10/04/19

Käytä ääntäsi!

4 88

Ei voi valittaa, jos ei ole vaikuttanut. Kuinka moni teistä on jo käynyt äänestämässä? Eikä huolta, vaikka ennakkoäänestys päättyi eilen, sunnuntaina ehtii vielä! Tämän viikon Afterwork-jaksossa jutellaan eduskuntavaaleista ja haluamme kannustaa teitä kaikkia äänestämään. Mitkä teemat ovat meille AW-mimmeille näissä vaaleissa erityisen tärkeitä? Entä miksi haluamme pitää vaalisalaisuutemme? Näihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla uusimman jakson postauksen lopusta, mutta koska aihe on erityisen tärkeä, halusin tehdä vaaliteemasta vielä tänne bloginkin puolelle oman postauksensa.

Törmäsin viime viikolla hätkähdyttävään tilastoon Instagramissa: YHTÄ nuorta kohden äänestää KOLME 55-69-vuotiasta. Viime kuntavaaleissa harvempi kuin joka kolmas nuori käytti äänioikeuttaan. Se kertoo kaiketi siitä, että politiikka tuntuu etäiseltä eikä koeta, että äänestämällä voisi oikeasti vaikuttaa. En ole blogissa kauheasti puhunut politiikasta, mutta näin vaalien alla teen poikkeuksen. Uskon, että kaikki te siellä ruudun takana olette fiksua, aktiivista ja tiedostavaa porukkaa, mutta haluan silti vielä muistutella, että muistattehan äänestää! Se on paras ja tärkein keino vaikuttaa siihen, mihin suuntaan tätä yhteiskuntaa kehitetään.

*

Jos tuntuu, että et tiedä politiikasta mitään tai että siellä ne harmaat setämiehet vain ajavat omia agendojaan, niin meidän kaikkien äänillä nimenomaan nyt päätetään, keitä siellä eduskunnassa istuu. Onko siellä vain suurten ikäluokkien edustajia vai myös nuorempaa porukkaa päättämässä meidän yhteisistä asioistamme. Sopivan ehdokkaan löytäminen voi tuntua vaikealta – niin se tuntuu minustakin. Ja voi olla, että täydellistä ehdokasta ei välttämättä löydy, mutta äänestä edes sellaista, jonka arvomaailma ei ole täysin päinvastainen omasi kanssa – jotakuta joka osuu itsellesi tärkeissä kysymyksissä lähelle omaa kantaasi.

Jokainen antamatta jätetty ääni voi nimittäin tarkoittaa enemmän ääniä niiden täysin vastakkaisia näkemyksiä edustavien laariin. Käytännössä eduskunta edustaa vain niitä ihmisiä, jotka äänestävät. Äänestä siis sellaista ehdokasta, joka puhuu sellaisten asioiden puolesta, jotka ovat sinulle tärkeitä. Nopeimpia keinoja kartoittaa puolueiden ja ehdokkaiden linjoja sekä kantoja on vastata vaalikoneiden kyselyihin. Niiden avulla saa ihan konkreettisia ideoita ja ehdotuksia siitä, kuka voisi olla itselle sopiva ehdokas. Esimerkiksi YLEn, Helsingin Sanomien ja Iltalehden sivuilta löytyy vaalikone.

*

Esimerkiksi ilmastoasioissa äänestäminen on ylivoimaisesti paras vaikuttamisen keino, kun mietitään kokonaisuutta isommalla kaavalla. Toivon siis todella, että jokainen teistä äänestää sellaista henkilöä, jolla ilmastoasiat ovat yhtenä tärkeimpien tavoitteiden ja vaaliteemojen joukossa! Minulle ilmastoasioiden priorisointi oli ehdoton ykköskriteeri, kun mietin, ketä äänestäisin.

Ilmastoasioista puheen ollen, Suomi voi nyt oikeasti ottaa aika ratkaisevan roolin EU-tasolla ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä, sillä tämän vuoden heinäkuusta joulukuuhun Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana. Käy allekirjoittamassa Ilmastoveivi2019-vetoomus ja viestitään poliitikoille, että tämä on meille kaikille tosi tärkeä asia! Bongasin myös kiinnostavan kansalaisaloitteen ilmastoteemaan liittyen. Muutama viikko sitten startattu aloite ajaa kouluihin uutta oppiainetta, joka keskittyisi nimenomaan kattavan kokonaiskuvan luomiseen ilmastosta. Tällä hetkellä ilmastoasioita tulee opetusessa ripotellen eri aineissa, mutta sen perusteella voi olla vaikea muodostaa aiheesta selkeää kokonaiskuvaa. Kouluissa kasvatetaan nyt tulevaisuuden vaikuttajia, johtajia ja päättäjiä. Tarjotaan siis heille se kaikki tieto, mitä meillä nyt on!

*

Ja kun olet jo valmiiksi kirjautunut kansalaisaloitepalveluun, niin käypä samalla allekirjoittamassa myös erittäin tärkeä aloite Terapiatakuu. Mielenterveysasiat ovat olleet yksi iso teema blogissani ja olen vuosien varrella pohdiskellut paljon avunsaannin vaikeutta Suomessa. Meillä on hieno systeemi, joka takaa monelle apua tarvitsevalle esimerkiksi Kelan tukeman psykoterapian, mutta edelleen todella moni putoaa systeemin ulkopuolelle ja etenkin matalan kynnyksen keskusteluavun saaminen on vajavaisten resurssien puitteissa vaikeaa. Toinen tärkeä teema, jota painotin omassa äänivalinnassani olivat ehdottomasti terveys- ja mielenterveyspalvelut.

