10/12/18

Vinkkejä joulutontuille: helppoja tapoja auttaa ja ilahduttaa joulun alla

10 174

Joulu on antamisen ja yltäkylläisyyden aikaa. Monelle meistä on itsestäänselvyys, että jouluna ruokapöytä notkuu herkuista ja läheisiä muistetaan erilaisilla lahjoilla, mutta tiedän, etteivät kaikki ole yhtä onnekkaita. Niin maailmalla kuin ihan tässä ihan lähellä Suomessa ja kotikaupungissakin on paljon ihmisiä, joilla ei oikeasti ole mahdollisuutta ostaa joululahjoja tai sallia edes yhtenä päivänä vuodessa itselleen tai perheelleen mitään ylellisyyttä.

Olen nostanut tässä joulun alla esille muutamia minulle tärkeitä hyväntekeväisyyskohteita, joita toivon muidenkin innostuvan tukemaan, mutta kokosin viime vuonna ennen joulua erityisesti tähän sesonkiin suunnatun vinkkilistan siitä, miten vaikeissa tilanteissa olevia ihmisiä voisi ilahduttaa näin joulun kunniaksi. Ja koska lista toimii erinomaisen hyvin myös tänä vuonna, laitan sen jakoon nyt uudelleen päivitettynä versiona ja muutamin lisäyksin.

Olemme sopineet omassa perheessäni, että perheen pienintä veljenpoikaa lukuunottamatta meillä ei anneta lahjoja, vaan nautitaan yhdessäolosta joulun aikaan muilla tavoin. Niinpä olen useampana vuonna jo todennut, että käytän lahjabudjetin mielelläni hyväntekeväisyyteen ja annan joko konkreettisia tai aineettomia lahjoja heille, joille yksikin lahja voi olla joulumielen pelastus. Minusta ihan jokainen ansaitsisi edes jouluna syödä hyvin sekä saada jonkun pienen ilahduttavan joulumuistamisen, vaikka arjessa talous olisikin jatkuvasti tiukilla.

Olen monena vuonna lahjoittanut paketteja Joulupuu-keräykseen, jonka kautta kerätään lahjoja sellaisille lapsille, jotka eivät välttämättä muuten saisi aattona mitään. Useille meistä pienen rahasumman tai muutaman pienen paketin lahjoittaminen jollekulle joulun iloa kaipaavalle ei ole taloudellisesti iso panostus, mutta saattaa olla tälle koko joulun kohokohta ja ainoa ilon pilkahdus.

On hienoa huomata, että nykyään on niin monenlaisia mahdollisuuksia auttaa ja muistaa tuntemattomia kanssaihmisiä etenkin näin joulun alla. Mikäli tänä vuonna tilille kilahtaa veronpalautuksia, mieti, liikenisikö ”joulubonuksesta” pieni summa myös johonkin itsellesi tärkeään avustuskohteeseen?

Aina väliin ei myöskään tarvita mitään varsinaista järjestöä tai säätiötä, vaan apua voi tarjota myös lähemmäs. Eräällä tuttavallani on ollut tapana lähettää anonyymisti jouluna hiukan rahaa muutamalle sellaiselle ystävälleen, joilla tietää olevan esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden takia taloudellisesti todella tiukka tilanne. Hän tietää, että ystävät eivät pyytäisi, saati huolisi apua kasvotusten, eikä hän kaipaa avustuksistaan huomiota itselleen, joten ystävät saavat usein joulun alla yllätyspostia mystiseltä ja nimettömältä joulukeijulta. Tämä on minusta aika ihana idea, jos itsellä on ylimääräistä ja tietää jonkun läheisen olevan tukalassa tai vaikeassa tilanteessa rahallisesti.

On kuitenkin hyvä muistaa, että auttaminen ja joulumielen levittäminen ei ole budjetista kiinni. Vaikka itsellä ei olisi mahdollisuutta panostaa muiden auttamiseen lahjoittamalla rahaa tai tavaraa, olen koonnut tähän postaukseen myös kaikenlaisia sellaisia hyviä tekoja ja tapoja ilahduttaa, jotka ovat ihan ilmaisia ja lämmittävät takuulla kovasti saajansa mieltä.

