2/07/19

Parempia valokuvia?

39 86

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: OLYMPUS

Oletko joskus miettinyt bloggaajien tai vaikkapa minun kuviani katsellessasi, miksi omat valokuvat eivät näytä samalta? Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saan blogini ja Instagramin kautta, liittyy kameraani. Monia kiinnostaa, millaisella kameralla saa samannäköistä jälkeä ja annankin erittäin mielelläni kamerasuosituksia, sillä olen tyytyväisenä luottanut samaan kameramerkkiin jo 8 vuotta. Lähes kaikki täällä blogissa näkemistänne kuvista on napattu Olympus PEN -minijärkkärillä. Hyvä kamera on tietenkin olennainen osa valokuvausta, mutta pelkällä kamerarungolla ei vielä välttämättä pääse kovin pitkälle.

Vähintään yhtä olennaista kuvaa otettaessa on myös se, millaista objektiivia käyttää. Kameran mukana tuleva niin sanottu kittilinssi taipuu moneen kuvaustarkoitukseen ja sillä pääsee hyvin alkuun, mutta useimmiten juuri ne kuvat, jotka innoittavat kyselemään kamerasta, on otettu jollakin muulla objektiivilla. Kittilinssillä saa napattua hyvää yleiskuvaa, mutta jos erityisesti yksityiskohdat tai henkilökuvaus kiinnostaa, suosittelen hankkimaan kameran mukana tulevan objektiivin rinnalle myös toisen linssin. Hiukan valovoimaisemmalla objektiivilla amatöörikuvaajankin ottamat kuvat näyttävät ammattimaisemmilta.

Usein kamerakyselyt liittyvät juuri sellaisiin kuviin, missä kohde erottuu kuvassa selkeänä, mutta tausta blurrautuu sumeaksi. Ja sellaiseen kuvaustarkoitukseen erinomainen objektiivi on esimerkiksi Olympuksen 45mm f1.8. Muistan itse, että oma kokemukseni valokuvauksesta suorastaan mullistui, kun vaihdoin kittilinssin 45-milliseen objektiiviin, joka mahdollisti upeiden potrettien ja kauniiden yksityiskohtien ikuistamisen ihan uudella tavalla.

Tällä objektiivilla saa juuri sellaisia kuvia, joissa henkilö piirtyy kauniisti blurria taustaa vasten esiin. Tämän efektin saamiseksi on kuitenkin olennaista, että tausta on riittävän etäällä kuvattavasta kohteesta eli mitä kauempana taustalla näkyvät asiat kuvattavasta henkilöstä tai esineestä ovat, sitä sumeampina ne näkyvät. Efekti toimii kauniisti myös esimerkiksi yksityiskohtia kuvatessa tai ruokakuvissa. Valovoimaisemmalla objektiivilla saa myös otettua kauniita kuvia paljon hämärämmässä valaistuksessa kuin perus-kittilinssillä.

Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu juuri Olympuksen 45-millisellä objektiivilla. Kuten kuvista näkyy, olen itse terävänä etualalla ja tausta näkyy blurrina hiukan riippuen siitä, miten kaukana olen takana näkyvistä puista tai taloista. Myös yksityiskohtakuvissa syväterävyys näkyy kauniisti.

Bonusta on annettava paitsi itse kameralle, myös tuolle objektiiville myös sen näppärän pienestä koosta: kamera linsseineen kulkee kätevästi käsilaukussa mukana. Moni on hieraissut epäuskoisena silmiään kamerani nähtyään ja ihmetellyt, saako tosiaan tuolla pikkuisella kameralla ja linssillä niin ammattimaisen näköistä kuvaa. Ja kuten olen todennut joskus ennenkin, paras kamera on se, joka on mukana. Myönnän, etten itsekään jaksaisi kantaa suurta ja painavaa järjestelmäkameraa mukanani paikasta toiseen, mutta riittävän kevyt ja pieni kamera ei tunnu suurelta vaivalta pitää mukana laukussa. Ja Olympuksen mallistoon kuuluu muuten myös astetta tyylikkäämpiä nahkalaukkuja, jotka on suunniteltu kätevästi sen kokoisiksi, että niissä kulkee helposti matkassa sekä kamera, objektiivi että muutkin arkiset välttämättömyydet.

