28/05/19

Tyyli-inspiraatiota menneiltä vuosilta: toukokuu 2010-2018

6 106

Tänään on luvassa taas historian lehtien havinaa (haha), kun kurkistetaan menneiden vuosien toukokuisiin asukuva-arkistoihin. Olen jakanut tänä keväänä jo asuja vuosien 2010-2018 maaliskuulta ja huhtikuulta ja lupasin, että tehdään tästä vuoden varrelle jokakuukausittainen perinne, joten nyt olisi sitten vuorossa toukokuu.

Totesin jo aiemmassa postauksessa, että on erittäin mielenkiintoista tutkailla oman tyylin kehitystä näin jälkikäteen. Suuren osan ikuistetuista asuista muistan yhä, mutta aina joukkoon mahtuu sellaisiakin, jotka ovan vuosien saatossa vaipuneet unholaan ennen näiden kuvatodisteiden näkemistä. Parhaimmillaan omista vanhoista tyyleistä saa uudelleen inspiraatiota, kun vaatteet ovat tuttuja ja moni niistä löytyy yhä kaapista – tavat yhdistellä vain ovat saattaneet vuosien saatossa muuttua. On kuitenkin ilo huomata, että todella suuri osa noista vanhoissakin postauksissa näkyvistä vaatteista on yhä vaatekaapissani ja monet noista muinaisistakin asuista voisin yhä kuvitella pukevani melkein sellaisenaan päälleni.

Hiukan yllättäen kyllä, olen alkanut näitä kuvia katsellessa myös haikailla taas pidempien ja luonnollisen väristen hiusten perään. Todellisuudessa pitkät hiukset olivat tällä hiustyypillä kaikkea muuta kuin helppohoitoiset: helposti takkuuntuvat, latvoista aina huonokuntoiset ja luonnonvärisenä äärettömän liukkaat ja vaikeasti hallittavat. Siitä huolimatta nostalgia uhkaa ottaa vallan!

Mitenkäs te muut? Muistatteko näitä asuja vuosien takaa? Entä onko joukossa joitakin lemppareita?

TOUKOKUU 2018

Arelan luotto-t-paita ja Samujin hame – tämä yhdistelmä on yksi kaikkien aikojen suosikeistani. T-paita on palvellut vaatekaapissa jo 4-5 vuotta ja hame löytyi joskus heräteostoksena alennusmyynnistä. Rakastan juhlavan hameen kaunista kuosia, joka käy niin arkeen kuin juhlaankin vähän eri tavoin yhdisteltynä.

Tässä asussa jalassa ovat yhdet absoluuttisista lempifarkuistani: Weekdayn leveät, hitusen vajaamittaiset farkut imartelevat jalkoja eivätkä laahaa maassa matalienkaan kenkien kanssa – ja ovat vielä luomupuuvillaa kaiken huipuksi. Paris-college on joku ikivanha sample Cubukselta ja palvelee yhä vaatekapissa mahtavasti. Jalassa ovat lempparikengät, jotka ostin muistaakseni vuonna 2014 ja joiden pohjat on kohta kävelty puhki – pitänee teettää niihin suutarilla pian uudet puolipohjat, niin saan kengilleni lisää käyttövuosia myös tulevaisuuteen. Kainalossa keikkuu Marimekon Karla-laukku, kuinkas muuten, ja myös SANDin villa-kashmir-takki on palvellut jo vuosia. 

Twist & Tangon silkkitoppi on blogin kautta joskus 5 vuotta sitten saatu sample ja edelleen yksi vaatekaapin lemppareista – se oli päälläni muun muassa eilen. Hauska epäsymmetrinen kukkahame on puolestaan Ellokselta. ATP Atelierin lempparisandaalit ovat palvelleet myös vaatekaapissa jo 5 vuotta. On vähän vaikea tajuta, mihin nämä vuodet vierivät! Olen kovin surullinen, että merkkiä myynyt Minimal Nordic sulki ovensa Kämp Galleriassa. Olen todellakin jäänyt kaipaamaan!

