7/02/19

Väri-inspiraatio: Flamingoja, viidakon sävyjä ja ideoita värien rakastajille

7 104

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ASENNEMEDIA & TIKKURILA

Miltä kuulostaisi flamingon värinen seinä? Suomalaiset ovat edelleenkin aika arkoja sisustamaan väreillä: skandinaavisen pelkistetyissä kodeissa seinät ovat useimmiten valkoista tai hillittyjä harmaan tai beigen sävyjä. Enkä itse juuri poikkea tästä joukosta, vaikka ihastelenkin sisustuslehdissä ja muiden kodeissa rohkeaa värienkäyttöä. Rohkaistuin sentään reilu vuosi sitten maalaamaan keittiöni seinän kauniiksi harmaanvihreäksi, joka sekin on värien kirjossa melkoisen rauhallinen sävy.

Innoittajana projektiin ja lopulliseen sävyvalintaan toimi Tikkurilan Color Now -värikartta viime vuodelta, josta tuo harmaanvihreä Serpentiini-sävykin löytyi. Jos viime vuonna kartalta löytyi kauniita maanläheisiä sävyjä, tänä vuonna Tikkurila räväyttää mahtavan värikylläisellä Color Now 2019 -kokoelmalla. Ehkä tämä on sellainen lempeä sysäys rohkaista ihmisiä käyttämään reippaammin voimakkaitakin värejä myös osana kodin ilmettä.

Inspiraatiota värikkääseen ja vähän yllättäväänkin kokoelmaan on haettu 90-luvulta, trooppisista linnuista, mehukkaista hedelmistä, Miamista, nostalgisen Tyttökullat tv-sarjan värimaailmasta sekä Karibian aurinkorannoilta. Ja tämän vuoden väriksi on valittu persikkaisen vaaleanpunainen Flamingo. Kokoelman koonnut raati on todennut, että pitkän harmaan ja minimalistisen kauden jälkeen kaivataan kipeästi jotain uutta, vähän leikkimielisyyttä ja optimistisempaa otetta. Ja odottamaton väriloisto kiistämättä edustaa juuri tätä kaikkea, ja myönnän kokoelmaa esitelleessä tilaisuudessa toden totta inspiroituneeni. Huomasin miettiväni ihan tosissani, löytyisikö täältä minun pienestä kodistani joku seinä, jonka voisin maalatan flamingonpunaiseksi…

Värikokoelma lanseerattiin Instagram-unelmana tunnetussa Yes Yes Yes -ravintolassa, eikä miljöö varmaankaan olisi voinut kokoelman henkeä ajatellen olla täydellisempi: ravintolan sisustuksessa yhdistellään ennakkoluulottomasti vastavärejä ja paritetaan värejä rohkeasti ja ehkä hiukan epätyypillisestikin toisiinsa. Ja juuri siihen kannustaa myös vuoden 2019 Color Now -kokoelma. Toinen trendi tälle vuodelle on poimittu muodin maailmasta ja houkuttelee puolestaan valitsemaan vain yhden sävyn, yhdistämään saman värin eri sävyjä ja päräyttämään koko tilan rohkeasti tietynväriseksi kauttaaltaan. Tykkään itse erityisesti tästä sisustusajatuksesta ja se sopii myös pienten tilojen sisustamiseen. En tosin ole varma, pystyisinkö tässä yksiössäni sitoutumaan kokonaan vaaleanpunaiseen värimaailmaan. Suuremmassa asunnossa voisin erinomaisen hyvin nähdä kokonaan vaaleanpunaisen kammarin tai vihreän salongin sisustuksen piristyksenä.

Haaveilen itse siitä, että olisi jonakin päivänä sellainen koti (ja siinä määrin rohkeutta), että tohtisin sisustaa Yes Yes Yesin värikkääseen tyyliin. Ja toisaalta, mikäpä sitä estää, muu kuin jo kohtalaisen valmis sisustus sekä oma rohkeuden puute. Tätä nykyistä ei viitsi ruveta tyystin laittamaan uusiksi, mutta ehkä seuraavaan kotiin otan jo lähtökohtaisesti värikkäämmän asenteen, koska ihailen aina sisustuslehdissä, asuntoilmoituksissa, julkisissa tiloissa ja muiden kodeissa kaunista ja rohkeaa värienkäyttöä.