Jos mietin muita minulle tärkeitä teemoja, niin niitä ovat ehdottomasti myös koulutus ja varhaiskasvatus sekä lapsille tarjottavat palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Näihin asioihin panostaminen (kuin myös etenkin mielenterveyspalveluista huolehtiminen) on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Kun säästetään väärästä päästä, rakennetaan potentiaalista aikapommia tulevaa varten. Kun pidetään huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista, se on suora sijoitus tulevaisuuteen. Tietenkin myös vanhukset ansaitsevat hyvän elämän loppuun asti ja heille tulee sellainen taata. Minusta yhteiskunnan sivistys mitataan siinä, miten se pitää huolta heikoimmistaan. Ja tällä hetkellä monissa palveluissa on roimasti parantamisen varaa.

*

Ylipäänsä kaikenlaiset yhdenvertaisuuteen liittyvät teemat ovat minulle tärkeitä, oli kyse sitten kenestä hyvänsä. En halua suomalaisen päätöksenteon huipulla sallia yhtään sijaa suvaitsemattomuudelle, rasismille ja ihmisoikeuksien polkemiselle. Minun ehdokkaani on siis henkilö, jolle tällaiset arvot ja vähemmistöjen oikeudet ovat ensisijaisen tärkeitä.

Lisäksi pienyrittäjänä tulee säännöllisesti mietittyä pienyrittäjien asemaa suomalaisessa systeemissä. Moni asia on täällä hyvin, mutta mielestäni olisi syytä miettiä, miten pienyrittäjien sosiaaliturvaa ja eläkejärjestelmää voitaisiin muokata oikeudenmukaisemmaksi ja kannattavammaksi. Nykyisellään yrittäjän asema esimerkiksi palkansaajaan nähden ei näissä asioissa ole kovin tasa-arvoinen. Toisaalta esimerkiksi perustulo toisi tähänkin asiaan hiukan helpotusta.

Joka tapauksessa, olit kanssani näistä asioista samaa tai eri mieltä, haluan painokkaasti kannustaa ihan jokaista vääntäytymään uurnille sunnuntaina, ellette ole sitä jo tehneet, koska äänestäminen on niitä ainoita asioita, joilla oikeasti VOI vaikuttaa! Kuuntele uusin Afterwork-jakso ja osallistu ihmeessä keskusteluun joko täällä minun kommenttiboksissani tai Afterworkin IG-tilillä.

Käytä ääntäsi.

Aiemmin julkaistut AW-jaksot löydät tämän linkin takaa. Pääset myös kuuntelemaan podcastiamme esimerkiksi SpotifyniTunesinAcastin sekä muiden podcast-sovellusten kautta. :)


Photo: Janita Autio

Tags: ,

Categorised in: Elämä

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • tiuku

  Työskentelen yläkoulussa biologian ja maantiedon opettajana ja koen kansalaisaloitteen uudesta oppiaineesta ilmasto-opista todella turhauttavana. Aloitteen vireillepanijat eivät ole tutustuneet uuden opsin mukaiseen opetukseen ollenkaan meidän opettajien kautta. Aloitetta tehdessä on haastateltu hienoja titteleitä omaavia henkilöitä, mutta meitä peruskouluihin jalkautuneita opettajia ei.

  Koulutuksesta vedetään koko ajan rahaa pois, varaa uuteen oppiaineeseen ei ole. Jokainen uusi tunti lukujärjestyksessä on pois vanhasta. Mistä aineesta otetaan pois nämä tunnit, jotka tälle ilmasto-opille annetaan? Kuka ilmasto-oppia opettaa? Kun ilmasto-oppiin ei ole pätevöityneitä opettajia, kenelle tämä pallo heitetään? Kenen on opiskeltava 60 opintopistettä (eli kokonainen vuosi täyspäiväisesti) pätevöityäkseen ilmasto-oppiin?

  Väite siitä, että oppilaat eivät saa kunnollista kokonaiskuvaa ilmastonmuutoksesta on kokemukseni mukaan täysin absurdi. Oppilaat ymmärtävät järjestään, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa ja mikä kasvihuoneilmiötä kiihdyttää. Heillä ei ehkä 13-16 -vuotiaina ole vielä eväitä tai intoa tehdä asioille mitään, mutta uskallan olettaa, että tilanne on täysin eri heidän kasvaessa aikuisia.

  Ehdotankin, että tämä uusi ilmasto-opin kokonaisuus sisällytetään uusien kansanedustajien perehdytykseen. Ne on ne Arkadianmäen setämiehet, jotka eivät ymmärrä ilmastonmuutosta kokonaisuutena.

  • tiuku

   Mutta hienoa, että kannustat äänestämään! Tarkoitus ei ole missään tapauksessa syyllistää sinua, tuo linkki vaan pisti todella pahasti silmään.

  • Ehkä olet oikeassa: ilmasto-oppi pitäisikin kuulua perehdytyksenä kansanedustajan työhön! :D

  • Maija

   Hyvä ja tärkeä kommentti asiasta tietävältä henkilöltä, kiitos! :)

Related posts