Marimekon raitamekko oli itse asiassa minulla vain kuvauslainassa, mutta liitinpä silti tämänkin kuvan osaksi kokoelmaa, koska on jäänyt itselle niin elävästi mieleen. Harkitsin pitkään, pitäisikö ostaa Marianne-karkkia muistuttava mekko omaksi, mutta päätin, että voin ihailla sitä muidenkin yllä eikä ihan kaikkea ihanaa tarvitse omistaa. Epäilen, että olisin jatkuvassa käytössä kyllästynyt sen raitakuosiin, joten parempi näin. Punaiset Acnen nilkkurit sen sijaan eivät kyllästytä, vaikka ovat palvelleet jo vuodesta 2011 tai 2012.

Zaran puuterinen vekkihame on ollut yksi vaatekaapin lemppareista jo vuosikausia. Taisin ostaa sen joskus 5 vuotta sitten ja se ei ole mennyt vuosien saatossa ja ahkerassa käytössä miksikään. Klassinen midimitta, vintage-henkinen tyyli sekä neutraali väri toimivat aina! Nätti valkoinen perustoppi on Samsøe & Samsøen mallistosta ja jalassa ovat maailman mukavimmat Marimekko-ballerinat. Harmi kyllä nuo kengät ovat kestäneet erittäin ahkeraa käyttöä vähän huonosti ja näyttävät jo vuoden jälkeen aika elähtäneiltä. Pitää kysellä, pystyisikö suutari tekemään niille jotakin. 

Tämän lookin loihdin kuvausprojektia varten oman vaatekaapin aarteista. Yllä on viime vuoden Samsøe & Samsøe -mallistoa sekä A+more-silkkihuivi ja -aurinkolasit. Tykkään tämän lookin klassisesta ja vintage-henkisestä fiiliksestä. Hyvännäköinen bleiseri, herrainhousut ja pitsisomisteiset topit ovat vaatekaappini luottovaatteita ja kulmakiviä.

Myös nämä tyylit on stailattu kuvauksia varten, mutta kaikki vaatteet ovat oman vaatekaapin aarteita. Persikkainen vintage-mekko löytyi parilla eurolla UFFin tasarahapäiviltä ja valkoinen trenssi on saatu muutama vuosi sitten SANDilta. Valkoinen takki on aina hiukan haastava ja arka, mutta jos uskaltaa hankkia, niin pakko sanoa, että se on kyllä todella upea! Viehättävästi maksamakkaratakiksi nimeämäni kesähuitulatakki on myös yksi vaatekaapin kesälemppareista. 

TOUKOKUU 2017

Kalpeakoipisen kesäneidon ruudullinen pikkumekko löytyi yhdistetyn työ- ja lomareissun yhteydessä Barcelonan Zarasta ja on ollut käytössä sittemmin ahkerasti. Liilat sandaalit ovat Maryam Nassir Zadehin ja sain ne aikanaan sieltä ihanasta Minimal Nordic -kenkäkaupasta, jota niin kovin ikävöin. Todella monet ihanimmista kengistäni on ostettu sieltä. 

Punaisen kesämekon ostin spontaanina heräteostoksena Kööpenhaminan & Other Storiesilta alkusyksystä 2016 ja sitä olen käyttänyt aivan valtavasti. Tämä mekko on sellainen vaate, että aina ollessani pukeutunut siihen, joku kyselee, mistä mekkoni on ostettu. Jalassa ovat samaisesta kaupasta ostetut, maailman parhaat ja kauneimmat avokkaat, joita käytän kesäisin aivan koko ajan. Onneksi ne ovat hyvää tekoa, sillä ovat kestäneet erittäin kovassa käytössä jo yli 5 vuotta.

