydenhoitopalvelut puutteellisia, työntekijöillä ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa eikä heille välttämättä ole tarjolla edes puhdasta juomavettä tai riittävästi ruokaa. Useissa Afrikan maissa ja Vietnamissa teetiloilla käytetään myös lapsityövoimaa. Jos et jaksa kahlata läpi koko raporttia, Noora Shingler on tehnyt siitä omassa blogissaan hyvän yhteenvedon.

Joka tapauksessa selvää on, että teen tuotantoon liittyy vakavia ongelmia ja näistä vastuullisuusongelmista huolimatta vain 13% teen tuotannosta oli vastuullisuussertifioitua vuonna 2016. Finnwatchin raportin mukaan Reilu kauppa on teen sertifiointijärjestelmistä kaikkein kunnianhimoisin ja jo senkin takia sitä suositellaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi sekä kuluttajille että yrityksille.

Teemerkki Clipper on yksi niistä brändeistä, jotka ovat pyrkineet vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen alusta lähtien, ennen kuin ilmastokriisi oli uutisotsikoissa ja vastuulliset arvot valintakriteerien kärkisijoilla ostopäätöksiä tehdessä. Clipperin teellä on ollut Reilun kaupan sertifikaatti jo vuodesta 1994 – brändi oli aikanaan Britannian ensimmäinen Reilun kaupan teetalo. Nyt 26 vuotta myöhemmin se on myös maailman suurin Reilun kaupan teen ostaja ja tukee tuotantonsa myötä aktiivisesti 114 000 teenviljelijää ja heidän perheitään.

Reilu Kauppa tukee työntekijöiden oikeuksia ja varmistaa, että viljelijöille maksetaan reilu korvaus työstään. Reiluun kauppaan kuuluvilla teetiloilla työntekijöille on maksettava vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa, työntekijöillä pitää olla oikeus järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Lisäksi työntekijöillä on oltava oikeus lomaan, sairauslomaan ja äitiyslomaan. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

Koska Clipper on asettanut tuotteilleen niin korkeat laatustandardit ja ostaa teensä vain luomuna ja Reilu Kauppa -sertifioituna, se tarkoittaa käytännössä sitä, että firma pystyy ostamaan teetä vain 44 tilalta maailman tuhansista teetiloista. Esimerkiksi Assamin alueella, jossa tuotetaan valtaosa maailman teestä, Clipper ostaa teetä vain seitsemältä tarkkaan valitulta kumppanilta. Tämä johtuu siitä, että Clipperille on tärkeä toimia vain niiden kumppanien kanssa, jotka sitoutuvat paitsi suojelemaan ympäristöä myös edistämään työntekijöidensä ja heidän perheidensä elämänlaatua.

Clipperin arvomaailma näkyy ihan kaikessa yrityksen toiminnassa tuotteiden yksityiskohtia myöten: kaikki tuotteissa käytetyt materiaalit ovat kierrätettäviä ja luomua teepussin langasta lähtien ja itse pussit ovat valkaisemattomia, muovittomia ja biohajoavia. Ne voi siis laittaa huoletta biojätteeseen sellaisenaan. Myös luomutuotanto itsessään torjuu ilmastonmuutosta, sillä se tukee luonnollisia ekosysteemejä ja elävä maaperä sitoo viisinkertaisesti hiiltä metsään verrattuna.

Lisäksi Clipperin mustan teen tuotanto on 100% hiilineutraalia. Finnwatchin raportin mukaan ilmastokriisi on uhka myös teenviljelylle, sillä perinteiset tuotantoalueet ovat ilmastonmuutoksen myötä vaarassa muuttua teen viljelyyn sopimattomiksi. Tämä tietäisi katastrofia sekä teen laadulle,  saatavuudelle ja hinnoittelulle, teestä elantonsa saavien miljoonien ihmisten toimeentulolle sekä tuotantomaiden taloudelle. Tästä syystä raportti peräänkuuluttaa teentuottajien vastuuta hiilijalanjälkensä minimoimisessa.  Raportin mukaan teetä tuottavien yritysten tulee arvioida teetuotteiden hiilijalanjälki ja laatia suunnitelma hiilijalanjäljen minimoimiseksi. Clipper on tässäkin asiassa ollut aikaansa edellä, sillä se kompensoi kaikki päästönsä.

