12/11/18

Arjen pieniä ekotekoja vaatekaapilla: 26 vinkkiä ja ideaa

20 88

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ASENNEMEDIA & LV

Kaiken tämän ilmastoahdistuksen kourissa sitä aina miettii, millaisia ympäristön kannalta parempia valintoja arjessa voisi tehdä. Vaikka oman elämän pienet teot saattavat tuntua mitättömiltä maailman mittakaavassa, pienistä puroista koostuu iso virta. Jos jokainen miettisi, millaisissa asioissa voisi vielä omassa arjessaan parantaa, sillä voikin jo olla merkitystä. Niinpä olen nyt valmistellut tämän viikon varrelle tällaista useamman postauksen juttusarjaa, jossa tarjotaan helppoja vinkkejä siihen, miten arjessa voi tehdä kestävämpiä ja vastuullisempia valintoja.

Koska kirjoitan muotiin ja lifestyle-teemoihin liittyvää blogia, lienee selvää, että rakastan kauniita vaatteita ja ilmaista itseäni tyylin avulla. Uskon kuitenkin kestävään tyylifilosofiaan, jota olen sekä riveillä että rivien välissä yrittänyt välittää myös täällä blogissani ihan sen alkutaipaleelta asti. Oikeastaan ydinajatukseni kestävästä tyylistä voisi tiivistää kolmeen pääkohtaan: tunne tyylisi, tee harkittuja ja parempia ostopäätöksiä ja pidä huolta vaatteistasi. Tässä LV Colorin kanssa yhteistyössä tekemässäni jutussa on siis tarjolla ideoita ja ajatuksia siihen, millaisiin juttuihin vaateostoksilla, omalla vaatekaapilla sekä vaatteita pestessä ja huoltaessa kannattaa kiinnittää huomiota vastuullisuuden näkökulmasta.

Koska vaateteollisuuden vastuullisuus on yksi tärkeä aihe ilmastokeskustelun keskiössä, on entistäkin tärkeämpää ostaa uutta harkiten ja hoitaa hyvin jo olemassa olevia vaatteitaan. Olen jo aiemmin koonnut tuoksuttomia ja herkälle iholle sopivia pyykinpesuaineita valmistavan LV:n kanssa tekemäni yhteistyön tiimoilta aika kattavan oppaan vaatehuoltoa varten, ja vaikka tässäkin jutussa jaetaan joitakin pyykinpesuun liittyviä tärppejä, aiheesta kiinnostuneiden kannattaa kurkata vielä kattavampi pyykinpesuopas tuosta aiemmin tekemästäni postauksesta.

Jos tulee mieleen muita hyviä ideoita jo näiden jutussa mainittujen lisäksi, niin kommenttiboksin puolella saa mieluusti täydentää!

Tunne tyylisi

Löydä oma tyylisi. Minusta tärkeimpiä ekotekoja vaatteiden osalta on tuntea itsensä ja oma tyylinsä. Kun tietää, mistä pitää ja mikä on oman tyylistä, ei tule turhaan tehtyä hutiostoksia hetken huumassa tai edullisen hinnan sokaisemana. Aina oman tyylin löytäminen ei ole niin helppo homma ja toisaalta makukin voi muuttua matkan varrella. Itse kuitenkin koen nyt kolmekymppisenä olevani hyvinkin varma omasta tyylistäni. Se helpottaa paljon myös aamuisia kiirehetkiä vaatekaapilla, kun hyllyt ovat täynnä omalta ja hyvältä tuntuvia vaatteita, joissa on mukavaa ja luontevaa olla.

Mieti kenelle ostat. Joskus huomaa, että ihmiset päätyvät ostamaan vaatteita sellaiselle persoonalle, jollaisia haluaisivat olla tai sellaiseen elämään, jollaista haluaisivat elää. Kannustan toki rohkeasti leikittelemään tyylillä, mutta on turha ostaa viittä erilaista cocktail-mekkoa kaappiin pölyttymään, jos käyttötilaisuuksia sellaisille on vain harvoin. Et myöskään tee mitään kirkkaanpunaisella villapuserolla, jos todellisuudessa käytät kuitenkin aina vain mustaa tai harmaata. Mieti, millaisia vaatteita oikeasti tarvitset ja tykkäät käyttää, ja pidä se mielessä myös vaatekaupoissa pyöriessäsi.

