Hyvän mielen teehetki
30 96KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: CLIPPER

Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa ja moni ei ole uskoa korviaan, kun paljastan, etten ole eläissäni juonut kuppiakaan kahvia. Tee sen sijaan on kuulunut elämääni melkein niin kauan kuin saatan muistaa. Olen kertonut aiemminkin, että kun olin pieni, perheemme kokoontui aina päivän päätteeksi yhdessä iltateen äärelle. Iltapalapöydässä oli aikaa vaihtaa kuulumisia ja jutella rauhassa koko perheen voimin. Rakastin tätä yhteistä iltatuokiota, ja ehkä rakkauteni teetä kohtaan kumpuaa juuri noista muistoista.
Teehetket kuuluvat edelleen olennaisena osana arkeeni ja nyt aikuisena olen luonut teen ympärille ihan omia traditioitani: meillä on poikaystävän kanssa tapana juoda aina iltaisin yhdessä iltateet ja pelata siinä samalla erä tai pari yatzya. Loppumattoman turnauksen tulokset kirjataan huolellisesti yatzy-tilastoille omistettuun vihkoseen ja kilpaillaan samalla kaikkien aikojen ennätystuloksesta (tällä hetkellä minä johdan 325 pisteellä).
Teetä keitetään tässä taloudessa usein myös aamuisin, mutta arkiaamujen kiireessä ei ole aikaa noppapeleille. Monesti tuntuu, ettei olisi aikaa sille teellekään, sillä kuuman juoman pitää antaa jäähtyä hetki ennen kuin sen voi kulauttaa kurkusta alas. Toisaalta luulen, että juuri se hetken hiljentyminen aamupalan ja teekupillisen äärelle on erinomaisen hyvä aloitus päivälle – että malttaa aamuisen hoppuilun keskellä istua hetkeksi alas ja antaa itselleen aikaa edes sen teekupillisen verran. Viikonloppuaamuisin sen sijaan on aikaa nautiskella oikein ajan kanssa ja heittää noppaakin vaikka useampi erä.

Vaikka suomalaiset rakastavat kahvia, niin en ole teerakkauteni kanssa yksin: tee on itse asiassa maailman suosituin juoma heti veden jälkeen. Jos jonkinnäköistä teetä elämän varrella maistelleena olen todennut, ettei ole ihan sama, millaista teepussia kupissaan hauduttelee. Ilahdun joka kerta, kun huomaan, että sen kaikkein halvimman teepussin sijaan kahvilassa tai ravintolassa on tarjolla jotakin vähän parempaa – tietenkin mieluiten lemppariani Clipperiä.
Siihen on syynsä, miksi Clipper on suosikkini, eikä se ole pelkästään maku, joka erottuu kyllä todellakin edukseen joukosta. Tykkään Clipperistä erityisesti myös siksi, että vastuullisesti viljeltyä ja valmistettua Reilun kaupan luomuteetä voi juoda hyvällä mielellä ja omatunnolla. No mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, että tee on vastuullista, luomua ja Reilua kauppaa? Minäpä kerron.