Haluan antaa vinkiksi myös sen, että tässä asiassa kuten monessa muussakin harjoittelu tekee mestarin. Kannattaa uhrata muutama tunti elämästä kameran perusasetusten opettelulle, sillä vaikka automaattiasetukset saattavat toimia ihan hyvin jossakin otollisessa kuvaustilanteessa, kuvista ja kuvaamisesta saa paljon enemmän irti, kun osaa itse säätää asetukset kuhunkin kuvaustilanteeseen ideaaleiksi. Itselläni opetteluun meni ammattikuvaajan opastuksella pari tuntia, mutta se muutti valokuvaamisen luonnetta täysin. Jos kamerajuttujen opettelu tuntuu pelottavalta tai vaikealta, niin haluan muistuttaa, että jo 50-luvulla kehitelty Olympus PEN -kamera on saanut nimensä siitä, että sitä on yhtä helppo käyttää kuin kynää. :)

Olen monesti aiemmin todennut, että valokuvaaminen on välineurheilua vain tiettyyn pisteeseen asti. Hyvän valokuvaajan tärkein työkalu on visuaalinen mieli: se, että on silmää kuvakulmille, kiinnostaville kohteille, sommittelulle ja yksityiskohdille on usein laitteita tärkeämpää. Toinen olennainen juttu on kuvien jälkikäsittely, jolla värejä sekä kuvan valoisuutta ja kontrastia saa jälkikäteen vielä viimeisteltyä. Silti hyvä kamera on paras lähtökohta hyvien kuvien ottamiselle. Jos haluatte kurkata joitakin omia suosikkikuviani, joita PEN-kameralla on vuosien varrella tullut tallennettua, niin pieni kokoelma niitä löytyy esimerkiksi täältä.

Tarjous Pupulandian lukijoille

Jos siis haaveilet paremmista valokuvista, minulla on jaettavanani aika mahtava etu! Nyt nimittäin kesän ajan erikoistarjouksena saat minullakin käytössäni oleva Olympus PEN E-PL9 -kameran ostaessasi kaupan päälle myös tuon 45mm 1:1.8 -objektiivin eli säästät siis 259€. Kameraa on saatavilla neljässä eri värissä.

Ja jotta etu olisi vieläkin mahtavampi, saan vielä tämän päälle bonuksena lahjoittaa teille Pupulandian lukijoille Olympus-mallistoon kuuluvan nahkaisen kameralaukun ilmaiseksi kaikille kamera- ja objektiivitarjouksen hyödyntäneille. Laukusta on tarjolla kaksi väriä: musta ja puuteri. Jos siis teet tilauksesi 15.8.2019 mennessä, saat Leather Collection -olkalaukun  kaupan päälle (arvo 89€). Saat lisäedun lisäämällä laukun koriin ja käyttämällä alekoodia pupulandia0619.

EDIT: Yleisön pyynnöstä alekoodilla myös pelkkä objektiivi kampanjassa mukana ja suuren suosion ansiosta koodin voimassaoloa on jatkettu 15.8. saakka! :)

Photos: Lars Johnson

Tags: , ,

Categorised in: Elämä, Muoti

39 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Milla

  Heippa osaatko neuvoa tietämätöntä ja kertoa mikä on tuolla olympuksen sivuilla oleva pannukakku-kit ? Kovasti kiinnostuin tarjouksesta, mutta pohdin vain rungon ja tämän pannarin eroa kiitos jo etukäteen!