Pyydä tarvittaessa ulkopuolista apua. Jos oma tyyli on ihan hakusessa eikä tunnu millään löytyvän, sen etsiskelyyn voi myös saada apua ammattilaiselta tai joltakulta ulkopuoliselta, joka pystyy ehkä näkemään kokonaisuuden selkeämmin. Pyydä avuksi pukeutumisneuvoja, stylisti, vaatekaupan myyjä tai vaikkapa hyvällä maulla ja tyylitajulla siunattu ystävä. Olen itsekin käynyt kerran pukeutumisneuvojalla ja sain häneltä paljon hyviä vinkkejä esimerkiksi omaa vartalotyyppiä ajatellen. Moni kummallinen kroppakompleksi jäi sinne sovituskoppiin, kun ammattilaisen neuvot ja vinkit auttoivat näkemään oman kehon parhaita puolia uusin silmin. Monissa paremmissa tavarataloissa on pukeutumisneuvontapalveluita tarjolla talon sisäisestikin, mutta voit pestata hommaan myös ulkopuolisen apurin, jolloin ei ainakaan ole painetta ostaa mitään uutta. Joskus pukeutumisneuvojasta voi olla hyötyä myös oman olemassaolevan vaatekaapin potentiaalia tutkaillessa.

Etsi uusia ideoita. Me kaikki tiedämme ne päivät, kun vaatekaapin äärellä tuntuu, ettei ole mitään päällepantavaa. Tykkään itse selailla Instagramia, Pinterestiä, blogeja ja katumuotikuvia uudenlaisia tyyli-ideoita silmällä pitäen. Bongailen muiden asuyhdistelmistä vinkkejä, miten voisin itsekin stailata omia jo olemassa olevia vaatteitani uusin tavoin. Sitä helposti urautuu yhdistelemään tietyt vaatteet aina toisiinsa, mutta muiden loihtimien asukokonaisuuksien selailu saattaa innostaa uudenlaisiin kokeiluihin. Ei ole myöskään huono idea pyytää tyylikästä kaveria kylään ja tutkimaan omaa vaatekaappia raikkaalla otteella. Usein ystävä keksii yhdistää tuttuja vaatteita ihan erilaisiksi kokonaisuuksiksi kuin itsellä on tapana. Joskus puolestaan niinkin pieni asia kuin huulipuna tai erilainen kampaus muuttaa koko lookin.

Unohda trendit. Muodin sesonki- ja trendiajattelu on rakennettu oikeastaan vain luomaan ihmisille uusia tarpeita. Näin ollen kunkin sesongin uusimpiin villityksiin nojaava tyyli ei oikein koskaan ole kestävällä pohjalla. Olen joskus miettinyt, että trendien mukana tyyliään muuttavalla ihmisellä ei oikeastaan ole omaa tyyliä. Silloinhan sitä tavallaan vain pukeutuu sen mukaan, minkä joku muu on päättänyt juuri nyt olevan tyylikästä. Kestävän tyylin ytimessä ovat ajattomat ja aidosti oman näköiset persoonalliset valinnat. Myös trendeistä voi omaksua ideoita omaan tyyliinsä ja maustaa sitä esimerkiksi sesongin mukaisilla väreillä (joita parhaimmillaan löytyy kaapista jo entuudestaankin) tai yksittäisillä tuotteilla (jollaisia voi metsästää myös kirpparilta). Kannattaa kuitenkin miettiä ennen trendiostokseen haksahtamistaan, onko tuote todella tyylillisesti sellainen, jota voisi kuvitella käyttävänsä vaikkapa vielä 5 tai 10 vuoden päästä, vai näyttääkö se jo vuoden-parin päästä auttamatta siltä, että se oli niin vuotta 2018. Mieti, tykkäätkö tuotteesta oikeasti vai vain siksi, että se saa sinut näyttämään siltä, että olet ajan hermolla tyyliasioissa.

Parempia valintoja

Harkitse hankintojasi. Mieti, tarvitsetko todella himoitsemaasi tuotetta, onko se kestävä sekä tyylin että laadun näkökulmasta tai sellainen, jota oikeasti tulet käyttäneeksi. Kierrätys menettää ideansa, jos vaate päätyy uudelleen myyntiin jo parin käyttökerran jälkeen tai se on surkeassa kunnossa jo muutaman pesun jälkeen.

Osta vähemmän ja parempaa. Kaikkein paras ekoteko on ostaa vähemmän, sillä kaiken uuden valmistaminen kuluttaa energiaa ja luonnonvaroja. Ja silloin, kun ostat, mieti sen laatua, materiaalia, valmistusprosessia sekä ennen kaikkea sitä, voisitko nähdä itsesi pukeutumassa siihen vielä 10 tai 20 vuodenkin päästä. Parhaita valintoja ovat sellaiset ostokset, jotka oikeasti palvelevat sinua pitkään.

