26/09/19

Syksyn lempikengät: kauniit, käytännölliset ja vastuulliset

15 164

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ASENNEMEDIA & TEN POINTS

Kengät – suuri intohimojeni kohde. En tiedä miksi, mutta olen aina rakastanut kenkiä ja myönnän, että omistan kenkäpareja paljon enemmän kuin oikeasti välttämättä tarvitsisin. Kenkähyllyni kauneimmat kengät eivät aina ole niitä mukavimpia tai käytetyimmät niitä tyyliltään ajattomimpia. Joku saattaisi pyöritellä silmiään hopeisille glitter-kengilleni ja kyseenalaistaa niiden ajattomuuden tai käytännöllisyyden, mutta voin tyytyväisenä todeta, että juuri nuo kyseiset kengät ovat yksi kenkäkavalkadini käytetyimmistä. Toisaalta vannon myös klassikoiden nimiin: täydelliset mustat nilkkurit (kuvissa), ajattomat herrainkengät, käytännölliset ratsastuskengät tai jämäkät maiharit ovat sellaisia kenkähyllyn klassikoita, joihin voi luottaa trendien ja omien mielialojen heilahteluista huolimatta.

Kuten aiemmassa postauksessani tällä viikolla totesin, uskon siihen, että kaikkein parhaita ja vastuullisimpia hankintoja ovat ne, joille käyttökertoja kertyy vähintään 300 mutta mieluiten paljon enemmän. Voisiko joku kauniista kenkäpareistani kestää hellyydellä ja huolenpidolla jopa perinnöksi jälkipolville? Minulle täydelliset kengät ovat paitsi kauniit ja mukavat, myös laadukkaat ja mielellään vastuullisesti valmistetut. Vaatteiden suhteen vastuullisia vaihtoehtoja on tarjolla valtavan paljon, mutta kenkäosastolla menee välillä vastuullisuusasioita pohtiessa sormi suuhun. Minulle selvisi kuitenkin ihan hiljattain, että yksi vastuullinen vaihtoehto kenkäostoksilla löytyykin paljon lähempää kuin olisi arvannut! Kuulostaako Ten Points tutulta? Minä muistan tämän brändin jo nuoruusvuosiltani, mutta sitäpä en tiennyt, että tänä päivänä vastuullisuus on yksi merkin keskeisimmistä arvoista.

Luulen, että jos minun mielikuvani Ten Pointsista brändinä on selvästikin kaivannut vähän päivitystä, saattaa tämä vastuullisuusnäkökulma olla mennyt teiltä muiltakin ohi silmien. Vuonna 1983 perustettu ruotsalainen kenkämerkki on Suomessa tosiaan tuttu nimi, mutta harva esimerkiksi tietää, että kaikki Ten Pointsin kengät tehdään Portugalissa suurelta osin käsityönä ja tätä nykyä malliston kengistä monet valmistetaan ympäristöystävällisesti kasviparkitusta nahasta. Brändin tavoitteena myös on, että lähivuosina koko mallisto olisi tehty vain kasvivärjätystä nahasta.

On tosi ilo huomata, että Ten Points on nostanut vastuullisuuden yhdeksi avainajatukseksi koko brändifilosofiansa taustalle ja se näkyy vahvasti myös suunnittelutyössä. Merkin tavoitteena on suunnitella laadukkaita ja ajattomia kenkiä, jotka tuotetaan ympäristöä ja työntekijöitä REACH-sopimuksen ja EU-lainsäädännön mukaisesti kunnioittaen ja jotka hyvällä hoidolla ja huolenpidolla kestävät käytössä vuodesta toiseen. Mainitsemisen arvoista on muuten myös, että kenkien vuorimateriaalit ovat aina joko kromitonta nahkaa tai sertifioitua villaa. Lisäksi kenkien pakkauksessa käytetään vain kierrätysmateriaaleja.

