14/04/19

Kotipuutarhassa: Uutta multaa ja ilmanpuhdistusta

10 131

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PLANTAGEN & ASENNEMEDIA

Tuomiopäivän tarhuri täällä taas terve! Yrttiviljelmätkin on saatu pienen takapakin jälkeen hyvälle alulle ja into korvaa puuttuvat taidot, joten olikin jo aika käynnistellä uutta projektia täällä kotipuutarhalla. Päätin nimittäin, että nyt on aika vaihtaa viherkasveihini mullat! Vähän hävettää myöntää, mutta ryhdyin tähän hommaan siis tänä keväänä elämäni ensimmäistä kertaa… Muutama kasvi onkin jo näyttänyt siltä että kaipaisivat kipeästi suurempaan ruukkuun, joten tulipahan nyt hoidettua sekin sitten alta.

En tiedä, miksi minulla on ollut sellainen käsitys, että multien vaihtaminen olisi jotenkin kamalan iso ja työläs prosessi, mutta sitähän se ei kyllä ollenkaan edes ole. Jostain syystä on myös pelottanut, että saattaisivatko kasvini hermostua moisesta operaatiosta ja kuolla kupsahtaa sitten sen seurauksena – ei olisi täysin tavatonta tällainen täällä meikäläisen residenssissä. Mutta kaikki meni hyvin ja Plantagenin alle minuutin mittainen ohjevideo huojensi mieltä ja sai koko homman tuntumaan huomattavasti odotettua kevyemmältä, etenkin henkisesti.

Uudelleenistutusta varten tarvitset vain sopivan kokoiset istutusruukut sekä varsinaiset ruukut, ruukun pohjalle kevytsoraa sekä Plantagenin premium-multaa. Suosittelen muille ensikertalaisille tai muuten vain epävarmoille lämpimästi tuota simppeliä videota, sen avulla homma sujuu kuin tanssi! Tosin vinkiksi huikattakoon vielä, että jos istutusruukun pohjassa olevat reiät ovat kovin suuria, niin ruukkusora saattaa helposti humpsahtaa niiden läpi, joten pohjalle kannattaa laittaa jotakin synteettistä kangasta pieni riekale. Itse käytin ohutta tiskirättiä, josta vain leikkasin sopivan kokoiset palaset.

Mullanvaihto ja uudelleenistutus:

♥ Kastele kasvi, ennen kuin istutat sen uudelleen.

♥ Valitse 1-2 kokoa suurempi ruukku vanhan tilalle. Liian suuri ruukku tai multamäärä ei välttämättä tee juurille hyvää, koska liian väljässä tilassa multa ei ehdi kuivua tarpeeksi. Valitse sopiva multa kasvin mukaan – apua löydät Plantagenin nettisivuilta tai myymälässä multataulukosta tai henkilökunnalta.

♥ Laita istutusruukun pohjalle synteettinen kangaspala estämään soran ja mullan karkaamista rei’istä. Sen jälkeen laita pohjalle parin sentin kerros ruukkusoraa sekä hieman multaa päälle.

♥ Ota kasvi vanhasta ruukusta pois ja poista osa vanhasta mullasta ja kuihtuneista juurista. Irroita juuria kevyesti ja varovaisesti hieman multapaakusta.

♥ Laita kasvi uuteen ruukkuun ja lisää sen ympärille multaa. Lopuksi kastele ja tarvittaessa lisää multaa vielä hiukan.

♥ Aseta istutusruukku sopivan kokoiseen päällysruukkuun. Ja voilà, se oli siinä!

Samalla reissulla, kun kävin hakemassa mullat ja ruukut uudelleenistutusta varten, nappasin matkaan myös pari uutta viherkasvia. Minua ovat jo pitkään kiinnostaneet ilmaa puhdistavat kasvit, joten tällä kertaa valikoin kotiin juuri niitä. Viherkasvi tosiaan on parhaimmillaan paitsi kodin kaunistaja, myös hiljainen ilmanpuhdistaja. Tietyillä kasveilla on ihan erityisen hyvä vaikutus ilmanlaatuun, joten jos nimenomaan tämä piirre kiinnostaa omissa viherkasvivalinnoissa, kannattaa suosia varsinkin näitä:

♥ viirivehka

♥ muratti

♥ kaarisulkasaniainen

♥ limoviikuna

♥ puistokultapalmu

♥ flamingonkukka

♥ anopinkieli

Omaan kotiin valikoitui tällä kertaa puistokultapalmu kahdessa eri koossa, pari erilaista anopinkieltä sekä viirivehka. En aiemmin tiennytkään, että anopinkieltä on olemassa niin montaa eri näköistä: valitsin itselleni tuollaisen puikkomaisen sekä litteämmillä lehdillä varustetun version. Viirivehkan kukista en niin suuremmin välitä, mutta tässä valitsemassani yksilössä ei kukkia olekaan. Lisäksi Plantagenin myyjä antoi vinkiksi, että jos  kasvi sattuisi kotioloissa tekemään kukkia, ne voi huoletta leikata pois, jos ei tykkää niistä eli meikäläisen viirivehka pysyköön vain vihreänä.

