18/08/19

Siivoussunnuntai: lempeyttä ja puhtautta kodille

8 115

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SONETT

Monissa arkisissa valinnoissa tulee nykyään mietittyä niiden ympäristövaikutuksia. On ihan tavallista pohtia vaateostosten laatua, valmistusprosesseja ja kestävyyttä, vältellä kosmetiikan mikromuoveja, kantaa mukana kestokassia ja minimoida moninkertaisia muovikääreitä ruokakaupassa sekä karsia turhaa kuluttamista ylipäänsä. Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, miten kaikki käyttämämme kosmetiikka, mikromuovit, lääkkeet, lannoitteet ja muut kemikaalit vaikuttavat luontoon päätyessään sinne veden mukana. Harvemmin tulee ehkä kuitenkaan pohdittua esimerkiksi kodin pesu- ja puhdistusaineiden sisältöjä – tärkeintä on, että tulee puhdasta. Mutta voisihan sitä miettiä tässäkin kohtaa sitä luontoa, ja ehkä lempeä luonnolle voisi olla myös lempeämpi kodille.

Rehellisesti sanottuna pesu- ja puhdistusaineet ovat aina tuntuneet sellaiselta tylsältä mutta pakolliselta jutulta. En arvannut, että voisin kiinnostua puhdistusaineiden saloista näin paljon, ennen kuin tutustuin Sonettin tarinaan ja tuotteisiin. Tämä kuulostaa nyt ehkä pelkältä mainospuheelta, mutta suosittelen lukemaan vähän eteenpäin, koska haluan todistaa teillekin, että tämä on kiinnostavampaa kuin arvaisikaan.

Olen tähänkin mennessä yrittänyt kiinnittää huomiota siihen, että valitsisin pesuaineissakin sellaisia tuotteita, joilla on ympäristömerkki, mutta miltä kuulostaisi pesuaine, joka on kuin kodinpuhdistuksen luonnonkosmetiikkaa? Saksalaismerkki Sonett on oikeastaan juuri sitä. Ekologisempien ja luontoa säästävien pesu- ja puhdistusaineiden pioneeri on kuin kodinhoitomaailman Dr. Hauschka – jopa siinä määrin, että tuotteita on ollut kehittelemässä useita samoja kemistejä. Ja parasta on se, että kuten myös Dr. Hauschkan kosmetiikka, Sonettin puhdistustuotteet ovat ympäristöystävällisyydestään huolimatta myös uskomattoman tehokkaita sekä samalla hellävaraisia herkällekin iholle. Itse asiassa Sonett on alun perin kehitelty nimenomaan ammattikäyttöön, joten tuotteita käytetään ravintoloissa, sairaaloissa ja muissa vaativissa työympäristöissä.

Yksi Sonettin legendaarisimmista tuotteista on kulkenut matkassani jo vuosia, ja olen siitä kirjoittanut joskus blogiinkin. Sonettin sappisaippua on tahranpoiston kruunaamaton kuningas ja käytän sitä omassa arjessani likimain viikoittain paikalliseen tahranpoistoon. Muutaman euron maksava palasaippua on häivyttänyt vaatteista vaikeimpiakin tahroja (jopa vanhat pinttyneet veritahrat olen saanut sappisaippualla jäljettömiin) ja on uskomattoman riittoisaa – minulla on yhä edelleen käytössä tuo sama saippuapalanen, josta kirjoitin blogiin vuonna 2015. Tässä jutussa kerron ensin vähän Sonettista yrityksenä (koska se on oikeasti aika mieletön) ja sen jälkeen annan joitakin täsmävinkkejä tuotesuositusten ja käyttövinkkien muodossa. Toivottavasti innostutte itsekin kokeilemaan!

MIKSI SONETT ON NIIN ERITYINEN?

Mikä Sonettin tuotteissa sitten on niin erityistä? No muun muassa se, että niiden valmistusprosessin kaikissa vaiheissa on mietitty paitsi luontoa, myös tuotteiden funktionaalisuutta. Tuotteet on valmistettu uusiutuvalla energialla biodynaamisista ja luomuraaka-aineista, ja ne ovat 100% biohajoavia eli eivät takuuvarmasti kuormita ympäristöä.  On myös puhdistusaineiden maailmassa poikkeuksellista, että kaikki tuotteessa käytetyt raaka-aineet on listattu etikettiin. Elintarvikkeiden ja kosmetiikan kohdalla tämä on itsestäänselvyys, mutta harva tietää, että pesuaineilta samaa ei vaadita. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että monen purkin kyljessä ei välttämättä lue ihan kaikkea.