Pohdiskelin tällä viikolla aiemmin julkaisemassani postauksessa juuri sitä, että muotiteollisuuden yksi suurimmista ongelmista on jatkuvasti muuttuviin trendeihin perustuva sesonkiajattelu. Ten Pointsilla uskotaan nimenomaan “hitaaseen muotiin” ja muotoiluun, joka kestää aikaa yhtä tai kahta sesonkia pidemmälle. Kun tyyli on ajaton, laadukas tuote kestää käytössä, kunhan sitä vain muistaa huoltaa sopivilla hoitotuotteilla ja käyttää säännöllisesti suutarilla. Myönnän, että itsekin voisin hoitaa rakkaita kenkiäni vielä paremmin – olkoon tämä muistutus minulle, että seuraavan kuukauden agendalle otan huoltaa kaikki puhdistusta ja lankkausta kaipaavat kenkäni.

Tykkään itse Ten Pointsin skadinaavisen pelkistetystä designista ja löysin syksyn mallistosta monet sellaiset kengät, joista voisin kuvitella tulevan kenkäkaapin luottopareja. Omat suosikkini olivat silti nämä sirot mustat nilkkurit, jotka neutraaliudessaan ja ajattomuudessaan ovat täydelliset oikeastaan melkein mihin tahansa asuun. Voisin hyvin pukea nämä niin mekon kuin farkkujenkin pariksi. Ja ennustan, että näille kertyy käyttökertoja helposti se 300 ja rutkasti ylikin, kuten kenkähyllyn lemppareille yleensä.

Ten Pointsin nettisivuilla ei tällä hetkellä ole vielä esillä ihan koko syksyn kokoelmaa ja muun muassa nämä minun valitsemani kengät ovat vasta tulossa myyntiin, mutta verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä löytyy jo laaja kattaus hemmetin hyvännäköisiä kenkiä. Tykästyin itse erityisesti klassiseen ratsastuskenkämalliin, hieman rouheampiin maiharityyppisiin buutseihin sekä kauniisiin matalakantaisiin perusnilkkureihin näiden itse valitsemieni lisäksi. Ja muuten, Ten Points tekee kenkiä myös miehille.

Löytyykö joltakulta teistä jo entuudestaan kenkähyllystä Ten Pointsia? Entä tuliko jollekin uutena tietona, että merkin kengät on valmistettu vastuullisten periaatteiden mukaan? Ja tietenkin, löytyikö syksyn kokoelmasta jo jokin suosikkimalli?

Photos: Annika Ollila

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

15 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Mulla on muistaakseni ollut ainakin yhdet Ten Pointsin kengät nuorena!

 • Ulla Eroma

  Hei! Innostuin katsomaan kenkämalleja, koska käytän matalakorkoisia, urheilullisia kenkiä. Katsoin myös palautekirjoituksia. Siellä ihmeteltiin useasti kenkien vegaaniutta. Yhdessä vastauksessa luki, että ne ovat tekonahkaa!!! Mitä ihmettä, siis muovia! Tiesitkö siitä?

  • Heippa Ulla! Siis mistä olet löytänyt tai katsellut näitä palautekirjoituksia? Tieto ei pidä paikkaansa, vaan kaikki Ten Pointsin kengät ovat aitoa nahkaa. Osa niistä on ”vegetable tanned”, mikä merkitsee kasviparkittua eli ympäristöystävällistä värjäysmenetelmää.

 • Kerttu

  Hei Jenni, en ole Instagramissa niin kommentoin tänne, että tämän viikon Afterwork-jakso oli aivan huippu! Kokkausvinkit todellakin tulee käyttöön, erityisesti innolla odotan sen ”suolakurkkupadan” testausta.

  Yksi kysymys podcast-jaksoon liittyen: pystytkö suosittelemaan jotain kauppaa tai merkkiä ohuisiin pooloneuleisiin liittyen? Minkä merkin laatuun olet itse ollut tyytyväinen?

  Ten pointsin kengistä. Siskollani oli sellaiset teininä ja ovat kuulemma vieläkin (15 v. jälkeen) käytössä :O. Laatu on siis hyvä. Hienoa, että valmistetaan Euroopassa ja vastuullisuuteen on panostettu.

  • Aivan mahtavaa kuulla, että jakson vinkeistä on ollut iloa! :) Pitää vielä testata se suolakurkkupata itsekin. Ja espanjalainen munakas! Mitä tulee pooloneuleisiin, niin tämä on tosi ärsyttävä juttu, mutta en ole löytänyt vielä YHTÄKÄÄN merkkiä, jolla olisi tällainen ohut neulepoolo pysyvästi valikoimassa, mutta olen yrittänyt lobata ideaa Nanson suuntaan, että sellainen tarvittaisiin… Toivotaan, että idea vielä menee läpi ja toteutuu! :) Joudun joka kerta vastaamaan eioota, kun minulta tätä kysellään. Itselläni on yksi New Yorkista kirpparilta löydetty ohut neulepoolo sekä Katri Niskasen vuosien takaisesta mallistosta peräisin oleva neulepoolo, mutta samantyyppisiä laadukkaita pooloja en ole löytänyt mistään sittemmin.