Myös postauksen ykköskuva Marimekon Juliaana-mekossa on vuodelta 2017. Mekko on yksi suosikkivaatteistani ja siihen on tainnut ihastua moni muukin, sillä sitä yritetään jatkuvasti ostaa päältäni. Viimeksi se oli ylläni pari viikkoa sitten Marimekon kesänäytöksissä ja taas olisi ollut monta ottajaa mekolleni, kun se vilahti IG-storyssani

TOUKOKUU 2016

Vuonna 2016 olen näemmä suosinut melko androgyynia tyyliä ja biker-takki on ollut suosiossa. Pari vuotta aiemmin Jean Paul Gaultierin Lindexille suunnittelema biker-nahkatakki on ollut yksi vaatekaapin helmi, joka on vain parantunut vuosien saatossa patinoituessaan kauniisti. Molempien tyylien t-paidat kuuluvat vaatekaapin luottovaate-osastoon: Filippa K:n harmaa-pellavapaita ja Arelan valkoinen t-paita ovat molemmat yhä paitahyllyn lemppareita. Myös molempien kuvien farkut löytyvät yhä kaapista – ehkä pitäisikin vetää taas tänä kesänä ylle haalarit! Samaten kumpaisetkin kengät ovat palvelleet todella uskollisesti: herrainkengät ovat ne uskolliset Filippa K -aarteet ja loaferit ovat & Other Storiesilta. Tunnun aina löytävän sieltä ihan mielettömän hyviä kenkiä, jotka palvelevat todella kovassa käytössä vuosia eteenpäin. Nämäkin loaferit ovat joka kesä käytössä harva se päivä – viimeksi eilen.

COSin pitkä bleiseritakki on yksi vaatekaapin ikilemppareista. Siniset perusfarkut ja valkoinen t-paita ovat myös sellaisia helppoja klassikoita. Nuo Eccon ruskeat avokkaat olen löytänyt joskus melkein 15 vuotta sitten Jyväskylästä kirpputorilta yhdellä eurolla. Ne ovat vähän reissussa matkan varrella rähjääntyneet, mutta suutarin hellässä huomassa elinikää on saatu pidennettyä tähän päivään asti.

Luumunsävyisen nahkahameen ostin joskus keväällä 2013 ja maaliskuun asuja esitelleessä postauksessa taisinkin juuri pohtia, että mahtuisikohan se yhä päälle. Mahtuu! Testasin sittemmin. :) Tuo kaunis neule oli vuoden 2014 ylivoimainen lempparineule ja löytyy samaten vaatekaapista edelleen.

TOUKOKUU 2015

Myös keväällä 2015 ylläni on nähty melko androgyyniä tyyliä. Kaikki kuvien vaatteet ovat yhä vaatekaapissani ja muun muassa tuo Filippa K:n bomber-takki vuodelta 2013 on ollut yksi parhaista hankinnoistani, sillä se todella on tälläkin hetkellä käytössä joka viikko, viimeksi eilen. Samat lempparikengät näkyvät myös tässä postauksessa ja niistäkin molempia olen käyttänyt viimeksi viikon sisään. Boyfriend-farkkuja ei ole tullut puettua ylle hetkeen kuten ei klassista raitaneulettakaan, mutta kumpainenkin on yhä tallessa.

Androgyynimmän tyylin vastapainoksi yllä nähtiin vuonna 2015 myös vaaleanpunaista. Ostin vaaleanpunaisen kevättakin SANDin sample salesta ja tässä olen yhdistänyt sen valkoiseen silkkipaitaan, pillifarkkuihin, lempparikenkiin ja Väskan ihanaan laukkuun, joka on yhä yksi suosikeista. Päätin tänä keväänä, että on aika luopua tästä takista, joten jos olet kiinnostunut, niin huikkaa!