ARJEN HELPPO HYVÄ TEKO JA KOLME KLASSIKKOA

Monesti tällaisia asioita ei tule edes ajatelleeksi arkisia elintarvikkeita ostaessa eikä moni varmasti ole kuullutkaan teen tuotantoon liittyvistä ongelmista. Iltateensä voi kuitenkin hörppiä hyvällä omatunnolla, kun valitsee kaupan hyllystä ostoskoriin Clipperiä, johon ainakin meikäläisen kaltainen esteetikko tarttuisi helposti jo pelkästään kauniiden ja erottuvien pakkaustensa ansiosta. Olen itse juonut Clipperin teetä jo yli 10 vuoden ajan ja omasta kaapistani löytyy melkoinen arsenaali erilaisia vaihtoehtoja: on mustaa, vihreää ja valkoista teetä sekä liuta erimakuisia herkullisia yrtti-, marja- ja hedelmähaudukkeita, joissa teelehtiä ei ole lainkaan. Myönnän, että ensisijaiset syyt sille, että olen alun perin päättänyt suosia juuri tätä brändiä, ovat olleet nimenomaan maku ja kaunis pakkausdesign. On siis ollut suuri ilo myöhemmin todeta, että myös brändin arvomaailma on kohdallaan.

Näissä jutun kuvissa näkyy kolme Clipperin suosituimpiin kuuluvaa klassikkomakua: Lemon & Ginger infusion, Nighty Night infusion ja Pure Green tea. Yksi omistakin suosikeistani on juuri inkivääri-sitruuna-hauduke, joka sopii kofeiinittomana hyvin iltateehetkiin sekä on juuri passeli juoma tähän flunssakauteen. Kamomillaa ja sitruunamelissaa sisältävä ”unitee” on suunniteltu nimenomaan iltahetkien juomaksi rauhoittamaan mieltä ja kehoa ennen nukkumaanmenoa. Ja klassinen maustamaton vihreä tee tunnetaan terveysvaikutuksistaan ja sisältää juuri sopivasti kofeiinia, jos joskus tarvitsee pienen tujauksen piristystä. Mikä klassikkomauista on sinun suosikkisi? Entä onko Clipperin valikoimassa muita lemppareita? Ja millaisia teehetkiä teillä on tapana viettää? Onko joku onnistunut päihittämään minun yatzy-ennätykseni?

Reilun kaupan luomuteen valitseminen sertifioimattoman sijaan on sellainen helppo arjen ekoteko, josta saa itselleen hyvän mielen. Olisi hauska kuulla, millaisia muita pieniä hyviä valintoja ja tekoja te teette omassa arjessanne? Sain Clipperiltä kaksi ihana teepakettia teille seuraajille jaettavaksi, joten kerro vastauksesi kommenteissa 23.2.2020 mennessä, niin olet mukana kilpailussa.

 

Lisätietoa kiinnostuneille:

Clipper – vasteellisuusraportti

Clipper – arvot

Finnwatch – Teetä ilman sympatiaa (6/2019)

Reilu Kauppa – tee

Reilu kauppa – paras serfitiointijärjestelmä (10/2019)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä, Koti

30 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Jossu

  Itse juon termi vihreänä :) Valintaani ohjaa maku sekä eettisyys ja suosin Fair tradea. Lämpimimmät teemuistot löytyvät lapsuudesta, jolloin juotiin Famon luona metsämarjateetä hurjalla määrällä sokeria :,D fiineistä kuorista ka syötiin voileipää (hiivaleipää) paksulla siivulla Musta leimaa <3

 • Susanna

  Tällä hetkellä yksi lempiteeni on Clipperin piparminttu tee. Ihanaa aloittaa aamu sillä ja istua hetki ennen kuin kiireinen päivä alkaa. Pyrin nykyään ostamaan lähellä tuotettua ruokaa ja vähentämällä ruokahävikkiä.