Älä hanki kaikkein halvinta. Suomalaiset tunnetaan varsin hintatietoisina kuluttajina, jotka mielellään maksaisivat tuotteesta kuin tuotteesta mahdollisimman vähän. Ja on totta, että tänä päivänä korkea hinta ei välttämättä ole laadun tae, mutta se on varmaa, että kovin alas poljetulla hinnalla ei saa tuotetta, jossa kohtaisivat laatu ja vastuullisuus. Halpaketjut ovat vääristäneet mielikuviamme siitä, mitä vaate saa maksaa tai mitä sen kuuluisi maksaa. Jos vaate on todella halpa, todennäköisesti prosessissa on tingitty sekä materiaaleista, työn laadusta sekä työvoiman palkoista. Huonolaatuinen vaate ei kestä kauniina ja hyväkuntoisena käytössä, mikä taas pakottaa ostamaan jälleen pian uutta ja oravanpyörä on valmis. Sanonta ”köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa” viittaa oikeastaan juuri tähän. Kannattaa ennemmin vaikkapa malttaa säästää hetken verran ja ostaa yksi kunnollinen, laadukas tuote kuin viisi halpaa ja huonolaatuista. Todennäköisesti se yksi laadukas tulee pidemmällä tähtäimellä edullisemmaksi, jos siitä vain pitää hyvää huolta. Myös halpaketjuista voi tosin löytää yksittäisiä laadukkaitakin vaatteita, mutta se vaatii yleensä vähän materiaali- ja laatutietoisuutta.

Panosta laatuun. Tutustu materiaaleihin, tutki saumat ja ompelujäljen laatu sekä hypistele vaatetta käsissäsi. Kun näistä tavoista tulee rutiinia, harjaantuu varsin nopeasti tunnistamaan materiaaleja ja laatua jo ihan silmämääräisesti sekä näppituntumallakin arvioiden. Yleensä luonnonmateriaalit kuten villa, silkki, luomupuuvilla ja pellava ovat varmoja valintoja laadun suhteen. Myös esimerkiksi hampusta, bambusta ja nokkosesta valmistetaan nykyään varsin kivoja ja korkealaatuisia vaatteita. Moni karsastaa keinokuituja, mutta myös keinokuiduissa on eroja ja pienissä määrissä ne voivat hyvinkin parantaa luonnonkuitujen ominaisuuksia tehden niistä kestävämpiä, vähemmän rypistyviä, kevyempiä tai vähemmän kutittavia. Myös esimerkiksi polyesterin ominaisuudet ovat kehittyneet valtavasti historian saatossa. Suosittelen kuitenkin jättämään vaatteen kauppaan, jos materiaalilapussa on yli 50% esimerkiksi akryylia. Lisätietoa vaatteiden materiaaleista sekä eri materiaalien ekologisuudesta löydät esimerkiksi täältä, täältä ja täältä.

♥ Suosi käytettyä. Kierrätetty on aina ekologisempi valinta kuin kokonaan uusi tuote eikä kaikkea tarvitsemaansa ei ole pakko ostaa uutena. Kirpputoreilta, vintage-putiikeista ja sosiaalisen median kierrätysryhmistä voi tehdä huippulöytöjä pilkkahinnalla uuteen verrattuna. Monet vanhat vaatteet on myös valmistettu paremmin ja laadukkaammista materiaaleista kuin suurin osa vaatteista tänä päivänä. Käytännössä siis esimerkiksi villakangastakin voi löytää käytettynä murto-osalla uuden hinnasta ja laatu voi silti olla huimasti uutta vastaavaa tuotetta parempi. Kirppariostoksilla laatua voi arvioida myös maalaisjärjellä: jos vaate on palvellut jotakuta jo vuosikymmeniä ja on yhä moitteettomassa kunnossa, voi kaiketi ennustaa, että sillä on vielä paljon hyviä vuosia edessäkin. Ja mikä parasta, vintage-löytö on aina eri tavalla uniikki ja persoonallinen kuin uutena kaupan rekistä löydetty. Hyviä vinkkejä second hand -shoppailuun löydät aiemmin tekemästäni postauksesta.

Tue vastuullisiksi tietämiäsi yrityksiä. On aina parempi suosia sellaisia merkkejä, joiden arvomaailmassa vastuullisuudella on tärkeä sija. Useimmat läpinäkyvyyteen panostavat merkit kertovat vastuullisuusperiaatteistaan ja tuotantoprosesseistaan nettisivuillaan avoimesti, mutta jos tietoa ei ole selkeästi saatavilla ja nämä seikat kiinnostavat, voi henkilökunnalta myös pyytää lisäinfoa. Se on myös selkeä osoitus yritykselle, että vastuullisuus kiinnostaa kuluttajia. Joskus kuulee ihmisten harmittelevan, että ekologinen ja eettinen muoti on liian kallista omalle kukkarolle. Kannustan ajattelemaan asiaa siitä näkökulmasta, että oikeastaan suurin osa vaatteista on nykyään kestävän ajattelun näkökulmasta liian halpoja ja hyvin edullinen hinta kertoo yleensä aina siitä, että prosessissa tingitään vähintäänkin ompelijoiden palkoista.