Sonett on ollut erittäin sitoutunut kestävään kehitykseen jo yli 30 vuotta ja yritys on ollut aktiivisesti kehittämässä myös eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä sekä panostanut aktiivisesti lapsityövoiman ehkäisemiseen, naisten aseman parantamiseen ja raaka-aineiden hankintamaiden paikallisen kulttuurin edistämiseen. Sonettin tuotteita ei ole koskaan testattu eläimillä ja Sonettin tuotteilla on sertifikaatit muun muassa hiilijalanjäljen pienuudesta: tarkastuksen perusteella todettu, että sähkön ja lämmön kulutuksessa Sonett aiheuttaa tuskin lainkaan CO2-päästöjä.

Lisäksi yritys on saanut kestävän kehityksen yritysjohdon sertifikaatin, jossa on huomitu paitsi itse tuotteet, myös yrityksen sosiaalinen ja eettinen toiminta. Sonett muun muassa työllistää vaikeasti työllistettävissä olevia kehitysvammaisia tehtaan lähellä sijaitsevasta asuntolasta räätälöiden heille kullekin sopivan tehtävän ja työmäärän. Mielenkiintoista on myös se, että Sonettin osakkeet on siirretty voittoa tavoittelemattomaan säätiöön. Yhteistä hyvää rakentavan säätiön tehtävä on esimerkiksi tukea veteen liittyvää tutkimusta, kehittää vaihtoehtoisia testausmenetelmiä käytettäväksi eläinkokeiden sijaan ja edistää antroposofiaan pohjautuvia ekologisia, kulttuurisia ja taiteellisia aloitteita. Kaikesta tästä voi siis päätellä, että kyseessä on aivan poikkeuksellinen yritys. Maailma olisi aika paljon parempi paikka, jos kaikki yritykset toimisivat samantyyppisen filosofian mukaan.

TUOTESUOSIKKEJA JA TÄSMÄVINKKEJÄ

Ihan alkuun on sanottava, että yksi olennainen juttu kestävän kulutuksen näkökulmasta on tuotteiden oikea annostelu. Moni käyttää pesuaineita aivan liikaa, vaikka ohjeen mukaisella annostelulla tuotteen saisi riittämään paljon pidempään ja tulisi kuormitettua luontoakin vähemmän. Kannattaa siis AINA lukea annosteluohje ja toimia sen mukaisesti.

Sonettin tuotteiden koostumuksessa on mietitty tehokkuutta: koska kaikki tuotteet ovat tiivistemuodossa, niin riittoisuus on aivan omaa luokkaansa – ja tästä syystä myös tuotteiden oikea annostelu on tärkeää. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että tuotetta kannattaa annostella pisara kerrallaan. Esimerkiksi Sonett yleispesuainetta yksi teelusikallinen riittää 10 litraan vettä.

Mainittakoon tässä yhteydessä myös Sonett-tuotteiden tuoksuista. Sarjassa on niin tuoksuttomia kuin tuoksuviakin tuotteita, mutta tuoksuina käytetään vain aitoja eteerisiä luomuöljyjä. Hajusteeton tuotesarja on valmistettu ilman eteerisiä öljyjä, joten myös hajusteherkälle tai -allergikolle löytyy sarjasta sopivia vaihtoehtoja.

SAPPISAIPPUA

Oma ikisuosikkini sappisaippua on yksi Sonettin kestosuosikeista, enkä ihmettele miksi. Pieni palasaippua on aivan uskomaton tahranpoistaja: sillä saa irti monet vaikeat ja pinttyneetkin tahrat. Olen pelastanut sappisaippuan avulla muun muassa kirpparivaatteita sekä onnistunut irroittamaan jopa useita kertoja pesussa käyneitä pinttyneitä tahroja vielä pitkien aikojen jälkeen.

Kostuta saippuapala vedellä ja hiero sitten tahraan. Anna vaikuttaa 1-5min ja pese sitten tekstiilin pesuohjeen mukaan. Olen itse tosin käyttänyt sitä myös paikallisesti tahranpoistoon niin, että olen kastellut tahrakohdan ja käsitellyt pariin kertaan saippualla pesemättä koko tekstiiliä.