Hauska R-mekko löytyi Tokiosta vintage-putiikista ja itse asiassa kuvakin on napattu Tokiossa. Myös kultainen vyö on kirpparilöytö. Tähän kuvaan liittyykin aika hauska tarina, joten kannattaa kurkata se alkuperäinen postaus. Olisivatpa hiukset joka päivä yhtä hyvin kuin tässä kuvassa! Tällä kertaa ne olikin kyllä stailannut huippukampaaja, joten ei ihme, että oli hyvä tukkapäivä.

Uskollinen biker-takki palveli vuonna 2015 ahkeraan. Tuo Satu Maarasen Petit Bateaulle kuvittama t-paita taisi olla jokin muotiviikkolahja ja olen käyttänyt raikkaan väristä paitaa ihan valtavan paljon. Valkoiset herrainhousut löytyivät jo vuosia aiemmin Gina Tricot’sta (ei uskoisi!) ja kaikki asun vaatteet ovat vaatekaapissa yhä.

Valkoinen silkkipaita, musta trenssi, herrainhousut ja herrainkengät – klassikkoja kaikki. Hauskat raidalliset housut ostin kesällä 2012 Berliinistä ja ne taitavat olla ensimmäisiä Sessùn-merkiltä hankkimiani vaatteita. Sittemmin brändistä on tullut yksi luottosuosikki, jonka liikkeessä piipahdan aina Berliinissä käydessäni (vaikka itse merkki onkin siis ranskalainen).

TOUKOKUU 2014

Vincen 70-lukua huokuva minimittainen silkkimekko löytyi aikanaan nyt jo edesmenneestä Gaudete-putiikista. On sääli nähdä näiden lemppariliikkeiden poistuvan katukuvasta yksi toisensa jälkeen… Mekko on kaapissa edelleen, mutta sen helmasta on toinen sauma hiukan ratkennut – pitäisi vain kaivaa esiin neula ja lankaa.

Musta kirpparihame on yksi vaatekaapin luottovaatteita. Tämän hameen olen tainnut ostaa suunnilleen samoihin aikoihin, kun aloitin blogini eli joskus 12 vuotta sitten! Kainalossa keikkuu lempparilaukku, joka samaten on kirpparilöytö ja josta tein viime syksynä Stockmannille uuden version. Kauniilla pääntiellä varustettu pusero puolestaan on löytö Lontoosta vuodelta 2011. Molemmissa kuvissa näkyvät lempparikorkonilkkurit unohtuivat kerran squash-hallin pukukoppiin ja harmikseni ne oli kähvelletty sieltä, joten sille tielle jäivät.

Hah! Huomaa, mikä on ollut vakioposeeraus ja lempihame vuonna 2014. Zaran vekkihametta on käytetty paljon sen jälkeenkin ja kaikki kuvissa näkyvät vaatteet löytyvät yhä vaatekaapista. Vasemmanpuoleisessa asussa yllä on Sandron musta toppi, jossa on kaunis yksityiskohta selkäpuolella, Samujin villatakki, Väskan laukku sekä ne huono-onniset varastetut nilkkurit. Oikealla puolestaan ylläni on kirpputorilta löytynyt silkkitoppi (jonka olen tainnut ostaa jo vuonna 2009), R/H:n hauska bomber-takki sekä Zaran sandaalit, jotka ovat myös palvelleet vaatekaapissa jo jostakin vuodesta 2011. Myös nuo Weekdayn aurinkolasit ovat yhä erittäin ahkerassa käytössä – ostin ne muistaakseni vuonna 2010. Muistan, että tykkäsin itse tästä asusta ihan erityisesti tuolloin.

TOUKOKUU 2013

Toukokuussa 2013 ei tullut ikuistettua kovinkaan montaa asua, mutta nämä lookit ovat osa matkagarderobiani, kun lähdin vapuksi ystäväni kanssa Pariisiin. Oikeanpuoleiseen asuun voisin pukeutua yhä, ja kaikki nuo vaatteetkin ovat yhä vaatekaapissa kenkiä lukuunottamatta. Ne olivat vuosien erittäin innokkaan käytön jälkeen niin elähtäneet, ettei niitä enää voinut pelastaa – sääli, koska rakastin niitä todella!