♥ Tilaa ulkomaalaisista verkkokaupoista harkiten. Harva tulee ajatelleeksi, mutta myös ulkomailta Suomeen lennätetty vaate aiheuttaa melkoisen määrän päästöjä. Mieti siis, onko tuote todella sen arvoinen, että se kannattaa lennättää tänne toiselta puolen palloa. On myös hyvä muistaa, että tuotteiden palauttaminen kaksinkertaistaa nettiostojen päästöt, etkä voi olla varma siitä, mitä palauttamallesi tuotteelle tapahtuu palautuksen jälkeen. Paitsi kotimaisten pienyrittäjien tukemisen nimissä, myös siis ilmastosyistä on järkevää ostaa vaatteensa kivijalkaliikkeistä, kun se vain on mahdollista.

Kierrätä itsellesi tarpeettomat vaatteet. Kun sinulla itselläsi ei enää ole käyttöä tai tarvetta jollekin vaatteelle, kierrätä se asianmukaisella tavalla. Myy vanhat vaatteesi itse kirpputorilla tai lahjoita vaatekeräykseen tai hyväntekeväisyyteen. Älä heitä huonokuntoisiakaan vaatteita sekajätteeseen, vaan vie ne ennemmin vaikkapa vaatekaupassa olevaan kierrätysastiaan, josta ne kierrätetään eteenpäin asianmukaisella tavalla. Näin talven kynnyksellä voi myös selvitellä, ottavatko esimerkiksi vastaanottokeskukset tai kodittomille tarkoitetut palvelut vastaan ehjiä ja lämpimiä perusvaatteita. Kierrätys on aina hyvä asia, mutta hyvä lähtökohta vaatekaapilla ja vaateostoksilla tulisi kuitenkin olla se, että mahdollisimman vähän päätyy kierrätykseen eivätkä vaatteet lähde kiertoon sesongin tai parin jälkeen. Jos ostoksia on oikeasti tehty harkiten, niistä pitäisi olla omassa vaatekaapissa iloa pitkäksi aikaa. Mieti myös, tarvitseeko vaatetta heti laittaa pois, jos sille ei ole hetkeen löytynyt käyttöä. Joskus tutun vaatteen voi vain laittaa joksikin aikaa jäähylle ja pienen tauon jälkeen se tuntuu tuoreelta ja ihanalta taas.

♥ Tutustu omaan vaatekaappiisi. Monille vaatetta kertyy kaappeihin niin paljon, että aina sitä ei oikein edes muista, mitä kaikkea omistaakaan. Suosittelen tekemään vähintään kerran vuodessa tutkimusretken omaan vaatekaappiinsa, sillä mikään ei ole parempaa kuin löytää aarteita jo olemassaolevasta garderobistaan. Samalla tulee järjesteltyä kaapit siistimpään kuntoon ja sen jälkeen sieltä on helpompi löytääkin etsimänsä. Haasta itsesi pukemaan ylle vaate, jota et ole pitkään aikaan käyttänyt ja yritä aktiivisesti hyödyntää oman vaatekaappisi valikoimaa monipuolisemmin.

Muista, että kaikkea ei tarvitse omistaa. Monia vaatteita voi vain ihailla muiden yllä, inspiraatiokuvissa ja kaupan hyllyssä, eikä ihan kaikkea tarvitse välttämättä saada omaksi. Jos vaatekaappiin kaipaa piristystä ja vaihtelua, voi sitä saada uutta ostamattakin. Tee vaatevaihtareita ystävien kanssa tai kokeile vaatelainaamoa. Tällä hetkellä aktiivisesti toiminnassa ovat muun muassa Vaatepuu, jolla on toimipisteitä Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Järvenpäässä sekä Vaaterekki, joka toimii Helsingin Kaisaniemessä. Lisäksi jotkut vaatemerkit tarjoavat myös vaatelainauspalveluita. Esimerkiksi Ivana Helsingin liikkeessä Helsingissä on tarjottu myös vuokrauspalvelua eli liikkeestä voi lainata mekon vaikkapa erityisiä juhlia varten.

Karsi turhat kiusaukset. Jos tuntuu, että aina kaupungilla tai verkkokaupoissa pyöriessä uhkaa altistua houkutuksille ja mukaan meinaa tarttua jotakin, mieti mistä mielihalut saavat alkunsa. Joskus tarpeita syntyy vain siitä hyvästä, että on muodostunut tavaksi käydä säännöllisesti putiikeissa hypistelemässä. Olen itse huomannut, että monet näennäiset tarpeet katoavat, kun ei edes tiedä, millaisia uutuuksia kauppojen rekkeihin on ilmestynyt. Sitä, mistä ei tiedä, ei myöskään osaa kaivata. Selaile muotilehtiä, blogeja ja inspiskuvia uudella asenteella, ei niinkään uusia himottavia tuotteita metsästäen vaan enemmänkin juuri kokonaisvaltaisempia tyyli-ideoita omaksuen ja esimerkeistä jo olemassaolevaan tyyliin ideoita poimien.

