2/02/19

Kukkakollektiivi: kimppu mukaan ravintolasta

5 65

Olen viihtynyt täällä Kalliossa erinomaisen hyvin pian kaksi vuotta, enkä ole haikaillut takaisin Töölöön sieltä muutettuani hetken vertaa. Nykyiset kotikulmat tuntuvat päivä päivältä muuttuvan entistäkin viihtyisämmiksi, kun lähikortteleihin avataan jatkuvasti toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita, kahviloita, pieniä leffateattereita, second hand -putiikkeja ja muita kiinnostavia paikkoja, joissa poiketa.

Jotakin Töölöön silti jäi, mitä yhä kaipaan: luottokukkakauppani Floranna. Kalliossa on varmasti ihania kukkapuoteja pilvin pimein, mutta tiedättekö, kun jossakin on tottunut asioimaan vuodesta toiseen ja paikkaan on syntynyt sellainen lämmin ja läheinen suhde, joka tuntuu jo enemmän ystävyydeltä kuin asiakassuhteelta? No sellainen minulla on Florannan omistajaan Hannaan – ja sellainen on harvinaista. Olenkin yrittänyt houkutella, että Florannan pitäisi perustaa sivutoimipiste Kallioon. Ja olen toiveikas, että jossain vaiheessa väsytystaktiikkani vielä tuottaa tulosta, haha.

Nyt on kuitenkin saatu myös Kallion suunnalle sellaista meikäläisen tyyppistä kukkapöhinää, kun mahtava Kukkakollektiivi päräytti puotinsa keskelle Harjutoria, melkein takapihalleni. Ja mikä hauskinta, kukkakauppa on yhdistetty ihanaan Harju8-ravintolaan. Tykkään ideasta valtavasti: lounaalle, kahvikupposelle, treffeille, illalliselle tai vaikkapa oluelle istahtaessaan voi samalla napata mukaansa viherkasvin tai kukkakimpun. Ja toki paikan päällä voi käväistä ostamassa mukaansa ihan vain ne kukkaset ja viipymättä sen pidempään. Ja mikä parasta, kukkia saa ostaa ravintolan aukioloaikojen puitteissa hyvin joustavalla aikataululla klo 11-02.

Kukkakollektiivin filosofia kaiken kaikkiaan on hyvin rento ja helposti lähestyttävä. Kukkia myydään niin valmiina kimppuina kuin yksittäinkin – samaan tyyliin kuin juuri Florannan alulle panemassa Knippu-projektissa. Moni haluaa itse koota kimppunsa tai suosii muuten sellaista boheemimpaa tyyliä. Huolella sidotut kimput sopivat nykyisin ehkä enemmän erityisiin juhlahetkiin ja arjessa kaipaan ainakin itse kukkakimpuiltani nimenomaan sellaista luonnonläheistä ja rennon rönsyilevää fiilistä. Tykkään myös siitä, että voin itse asetella kukat maljakkoon juuri siten kuin itse haluan, ja juuri tällaiselle minun kaltaiselleni kukkien ystävälle sopii Kukkakollektiivin konstailematon meininki.

Kukkakollektiivin taustalla on kolmen mimmin porukka, joka tutustui ja lyöttäytyi yhteen floristiopintojen myötä. Ja yksi näistä aikaansaavista mimmeistä on itse asiassa ystäväni Henna Riikonen, joka on myös bosslady balettiryhmä Wannabe Ballerinasin takana, jossa itsekin aikanaan tanssin pari vuotta mukana. Kukkakollektiivi on tehnyt paljon kukkatoteutuksia esimerkiksi festivaaleille ja tilaustöinä, mutta ajatus kukkapuodista ravintolan yhteydessä syntyi lopulta ravintoloitsijan ja kollektiivin yhteisenä ideana hetken mielijohteesta. Ja niin aukesi viime syksynä uuden ravintolan myötä yleisölle myös astetta rennompi kukkakauppa.

Nykyään lienee aika tavallista, että varsinkin nuoret naiset ostavat paljon leikkokukkia myös kotiin. Kukat ovat helposti saatavilla marketeissa eikä niiden hintakaan ole kummoinen, jos kyse on yksinkertaisista valmiskimpuista. Mutta muutama vuosi sitten puhuttiin vielä siitä, että kukkakaupoissa asioi lähinnä vanhempi väki ja olen kuullut useammalta kukkakauppiaalta, ettei tarvitse mennä montaakaan vuotta ajassa taaksepäin, kun minun kaltaiseni nuorempi nainen oli kukkakaupassa varsin harvinainen näky.

