17/07/19

Tyyli-inspiraatiota menneiltä vuosilta: heinäkuu 2010-2018

7 109

Tänään tarjolla olisi heinäkuista asuinspiraatiota menneiden vuosien varrelta. Huomaa aina, että kesäkuukausina asukuvia tulee usein otettua tiheämpään: aurinko paistaa, on vähän enemmän aikaa ja kesäiset lookit näyttävät kivoilta kuvissa. Monia näistä tyyleistä katsellessa pääsen ajatuksissani matkaamaan takaisin noihin hetkiin, reissuihin ja kesämuistoihin.

Annan asujen ja vaatteiden puhua puolestaan, sillä taustatarinoita ei kamalasti enää riitä kerrottavaksi parin tällaisen koontipostauksen jälkeen – samat vaatteet nimittäin toistuvat vuodesta ja kuukaudesta toiseen. Ja se on siis hyvä asia, koska se kertoo siitä, että vaatekaappi todellakin on muotoutunut oman näköiseksi. :)

2018

Teetin viime kesänä tämän Nokonen-merkin kauniin uniikkimekon itselleni, sillä ihastuin suomalaismerkin filosofiaan ja ideaan. Vaatteet tehdään mittojen mukaan kullekin asiakkaalle ja materiaaleina käytetään muun muassa nokkosta ja hamppua. Tämä minun mekkoni on tehty nokkoskankaasta, maalattu käsin ja tehty juuri minun toiveitteni mukaan. Jalassa näkyvät Terhi Pölkin sujautettavat sandaalit, joitka ovat supermukavat jalassa. Minulla on samasta sandaalimallista olemassa myös musta, röyhelöinen versio. 

Löysin viehättävän raidallisen vintage-mekon viime kesänä Pariisista ja se istuu kauniisti. Myös tämän lookin Ecco-avokkaat ovat vintage-löytö, jonka tein joskus muinoin lähes 15 vuotta sitten Jyväskylästä kirpparilta yhdellä eurolla. Ja patinoitunut nahkavyö on puolestaan äitini vanha hänen nuoruusvuosiltaan. Ihana korikassi ehti olla niin kovalla käytöllä muutaman kesän, että viime talvena lomareissulla se vain lahosi käsiin ja jouduin heittämään sen roskiin.  

Kukkakuvioitu Samsøe & Samsøen puku on yksi rakkaimpia asujani ja siitä tuleekin aina kovast kyselyitä, kun se on ylläni. Rakastan sitä, että pukua voi käyttää tällä tavoin yhtenäisenä lookina tai erilaisten ylä- ja alaosien kanssa. Yksi vaatekaapin lemppareista on myös pitsein koristeltu silkkitoppi, joka on aivan paras helteisinä kesäpäivinä. Ostin viime kesänä nuo ihanat sujautettavat hopeiset ”tohvelit”, joita olen kuvaillut sanoin ”Marie Antoinette goes disco”. :D Ihan halvat eivät olleet, vaikka löysinkin ne alesta, mutta uskon käyttäväni näitä tyytyväisenä vielä vanhana mummonakin. Toinen viime kesän statement-hankinta oli tuo Én hatsin pinkki hattu. Myös oranssi laukku keikkui olalla liki joka päivä.

Ostin mustan kirppishameen joskus yli 10 vuotta sitten Jyväskylästä aikana, jolloin midihameet eivät todellakaan olleet in. Sen sijaan niitä käytettiin vyön kanssa mekkoina. Kiitos tämän kokeilullisen periodin, minulla on kaapissani aika täydellinen midihame, jota käytän nykyään ihan kuten sitä on tarkoitettukin käytettävän. Röyhelöinen toppi on ollut viime kesien suosikki: sen avulla arkinenkin asu muuttuu heti vähän juhlavammaksi.

Tässä toisessa tyylissä päällä on sellaisia arjen luottosuosikkeja. Vaaleansiniset mutsifarkut, Arelan musta t-paita, R/H:n bomber (on vaikea uskoa, että tämä on jo 4 vuotta vanha!) ja uskolliset loaferini, joita käytän kesäkaudella aina aivan koko ajan.