Pidä huolta vaatteistasi

♥ Säilytä vaatteitasi oikein. Paras tapa on säilyttää niitä väljästi henkareilla taisiististi viikattuna. Liian ahdas säilytys, sullominen mytyssä kaapin perukoille tai väärän mallinen tai muutoin huono henkari voi nuhjaannutta vaatteen ennen aikojaan tai venyttää sen muodostaan.

♥ Pese vaatteesi pesuohjeiden mukaan. Vaatteen hoito-ohjeessa annettu lämpötila on korkein suositeltu pesulämpötila ellei toisin mainita. Nykyisillä pesuaineilla pyykit puhdistuvat tehokkaasti myös matalissa lämpötiloissa (30-40 astetta) ja pesulämpötilaa alentamalla voi säästää energiaa todella paljon. Matalampi lämpötila riittää pyykkäämiseen usein etenkin silloin, jos vaatteet pestään mahdollisimman pian likaantumisensa jälkeen eikä lika ehdi pinttyä kuituihin. Muista kuitenkin, että vaate ei materiaalista riippuen välttämättä puhdistu kunnolla, jos peset sen liian kylmällä tai kuumalla vedellä. Käytä myös pyykille soveltuvaa pesuainetta eli värilliselle pyykille ja valkoiselle pyykille nimenomaan niille tarkoitettuja pesuaineita, sillä se auttaa säilyttämään vaatteissa värit ja pitämään valkoisen valkoisena. Erilaisista pesuaineista löydät lisää tietoa esimerkiksi LV:n nettisivuilta.

♥ Älä käytä liikaa pesuainetta, vaan noudata pakkauksen mukaisia ohjeita. Liika pesuaine ei lisää pesutehoa, vaan ainoastaan hankaloittaa huuhtelua. Liian pieni määrä pesuainetta saattaa jättää pyykit likaisiksi ja liian suuri määrä taas jättää vaatteisiin pesuainejäämiä ja kuormittaa ympäristöä.

♥ Pese täysiä koneellisia, mutta älä täytä pyykkikonetta äärimmilleen. Täysien koneellisten peseminen säästää vettä ja luontoa, mutta liian täyteen ahdetussa koneessa pyykit eivät puhdistu kunnolla. Jos tuntuu, että pienessä taloudessa pyykkien lajittelu ja täysien koneellisten kerryttäminen on haastavaa, voi apua saada pyykin sekaan laitettavista värinsieppaaja-liinoista, joita on saatavilla niin kertakäyttöisinä kuin kestoversioinakin. Ne estävät värejä sekoittumasta keskenään eli vaalean pyykin sekaan voi sujauttaa liinan kanssa tumman tai värillisenkin vaatteen tai tumman pyykin sekaan yksittäisen vaaleamman vaatteen.

Älä pese vaatteitasi liian usein. Moni pesee vaatteitaan aivan liian usein. Ylenmääräinen peseminen paitsi kuluttaa tolkuttomasti turhaan vettä ja energiaa, kuormittaa ympäristöä pesuaineilla ja kuluttaa myös itse vaatteita. Vaatetta ei tarvitse pestä ellei se ole oikeasti likainen ja on jopa vaatteita, joita ei kannata pestä lainkaan. Esimerkiksi villavaatteita ei suositella pesevän juuri lainkaan, vaan useimmiten tuuletus riittää. On myös hyvä vinkki, että vaikka vaatteessa olisi tahrakin, aina sitä ei tarvitse pestä kokonaan. Usein paikallinen tahranpoisto riittää etenkin aroille materiaaleille. Joillekin materiaaleille vesipesu ei sovi lainkaan ja pesulappujen ohjeita kannattaa noudattaa, mikäli haluaa varmistaa, että vaate ei mene pilalle puhdistettaessa.

Raikasta vaate tuulettamalla. Monesti pelkkä tuuletus riittää raikastamaan sen tunkkaisesta hajusta tai tunnusta. Myös höyryttämällä puolikäyttöiseen vaatteeseen saa ryhtiä ja raikkautta. Hienhaju harvoin häviää vaatteesta pesemättä, mutta melkein kaikki muut tuoksut kaikkoavat tuulettamalla.

Suojaa vaatteesi hienhajulta. Hiki on siinä mielessä ikävä tuoksu, että se pinttyy vaatteeseen helposti. Älä jätä hikitahraista vaatetta liian pitkäksi ajaksi pyykkikoriin lojumaan, vaan yritä pestä haiseva vaate mahdollisimman pian, jotta tuoksu ei jämähdä kainaloihin. Sitkeämmin kiinni napanneeseen hienhajuun voi kokeilla avuksi etikkaa, joka on tehokas hajujen poistaja. Lisävinkkejä erityisen sitkeiden hikitahrojen poistoon löydät esimerkiksi täältä. Hankalasti pestäviä vaatteita voi suojata hienhajulta dödön lisäksi pukemalla vaatteen alle esimerkiksi aluspaidan. Ennen muinoin vaatteissa käytettiin erityisiä hikilappuja, joihin hienhaju tarttui itse vaatteen sijaan. Saisikohan sellaisia vielä jostain?

