3/01/19

Valoa ja inspiraatiota pimeään

2 91

Helsingin pimeän talven keskelle saadaan taas ihanasti vähän valoa, kun LUX Helsinki -tapahtuma valtaa kaupungin tällä viikolla. Valotaidetta voi käydä ihastelemassa ympäri Helsinkiä 5.-9.1.2018 ja tarkemmat tiedot reitistä ja teosten sijainneista pääsee tsekkaamaan LUX Helsingin nettisivuilta. Olen yleensä aina itsekin osallistunut tunnelmalliseen tapahtumaan, mutta tällä kertaa nautiskelen valosta Malesian auringossa.

Valolle omistettu tapahtuma luo tunnelmaa ja lämpöä talven keskellä sekä innostaa ihmisiä liikkeelle myös pimeinä talvi-iltoina, mutta minä saan paljon iloa ja energiaa myös ihan kotona toteutetuista valaistusratkaisuista. Kynttilänvalossa tunnelmointija erilaiset hauskat valaisinratkaisut ovat kiva tapa piristää kodin tunnelmaa ja omaa mielialaa. Siksi minun kotoani löytyy kaikenlaisia kivoja ja vähän erilaisia valaisimia, kuten hassunkurinen banaani, Harri Koskisen Block-klassikkovalaisin, pari valokirjainta, Jieldén pirtsakan oranssi teollisuusvalaisin sekä kirpparilta löytynyt, lämmintä oranssinpunaista valoa hehkuva vintage-valaisin. Samasta syystä en aio nyt heti vielä ottaa alas ikkunasta joulutähteäkään, koska siitä tulee niin kaunis valo ikkunaan.

Olen itse asiassa aika tarkka siitä, millainen valo kotonani pitää olla. Jos valo ei ole kohdallaan, tunnelma kärsii heti. Ripottelen mieluummin erilaisia lattia- ja pöytävalaisimia ympäri kämppää kuin sijoitan keskelle huonetta yhden kattovalaisimen. Itse asiassa minulla ei tällä hetkellä ole olohuoneessa kattovalaisinta ollenkaan. Joskus huomaan kaipaavani hiukan kirkkaampaa valoa, kun pitäisi vaikka etsiä jotakin kaappien uumenista, mutta useimmiten pidän enemmän hiukan hämärästä tunnelmoinnista. Ehkä vielä jonakin päivänä taivun kattovalaisimeen, kun löydän jonkun mieluisan.

Kirjoitinkin tuossa loppuvuodesta omista sisustusmietteistäni, joihin kuuluu ajatus, että en itse ota kotia tai sisustusta mitenkään kovin vakavasti. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä ja pidän siitä, jos sisustus saa hymyilemään. Minulla on kotonani muutama Selettin valaisin ja itse asiassa piipahdin viime syksyn puolella Verkkokauppa.comin järjestämässä tilaisuudessa, johon sisustussuunnittelija Laura Seppänen oli luonut valaistuksen avulla erilaisia sisustuksellisia maailmoja. Oli kiehtovaa nähdä, miten valaistus voi olla hyvinkin olennainen osa sisustusta. Installaatio oli toteutettu Selettin ja Kartellin design-valaisimilla, joita siis saa nykyisin myös Verkkokauppa.comin valikoimasta.

Tila oli laitettu ihan hurjan kauniiksi ja mietin, että ehkä tästä voisi joku teistäkin saada iloa ja inspiraatiota omaan kotiinsa niin valaistuksen suhteen kuin muutenkin.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Koti

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Milla

    Lux-kierros onkin kuulunut minun ja äitini joulunajan perinteisiin muutaman vuoden ajan; yleensä olemme lähteneet yhdessä uhmaamaan pakkasta heti loppiaisena festivaalin käynnistyessä. Teokset olivat upeita tänäkin vuonna ja myös reitin uusi ympäristö toimi, joskin paikoin kierroksen suunnittelu olisi voitu toteuttaa järkevämminkin niin että sen olisi voinut halutessaan kulkea hieman nopeammin: pari tuntia kylmässä säässä on tällaiselle krooniselle palelijalle vähän liikaa. Toisaalta ensimmäisen festivaali-illan ihmispaljous ei tänä vuonna häirinnyt etenemistä ja teosten tarkastelua mielestäni samassa määrin kuin aiempina vuosina, joten siinä on saatu aikaan parannusta. :)

    Oikeastaan tulin kuitenkin kommentoimaan ihan toisesta syystä. Huomasin pari päivää sitten, että Pupulandia on saanut uuden otsikkokuvan – vai eihän näköni tai muistini petä? Aivan uskomattoman kaunis! Blogin ilme on yhä mukavalla tavalla samanhenkinen kuin ennen, mutta vaihtelu virkistää. Kuva on samaan aikaan niin levollinen ja silti jotenkin yllätyksellinen. Iloista loman ja tammikuun jatkoa!

    • Minulla tosiaan jää Lux nyt tänä vuonna väliin, koska olen matkoilla, mutta se on kyllä ihana tapa tuoda taidetta ja valoa suomalaisen talven keskelle! Ja hyvin bongattu, bannerikuva tosiaankin on vaihtunut. :) Valitsin alun perin sen aiemman bannerikuvan vähän kuin sellaiseksi placeholderiksi jollekin paremmalle kuvalle, joka oli tarkoitus vaihtaa jossain vaiheessa, kun sopiva tulisi napattua. Lopulta kävi kuitenkin niin, että asia aina vain unohtui ja lopulta havahduin kolme vuotta myöhemmin siihen, että se samainen kuva nököttää paikoillaan aina vain. Nyt päätin sitten ryhtyä tuumasta toimeen ja on kiva kuulla, että tykkäät! :)

Related posts