Punainen kesämekko ikuistettiin itse asiassa jo tammikuisella Gambian reissulla, mutta jaoin kuvat blogissa vasta kesälomatunnelmien keskeltä. Zalandolta yhteistyön kautta saatu mekko on palvellut kiitettävästi sekä minua, että lähipiiriäkin, sillä se on ollut kaverillakin lainassa etelän reissulla. Myös tämä olkihattu on yksi käytetyimmistä kesäasusteistani – voisin pukea sen vaikka joka päivä, kuten kuvista näkyy.

Monkin valkoinen vintage-henkinen liehumekko on yksi vaatekaapin kesäsuosikkeja. Konservatiiviselta näyttävän mekon juju on ihanan ilmava kangas ja malli sekä erittäin syvään uurretut halkiot, jotka saavat helman liehumaan ihanasti kesätuulessa. 

2017

Kesällä 2017 reissasin Portugalissa itsekseni ja tapasin siellä pari mukavaa valokuvaajapoikaa, joiden ansiosta loma-albumini täyttyivät kivoista kuvista. Tässä tyylissä näkyy monta lempparivaatetta: kukalliset housuhameshortsit ja röyhelöpaita, lemppari-olkihattu sekä punotut tossut, jotka ovat joka kesä kovassa käytössä.

Punainen kesämekko matkasi mukana myös Portugalissa, samoin kuin tuo uskollinen olkihattu. Myös tuo kirkkaanpunainen mekko on liehuvine helmoineen ja monikäyttöisen mallinsa ansiosta yksi kesäsuosikki. Kaunis hihallinen mekko sopii eri tavoin asustettuna niin piknik-retkelle kuin hienompiinkin kesäjuhliin. Rakastan muuten tuota kuvaa, missä pyörähtelen hameessani Porton kaupunkimaisemaa vasten. 

Merensininen henkäyksen kevyt huitulamekko on yksi parhaista alelöydöistäni. Ostin silkkiseltä tuntuvat mekon Berliinistä Zaran alennusmyynnistä 7 kesää sitten ja se on aina vain yksi vaatekaapin suosikeista. Jalassa ovat myös kesäkuvissa tiiviiseen nähdyt ATP Atelierin remmisandaalit. Marokon lomareissun jäljiltä olen tässä kuvassa poikkeuksellisen päivettynyt!

Romanttisesti Maksamakkaratakiksi nimeämäni liehuhelmainen takki on mainio kesävaate – ei liian kuuma, mutta lämmittää kivasti viilenevässä kesäillassa. Yllä ovat myös luottopillifarkut ja maailman paras toppi, jota olen hehkuttanut todella moneen otteeseen. Ohuen ohut neuletoppi löytyi vuonna 2012 outletista New Yorkissa. Nuo Linda Toyen korvakorut ovat myös yksi suosikkiasusteeni.

Papukaija-kuvioitu haalari löytyi Barcelonan reissulta. Minulla on aina ollut outo rakkaus papukaijoja kohtaan ja lapsena haaveilinkin sellaisesta lemmikkinä. Perheen allergioiden takia jäi haaveeksi, vaikka isäkin ehti jo vähän innostua ajatuksesta. Olalla keikkuu tässä se R/H:n suosikkipusakka, jalassa ovat jo miljoonaan kertaan nähdyt & Other Storiesin avokkaat jostain viiden vuoden takaa ja hauska pillerilaukku on yksi suosikeistani myös. 

2016

Tämä kuva on ikuistettu Bilbaossa Guggenheim-museon portaissa. Oranssinpunainen mekko on ihana väriläikkä kesäjuhliin. Tässä taidettiin olla matkalla jonnekin illalliselle. 

Myös postauksen ykköskuva raitahousuissa on napattu samaisella reissulla. Rakastan tuollaisia väljiä housuja kesäsäillä, sillä ne taipuvat moneen. Leveät housut toimivat sopivasti yhdisteltyinä usein juhlaan mutta rentoudessaan käyvät yhtä hyvin myös arkisten kesäpäivien asuksi.