♥ Pese asukokonaisuudet aina samalla kertaa. Pesu kuluttaa aina vaatetta ja saattaa muuttaa sen väriä. Värinmuutos voi olla pientä, mutta korostuu kun pesty vaate yhdistetään pesemättömän kanssa. Pesemällä ylä- ja alaosan yhdessä varmistat, että kokonaisuus säilyy samanvärisenä.

Mieti puolikäyttöisille vaatteille järkevä säilytysratkaisu. Moni kertoo pesevänsä vaatteita senkin takia turhan usein, ettei puolikäyttöisiä vaatteita haluta säilyttää puhtaiden seassa eikä niille oikein ole mitään järkevää säilytyspaikkaa. Yksi vaihtoehto on raivata vaatekaapista yksi hylly tai tangonpätkä puolikäyttöisille vaatteille, jos kaappitilaa on reilusti. Toinen vaihtoehto on jokin kaunis vaatepuu, naulakko tai vaaterekki, joka voi toimia jo itsessään hauskana sisustuselementtinä. Jos tila ei anna mahdollisuutta näille vaihtoehdoille, esimerkiksi kylpy- tai makuuhuoneen oveen ripustettava koukku voi olla yksi paikka, mihin ripustaa päivällä käytetyt vaatteet.

Korjaa, paikkaa ja huolla. Yksi tärkeimmistä vinkeistä on pitää vaatteista hyvää huolta myös korjaamalla, paikkaamalla ja erilaisilla huoltotoimilla. Moni vaate on täysin korjattavissa takaisin käyttökelpoiseksi pienellä parsimisella. Jos omat taidot eivät riitä korjauspuuhiin, vie vaate korjattavaksi osaavalle ystävälle pientä korvausta vastaan tai etsi kotikaupungistasi korjausompelija. Kengät kannattaa aina muistaa suojata kosteudelta ja lialta suojasuihkeella ennen käyttöönottoa sekä uuden sesongin kynnyksellä. Monet vähän kulahtaneeltakin jo näyttävät nahkakengät saa elvytettyä aivan uuteen uskoon, kun ne vain muistaa lankata säännöllisesti. Myös suutaria voi pyytää esimerkiksi kantalappujen vaihdon yhdeyssä huolehtimaan näistä perushuoltotoimista. Vaihdata kenkiisi kantalaput säännöllisesti, jotta korot eivät mene pilalle ja säilytä kenkiäsi siististi. Etenkin arvokkaampien kenkien sisälle kannattaa hankkia puinen lesti, joka pitää kengät muodossaan myös säilytyksen aikana. Anna vaatteiden ja kenkien myös välillä levätä, sillä ne kestävät käyttöä paremmin, kun saavat ”palautua” hieman aktiivisten käyttökertojen välillä.

*

Lisää yksityiskohtaisempia vinkkejä pyykinpesuun ja vaatehuoltoon löydät aiemmin tekemästäni postauksesta ja ympäristöystävällisempään pyykinpesuun neuvoja on saatavilla LV:n nettisivuilla. LV:n hellävaraiset ja tuoksuttomat tuotteet sopivat hyvin myös herkkäihoisille ja hajusteallergikoille.

Jos vastuullisuusasiat kiinnostavat enemmänkin, katso myös nämä postaukset:

♥ Arjen pieniä ekotekoja ruokaostoksilla ja keittiössä

♥ Ekologinen sähkösopimus ja 10 keinoa vastuullisempaan sähkönkulutukseen

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Muoti

20 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Alexandra

  Hikilappuja saa ainakin sokoksesta. Kiitos ihanasta postauksesta!

 • Jenni

  Ihana postaus, mun lempi aihe, josta kans aina mielelläni esitelmöin! Sain viel lisää ideoita tästä :)