Sappisaippua sopii parhaiten valkoisille ja väriä päästämättömille tekstiileille ja se poistaa esimerkiksi muste-, rasva-, öljy-, kura-, hiki-, meikki- ja viinitahroja. Itse olen saanut sillä irti jopa vaikeita kuivuneita ja pinttyneitä veritahroja, jotka yleensä ovat hyvin vaikeita poistaa. Tehoaineena tuotteessa toimii naudan sappi, joka saadaan luomuteurastamolta. Tuotteesta on olemassa myös nestemäinen versio.

TAHRASPRAY

Herkille materiaaleille ja vegaanisia tuotteita suosiville on Sonettin valikoimassa olemassa myös pieneen pumppupulloon pakattu tahraspray, jossa käytetään Chilessä kasvavan suopapuun kuorta. Tuote poistaa hyvin esimerkiksi rasva-, hedelmä-, kaakao- ja kuivamustetahroja.

Suihkuta sprayta tahraan ja anna vaikuttaa noin 30s ja poista sen jälkeen painelemalla imukykyisellä paperilla. Älä hankaa tahraa, vaan ota puhdas paperi, kostuta se vedellä ja painele tahrakohtaa. Voit tarvittaessa laittaa kankaan toiselle puolelle kuivan paperin.

Tämä tuote sopii myös värillisille kankaille, mutta silkin ja villan kanssa kannattaa aina ensin tarkistaa tekstiilin värinpitävyys jostakin huomaamattomasta kohdasta.

PYYKINVALKAISIJA JA TAHRANPOISTOAINE

Yksi Sonettin suosituimmista ja ylistetyimmistä tuotteista on vaaleanpunaiseen purkkiin pakattu pyykinvalkaisija ja tahranpoistoaine, josta olen kuullut hehkutusta vähän joka suunnalta. Olen kuullut tarinoita, että nuhjaantuneista ja harmaantuneista/kellastuneista t-paidoistakin on saatu tällä tuotteella kuin uudenveroisia.

Pyykinvalkaisijaa voi siis käyttää ihan normaalisti valkopyykin seassa kirkastamaan väriä sekä tehotuotteena tahranpoistoon. Koska tuote ei sisällä keinotekoisia valkaisuaktivaattoreita, sen valkaisuteho aktivoituu vasta +50°C lämpötilassa. Jos siis peset pyykkisi matalammissa asteissa, kannattaa pyykinvalkaisija laittaa pesupalloon ja lorauttaa sinne hiukan kuumaa vettä ennen pesuohjelman käynnistämistä, jotta tuote toimii kuten sen pitääkin. Liuetessaan pesuaine hajoaa täydellisesti hapeksi, vedeksi ja soodaksi.

Pyykinvalkaisijaa voi käyttää tahranpoistoon ja värien kirkastamiseen myös värillisille tekstiileille, mutta niiden värinpitävyys kannattaa testata aina ensin.

VINKKI: Ainetta voi käyttää myös esimerkiksi valkoisten tennareiden kirkastamiseen ja puhdistamiseen: laita kengät yöksi likoamaan +30°C asteiseen veteen (mutta aktivoi ensin jauhe ohjeen mukaisesti +50°C asteessa lisäämällä siihen hieman kuumaa vettä). Yön aikana kuplat irroittavat likaa, mutta haalea vesi ei pilaa kengän liimauksia. Monikäyttöistä pyykinvalkaisijaa ja tahranpoistoainetta voi käyttää apurina myös rosteriteräksen kiillottamiseen.

PYYKINPESUNESTE COLOR

Miedosti raikkaan mintun ja sitruunan tuoksuinen pyykinpesuneste sopii erinomaisesti mataliin pesulämpötiloihin värilliselle pyykille ja ihan kaikenlaisten materiaalien kuten puuvillan, pellavan, hampun sekä mikro- ja sekakuitujen sekä urheiluvaatteiden pesuun (tosin villalle ja silkille kannattaa käyttää niille erikseen tarkoitettuja puhdistusaineita).

Tehoaineena tässä tuotteessa toimivat luomulaatuinen kasvisaippua sekä sokeritensidit, jotka irroittavat tehokkaasti mutta hellävaraisesti likaa. Kaikki saippuan valmistuksessa ja hajusteina käytettävät eteeriset öljyt ovat luomutuotantoa tai luonnonvaraisia.