  • Olympus Suomi

   Moikka Milla. Runko on vain pelkkä kamera ilman mitään objektiivia. Pancake KIT sisältää 14-42mm 1:3.5-5.6 Zoom -objektiivin, joka on hyvä yleiskuvaukseen. Mikäli sinulla ei ole ennestään Olympuksen kameraa/objektiiveja, suosittelisin ottamaan tuon Panckake KIT -paketin, johon tulee tuo 45mm 1:1.8 -objektiivi kaupan päälle. Siinä olisi sitten kaksi objektiivia jo alkuun :)

  • Tuo pannukakku-kit on sellainen litteä zoom-linssi eli kameran olessa suljettu on hyvin litteä, mutta zoomatessa pitenee. :) Käytännössä kittilinssi on se, joka tulee yleensä kameran mukana ja sinänsä suosittelisin myös ottamaan sen tuohon pakettiin mukaan, koska tällainen 45-millinen kiinteä linssi ei siis sisällä zoomia eikä siksi välttämättä sovellu ihan kaikkiin kuvaustilanteisiin ihanteellisesti. Paras kombo on yleensä, kun on muutama erilainen ja eri kuvaustarkoitukseen tarkoitettu objektiivi ja tuo kittilinssi on sellainen joka paikan objektiivi, jolla pystyy nappailemaan monenlaista kuvaa. Eli kun kittilinssin saa pakettiin mukaan 90 eurolla, niin sanoisin, että se kannattaa kyllä ottaa lisäksi! Se mahdollistaa heti monipuolisemman kuvaamisen monessa eri tilanteessa. :)

 • hanna

  Voi nyyh! Mulla on jo runko zoomilla aikaisempien kamerajuttujesi innoittamana ja olen juuri yrittänyt hommata tänä keänä tuota 45mm objektiivia. Olisipa siitä ollut erikseenkin joku tarjous:( No, aina ei voi voittaa:)

  • Laitetaanpa tämä toive korvan taakse, josko vaikka jossain vaiheessa myöhemmin saataisiin tällainen tarjous tulille! :)

  • Nea

   Täällä sama juttu, PEN kamera löytyy jo, mutta pidemmän aikaa on houkuttanut ostaa juurikin tuo kyseinen linssi kaveriksi, sopivaa tarjousta ei vaan vielä ole tullut vastaan! :)

   • Olympus Suomi

    Moikka! Yleisön pyynnöstä ”pupulandia0619” -koodilla myös pelkkä objektiivi kampanjassa mukana 15.7. saakka <3

  • Olympus Suomi

   Moikka! Yleisön pyynnöstä ”pupulandia0619” -koodilla myös pelkkä objektiivi kampanjassa mukana 15.7. saakka <3

 • Ssaaba

  Osaisitko monen vuoden kokemuksella kertoa, että onko näissä Olympus Pen – rungoissa tapahtunut vuosien varrella millaista kehitystä? Itselläni on ainakin 6 vuotta vanha Pen, onkohan se PL3, ja mietin, että kannattaisiko päivittää uudempaan malliin, mitä siinä olisi eroa? Erillinen 25 mm-objektiivi minulta löytyy, mutta jotenkin en saa silläkään sellaisia kuvia kuin haluaisin, lähinnä niistä ei tule tarpeeksi teräviä ja esim. ihmisiä kuvatessa silmät jäävät usein epätarkoiksi. Olisi kyllä hyvä, jos olisi sellainen oma kameraopastaja, vähän kuin pt, neuvomassa kädestä pitäen kameran asetuksissa!

  • Olympus Suomi

   Moikka. Jos voidaan täältä Olympukselta vastailla :) Mikäli sinulla on PEN E-PL3, niin kehitystä on tapahtunut huimasti – ei pelkästään kuvanlaadussa, mutta myös ominaisuuksissa ja nopeudessa. Mukaan on tullut myös WiFi, jolla saat kameran linkattua puhelimeesi ja siirrettyä kuvat langattomasti – tai kuvattua etänä puhelinta apuna käyttäen. Mikäli sinulla on 25mm f1.8, sen kyllä pitäisi olla hyvä objektiivi, mutta 45mm on ihan huippu muotokuviin. Vinkkinä: pidämme muuten aika-ajoin kamerakoulutuksia suurimmissa kaupungeissa.