Toivon siis lämpimästi, että kaikki innostuisivat mukaan tekemään hyvää joulun hengessä. Muistathan, että myös työpaikkaa voi rohkaista osallistumaan ja ottamaan osaa jouluisaan hyväntekeväisyyteen. :)

tauko1
JOULUPUU-KERÄYS

Joulupuu-keräys on käynnissä ympäri Suomen ja sen avulla tarjotaan mahdollisuus antaa joululahjoja sellaisille lapsille, jotka saattaisivat muuten jäädä kokonaan ilman paketteja. Kannattaa siis kurkata Joulupuun nettisivuilta ohjeet sekä oman lähiseudun keräyspisteetHelsingissä keräyksen järjestää Keskuspuiston Nuorkauppakamari ja lahjat annetaan Helsingin lastensuojelun piirissä oleville lapsille eli esimerkiksi lastenkodeissa tai sijaiskodeissa asuville tai vähävaraisten perheiden lapsille. Pelkästään Helsingissä tällaisia lapsia on peräti 10 000. Keräyksen tarkemmat ohjeet lahjoituksia varten voi tsekata Joulupuun nettisivuilta. Helsingissä lahjoja kerätään Forum-kauppakeskuksessa 13.-16.12.2018 ja ohjeet lahjojen sisältöä ja toimitusta varten löydät täältä. Joulupuu-keräys on käynnissä myös Kämp Gallerian TRE-myymälässä 13.12.2018 klo 20 asti.

tauko1
JOULUAPUA

Joskus yhteisöllisyys saa aikaan upeita asioita. Jouluapua-projekti sai alkunsa Facebookista, kun Heidi Miettinen sai ajatuksen, että haluaisi auttaa vähävaraisia ja hankalassa taloudellisessa tilanteessa olevia ihmisiä joulun kunniaksi. Muutamassa vuodessa projektista on kasvanut suuri ja hyvin organisoitu hyväntekeväisyystempaus, jolla autetaan valtavan monia ihmisiä ympäri Suomen.

Avun tarvitsijaksi ja tarjoajaksi voi ilmoittautua kuka vain. Avun tarjoaja voi itse etsiä kartalta jonkun lähellä olevan perheen tai ihmisen, jota haluaa tukea. Yleensä avunpyynnöissä jo kerrotaan, millaista apua joulun järjestämisessä kaivattaisiin: jouluruokaa, lahjoja tai mitä nyt kukin sattuu tarvitsemaan.

Hyvää tässä projektissa on se, että apua pystytään järjestämään myös sellaisille ihmisille ja perheille, jotka ovat tukalassa tilanteessa vaikkapa vain tilapäisesti esimerkiksi sairastumisen, työttömyyden tai jonkun muun syyn takia, eivätkä tästä syystä ole muiden auttamisverkostojen piirissä. Lisätietoa Jouluapua-projektin kautta lahjoittamisesta löydät nettisivuilta, missä pääsee myös selaamaan kartalta avun tarvitsijoita toiveineen.

tauko1
VENNER – LAHJOITA JOULUATERIA VÄHÄVARAISELLE PERHEELLE

Monilla perheillä tiukka rahatilanne näkyy myös joulupöydässä, jos varaa mihinkään ylimääräiseen ei ole. Tänä vuonna päivänvalon nähnyt uusi Venner-palvelu tarjoaa uudenlaisen tavan auttaa vähävaraisia perheitä ravitsevan ruoan avulla suoraan kotiovelle toimitettuna – niin jouluna kuin ihan tavallisessa arjessakin. Hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen on suuri haaste ja alkaa usein jo ruokaostoksilla, joten Vennerin ideana on, että palvelu toimittaa terveellisen ruokakassin resepteineen sitä tarvitsevalle. Autettavat perheet löydetään yhteistyössä pääkaupunkiseudun Hope ry:n kautta ja ovat lähtökohtaisesti motivoituneita kokeilemaan uudenlaista kokkailua. Joulukasseja voi tilata 14.12.2018 asti, mutta sen jälkeen on ilman muuta mahdollista osallistua ihan arkenakin Vennerin hyväntekeväisyyteen. Olen tosi ylpeä Asennemedia-kollegastani Tuuliasta, jonka ideasta koko projekti on syntynyt – teet hienoa työtä!