   Ja hei aivan mahtavaa kuulla, että Ten Pointsin kengät ovat kestäneet vuosien saatossa noin hyvin käytössä. :) Odotan jo innolla tulevia vuosia näiden omieni kanssa!

   • Kerttu

    Kiitos vastauksesta. Noinhan se on: pitäisi vaan mennä kauppaan etsimään pooloneuletta, koska mallistot vaihtuu. Toinen vaihtoehto on tietysti bongailla tuttujen (ja tuntemattomien) pukeutumista ja oikean tuotteen löydyttyä kysyä heiltä, mistä ovat paidan löytäneet. Ostaisin heti, jos Nansolle tulisi tuollainen paita myyntiin :).

    • KK

     Uniqlolla on tosi skarppeja ja laadukkaita merinovillaisia pooloja. Suosittelen lämpimästi!

  • Julia

   Suomalaisen Arelan villapoolo! Ohut, lämmin, ylellinen ja vastuullinen valinta :)

 • Heljä

  Hei Jenni.

  Näin Mikkelin Sokoksella tosi kivat kengät. Jäi mieleen, että olivat tosi laadukkaan tuntuiset. Hypistelin kädessä, mutta koska oli kiire, en sovittanut ja merkkiäkään en enää muistanut. Etsin netistä, mutta en löytänyt. Ne oli just nämä sun valitsemat kengät! Laitoin heti tilaukseen! Mitä sanoisit koosta? Jossain luki, että ovat hiukan reilua kokoa.

 • heiskav

  Hauska sattuma, mulle tuli eilen postissa Ten Pointsin Pandora-maiharit. Ostin just saman mallin kuin 10 vuotta sitten, mutta yhden koon isompana, kun raskauden aikana kasvoi jalka puoli kokoa, eikä vanhoja maihareita ollut enää niin mukava käyttää. Yritin kyllä venyttää kenkää jalkani mukana siinä onnistumatta.

  Metsästin pari vuotta uusia maihareita, mutta päädyin tilaamaan nyt nämä samat, koska nää on ihan parhaat! Näistä maihareista pidän edellisiäkin paremman huolen, jotta saavat vähintään saman verran käyttöikää.<3

 • Tiitu

  Hauska sattuma myös minulla, ostin nimittäin juuri muutama viikko sitten konjakinväriset mid-varrelliset Pandora -maiharit, kun ihastuin tuohon korkeampaan varteen. :) Upeaa kuulla hyviä kokemuksia Ten Pointsin kenkien laadusta, toivottavasti näistä tulee kestolempikengät! Harkitsen itse asiassa samaa mallia myös mustina, niin ihanat ovat… :)

 • Anni Jää

  Moikka!
  Sain juuri katsottua Ylen Verta, hikeä ja t-paitoja loppuun ja yhdessä jaksossa käytiin nahan käsittelyä ja valmistusta läpi. Olen käyttänyt Ten Pointsin kenkiä nyt jo 10 vuotta, yhdet puhki kulutettu ja vasta toinen pari toista vuotta käytössä. :-)
  Oliko tämän yhteistyön tiimoilta keskustelua nahan alkuperästä? Tiesin, että Ten Points brändinä on vastuullinen ja että kengät suunnitellaan ja valmistetaan Euroopassa. Nahan alkuperästä ei kuitenkaan ole nettisivuilla tai missään mainintaa. Tämä kiinnostaisi kovasti.

 • Katariina

  Onko kengät normaalikokoiset eli ostit saman koon kuin yleensä käytät?

  • Olen itse tosi ärsyttävästi juuri kahden koon välissä. Kokoni on 36,5 ja näistä kengistä otin koon 37, mutta myös koko 36 olisi aivan varmasti mahtunut hyvin eli sanoisin, että ovat ehkä hitusen väljähköä mitoitusta.

Related posts