 • tiia eveliina

  Olisipa tarjous/koodi pelkkään objektiiviin ite kamera jo löytyy, mutta himoitsen tota objektiivia!

  • Laitetaan toive muistiin ja katsotaan, jos jossain vaiheessa myöhemmin tämä olisi mahdollista. :)

  • Olympus Suomi

   Moikka! Yleisön pyynnöstä ”pupulandia0619” -koodilla myös pelkkä objektiivi kampanjassa mukana 15.7. saakka <3

 • Elise

  Oletpa kaunis näissä(kin) kuvissa!
  Mutta asiaan: tekeekö ko. Olympuksen kamera itsessään tuollaista hiukan filmikuvamaista jälkeä, vai saadaanko se käsittelyllä?
  Itselläni on käytössä todella laadukas (ja painava…) canon, mutta sen kuvajälki on jotenkin jopa liian terävää ja sielutonta.
  Kuinka paljon yleensä käsittelet kuviasi? Olisiko liian teräväjälkiselläkin kameralla toivoa..? :D

  • Hmm, nyt en ihan varmaksi osaa sanoa, koska nämä kuvat ovat Larsin kädenjälkeä, mutta minusta Olympuksella kuvatuissa kuvissa nimenomaan on sellainen aika pehmeä fiilis. Voit tsekkailla muita minusta otettuja kuvia ja ainakin kaikki Vesa Silverin minusta ottamat kuvat on napattu Olympuksella. :)

 • Laura

  Samaa toivoin kun muutama muukin, olisipa ollut erillinen tarjous 45mm objektiiviin :) itse kamera löytyy jo, ja ihan huippu onkin!

  • Muutama muukin on toivonut samaa, joten ehkä jossain vaiheessa myöhemmin tällainen voidaan laittaa harkintaan!

  • Olympus Suomi

   Moikka! Yleisön pyynnöstä ”pupulandia0619” -koodilla myös pelkkä objektiivi kampanjassa mukana 15.7. saakka <3

 • Janita

  Täällä vielä yksi, joka huutelee pelkän objektiivin perään! Toivottavasti saadaan tästä objektiivista joku päivä tarjous! :)

  • Olympus Suomi

   Moikka! Yleisön pyynnöstä ”pupulandia0619” -koodilla myös pelkkä objektiivi kampanjassa mukana 15.7. saakka <3

 • Maria

  Hei!
  Osaatko sanoa miten tämä 45mm objektiivi toimii lapsikuvauksessa? Kohteena siis liikkeissään erittäin vikkelä taapero… :)

 • Kati

  Eli rungosta saa kympin alennusta, jos tuo objektiivi on jo? Hankin aikoinaan Penin vastaavalla objektiivilla juuri blogitarjouksesta (en muista mistä blogista). Olisi kiva kun joskus olisi tarjouksia myös PEn-uskollisille…

  • Itse asiassa juuri viime vuoden lopulla oli hyvä tarjous useammasta eri objektiivista ja runkokin on ollut moneen otteeseen tarjouksessa. :) Ja tähänkin lisättiin yleisön pyynnöstä myös mahdollisuus ostaa tuo objektiivi tarjoushintaan ilman runkoa, jos runko sattuu jo olemaan. Tarjouksia tulee monenlaisia ja ehkä ensi kerralla vuorossa on taas jokin objektiivi tai pelkkä runko. Mutta sinullahan on loistava tilanne, jos sekä objektiivi että runko jo löytyvät. :) Mutta pidetään tämä mielessä jatkossa, että millaisia kivoja tarjouksia keksittäisiin heille, joilla PEN on jo ennestään.