Miksi Clipper? Ja miksi teeostoksilla kannattaa suosia luomua ja Reilua kauppaa?
Vastuullisuus on tällä hetkellä kuuma peruna lähes jokaisella bisnesmaailman osa-alueella ja tästä syystä jokainen yritys haluaa luonnollisesti brändätä itsensä eettiseksi ja ekologiseksi – oli se sitä sitten oikeasti tai ei. Vastuullisuuskysymyksistä on puhuttu paljon erityisesti vaateteollisuuden kohdalla, mutta myös elintarvikepuolella on omanlaisiaan haasteita.
Finnwatch selvitti viime vuonna nimenomaan teenviljelyyn ja -tuotantoon liittyviä haasteita Intiassa ja Sri Lankassa sekä pureutui erilaisiin tee-sertifiointeihin sekä niiden vastuullisuuteen. Teetä ilman sympatiaa -nimeä kantavasta raportista selviää, että ongelmia on etenkin työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa ja pienviljelijöiden toimeentulossa. Monilla teeplantaaseilla on vakavia puutteita työturvallisuudessa, asuinolot ovat surkeita, saniteettitilat ja terveydenhoitopalvelut puutteellisia, työntekijöillä ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa eikä heille välttämättä ole tarjolla edes puhdasta juomavettä tai riittävästi ruokaa. Useissa Afrikan maissa ja Vietnamissa teetiloilla käytetään myös lapsityövoimaa. Jos et jaksa kahlata läpi koko raporttia, Noora Shingler on tehnyt siitä omassa blogissaan hyvän yhteenvedon.
Joka tapauksessa selvää on, että teen tuotantoon liittyy vakavia ongelmia ja näistä vastuullisuusongelmista huolimatta vain 13% teen tuotannosta oli vastuullisuussertifioitua vuonna 2016. Finnwatchin raportin mukaan Reilu kauppa on teen sertifiointijärjestelmistä kaikkein kunnianhimoisin ja jo senkin takia sitä suositellaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi sekä kuluttajille että yrityksille.

Teemerkki Clipper on yksi niistä brändeistä, jotka ovat pyrkineet vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen alusta lähtien, ennen kuin ilmastokriisi oli uutisotsikoissa ja vastuulliset arvot valintakriteerien kärkisijoilla ostopäätöksiä tehdessä. Clipperin teellä on ollut Reilun kaupan sertifikaatti jo vuodesta 1994 – brändi oli aikanaan Britannian ensimmäinen Reilun kaupan teetalo. Nyt 26 vuotta myöhemmin se on myös maailman suurin Reilun kaupan teen ostaja ja tukee tuotantonsa myötä aktiivisesti 114 000 teenviljelijää ja heidän perheitään.
Reilu Kauppa tukee työntekijöiden oikeuksia ja varmistaa, että viljelijöille maksetaan reilu korvaus työstään. Reiluun kauppaan kuuluvilla teetiloilla työntekijöille on maksettava vähintään lain edellyttämää ja asteittain nousevaa palkkaa, työntekijöillä pitää olla oikeus järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Lisäksi työntekijöillä on oltava oikeus lomaan, sairauslomaan ja äitiyslomaan. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Tuotannossa on noudatettava tiukkoja ympäristösäännöksiä, joilla suojataan sekä työntekijöitä että luontoa.

Koska Clipper on asettanut tuotteilleen niin korkeat laatustandardit ja ostaa teensä vain luomuna ja Reilu Kauppa -sertifioituna, se tarkoittaa käytännössä sitä, että firma pystyy ostamaan teetä vain 44 tilalta maailman tuhansista teetiloista. Esimerkiksi Assamin alueella, jossa tuotetaan valtaosa maailman teestä, Clipper ostaa teetä vain seitsemältä tarkkaan valitulta kumppanilta. Tämä johtuu siitä, että Clipperille on tärkeä toimia vain niiden kumppanien kanssa, jotka sitoutuvat paitsi suojelemaan ympäristöä myös edistämään työntekijöidensä ja heidän perheidensä elämänlaatua.
Clipperin arvomaailma näkyy ihan kaikessa yrityksen toiminnassa tuotteiden yksityiskohtia myöten: kaikki tuotteissa käytetyt materiaalit ovat kierrätettäviä ja luomua teepussin langasta lähtien ja itse pussit ovat valkaisemattomia, muovittomia ja biohajoavia. Ne voi siis laittaa huoletta biojätteeseen sellaisenaan. Myös luomutuotanto itsessään torjuu ilmastonmuutosta, sillä se tukee luonnollisia ekosysteemejä ja elävä maaperä sitoo viisinkertaisesti hiiltä metsään verrattuna.
Lisäksi Clipperin mustan teen tuotanto on 100% hiilineutraalia. Finnwatchin raportin mukaan ilmastokriisi on uhka myös teenviljelylle, sillä perinteiset tuotantoalueet ovat ilmastonmuutoksen myötä vaarassa muuttua teen viljelyyn sopimattomiksi. Tämä tietäisi katastrofia sekä teen laadulle, saatavuudelle ja hinnoittelulle, teestä elantonsa saavien miljoonien ihmisten toimeentulolle sekä tuotantomaiden taloudelle. Tästä syystä raportti peräänkuuluttaa teentuottajien vastuuta hiilijalanjälkensä minimoimisessa. Raportin mukaan teetä tuottavien yritysten tulee arvioida teetuotteiden hiilijalanjälki ja laatia suunnitelma hiilijalanjäljen minimoimiseksi. Clipper on tässäkin asiassa ollut aikaansa edellä, sillä se kompensoi kaikki päästönsä.