Olen utelias kuulemaan teidän muiden sisustusmietteistä nimenomaan värienkäytön suhteen. Löytyykö sieltä ruudun takaa joku muukin, joka voisi ihan tosissaa harkita flamingonväristä seinää? Ja mikä siinä värienkäytössä niin jännittää? Moni varmaan pelkää kyllästymistä ja itse arastelen tällaisessa pienessä tilassa sitä, miten joku hallitseva väri näin pienessä tilassa saattaa alkaa ahdistaa, mutta samanaikaisesti haaveilen siitä, että olisi rohkeutta. Ja tietenkin kiinnostaa, että mikä näistä tämän vuoden Color Now 2019 -sävyistä on teille eniten mieleen, jos päättäisitte ryhtyä maalauspuuhiin?

Ainahan ei tosiaan tarvitse välttämättä maalata edes kokonaista seinää, saati huonetta. Mitä, jos minulla olisikin vain flamingonpunainen jakkara? Toivottavasti tämä ihana väritujaus piristää talvista torstaipäiväänne! Kannattaa ehdottomasti tutustua uuden Color Now -kokoelman väreihin vähintäänkin inspiraatiomielessä, jos suunnitteilla on jokin maalausprojekti, sillä siitä saa paitsi ideoita ihan uudenlaisiin värikokeiluihin, myös siihen, miten yhdistellä värejä raikkaan uudella tavalla.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Koti

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • mari.

  Olin aiemmin innokkaampi maalaamaan väriä seiniin, kokeiltu on mm. tummanpunainen ja tumma luumu. Näin myös jossakin jokin aika sitten kuvan ihanan tunnelmallisesta makuuhuoneesta, jonka päätyseinään oli löydetty aivan täydellinen, oikein tumma jadenvihreä sävy. Harkitut, murretut sävyt siis miellyttävät omaa silmääni kovasti, mutta karkkiväri-ilottelut eivät olisi yhtään minun juttuni, vaikka nekin voivat toisen kodissa näyttää hurmaavilta. Vaaleudessa kiehtoo rauha, tila hengittää ja ajatella. Haaveilen kodista, jossa valtaosa pinnoista olisi vaaleaa puuta, ja sitä kehystäisivät musta ja erilaiset luonnosta löytyvät vihreän sävyt. :)

  • Nuo tummat vihreät houkuttavat minuakin maalien sävyissä nyt, mutta pienessä asunnossa pelkään, että se saattaisi pimentää kokonaisuutta liiaksi. Karkkivärejäkin voisin ajatella, jos asunto olisi suurempi. Etenkin nuo Yes Yes Yesin vaaleanpunaiset kaakelit näyttävät ihanilta. :D

 • Nik

  Marko Paananen sanoi joskus että suomalaiset ajattelee silleen vähän jännästi, että seinän maalaaminen punaiseksi on iso juttu, mutta punaisen sohvan voi silti ostaa räväyttää noin vain. Käytännössä kuitenkin seinän maalaaminen on helppoa, halpaa ja värin voi suht helposti vaihtaa, jos siihen kypsyy nopeasti. Sohva on huomattavasti tyyriimpi virheostos. Se flamingonpunainen jakkarakin voi olla kalliimpi kuin seinä. Ja ehkä jopa työläämpi maalatakin, jos itse sellaisen maalaa. ;) Itse tykkään väriseinistä (noh, väreistä muutenkin) enkä harkitse kovin pitkään, jos saan päähäni seinän maalata. Vasta pistin olkkarin seinän petrolin siniseksi ja jätin telan vedot yläreunassa näkyviin. Tuli oikein kiva :D Sisustuslehdistä joskus ihastelen sitä skandinaavista minimalismia, mutta tajuan heti, etten viihtyisi sellaisessa kodissa itse.

  • No sepä se! Sohva on paljon suurempi ja kalliimpi sitoumus kuin seinän maalaaminen. :D Jakkaraa en ehkä tosissani meinaa maalata, mutta tosiaan tällaisia tehostevärejä voi tuoda kotiin tuollaisina pieninäkin yksityiskohtina, jos ei ajatus kokonaiseen seinään taivu.

 • pll

  Ei vitsi, aivan ihana sävy tuo flamingo! Toivottavasti kelpaa puolisollekin.

Related posts