 • Jenni

  Heippa!
  Pohdin kameran ostamista ja sen käyttöä ruokakuvauksessa. Olen jo kauan pohtinut kameran ostamista ja ainakin kameran pienen koon vuoksi sitä olisi näppärä käyttää. Pystyykö kameran kiinnittämään myös jalustaan? Sopiiko kaikki jalustat vai onko kameralle olemassa oma jalusta?
  Onko juuri tuo 45 mm linssi hyvä ruokakuvausta ajatellen, vai sopiiko lisäksi jokin muu linssi?
  Tosin pidän kovasti tuosta tarkentavasta ominaisuudesta, jolloin tausta on puolestaan sumeampi.

  • Kameran pystyy kiinnittämään jalustaan ja ihan tavallinen jalusta sopii. :) Ja mielestäni tuo 45-millinen linssi on erinomainen nimenomaan ruokakuvaukseen!

   • Paitsi, jos tahtoo ruoka-annoksesta flatlay-kuvan, saa nousta aika korkealle lautasen päälle, jotta kuvaan mahtuu lautasen lisäksi ehkä vähän rekvisiittaakin. Musta 25-millinen on eniten jees ruokakuviin! :)

 • Eve

  Hei,

  Kiitos Jenni kivasti ja innostavasti kirjoitetusta jutusta, niin kuin aina, näitä on mukava lukea :)

  Lähinnä Olympukselle kysymykset:

  tuleeko tarjouksen E-PL Pan Cake Kit:ssä mukaan sekä rungon, että objektiivin (14-42mm) suojat? Kit:in ”Muu pakkausseloste” kohdassa kun on mainittu vain rungon suoja, jos nyt oikein katsoin…

  Ja onko tuo olkalaukun väri musta vai tummansininen? Väriä ei näy kirjoitettuna missään (tai en ainakaan löytänyt äkkiseltään) ja riippuen puhelimen/tietokoneen näytöstä, väri tuntuu peilaavan tummansiniseen..

  Kiitos etukäteen :)

  • Olympus Suomi

   Moikka Eve! Kaikki objektiivinsuojat ja runkosuoja tulevat kaikki toki mukana :) Olkalaukku on musta – ”Black Like My Dress”.

 • Henna

  Liian ihanaa että sait meille alekoodin myös tohon pelkkään objektiiviin <3 Oon haaveillut siitä jo kauan ja nyt tilasin sen, jee! Just sopivasti kesän juhliin!

 • Jenni

  Kiitos vastauksista Jenni ja Iina :)!

 • Jonsku

  Olisin kaivannut alekoodia tuohon laukkuun kun ehdin alkukesästä ostaa jo Pen 9 ja 45mm objektiivin..

 • Bee

  Täällä jännätään ehtiikö objektiivia tulla ennen tarjouksen päättymistä niin että voisi vielä sun laukkukoodinkin käyttää. On meinaan hyvä diili ja Olympus Pen’iä on tässä kuolattu jo jokunen vuosi. Näyttäis, että kampanjaa on jatkettu 18.8. saakka, mut sun laukkukoodi on vaan huomiselle :(

  • Tiedoksi, että vinkkasin tästä Olympukselle ja siellä oli päätetty jatkaa myös tuon laukun koodia 18.8 asti eli vielä on mahdollisuus sekin hommata. :)

 • Tiina

  Moikka! Tilasin ton olympuksen kameran ja hain sen just postista ja tämä objektiivi minkä piti tulla kaupan päälle niin ei ollutkaan paketissa. Tiedätkö mistä mahtaa johtua kun sähköpostin tilausvahvistuksessa objektiivi kuitenkin lukee.

  • Moikka Tiina! Kuulostaa siltä, että tilauksen yhteydessä on jollekin sattunut vain inhimillinen moka, jos osa paketin sisällöstä on jänyt matkasta. Harmin paikka! Mutta nopeimmin saat varmasti avun tilanteeseesi, kun otat yhteyttä suoraan Olympukseen, mistä käsin näitä tilauksiakin hoidetaan. :) Toivottavasti puuttuva objekti löytää pian perille!

Related posts