 • Qjs

  Moi, kiitos tästä! Mulle tuli monta asiaa mieleen, mutta siis tosiaan joo hikilappuja saa ja kannattaa hankkia esim. silkkipaidoille! Sitten tosta korjauttamisesta tuli käsityöläisenä mieleen, että nyppii jotenkin, kun ihmiset valittavat, että korjausompelu on kallista. Vaikka tosi hankalasti irrotettavan vetoketjun vaihto saattaa helposti viedä saman 1,5h kuin värjäys ja tukanleikkuu, mutta miksi olemme valmiita maksamaan kampaajalle sen 70-130€, mutta ompelijalle max. 45€? En sano, että kampaajat rahastavat ylimääräistä, päinvastoin kaikkien tulisi saada työstään riittävä korvaus. Tähän on myös mahdollista vaatia yhteiskunnallisia muutoksia, kuten vaikka Ruotsissa on tehty ja korjauttamista tuetaan kotitalousvähennyksen tyyliin verohelpoituksilla. Siitä on tehtävä kannattavampaa kaikille osapuolille ja meidän on vaadittava näitä toimia päättäjiltä. Lisäksi haluaisin muistuttaa pakastamisesta. Tosi moni välttelee kierrätettyjä hajujen ym. takia, mutta lähes kaikki hajut lähtee pakastamalla tai saunottamalla, tuulettamalla ja pesemällä. Toki kannustan myös ihan luteiden ja täiden ym. (ihan tosi, älkää tuoko niitä kotiin vaikkei nyt aivan liikaakaan kannata pelätä ja sitä varten jättää kierrätettyä ostamatta) takia varmuudeksi pakastamaan/pesemään/saunottamaan kaikki, mitä kotiin tulee, mutta myös ihan jo käyttöön otettuja vaatteita voi tosi helposti freesata pari päivää pakastamalla pesun sijasta! Tohon osittain pesuun toimii tosi hyvin esim. sappisaippua ja marseillessaippua, jotka jokaiselta tulisi löytyä kaapista. Sappisaippualla lähtee hellävaraisesti jopa huulipunatahrat. Viimeisenä vinkkinä annan vielä mikromuovinkerääjäpussin hankkimisen pesukoneeseen. Elastaani on kuin rutto, jota tunketaan kaikkeen ja se estää materiaalien kierrätyksen, koska sitä ei voida eritellä kuiduista, mutta myös esim. urheiluvaatteet ja kaikki polyesterivaatteet on hyvä ja käteväm pestä mikromuovinkerääjäpesupussissa. Niitä saa esim. retkeilyliikkeistä – hyvä joululahjavinkki myös tästä, olkaa hyvät!
  Viimeiseksi vielä ihan asiaan liittymättä: vieläkö sulla on se ”naamaaiheinen” villapaita Islannista? Se oli maailman hienoin, kenen se olikaan?

  • Erittäin hyvää pohdintaa ja mahtavia lisävinkkejä, kiitos! Pitää ehdottomasti itse käydä hankkimassa noita hikilappuja nyt ensitilassa!

   Olen samaa mieltä tuosta korjauttamisesta, että tosi moni heittää vanhan vaatteen ennemmin vaikka pois ja ostaa uuden kuin maksaa korjauttamisesta, mikä on ihan järjetön ajatus. Ehkä monella vaakakupissa painaa korjauttamisen suhteen juuri se, että kun nimenomaan pikamuoti on niin halpaa, että on yksinkertaisesti usein halvempaa ostaa uusi kuin korjata vanhaa. Ja tässä nähdään hyvin, miten nykyinen hintataso vinouttaa koko kuluttamisen kulttuuria. Mutta tuo on minustakin hyvä idea, että tällaisten käsityöammattien hyödyntämisestä voisi saada esimerkiksi kotitalousvähennystä. Se varmasti innostaisi monia käyttämään palveluita enemmän.

   Ja iso suositus myös minulta sappi- ja marseillesaippualle nimenomaan tällaisten yksittäisten pikku-tahrojen poistoon. Olen saanut sappisaippualla monesta vaatteesta pois vanhojakin ja todella sitkeässä olevia haastavia tahroja, joten voin todella lämpimästi suositella varsinaisten pesuaineiden rinnalle täydennykseksi!

   Tästä mikromuovia keräävästä pesupussista en ollutkaan kuullut koskaan aiemmin! Kiitos tosi hyvästä vinkistä. Täytyy ehdottomasti käydä hankkimassa sellainen.

   Ja kyllä, se ihana naama-villapusero on minulla edelleen ja rakastan sitä yli kaiken. Se on todella lämmin, joten nyt vasta alkaa olla sen käyttösesonki. Puseron on suunnitellut islantilaissuunnittelija Milla Snorrason.

   • Qjs

    Ja siis kiitos vielä, että kirjoitit näistä asioista. Pidän tosi tärkeänä, että kaltaisesi vaikuttajat pitävät kierrätys- ja kestävän kulutuksen teemoja esillä ja jakavat tietoa. Kaikkea hyvää syksyysi ja kiitos sen villapaidan tiedoista – ihania tuotteita tuolla Millalla!