tauko1
HOPE RY:N JA YLEN KAUPUNKITOIMITUS FOMON YHTEINEN JOULULAHJAKERÄYS

Tänä vuonna myös Hope ry järjestää yhdessä Ylen kaupunkitoimitus FOMOn kanssa joululahjakeräyksen vähävaraisten ja kriisin kokeneiden perheiden lapsille. Lahjoiksi vastaanotetaan käyttämättömiä tuotteita ja lahjakortteja, jotka voi toimittaa 10.-17.12.2018 FOMOn tilaan Helsingin keskustan Citycenteriin 2. kerrokseen arkisin klo 9-18 välillä. Tuotteita ei tarvitse paketoida, mutta niiden tulee olla käyttämättömiä. Saajien haaveissa ovat olleet esimerkiksi tällaiset lahjat: legot (sekä tytöille että pojille), lahjakortit pikaruokapaikkoihin, elokuvaliput, Littlest pet shop -lelut, LOL suprise -pallot, hygienia- ja kosmetiikkatuotteet nuorille, lahjakortit vaatekauppoihin, kuulokkeet älylaitteille, Nerf-aseet sekä Duplot perheen pienimmille.

tauko1
PELASTAKAA LAPSET RY:N JOULUKERÄYS

Pelastakaa Lapset ry:n kautta on mahdollista auttaa lapsia ympäri vuoden niin Suomessa kuin maailmallakin, mutta järjestö organisoi nyt joulun alla ihan erikseen joulukeräyksen, jonka avulla halutaan auttaa erityisesti täällä kotimaassa eläviä vähävaraisten perheiden lapsia. Suomessa elää yli 100 000 lasta köyhissä perheissä ja joululahjoitusten avulla Pelastakaa Lapset ry esimerkiksi maksaa lasten harrastusmaksuja ja hankkii nuorille oppikirjoja lukion tai ammattiopintojen ajaksi. Katso järjestön nettisivuilta lisätietoja, kuinka voit osallistua.

tauko1
JOULUKUKKIA SENIORILLE

Joulu on yksinäistä aikaa monelle vanhukselle ja Home Instead Seniorihoiva järjestää jouluiloa yksinäisille vanhuksille jouluisten kukkalahjojen muodossa. Tempaus järjestetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa ja vuosien varrella vanhuksille on lahjoitettu keräyksen kautta kymmeniä tuhansia joulukukkayllätyksiä. Monelle vanhukselle joulukukka tuntemattomalta voi olla joulun huippuhetki, kodin piristys ja harvinainen kontakti toiseen ihmiseen. Kampanjassa ovat mukana Home Instead Seniorihoivan kanssa yhteistyössä kaupunkien kotihoidot, vanhuspalvelut ja järjestöt Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa ja Tampereella. Yhteistyötaho ovat valinneet kukkalähetysten saajiksi yksinäisiä ja vähävaraisia vanhuksia, joille on erityisesti iloa siitä, että joku muistaa.

Kampanja on käynnissä 12.11.-17.12.2018 ja siihen voi osallistua ostamalla lahjoituskukan kampanjaan osallistuvasta kukkaliikkeestä. Kukan voi valita oman mieltymyksen mukaan, mutta hyasintteja ja leikkokukkia kannattaa välttää mahdollisten allergioiden vuoksi. Lahjan antaja voi kirjoittaa korttiin oman tervehdyksensä, joka tuo saajalle tärkeän tunteen siitä, että joku ajattelee juuri häntä, vaikka sekä lahjoittajat että vastaanottajat pysyvätkin prosessissa anonyymeina. Lisätietoa löydät projektin nettisivuilta.

tauko1
PELASTUSARMEIJAN JOULUPATA

Pelastusarmeijan joulupata on rakastettu klassikko ja sen kautta voi tehdä niin raha- kuin tavaralahjoituksiakin. Katujen varsilta tuttujen joulupatojen ohella Pelastusarmeija ottaa vastaan myös rahalahjoituksia virtuaalisesti, joten lahjoituksen voi tehdä helposti nettisivujen kautta. Keräyksellä autetaan muun muassa vähäosaisia lapsiperheitä, työttömiä ja työkyvyttömiä, ruoka-apua tarvitsevia opiskelijoita, pienituloisia eläkeläisiä ja syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria.

tauko1
PUNAISEN RISTIN HYVÄ JOULUMIELI -KERÄYS

Punaisen Ristin organisoima Hyvä joulumieli -keräys hankkii keräysvaroilla vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Viime vuonna ruokalahjakortteja jaettiin 30 000 vähävaraiselle lapsiperheelle. Tähän keräykseen voi osallistua niin yrityksenä kuin yksityshenkilönäkin ja mukana keräyksen järjestämisessä ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen Aamu-tv:n Yle Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa.