Yllättävän moni mieltää kukkakaupan vähän pelottavaksi tai vaikeasti lähestyttäväksi putiikiksi – erityisesti, jos ei oikein ostoksille mennessään edes tiedä, mitä haluaisi. Kukkakauppojen hintataso saattaa myös tuntua kalliilta markettien edullisten valmiskimppujen rinnalla ja hienosti sidotut kimput jäykiltä tämän päivän rennompaa kukkatrendiä ajatellen. Onneksi alalla on alettu reagoida nuoremman yleisön toiveisiin ja tarjolla nykyisin on monenlaista kukkaa sekä rennompia ja edullisempia vaihtoehtoja boheemimpaan tyyliin ja pienemmälle budjetille. Vaikka itse kotona tykkään rennommasta tyylistä, arvostan silti valtavasti floristin ammattitaitoa ja kauniita, vaativampia sidontatöitä, joille on edelleen oma paikkansa ja hetkensä.

On aika mahtavaa, miten Kukkakollektiivin puoti on onnistunut ulottamaan kukkien ostamisen aivan uudenlaiseen kohderyhmään. Jos nuoret naiset on jo saatu kukkakauppoihin, niin Kukkakollektiivi tavoittaa myös nuoret miehet. Hiukan yllättäen yksi Harju8:n innokkaimmista asiakasryhmistä ovat nimenomaan nuoret miehet, jotka ostavat kukkia itselleen kotiin tai tuovat esimerkiksi äitinsä lounaalle ja ostavat tälle samalla kukkakimpun. Saattaapa joku romanttisena eleenä tai anteeksipyyntönä pitkäksi venähtäneen illan päätteeksi ostaa kimpun kotiinviemisiksi kumppanillekin.

Tällaiset Kukkakollektiivin kaltaiset konseptit tekevät kukkien ostamisesta helppoa, kannustavat spontaaniuteen ja madaltavat epätyypillisemmänkin asiakkaan kynnystä tehdä kukkaostoksia. Eikä haittaa edes, vaikka kotoa ei löytyisi maljakkoakaan, sillä kimppujen, asetelmien ja viherkasvien lisäksi Harju 8:sta voi ostaa mukaansa myös pullokukan. Kukkakollektiivi myy nimittäin kukkia ravintolasta tyhjäksi jääneissä viinipulloissa, jotka voi kierrättää kukkamaljakoiksi. Käytännössä siis kaikki Harju8:n tiloissa näkyvät kukat ovat myytävänä ja ostopäätöksen kynnystä madaltaa vielä entisestään se, että kunkin kimpun yhteydessä roikkuu aina hintalappu, josta näkee kyselemättä hinnan. Tällöin jokainen voi nolostelematta valita omalle budjetilleen sopivan kukkasen, sillä kukkien ja kimppujen hinnat alkavat viidestä eurosta ylöspäin.

Minusta tämä on aivan ihana ja luova hyvän mielen konsepti, joka ravistelee mukavalla tavalla totuttuja kaavoja. Uskon, että juuri tällaisten ideoiden kautta yhä useampi innostuu ostamaan kukkia ja viherkasveja. :) Ja hei tiedoksi kiinnostuneille, että Kukkakollektiivi tekee myös tilaustöinä kimppuja sekä asetelmia häihin, ristiäisiin, perhejuhliin, hautajaisiin ja kaikkiin muihinkin elämän tapahtumiin. Yksityisten tilaustöiden lisäksi poppoo on päässyt tähän mennessä kukittamaan muun muassa Flow Festivalia, Ruisrockia, Helsinki Design Weekiä sekä Habitare-messuja. Kollektiivin persoonallinen kädenjälki näkyy kuitenkin aina myös tilaustöissä esimerkiksi kukkavalintojen tai sidonnallisten twistien kautta.

Lisäksi Kukkakollektiivi järjestää Harju8:n tiloissa myös workshoppeja, joten jos kukka-asetelmat ja kokeilut oman elämänsä floristina kiinnostavat, niin kannattaa pitää silmällä Facebook-sivuja tai Instagram-tiliä, joiden kautta tiedotetaan tapahtumista. Seuraavat työpajat järjestetään ystävänpäivän tienoilla sekä naistenpäivänä.

PS. Se ravintolakin on ihana!

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Categorised in: Koti

5 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Lumi

    Minua ei pelota mennä kukkakauppaan, mutta Harju8 pelottaa, olen kuullut niin paljon ylimielisestä palvelukulttuurista siellä. Kerran olin jo menossa, mutta kuultuani ystävien kokemukset menin muualle.

    • Onpa ikävä kuulla. Oma kokemukseni on aivan päinvastainen, joten suosittelen kokeilemaan itse ja perustamaan päätelmänsä omille kokemuksille muilta kuultujen sijaan. :)

  • Tuuli

    Haha, juuri viime viikolla naureskelimme tuolla kavereiden kanssa istuessa, kuinka mahtava konsepti tämä onkaan, kun mukaan voi napata ne pahoittelu-kukat venähtäneen illan päätteeksi. Ei sillä, muutenkin hauska idea yhdistää nämä kaksi!

    • Hahaa, mahtavaa! :D Veikkaan, että se mukaan napattu kimppu on yleisesti hyvittelykäytössä Harju8:n asiakaskunnassa.

Related posts