 • Riikka

  Ruokahävikin vähentäminen ja lihasta luopuminen. Varsinkin hävikkiä pitää pohtia enemmän, liha oli helppo korvata muilla proteiinin lähteillä.

 • Pipsu

  Teehetket ovat illan parasta aikaa, hetki itselle, hetki rauhoittumiselle.
  Tänä vuonna tavoitteena ruokahävikin minimointi, kierrätys ja ostamisen järkeistäminen; hyvät ja ekologiset valinnat ja ostaminen vain tarpeeseen.

 • Maiju

  Pure green tea on näistä lemppari! Arjen ekoteoista tärkeimpiä ovat ehkä pyörällä liikkuminen ja kertakäyttöisen muovin välttely. Ja toki yleisesti turhan kuluttamisen välttäminen ja kaiken mahdollisen kierrättäminen.

  Satutko tietämään, miten pitäisi kierrättää nuo Clipperin pienet paperi(?)pussit, joihin itse teepussit on pakattu? Tätä oon usein pähkäillyt!

 • Olen enemmän kahvi-ihmisiä, mutta minullekin maistuu varsinkin kipeänä vihreä tee, juuri Clipperin!
  Pyrin osaltani tekemään maailmasta vähän paremman mm. kierrättämällä mahdollisuuksien mukaan, syömällä kasvispainotteisesti ja välttämällä pikamuotia.

 • Sofia

  Kerrostaloasukkina vuokrasin paikalliselta energiayhtiöltä kaksi aurinkopanelia käyttööni. Nyt myrskyn aikana harmittaa mutta aurinkoisina päivinä olen asiasta todella onnellinen ☺️

 • Sinde

  Vaatteet, asusteet ja ym. arjen käyttötavat second-handina. Kasvissyönti, kierrättäminen ja hävikkiruuan hyödyntäminen. Siinä muutamia ekotekoja. Mun ehdoton suosikkitee on Clipperin chai-tee. Siihen vähän kauramaitoa sekaan ja sitä voisi juoda monta kuppia päivässä.

 • Siiri

  Monta suosikkia clipperiltä, klassikoista vihreä tee löytyy aina hyllystä. Koitan valita vastuullisesti muutoinkin ruokakaupassa (paikallista, kasvipohjaista, sertifioitua).

 • Kukka

  Itse yritän pitää kaiken kulutuksen minimaalisena – kaikessa.

  Esim. valoja ei tarvitse pitää päällä, kun katsoo illalla televisiota.

  Nää Clipperin teet on huippuja!

 • HJ

  Lyhyiden matkojen kulkeminen kävellen tai pyöräillen. Sekä kierrättäminen on osa arkeani.

 • Anne

  Käytän samaa teepussia useampaan kupilliseen (saman illan aikana) ja ainakin omaan makuuni makua riittää hyvin :)

 • Irkku O.

  Työmatkat pyörällä, muut arjen matkat kävellen. En shoppaile, vältän ruokahävikkiä ja turhaa (esim. sähkön) kulutusta. Näissä pienissä vihreissä asioissa ei edes tunnu, että pitäisi erityisesti pinnistellä tai luopua jostakin, vaan ne tulevat ihan selkärangasta.

 • Anna

  Pieni juttu, mutta muistan aina repiä tarrat pois hedelmistä ennen bioon laittamista :)

  Ja Clipperin teet on parhaita! Valkoinen minttutee on paras!

 • Katri

  Kahvinjuonti on itsellänikin jäänyt lähinnä maistamisen tasolle, mutta teetä sen sijaan juon päivittäin. Varsinkin illalla on kiva valita joku kofeiiniton vaihtoehto ja näistä klassikoista suosikkini onkin Nighty Night. Itsellä arjen ekotekoja on kasvisruoan syöminen sekä pyörällä ja kävellen liikkuminen :)

 • Pupu

  Inkivääri-sitruuna-hauduke on niin hyvää! Sen on mun työpäivän iltapäivätauon valinta.
  Teen aika paljon pieniä ekotekoja alinomaan. Kierrätys on nykyään mun suosikki, saan tyydytystä siitä jos pystyn kierrättämään mahdollisimman paljon ja hyvin.