tauko1
OPERAATIO JOULUN LAPSI

Maailmalla moni lapsi on vieläkin paljon heikommassa asemassa kuin Suomessa, myös jouluna. Operaatio Joulun Lapsi vie iloa ja toivoa Euroopan köyhimmille lapsille kenkälaatikoihin pakatuilla joululahjoilla. Lahjoitusvaroilla valmistetaan lahjoja, katetaan pakettien kuljetus- sekä muut kustannukset.

tauko1
TYTÖT TURVAAN -JOULUKAMPANJA

Solidaarisuus-järjestön järjestämän Silpomaton-projektin joulukampanja muistuttelee läpi vuoden ajankohtaisesta aiheesta erityisesti nyt joulun aikaan, sillä tänäkin jouluna moni tyttö on vaarassa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Suuri osa silpomisista nimittäin tehdään juuri lomien aikaan. Voisiko olla tärkeämpää lahjaa kuin auttaa näitä nuoria tyttöjä turvaan. Jos haluat lukea lisää, olen kirjoittanut Silpomaton-kampanjan tekemästä tärkeästä työstä viimeksi viime viikolla.

tauko1
SYY ELÄÄ -KAMPANJAN KAUTTA SYRJÄYTYNEELLE NUORELLE UUSI SUUNTA ELÄMÄÄN

Yksi joulun tärkeimmistä lahjoituskohteista voisi minusta olla Helsingin Diakonissalaitoksen Syy elää -kampanja, jolla kerätään varoja säätiön syrjäytymistä ehkäisevään nuorisotoimintaan. Lahjoitusvaroilla tarjotaan syrjäytymisvaarassa oleville nuorille neuvontaa, uraohjausta, vertaistukea, mentorointia, ryhmätoimintaa ja monenlaista henkilökohtaista tukea ja valmennusta elämän varrelle. Jokainen toiminnassa mukana oleva nuori saa oman tukihenkilön, joka setvii elämän kiemuroita yhdessä nuoren kanssa ja auttaa juuri niissä asioissa, missä nuori itse kokee tarvitsevansa apua. Lisää tästä projektista voit lukea aiemmin kirjoittamastani postauksesta.

tauko1
APUNA RY AUTTAA PK-SEUDULLA VAIKEASSA ELÄMÄNTILANTEESSA OLEVIA

Pääkaupunkiseudulla ja Facebookin kautta toimiva Apuna ry sai alkunsa ihan tavallisten ihmisten halusta auttaa vaikeassa tilanteessa olevia, joista monet ovat ajautuneet yhteiskunnan avustus- ja turvaverkoston ulkopuolelle. Ryhmän kautta yritetään siis järjestää väliaikaista hätäapua heille, joilla tilanne on akuutti eikä apua löydy muualta. Ideana on siis ollut muodostaa ikään kin turvaverkko sellaisille ihmisille, joilla sitä ei ole omasta takaa. Ryhmään liittymällä on mahdollista osallistua toimintaan niin jouluna kuin arjessakin, mutta nyt joulun alla on ryhmässä on käynnissä myös jouluinen lahjakeräys, jolla halutaan varmistaa, että jokainen lapsi näissä vaikeissakin elämäntilanteissa olevissa perheissä saisi edes yhden mieluisan lahjan.

tauko1
WWF:N JOULUTERVEHDYKSET

Jos haluat tehdä joulun kunniaksi jotain luonnon hyväksi, WWF:n joulutervehdys on paitsi helppo, nopea ja ympäristöystävällinen tapa muistaa jouluna ystäviä, myös tapa suojella samalla pohjoista luontoa. Auttamisen kohteeksi voi valita naalin, jääkarhun tai saimaannorpan ja vastineeksi lahjoituksesta saa sähköpostimuodossa olevia joulukortteja, joilla voi ilahduttaa ystäviä ja tuttavia sähköpostilla tai somessa.

tauko1
MUITA TAPOJA AUTTAA JOULUNA

Tietenkin myös kaikki muutkin kuin tässä jutussa mainitut hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka toimivat ympäri vuoden, tekevät hyvää myös jouluna eli milloin tahansa on hyvä hetki lahjoittaa.

Osa näistä konkreettisemmista kotimaan keräysprojekteista on ihan logistisista syistä voimassa vain tietyn aikaa, mutta on hyvä muistaa, että vaikka lahjakeräys ehtisi aikataulusyistä mennä ohi, niin lähimmäisiä voi toki ilahduttaa järjestöjen ja muiden organisoimien keräysten lisäksi ihan omatoimisestikin ja ilman välikäsiä. Pienikin teko voi olla toiselle todella tärkeä juttu tai iso apu.