Kaksi kokovalkoista tyyliä kesältä 2016. Maison Margielan hauska epäsymmetrinen mekko on todella kaunis ja löytyy vaatekaapista yhä, mutta jostain syystä sitä on tullut käytettyä varsin vähän. Pitääkin pukea päälle taas pitkästä aikaa! 

Samujin valkoinen mekko löytyi jostakin alennusmyynnistä ja sitä käytin ihan valtavasti juuri tuona kesänä. Mekkoja on nyt tänä kesänä tullut käytettyä vähemmän, kun säät ovat olleet vähän, mitä olleet, mutta toivotaan lämmintä loppukesää!

Lille Clothingin raitamekko vilahtikin jo kesäkuun asukokoelmassa. En yleensä viihdy näin lyhyessä helmassa, mutta tämän mekon malli on jotenkin tosi imarteleva, joten katson helman mittaa läpi sormien. 

Tässä asussa näkyy taas klassikoita ja vaatekaapin luottosuosikkeja: siniset pillifarkut, valkoinen t-paita ja klassinen trenssi sekä suosikkikengät. Koska minulla on Kånkeneita pari eri väristä, lahjoitin tämän vihreän ex-poikaystävälle, joka viilettää se selässä onnellisena Pariisissa todennäköisesti tänäkin nimenomaisena päivänä. Minua nauratti viime kesänä, kun kummitätini ja hänen tyttärensä tunnistivat exäni Pariisissa siitä REPUSTA! Vihreä Kånken oli se sinetti, millä he varmistuivat, että kyllä tuo on se Jennin poikaystävä, kun heppu viiletti kadulla ohi ja nappasivat hihasta. Ja oli se. Miettikää, Pariisin kokoisessa kaupungissa! No, siellä ei taida kovin montaa vihreää Kånkenia näkyä katukuvassa – ainakaan ison mustan miehen selässä. :D

2015

Tämä ihana mintunvihreä mekko löytyi Berliinistä – pitäisi tätäkin käyttää enemmän, sillä se on todella kaunis. Jotenkin olen huono arjessa käyttämään tällaisia, mutta otetaan tämän kesän tavoitteeksi! Kuvan on muuten ikuistanut Nadi Hammouda

Ann-Sofie Backin mekon jujuna on hauska solmuyksityiskohta edessä. Tämäkin mekko on jäänyt vähälle käytölle, mutta pitää kaivella taas esiin nyt, kun olisi oikea sesonki! Tuo hauska ananas-clutch on Samujin alelöytö. Toisessa kuvassa näkyy luottolemppareita Rooman kaduilla ikuistettuna: on perustoppia, lempisandaaleja (jotka näkyvätkin kyllä todella monessa kesälookissa), lempishortseja, perustoppia ja lempi-vintagelöytöihin kuuluva pieni nahkalaukku, joka on todellinen tilaihme. 

Yksi helpoimmista yhdistelmistä loma-garderobiin on musta midihame ja musta silkkitoppi, sillä yhdessä niistä tulee kaunis ja tarvittaessa juhlaankin sopiva yhtenäinen ”leninki”, mutta eri ylä- ja alaosiin yhdisteltynä ne taipuvat moneen erilaiseen kokonaisuuteen. 

Kukallinen hame ja toppi löytyivät joskus & Other Storiesin alesta ja ne ovat yksi kesäsuosikeistani, jota voi myös näppärästi käyttää yhdessä ja erikseen. Tykkään tällaisista kaksiosaisista kuvioiduista puvuista ja seteistä, koska ne ovat niin monipuolisia asukriisien ja matka-garderobin pelastajia. Siniset sandaalit olivat aikanaan heräteostos Zarasta jostakin vuodelta 2011 tai 2012, mutta olen käyttänyt niitä ihan valtavasti.