Tuossa vasemmanpuoleisessa lookissa on näemmä tullut vähän leikiteltyä kuoseilla ja noiden aikojen näyttävä kaulakorutrendi tuli myös otettua haltuun. Sekä korun että puseron olen tainnut vuosien saatossa myydä eteenpäin, mutta vuonna 2011 Latviasta löytyneet maailman mukavimmat housut ovat yhä vaatekaapin lemppareita.

TOUKOKUU 2012

Biker-takki, pillifarkut, ratsastuskegät ja pilottilasit – käyttäisin (ja käytänkin) kaikkia edelleen. Nuo nimenomaiset farkut ja takki ovat löytäneet sittemmin uuden kodin, mutta kaikki muu löytyy yhä vaatekaapista ja on käytössä.

Tähän lookiin voisin hyvin pukeutua edelleen ja kaikki vaatteetkin taitavat yhä olla tallessa. Kirpparihame on löytynyt jo joskus blogin perustamisen aikoihin 12 vuotta sitten, kauniit nilkkurit ovat outlet-löytö New Yorkista ja oi tuota tukkaa, kun se olikin pitkä vuonna 2012.

Toukokuussa 2012 yllä on nähty paljon väriä. Näistä vaatteista kaikki ovat (glitter-kenkiä, alustoppia ja aurinkolaseja lukuunottamatta) tainneet löytää uuden kodin vuosien saatossa, mutta eipä kummassakaan asussa sinänsä mitään suurta vikaa ole. Silkkipaidat, väljät neuleet ja pillifarkut toimivat edelleen.

TOUKOKUU 2011

Näissä kuvissa on nostalgiaa – muistan elävästi nämä ajat, kun asuin Eirassa ja kävin töissä Hietsuntorin kupeessa (ainakin tuo oikeanpuoleinen kuva on todennäköisesti napattu joskus lounastauolla työpäivän lomassa). Vaaleansinisiä farkkuja sekä mustia kiilakorkonilkureita lukuunottamatta kaikki vaatteet ovat yhä tallessa ja suosiossa. Kummitätini vanha Mallimarin bleiseri, ikivanha kirppishame, vaalea neule sekä Lumin sample salesta löytyneet laukut. Noita ratsastuskenkiä muuten metsästettiin vuotta aiemmin kissojen ja koirien kanssa, koska kyseinen malli ei ollut silloin vielä mitenkään erityisen trendikäs. Lopulta löysin kenkäni ulkoilulle, ratsastukselle ja erähenkisille vaatteille omistetusta liikkeestä.

TOUKOKUU 2010

Näissä kuvissa näkyy alkukesän eleganssia vuodelta 2010. CTRL:n henkselishortsit, röyhelöpaita ja ballerinat olivat ihan lemppareita tuolloin, mutta kaikki ovat jatkaneet matkaansa uusiin koteihin vuosien varrella. Käytin tuota Lumin XXL-kokoista laukkua todella paljon aikanaan, mutta sekin on löytänyt uuden rakastavan kodin sittemmin. Myöskään sininen kukkamekko tai nuo ruskeat buutsit eivät lymyile enää meikäläisen vaatekaapissa, vaikka niitä aikanaan paljon käytinkin. 

Näiden lookien tyylit koostuvat sellaisista klassikkoelementeistä, että voisin mainiosti nähdä pukeutuvani ihan identtisiin asuihin tänäkin päivänä. Siniset farkut ovat väistyneet korkeavyötäröisempien mallien tieltä vuosien saatossa, mutta kaikki muut vaatteet ovat yhä tallessa ja käytössä.