♥ Yllätä naapuriasunnon yksinäinen vanhus pienellä joululahjalla. Se voi olla vaikkapa vain joulukukka tai itseleivottuja joululeivonnaisia.

♥ Sytytä kynttilä tyhjälle haudalle tai tarjoudu viemään kynttilä esimerkiksi jonkun huonosti liikkumaan pääsevän vanhuksen puolesta läheisen haudalle.

♥ Maailmalla on joissakin paikoissa ollut tapana, että esimerkiksi kahvilassa asioidessaan voi maksaa kahvin halutessaan myös kodittomalle tai vähävaraiselle jo valmiiksi. Samaa ideaa voi soveltaa myös Suomessa: maksa ravintolan tai kahvilan kassalla vähän ekstraa ja tarjoa yllätyksenä ilmainen ateria tai kahvi jollekulle myöhemmin saapuvalle.

♥ Lähde yksinäiselle vanhukselle seuraksi esimerkiksi kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen kirkkoon.

♥ Vieraile vanhainkodissa jouluna, vaikka siellä ei omia läheisiä olisikaan. Moni vanhus joutuu viettämään jouluaaton ihan yksin. Voit tiedustella paikallisista vanhainkodeista, sopisiko jouluna tulla piipahtamaan.

♥ Lahjoita kodittomalle vaikkapa lämpimät hansikkaat ja pipo. Täältä voi kurkata muita tapoja auttaa asunnotonta.

♥ Tee vanhuksen puolesta lumityöt tai puhdista yllätyksenä naapurin auto lumesta ja jäästä aamutuimaan.

♥ Tarjoudu joulupukiksi vähävaraiselle perheelle ilmaiseksi. Joulupukkien palkkiot ovat yllättävän kalliita eikä kaikilta löydy lähipiiristä sopivaa henkilöä tehtävään. Somen välityksellä voi löytää avun tarpeessa olevan perheen, vaikkei lähipiirissä sellaista olisikaan.

♥ Joulu on monelle yksinäiselle raskasta aikaa, jos lähiomaisia ei ole tai ympärillä ei ole ketään, jonka kanssa pyhiä viettää. Kutsu yksinäinen mukaan viettämään joulua porukalla.

Kommenttiboksin puolella voi vinkkailla muistakin jouluisista tavoista tehdä hyvää lähellä ja kauempana. :)

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

10 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Tähti

  Tärkeistä asioista puhut.❤

 • Peikonlehti

  Joulun sanoma taitaa olla tässä!

 • kata

  Minusta on ihan älyttömän upeaa kuinka auttaminen on nykypäivänä helppoa! Netissä pystyy lahjoittamaan ja se ei vie kauaa aikaa, mutta siitä tulee itselle ja toiselle niin valtavan hyvä mieli.

  Juuri eilen eräs sukulainen kysyi minulta mitä toivoisin joululahjaksi. Sanoin suoraan, että en kaipaa mitään muuta kun joulurauhaa ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Se on ihan parasta. :) Kehotin lahjojen sijaan jakamaan omastaan sellaisille jotka sitä oikeasti tarvitsevat ja linkkasin sukulaiselleni yhden hyväntekeväisyyskohteen jonne hän voisi halutessaan lahjoittaa sen sijaan että ostaisi minulle jotain. Se ilahduttaisi minua kaikkein eniten, koska mielestäni joulu on aikaa kun kenenkään ei tulisi olla yksin ja kaikilla tulisi olla ruokaa ja rakkautta ympärillä. <3

  Ihanaa joulunodotusta Jenni ja teet kyllä super hienoa työtä!<3

 • Elle

  Sinun blogisi herättää paljon ajatuksia ja ideoita.
  Kiitos!

 • Milla

  Ihania ja tärkeitä aineettomia lahjoja saa myös Animalialta: http://www.lahjaelaimille.fi. Yhteiskuntamme eläimet todella kaipaavat kipeästi apua ja tukea.

  Olet kirjoittanut tähän ja uudempaan blogitekstiin tärkeistä asioista. Itsekään en kannata lahjojen ostamista vain tavan vuoksi, kun hyvää mieltä voi levittää ympärilleen niin monella muullakin tavalla. Varsinkin ylimääräinen tavara tuottaa monille lähinnä ahdistusta, kuten sanoit, eikä lahjanantaja aina kauniista ajatuksesta huolimatta osaa tulkita toiveita oikein. Itse olen toivonut läheisiltäni tänä vuonna varsin konkreettisia lahjoja, koska vasta reilu vuosi sitten omilleni muuttaneena kaipaan ihan jokapäiväisessäkin arjessani joitakin sellaisia asioita, joihin en ole opiskelijana kuennyt sijoittamaan. Sen sijaan olen pyytänyt muista tavaralahjoista luopumista tältä vuodelta.