ARJEN HELPPO HYVÄ TEKO JA KOLME KLASSIKKOA
Monesti tällaisia asioita ei tule edes ajatelleeksi arkisia elintarvikkeita ostaessa eikä moni varmasti ole kuullutkaan teen tuotantoon liittyvistä ongelmista. Iltateensä voi kuitenkin hörppiä hyvällä omatunnolla, kun valitsee kaupan hyllystä ostoskoriin Clipperiä, johon ainakin meikäläisen kaltainen esteetikko tarttuisi helposti jo pelkästään kauniiden ja erottuvien pakkaustensa ansiosta. Olen itse juonut Clipperin teetä jo yli 10 vuoden ajan ja omasta kaapistani löytyy melkoinen arsenaali erilaisia vaihtoehtoja: on mustaa, vihreää ja valkoista teetä sekä liuta erimakuisia herkullisia yrtti-, marja- ja hedelmähaudukkeita, joissa teelehtiä ei ole lainkaan. Myönnän, että ensisijaiset syyt sille, että olen alun perin päättänyt suosia juuri tätä brändiä, ovat olleet nimenomaan maku ja kaunis pakkausdesign. On siis ollut suuri ilo myöhemmin todeta, että myös brändin arvomaailma on kohdallaan.
Näissä jutun kuvissa näkyy kolme Clipperin suosituimpiin kuuluvaa klassikkomakua: Lemon & Ginger infusion, Nighty Night infusion ja Pure Green tea. Yksi omistakin suosikeistani on juuri inkivääri-sitruuna-hauduke, joka sopii kofeiinittomana hyvin iltateehetkiin sekä on juuri passeli juoma tähän flunssakauteen. Kamomillaa ja sitruunamelissaa sisältävä ”unitee” on suunniteltu nimenomaan iltahetkien juomaksi rauhoittamaan mieltä ja kehoa ennen nukkumaanmenoa. Ja klassinen maustamaton vihreä tee tunnetaan terveysvaikutuksistaan ja sisältää juuri sopivasti kofeiinia, jos joskus tarvitsee pienen tujauksen piristystä. Mikä klassikkomauista on sinun suosikkisi? Entä onko Clipperin valikoimassa muita lemppareita? Ja millaisia teehetkiä teillä on tapana viettää? Onko joku onnistunut päihittämään minun yatzy-ennätykseni?
Reilun kaupan luomuteen valitseminen sertifioimattoman sijaan on sellainen helppo arjen ekoteko, josta saa itselleen hyvän mielen. Olisi hauska kuulla, millaisia muita pieniä hyviä valintoja ja tekoja te teette omassa arjessanne? Sain Clipperiltä kaksi ihana teepakettia teille seuraajille jaettavaksi, joten kerro vastauksesi kommenteissa 23.2.2020 mennessä, niin olet mukana kilpailussa.
Lisätietoa kiinnostuneille:
Clipper – vasteellisuusraportti
Finnwatch – Teetä ilman sympatiaa (6/2019)
Reilu kauppa – paras serfitiointijärjestelmä (10/2019)





Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: höpötyksiä, I love food, Mietteitä elämästä, vastuullinen valinta, yhteistyö