 

Photos: Vesa SilverAnnika OllilaLiisa Kivi, Sara Vanninen & Anna Stolzmann

Tags: , , ,

Categorised in: Muoti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ida

  Nämä postaukset on ihan älyttömän mielenkiintoisia! Tuo myös ihan hirmuisesti mielihyvää, että sinulla on suurin osa näistä aarteista edelleen käytössä.

 • Maiju_

  Olet kyllä ihan mieletön pukeutuja, vau!

 • Ulla

  Hei! Kiitos upeista asukuvista! Ihanasti olet vuosien varrella yhdistellyt mitä erilaisempia vaatteita ja saanut aikaan todella kauniita kokonaisuuksia.

  Itse tartuin tuohon päälläsi olevaan Marimekon Juliaana simbad-kuosiseen maksimekkoon. Näyttää niin hyvältä sinulla! Ihastuin mekkoon ensi näkemältä kun se tuli myyntiin ja ostin sen. Minulla se on kuitenkin jäänyt pääosin kaappiin roikkumaan, koska en oikein osaa yhdistellä sitä mihinkään. Swedish Hasbeen’sin vihreitä puukenkiä olen kokeillut mekon kanssa, mutta kokonaista asua en ole saanut aikaiseksi. Jotain vain puuttuu, mutta en keksi mitä. Osaisitko vinkata jotakin ideaa, esim. miten olet itse käyttänyt ko. mekkoa? Kiitos jo etukäteen!

  • Kiitos kivasta kommentista Ulla! :) Olen itse käyttänyt tuota mekkoa ihan sellaisenaan, koska se on jo itsessään niin näyttävä, ettei sinänsä kaipaa mitään erikoista mausteekseen. Mekon pariksi on valikoitunut omasta kenkäkaapista useitakin erilaisia kenkiä, kuten Terhi Pölkinin nude-sävyiset sujautettavat korkosandaalit ja & Other Storiesin tummanpunaiset korottomat avokkaat, jotka taitavat tässäkin postauksessa näkyä joissakin kuvissa. Toki mekon kanssa voisi käyttää myös esimerkiksi villapuseroa siinä päällä ja pidentää siten käyttöaikaa kesästä syksyyn ja kevääseen, mutta itse olen käyttänyt mekkoa lähinnä kesällä. Minulle tämä on sellainen vaate, joka nimenomaan ”pärjää itsekseen” eikä kaipaa kauheasti lisämaustetta, mutta varmaan jo sillä pääsee pitkälle, että on mekkoon sopivat kengät. :)

   • Ulla

    Lämmin kiitos vinkeistä!

    Mekko on tosiaan jo itsessään aika näyttävä – varsinkin kun olen tottunut pukeutumaan yksivärisiin kuviottomiin vaatteisiin – joten ehkäpä vain simppelit kengät riittävät, kuten totesit. Ja tosiaan jokin yksinkertainen neule mekon päällä nyt syksyllä voisi toimia loistavasti.

    Niin, nyt kun mietin tarkemmin niin ehkä pulmani mekon kanssa onkin se, etten ole tottunut käyttämään sen tyylisiä vaatteita. Maksimekossa on pirtsakkuutta niin paljon, että tälläisestä seinäkukkasesta se tuntuu aluksi vähän hurjalta.

    Kuvasi motivoi minua mekon käyttämiseen. Onhan kyseessä laadukas ja kaunis vaate, jota ei pidä kaapissa turhaan roikottaa. Lisäksi muistutan nyt itseäni siitä, että olen ostanut mekon, koska oikeasti tykkään siitä. Olisi siis vähän höpsöä jättää se kaappiin vain siksi, että olen mielessäni jämähtänyt tiettyyn tyyliin, johon mekko ei muka kuulu.

    Opin tästä taas sen, että omia pukeutumiseen liittyviä päähänpinttymiä on hyvä haastaa. Uudistuminen vaatii uskallusta. Ainakin tälläiseltä seinäruusulta. Kiitos sinulle kimmokkeesta!

Related posts