  Koska monilta kuitenkaan ei tosiaan varsinaisesti puutu mitään, mutta läheisten ihmisten muistaminen ilahduttaa usein suuresti paitsi lahjan saajaa myös sen antajaa, on mielestäni hyvä idea jakaa lupauksia esimerkiksi yhteisestä ajasta tai pienistä palveluksista, joita toiselle voisi tehdä. Uskonpa, että kaikki kotitekoinen jouluisista leipomuksista neulottuihin sukkiin on myös monille mieluisaa, joten jos taipumusta käsillä tekemiseen löytyy, kannattaa taitojaan hyödyntää. :)

  Kaunista ja valoisaa joulua, Jenni – en ehkä kaikkien jouluaskareiden keskellä muista enää lähempänä kirjoittaa kommenttia!

 • Pinja

  Omalla paikkakunnallani eläinkaupoissa on keräyksiä missä kodittomille eläimille (lähinnä kissoille) voi ostaa joululahjaksi esimerkiksi ruokaa tai kissanhiekkaa. Itsellä ei opiskelijana ole kovin paljon ylimääräistä rahaa mutta muutaman märkäruokapussin sai jo parilla eurolla. Tietenkään eläimet eivät ymmärrä mikä joulu on mutta silti kiva tapa lisätä joulumieltä pienellä panostuksella!

 • Anonyyminen

  Joskus ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan:

  – vie työpaikalle jotain herkkua, ennen kaikkea ole kiva työkaveri. Muista kysyä joskus mitä kuuluu ja kehua hyvästä työstä.
  – Laita joulukortti sukulaisille/ystäville/naapureille – joku on varmasti yksinäinen ja ilahtuu muistamisesta
  – jos ei korttia niin laita whatsup/mese/tekstiviestiä ja kysele kuulumisia
  – ole lapsenvahtina rasittuneille vanhemmille tai maksa lastenhoitaja joululahjana – niin rakkaita kun ne riiviöt ovat niin ainakin meiltä lapsettomilta ei ole varmaan mitään pyydetty niin hartaasti kuin että vahdittaisiin joskus naperoita xD ja KAIKKI pyytävät tätä.
  – hymyile kaupassa ja ole kohtelias jopa jouluruuhkassa xD
  – älä raivoa omalle perheelle joka päivä (kehitä samalla itsehillintää mindfulness 100 tasolle)
  – vie roskat tai imuroi tai tee muu inhokki asia puolison puolesta
  – muista halata puolisoa joka päivä ja kehua jostakin asiasta
  – kehu myös jokaista muuta kaveria, ihmistä tai vaikka koiraa. Aina löytyy joku positiivinen asia josta sanoa.
  – kerää luonnosta roskia
  – lajittele roskat
  – kun joku valittaa työstressistä kerro mahdollisimman huono läppä tai ehdota skumppaa – ihan sama kunhan toinen osapuoli nauraa /rentoutuu edes sekunniksi
  – toimi vapaaehtoisena avustusjärjestöissä – todella hauskaa ja samalla tekee tärkeää työtä. Paras harrastus ikinä!

  Monesti unohtuu että tärkeimmät asiat mitä voimme tehdä on niitä tavallisia arkipäivänjuttuja joihin ei tarvitse lahjoittaa rahaa. Sekin on hyvä vaihtoehto, mutta se on niin tylsää. Aina mietin kun kun ”lahjoitetaan vanhuksillle, lapsiperheille, köyhille, nuorille, eläimille” jne, että lahjoitettaisiin jonnekin ”kauas”. Nuo kaikki edellämainitut ryhmät löytyy omastakin elämästäni, työpaikaltani, naapurustostani, ystävistäni, opiskelupaikastani..riittää myös että elää arkeaan hyvin ja huomioi kaikki joka päivä. Minulla on se onni, että saan työkseni auttaa ihmisiä joka päivä. Sen lisäksi teen sitä kotona ja vapaa-ajalla. Uskon että meistä moni muukin kun miettii hetken.

  Joku viisas sanoikin joskus: ”Jos haluat muuttaa maailmaa, mene kotiisi ja rakasta perhettäsi”. Se oli aika fiksusti sanottu se :)

Related posts