Mitenkäs te muut? Joko on kevään tullen mullat vaihdettu vai onko joukossa joku kaltaiseni arkaileva ensikertalainen? Entä löytyykö teiltä kotoa ilmaa puhdistavia kasveja?

Puistokultapalmu tunnetaan ilmaa puhdistavasta ominaisuudestaan. Minulla on kasvista sekä pikkuversio että tuollainen isompi yksilö.

Kumiviikuna ja lyyraviikuna saivat molemmat uudelleenistutuksen myötä uudet kauniit ruukut, tuoretta multaa ja enemmän elintilaa juurille.

Myös viirivehka puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa.

Ilmaa puhdistavasta anopinkielestä on olemassa monta eri variaatiota kuten nämä kaksi, joissa lehdet ovat ihan eri muotoiset.

Photos: Jenni Rotonen

Tags: , ,

Categorised in: Koti

10 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • lusene

  Tulipa sopivaan aikaan tämä! Minulla on pari kasvia odottamassa multienvaihtoa. Olen ihan onneton kasvien kanssa enkä olisi tajunnut, että sellainen reikäpohjainen ruukku tai sora ruukun pohjalla tulisivat tarpeeseen.

 • Mulla on anopinhammas, taitaa sekin ilmaa puhdistaa… Tänään ostin kotiin pääsiäiskukiksi krysanteemikimpun! :)

 • Merja

  Härregud, sinullahan on oikea viidakko.

 • Tyllerö

  Luultavasti viirivehkasi pysyy vihreänä :P mulla ollut jo ainakin 5vuotta viirivehka. Oli kukassa, kun sain sen ja kerran sen jälkeen hetken aikaa yksi kukka oli.
  Vaihdoin juuri mullat ja minusta se on yksi hirveimmistä töistä mitä on. :D ehkä jos olisi kunnon tilat tehdä, nyt tuntuu vain kovin suttaavalta ja aikaavievältä hommalta.
  Olisipa kotona silti enemmän paikkoja kukille, ne ovat niin kauniita :)

 • Kaisa_

  mulla viirivehka ei ole kukkinut enää sen jälkeen, kun sen ostin, jolloin siinä oli kukat. Mistä lie johtuu, vaikka eipä tuo tosiaan haittaa yhtään, kun kasvi muuten nauttii elostaan. :-D Viirivehka on kyllä siitä kiva, että vaikka se ehtisi nuupahtaa jonkin reissun aikana, kasvi virkoaa nopeasti kastelun jälkeen.

  Ostin joskus kultapalmun testimielessä sellaisena pikkuisena, mutta se kuoli kuukauden sisään, vaikka mielestäni hoidin sitä oikein. :-D En ole sitten uskaltanut ostaa tuollaista isoa, josta edelleen haaveilen. Täytyisi keksiä joku muu isohko ja helppohoitoisempi kasvi sen tilalle.

 • Laura

  Itse kostutan myös uuden mullan erillisessä astiassa. Näin se pysyy jotenkin ilmavampana eikä muodosta suurta multapaakkua kun sen kastelee. Käytän myös rei’ällisiä ruukkuja ja aluslautasta, en istutusruukkua ja suojaruukkua.

 • Iida

  Hei! Sulla on aivan ihania kasveja ja ruukutkin niin somia. Mistä sinä yleensä hankit kasveillesi ruukut? Toi lyyraviikunan(?) valkoinen ruukku on aivan ihana.

  • Voi kiitos! Tuo lyyraviikunan ihana ruukku on Plantagenista kuten kaikkien noiden uudelleen istutettujen kasvien ruukut. Eli sieltä vain metsästämään! Mutta vinkiksi sanottakoon, että osa noista on ns. ulkoruukkuja eli sopisivat myös ulkoilmaolosuhteisiin. Kannattaa siis tsekata sen sisäkasvipuolen lisäksi myös puutarhaosaston ruukut. :)

Related posts