Yksi lempimerkeistäni on ranskalainen Sessún, jonka putiikissa piipahdan yleensä aina Berliinin visiiteilläni, sillä myymälä osuu aina sopivasti reiteilleni. Tämän tomaatinpunaisen silkkimekon kaunis selkäpuoli ihastutti ja henkäyksen kevyt mekko on yksi lämpimien säiden kesälemppareista vieläkin. 

Olimme Vesa Silverin kanssa Milanossa muotiviikolla, missä tämäkin tyyli on ikuistettu. Marimekon culottes-tyyliset nahkahousut ovat yksi vaatekaapin ikisuosikeista ja niistä kysellään lähes joka kerta, kun ovat ylläni. Muistan, että tämän silkkipaidan ilmestyessä mallistoon, ajattelin, että ehkä voisin sittenkin harkita käyttäväni taas Unikkoa. Ja niin tuli Unikko viimein meikäläisenkin vaatekaappiin, ja näyttää tulleen jäädäkseen

2014

Kesällä 2014 pätkäisin hiukseni polkkamittaan ja tämä taitaa olla viimeisiä kuvia, mitä minusta on otettu pitkässä tukassa. Vihreä pellava-silkkineule on outlet-löytö vuodelta 2012 New Yorkista ja pilkkuhousut puolestaan löysin juuri tuolloin kesällä 2014 Marimekon alesta. Paitaan matchaava Lumin laukku on sample-aarre vuosien takaa, jalassa ovat ne luottoloaferit ja musta trenssi puolestaan on ostettu jo 15 vuotta sitten. Ostin takin silloin muinoin ajatuksella, että nyt hankin sellaisen ”aikuistakin”, jota voi käyttää vielä vuosikymmentenkin päästä. Ostos taisi mennä aika nappiin.

Metallinhohtoisena hehkuva midihame oli yksi kesän 2014 absoluuttisista lemppareista. Tämä asu taisi olla minulla ylläni, kun marssin kampaajan pakeille leikkauttamaan tukkaani ja kuvat napattiin heti kampaajakäynnin jälkeen. Olin haaveillut polkkamitasta todella kauan ja kun sen vihdoin leikkautin, olo oli todella kevyt ja onnellinen.

Vintage-midihameet ja rennot topit olivat lempparijuttuni kesällä 2014, ja ovat itse asiassa sitä yhä. Keltainen hame löytyi UFFilta ja raidallinen Vuokon hame puolestaan on perintökalleus isoäitini arkistoista. Olalla keikkuu molemmissa kuvissa luottolaukkuni, jonka olen löytänyt muistaakseni joskus blogin alkuaikoina kirpparilta Brysselistä. Ja jalassa näkyvät ne lempisandaalit, jotka sain juuri tuolloin kesällä 2014 ja joita olen sittemmin käyttänyt joka kesä todella ahkeraan. 

Värikäs raitamekko oli ylläni ystävien häissä kesällä 2014 ja rakastan sen raikasta väritystä, mutta myin sen muutama vuosi sitten blogin kautta mekosta kyselleelle lukijalle, joka himoitsi sitä palavasti. Tuumin, että hänellä olisi sille enemmän kättöä kuin minulla.

Turkoosi mekko on yksi kesälemppareistani ja löysin sen tuona samaisena kesänä Berliinistä second hand -putiikista. Sittemmin kolttu on hiukan muuttanut olomuotoaan, sillä tuo vyötäröä kiristävä kuminauha menetti käytössä kaiken joustonsa ja otin sen vain pois. Niinpä mekko on sellainen väljempi malli tätä nykyä, mutta edelleen erittäin ahkerassa käytössä kesäisin ja lomareissuilla. Useimmiten tekisi mieli pukeutua tähän vain koko kesä alusta loppuun. 

2013

Nämä farkkushortsit ja lempparikengät käytin vuosien varrella kirjaimellisesti loppuun, mutta kaunis pyjamaa muistuttava silkkipaita löytyy kaapista yhä. Taisin ostaa sen vuonna 2012 ja tämä kuva innoittikin kaivelemaan sen pitkästä aikaa taas päälle! Ruskean nahkalaukun myin muutama vuosi sitten uuteen kotiin.