HAJUSTEETON VILLAN- JA SILKINPESUAINE

Luomuoliiviöljyä sisältävä villan- ja silkinpesuaine sopii myös allergisille, sillä se on täysin hajustamaton ja hyvin hellävarainen. Oliiviöljysaippuan rasvan ansiosta valkuaispitoiset kuidut kuten villa ja silkki säilyttävät kimmoisuutensa.

Annostele pesuaine pyykinpesukoneen lokeroon – ei suoraan tekstiilille. Tuote soveltuu parhaiten käytettäväksi matalissa pesulämpötiloissa.

PYYKINHUUHTELUAINE

Olen itse ajatellut, että huuhteluaine on usein vähän turha tuote ja koska moni vaate sisältää nykyään elastaania, sitä ei tule kovin usein käytettyä. Joskus huuhteluaineen käyttö saattaa kuitenkin olla perusteltua. Erittäin herkkäihoisille Sonettin tuoksuton huuhteluaine nimittäin takaa sen, että viimeisetkin pesuainejäämät huuhtoutuvat lakanoista ja pyyhkeistä pois ja tuote jättää tekstiileihin iholle lempeämmän pH-arvon siinä käytetyn sitruunahapon ansiosta. Lisäksi huuhteluaine kirkastaa värejä, suoristaa kuituja ja pitää pyykin pehmeänä.

DESINFIOINTIAINE

Mielikuva desinfiointiaineista on sellainen, että ne ovat usein melkoista myrkkyä, mutta Sonettin desinfiointiaine on valmistettu 100% kasviperäisistä ainesosista. Tuote ehkäisee tehokkaasti erilaisten virusten ja bakteerien torjunnassa ja soveltuu niin työ-, keittiö-, saniteetti- ja elintarviketilojen sekä työkalujen desinfiointiin.

Ammattikäytössä ja monisa työympäristöissä desinfiointi on luonnollisesti tärkeä osa puhdistusta ja erilaisten virusten ehkäisyä, mutta kotioloissa desinfioinnin kanssa kannattaa aina pitää maltti matkassa. Paitsi ihan normaalin vastustuskyvyn säilyttämiseksi, myös turvallisuussyistä desinfiointia kannattaa harrastaa vain harvakseltaan ja pienille alueille kerrallaan. Koska tuotteen vaikutus perustuu alkoholiin, joka haihtuu lopulta ilmaan, on käytön jälkeen huolehdittava myös tuuletuksesta.

TISKIKONETABLETIT

Desinfiointiaineitakin pahemmiksi myrkyiksi olen mieltänyt erilaiset konetiskiaineet, mutta myös Sonettin tiskikonetabletit ovat täydellisesti luontoon hajoavia. Tehokkaat pesutabletit sisältävät pääasiassa soodaa, silikaatteja ja sulfatoitua risiiniöljyä. Ne liottavat astioista ruoantähteet,  irroittavat rasvan, liottavat pinttyneet kahvi- ja teetahrat sekä sitovat hyvin pesuveden kalkkijäämät. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös nämä tabletit ovat ihoa ja silmiä ärsyttäviä eli pese aina kädet niitä käsiteltyäsi.

Suomessa vesi on niin pehmeää, että suolaa ei tiskikoneisiin tarvita. Sen sijaan, täydellisen pesutuloksen viimeistelyyn tarvitaan usein varsinaisen pesuaineen lisäksi konetiskin kirkaste. Osalla pesuainetablettien valmistajista se on mukana tabletissa, mutta Sonett lähtee siitä, että kaikkia aineita annostellaan aina tarpeen mukaan. Jos lasit siis näyttävät pesun jälkeen harmahtavilta, lisää tiskikoneen säiliön kirkastusainetta. Samalla tulee hoidettua tiskikonettakin, sillä sama kirkaste huuhtelee myös koneesta kaikki pesuainejäämät.