 • Aija

  Iltateehetki perheen kanssa on ihana päätös päivälle, yleensä mukissa on Clipperin lakritsi- tai marjateetä <3 Itse vaihdoin teen Clipperiin vastuullisuussyistä, minulle luonnon ja ihmisten kunnioittaminen on tärkeimpiä arvoja.

 • SH

  Itselle ehkä suurin on ruokaan liittyvät valinnat, hävikin vähentäminen tai vaikka lähiruuan ostaminen. Kyllä huomaa että tässä muutamassa vuodessa on alkanut kiinnittää paljon enemmän huomiota ekologisuuteen niin monessa asiassa ja se on todella hyvä juttu. Toivottavasti monella muullakin on käynyt näin :)

 • Riika

  Olen myös kokonaan teenjuoja, kahvi ei ole ikinä maistunut. Clipper on Earl Grey ja Indian Chai ovat tosi hyviä. Pieniä ekotekoja teen siellä täällä ja esim. teen valitseminen kahvin sijaan on jo ekoteko sinänsä (vaikkei todellakaan syy sille miksi juon teetä).

 • Rea

  Kierrättäminen. Sain puhuttua taloyhtiöömme muovinkierrätys astian yhden sekajätteen tilalle.

 • Anna-Mari

  Clipperin tee on valikoitunut ostoskoriin jo vuosien ajan! Love me -teetä meni joskus paketti paketin perään ja nyt suosikkini on vihreä chai -tee.

  Pieni arjen ekoteko on muistuttaa töissä työkavereita noudattamaan kierrätysohjeita ja mielelläni korjaan aina roskat oikeisiin laareihin. :)

 • Netta

  Kiva postaus! Viimeisimpänä olen pyrkinyt vähentämään muovin määrää; leipää saa paperipussiin samoin esimerkiksi satunnaiset karkit.

 • Sanna

  Meillä on 8 ystävän kanssa kirjaimellisesti ”teepiiri” ollaan tutustuttu aikoihaan teepöydän ääressä ja matkanvarrella jokainen meistä on oppinut pitämään teestä. Tuliaisina lähes mistä vaan tuodaan teetä ja aina kun porukalla nähdään teet on tulilla. Muut tuntevat meidän porukan nimeltä teepiirinä josta voidaan päätellä meidän kitanneen sitä yhden jos toisenkin kerran… Kirjotitus oli hyvä ja saikin miettimää omien tee-laatujen vastuullisuutta. Pyrin syömään kasviperäistä ravintoa ja liikkumaan pyörällä,mutta tässä olisi yksi paikka tarkastella valintoja teen näkökulmasta!

 • Ida

  Yritän vähentää kaikkea kuluttamista

 • Susanna

  Viimeisimpänä olen yrittänyt välttää muovia ja muovishampoopulloista olen siirtynyt palashampoon käyttäjäksi :)

 • Kira H

  Nighty night on ihan täydellinen ennen nukkumaanmenoa! Mulla on tapana nauttia se pienen maitotilkan kera iltaisin ja rauhoittua sitä hörppiessä.

 • Saara

  Itselleni hyvänä valintana olen iltaisin jättänyt puhelimen latautumaan muualle kuin makuuhuoneeseen ja herätellyt itseni venyttelemällä sängyssä sen sijaan että selaisin puhelinta. Muun maailman kannalta parempana valintana olen laajentanut vegaanisuuttani kotioloista myös työlounaisiin.

 • Maijis

  Sitruuna-inkivääri on oma suosikki. En juo ollenkaan kahvia, mutta teetä kuluu. Vaihtelen makua fiiliksen mukaan, välillä valinta on musta tee ja välillä vihreä.

 • Hansu

  Mun lemppari Clipper-tee on Love me truly, mutta noita kolmeakin yleensä kotoa löytyy, clipperit on meidän perheen lemppareita.
  Ekotekojani ovat esim. lihasta luopuminen, kierrätys ja kuluttamisen järkeistäminen.

Related posts