Musta trikoomekko oli kesälemppari muutaman vuoden verran, mutta jotenkin en viihtynyt noin lyhyessä helmassa, joten myin sen joitakin vuosia sitten kirpparilla. Longchampin lempparilaukku löytyi vuonna 2013 Pariisista outlet-myymälästä. Tykkään erityisesti tuosta harmaanruskeasta väristä. 

Denim-sininen toimii aina! Arelan pehmoinen kashmirneule on yksi luottosuosikki, jota käytän varsinkin kotona paljon. Tykkään kovasti tuosta väljästä pääntiestä. 

2012

Muistan, että kävin hypistelemässä tätä French Connectionin punaista kukkamekkoa moneen otteeseen merkin liikkeessä, mutta se tuntui vähän tyyriiltä, joten en raaskinut ostaa. Lopulta mekko tuli alennukseen ja ostin sen omakseni. Ja voi kuinka sitä onkin käytetty! Nuo sandaalit äitini osti minulle lahjaksi vuonna 2007. 

Hauskat raidalliset herrainhousut olivat ensimmäinen löytöni ranskalaiselta Sessún-merkiltä ja muistan kuinka mykistävää oli kerrankin löytää hyvin istuvat, korkeavyötäröiset housut! Sininen silkkitoppi puolestaan löytyi joskus 10 vuotta sitten second hand -putiikista Tukholmasta. 

Sekä tämä lukemattomia kertoja asukuvissa näkynyt ohut neuletoppi että nuo rennot kuviohousut ovat vaatekaapin suosikkeja edelleen. Nuo housut ovat muuten ihan parhaat matkustuspöksyt.

Mustavalkoinen maksimekko on jatkanut vatekaapista jo uuteen kotiin vuosia sitten, mutta tähän kuvaan ja asuun liittyy kivoja muistoja. Kuva on otettu Riiassa kesälomareissulla ja muistan, että tein hetken mielijohteesta todella pitkästä aikaa tuon joskus blogin alkuvuosina tavaramerkikseni muodostuneen otsisletin. 

Nämä asut on ikuistettu Berliinin kesäisillä kaduilla. Tuo palavasti rakastamani huitulamekko löytyi alennusmyynneistä juuri tällä nimenomaisella reissulla ja kainalossa keikkuu näissä kuvissa ihana nahkapaloista tehty vintage-laukkuni, jonka puolestaan löysin vuonna 2007 Brysselistä kirpparilta. Harmi, että laukun sisäosat alkavat olla niin lahot, että en ole varma saako sitä enää kunnolla korjattua. 

Merensininen silkkihame puolestaan löytyi Helsingistä UFFilta kesällä 2008. Kauniisti tuulessa lepattava kevyt hame on aivan ihana kesähelteillä – pitäisikin pukea se päälle taas pitkästä aikaa! Neonkeltainen neule oli muutaman kesän suosikki, mutta sekin on myyty eteenpäin vuosien varrella. 

2011

Lomatyyliä kesältä 2011 Slovenian kaduilta ja Helsingistä omasta kotoa. Valkoisesta mekosta ei ole hajuakaan, että mistä se on ollut ja mihin on päätynyt sittemmin, mutta palveli oikein hyvin kesälomareissulla. Kukallinen paita löytyi muinoin kirpparilta ja on päätynyt minultakin jo jatkokiertoon, mutta vintage-vekkihame ja -laukku ovat kaapissa yhä.

Tätä pliseerattua Phillip Limin mekkoa himoitsin varmaan puoli vuotta, kunnes löysin sen alennushintaan ja ostin, koska tiedossa olivat tuona kesänä häät, joihin sen voi pukea. Mekolle kuitenkin kävi köpelösti, sillä silkkikankaan pliseeraukset suoristuivat erittäin hikisissä häätunnelmissa illallisella siitä takapuolen alta. :D Onko jollakulla kangastietäjällä tähän jotain vinkkejä? Kukallinen maksimekko löytyi Slovenian reissulla alennusmyynnistä peittämään ja suojaamaan erittäin rajuista hyttysenpuremista kärsineitä sääriäni – näytin likimain pahoinpidellyltä, joten pitkä helma teki helteessä lomakuvista vähän armollisempia.