RASVANLIUOTIN

Olisipa minulla ollut tämä tuote käytössäni jo silloin, kun kesällä hinkkasin siivouskärpäsen purtua liesituulettimen kylkiin pinttynyttä tahmeaa rasvaa irti tavallisella käsitiskiaineella. Puhtaasti kasviperäinen ja erittäin riittoisa rasvanliuotin auttaa puhdistamaan pinttyneenkin rasvan keittiössä, kylpyhuoneessa ja työtiloissa sekä toimii pinttyneiden rasva- ja likatahrojen poistoon työvaatteista sekä työkaluista. Tuote on aivan erinomainen nimenomaan uunien, liesituulettimien, liesien, leivinuunien ja ruostuneiden uuninluukkujen tehopuhdistukseen.

Lisäksi tuotetta voi käyttää yleispuhdistusaineena lattioille ja ikkunoille sekä kaikille vesipesun kestäville pinnoille. Huomionarvoista on, että tehostaan huolimatta tämä tuote on hyvin ihoystävällinen. Hyvin pienikin määrä voi riittää veteen liotettuna, mutta tuotetta voi tarvittaessa käyttää myös sellaisenaan.

*

Lisää Sonettin tarinaa ja paljon muuta tietoa löydät Sonettin nettisivuilta ja lisätietoa koko tuotevalikoimasta on tarjolla runsaasti myös maahantuojan nettisivuilla. Sonettin tuotteita Suomessa myyvät muun muassa Ruohonjuuri, Hyvinvoinnin tavaratalo, House of Organic, Ekolo sekä monet yksittäiset myymälät ympäri Suomea kuten Helsingissä Lupauksen Puoti, NaturaZone sekä K-Supermarket Mustapekka ja Vaasassa Ekosoppi. Lisäksi kaikki LIFE-myymälät voivat tilata valikoimiinsa Sonett-tuotteita, joten niistäkin voi kysellä.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Koti

8 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Nipsuuh

  Itsekin olen jo jonkun aikaa alkanut kiinnittää huomiota pesuaineiden ekologisuuteen, mutta välillä törmään niissä vähän ristiriitaisuuksiin. Asiaa vielä hankaloittaa, kun tarvitsen hajusteettomat (ja mielellään myös hajuttomat tuotteet).

  Monet asiantuntijat sanovat, että nestemäiset pesuaineet ovat aine jauheita huonompi vaihtoehto, ja olen miettinyt miksei Sonettilla ole esim. pyykinpesujauhetta. Osaatko sanoa tähän mitään?

  • Itse asiassa Sonettilla on myös pyykinpesujauhetta, mutta itse olen tykännyt enemmän käyttää näitä nestemäisiä. Kaikki pyykinpesuaineet löydät täältä: https://www.sonett.eu/eur/index.php?id=30&lang=fi

   Osaatko sanoa, miksi asiantuntijat ovat sitä mieltä, että jauheet olisivat parempi vaihtoehto? Itse en ole siis kuullut tällaisesta, niin olen utelias. :)

   • Nipsuuh

    Yksi syy oli ainakin se, että nestemäisissä on pakko käyttää enemmän säilöntäaineita, ja myös koostumukseen vaikuttavia täyteaineita käytetään usein.

    Toki varmaan tämmöisissä Sonettin kaltaisissa aineissa nämäkin on huomioitu. Mutta noin pienellä annostuksella pullo kestää kauan, ja pakkohan siinäkin on ainakin jotain säilöntäainetta olla…

 • Kati

  Onkohan sappisaippualle mitään kilpailijaa joka ei olisi valmistettu eläimen sapests? :)

  • Marseille-saippua on myös mainio tahranpoistaja ja lisäksi tässä jutussakin suositeltu tahranpoistosuihke on kasviperäinen tuote. :)

 • Kirsi

  Sonetin pulveri sisältää zeoliittia ja näinollen jää vaatteisiin ja pilaa koneen, huono tuote niin kuin kaikki muutkin Sonetin tutteet.

  • Minna Jones

   Hei Kirsi,
   ikävä kuulla että Sonett tuotteet eivät ole vastanneet odotuksiasi. Noudattamalla oikeaa annosteluohjetta, varmistamalla tehokkaan huuhtelun (älä täytä konetta liian täyteen) ja suorittamalla koneen huoltopesun koneen ohjeiden mukaisesti zeoliitti ei aiheuta ongelmia vaatteille, eikä koneelle. Otamme ilolla vastaan mahdolliset jatkokysymykset suoraan maahantuontiimme itu@itubiodyn.fi. t.Sonett-tiimi

Related posts