2010

Tässä se taas nähdään: klassikot toimivat aina. Musta yksinkertainen trikoomekko ja kauniisti patinoituneet ruskeat nahkasandaalit sekä -laukku ovat niin ajaton yhdistelmä, että voisin kuvitella nämä Kate Mossin ylle 90-luvun alkuvuosille tai yhtä hyvin voisin pukeutua niihin tänäkin kesänä. Ja oikeastikin voisin, sillä kaikki ovat yhä tallessa. Ei tuo hempeämpikään look huono ole, mutta nuo vaatteet ovat löytäneet uuden kodin kirpputorilla jo vuosia sitten.

 

Photos: Vesa SilverAnnika OllilaLiisa Kivi, Sara Vanninen, Sanni Riihimäki, Essi Nisonen, Nadi Hammouda, Tribeguys.co, Isatou Jeng & Anna Stolzmann

Tags: , ,

Categorised in: Muoti

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Anni

  Vaatekorjaamo Materials Yrjönkadulla teki laukkuuni uuden sisuksen, tekivät yhteistyötä Kaivopihan suutariliike Alladinin kanssa, joka kiinnitti sisuksen laukkuun. Vihreä paljon käytetty noin 20 vuotta vanha Furlan nahkalaukkuni jatkaa käytössä vielä aikakin pari vuosikymmentä näiden huippuosaajien avustuksella, ja on kuin uusi, sisältä ja ulkoa.

 • Merja

  Kyllä olet löytänyt todella oman tyylisi. Asut ovat hyvännäköisiä, mutta ajattomia.
  Olen erityylinen kuin sinä, mutta pidän paljon näistä kaikista eri vuosien takaisista tyyleistä.
  Itseltäni löytyy aina ns. pepitaruudulliset housut. Musta bleiseri ja punainen trenssi ovat seuranneet kymmenen vuotta matkassa. Musta ohut villapoolo on myös luottavaate, joka vain suuren käytön takia on aika-ajoin uusittava. Musta-valkopohjainen värimaailma on ominta tyyliäni, jota terästän värikkäillä laukuilla ja kengillä.

 • ReetaJohanna

  Luen nykyisin todella vähän blogeja, mutta nämä sinun tyylikatsaukset vuosien varrelta ovat ilahduttaneet kovasti. Minua kiinnostaisi kovasti, miten ja missä säilytät vaatteita? Erityisesti sellaisia mitä et juuri nyt käytä, mutta mistä et luovukaan.

 • July

  Kiitos kun jaksat kirjoitella niin syväluotaavia tekstejä näiden asujen pareiksi. Tykkään tästä postaussarjasta ja on hauska katsella, miten paljon pintatrendit ovat tässä ajassa vaihtuneet, vaikka ihana ajaton klassinen tyylisi onkin porskuttanut trendisuuntausten alla nämä vuodet.

  En ole varma oletko kirjoittanut tästä aiemmin, mutta minua kiinnostaisi millaisia rintsikoita käytät noiden ihanien ohkaisten spagettiolkaintoppien parina, onko suositella jotain tiettyä merkkiä/mallia? :) Toinen kysymys, tuleeko sulle silkkitoppeihin helposti hikitahroja kainaloihin, vai miten ehkäiset tai putsaat näitä? En itse tykkää tukkia kainaloja antiperspiranteilla, joten näillä helteillä kosteudelta on hankala välttyä.

  Edellisen kommentoijan tapaan myös vaatehuolto yleisestikin kiinnostaisi, sun vaatteet näyttää aina niin siistissä kunnossa olevilta, jopa nuo useamman vuoden vanhat kengät. :) Lukisin mielelläni ihan postaustakin aiheesta jollei löydy jo.

  Ihanaa lämpöistä viikonloppua sinulle!

Related posts