    • Ihana kuulla. Palautteesi todella lämmittää sydäntä. <3 Toivotaan, että keskustelukulttuuri näiden aiheiden tiimoilta on siirtymässä enemmän sinne positiivisen ja kannustavan suuntaan syyttelyn ja virheiden etsimisen sijaan. Mutta ehdottomasti nämä vastuullisuusteemat ovat minulle lähellä sydäntä ja tällä viikolla on tulossa vielä pari muutakin aiheeseen liittyvää postausta arjen pienistä ekoteoista. :) Toivotaan, että jutut innostavat monia muitakin katselemaan omia arkisia rutiinejaan uusin silmin.

   • Annariina

    Tosi hyviä vinkkejä ja näkökulmia nimenomaan vaatteiden huoltoon ja korjauttamiseen liittyen. Olen pohtinut ihan samaa, että miten se vanha rikkinäinen, mutta korjattavissa oleva vaate jotenkin menettää arvonsa rikkoutuessaan? Ehkä silloin alunperinkään ei ole tullut ostaneeksi vaatetta, jota arvostaa, vaan jotain sellaista, mikä on vain ”ihan kiva”, kunnes siitä pitäisi ottaa vastuu ja korjauttaa. Uskon siis, että nimenomaan tuo vaatetta kohtaan tunnettu arvostus on tässä käyttäytymismallissa keskeinen tekijä ja varmasti myös Jennin sanoin se, että vaatteen alkuperäinen hintakin vaikuttaa tähän paljon: jos vaate alunperin maksanut saman tai jopa vähemmän, kuin korjaus, sitä ei nähdä järkevänä korjata kun voi ostaa uuden tilalle. Tässä olisi kyllä paljon kehittämisen varaa! Huomaan tämän toki itsessänikin, vaikka olenkin vaatetusalan ammattilainen ja miellän itseni valistuneeksi kuluttajaksi. Jos joku vaate on kuitenkin minulle äärimmäisen rakas, olen ehdottomasti valmis maksamaan sen korjauksesta (vaikka usein nuo työt tulee toki tehtyä itse…).

    Haluan vielä tarttua tuohon elastaaniin; en ole itsekään mikään elastaanin vannoutumaton puolustaja, mutta haluan tarkentaa, että elastaanin erottaminen esim. puuvillakuidusta on mahdotonta nimenomaan mekaanisessa kuitukierrätyksessä, jossa kuidut kirjaimellisesti irroitetaan toisistaan. Tässä elastaani toimii kuin purkka ja voisi siten vahingoittaa koneet ja täten pilata kierrätysprosessin. 2% elastaania sisältävän tuotteen kierrätys mekaanisesti kuitutasolla saattaisi vielä onnistua, mutta useimmiten elastaania on lisätty tuotteisiin vähintäänkin se 5%.

    Sen sijaan kemiallinen kuitukierrätys mahdollistaa elastaanin liuottamisen pois puuvillakuidun seasta. Prosessit ovat vasta kehitysvaiheessa mutta tämä on siis tulevaisuudessa täysin mahdollista ja onnistuu labraolosuhteissa jo nyt. Tämä ei mielestäni toki ole mikään peruste sille, että elastaania kannattaisi käyttää materiaaleissa jatkossa, mutta halusin vain tarkentaa tämän tiedon, sillä elastaanin vertaaminen ruttoon tuntuu vähän ylimitoitetulta. Toki mekaaninen kierrätysprosessi on kemiallista edellä kaupallisen käytön suhteen, joten on aivan validia pohtia elastaanin tarpeellisuutta ns. täytemateriaalina jonkun kuidun kaverina.

    Ja tuo keinokuituisille tuotteille tarkoitettu mikromuovia keräävä pesupussi löytyy ainakin ”Guppy Friend”-nimellä, sitä myyvät mm. Partioaitta ja Filippa K.

    • Qjs

     Kiitos tosta elastaania koskevasta tarkennuksesta, Annariina. Mahtavaa, että menetelmät kehittyvät koko ajan, niin pitääkin. Pidän kiinni ajatuksesta silti, ettei elastaania oikeasti tarvitsisi tunkea kaikkialle. Suurimmassa osassa vaatteita se tuntuu olevan lähinnä varmuuden vuoksi ja tulee olo, että melkeinpä huonon kaavoituksen ansiosta. Ja just noina pieninä prosenttiosuuksina, 1-2%, tuntuu niin turhilta, kun vaikuttaa sitten materiaalin huoltoon, hoitoon ja jatkokäyttöön melkein enemmän kuin tuo oikeesti mitään hyötyä mihinkään käyttöominaisuuksiin. Outi Les Pyy tässä mielestäni kiteyttääkin lähes kaiken, mikä minuakin elastaanissa riepoo: http://outilespyy.com/elastaani-on-iso-ongelma-kierratykselle/
     Mutta tosi hyviä pohdintoja tosta vaatteen hinnasta ja sen vaikutuksesta arvostamiseen. Kiva jutella näistä aiheista!

 • Minna

  Oon miettinyt sitä, et ei käytetyn myöskään tarvitse maksaa murto-osaa uudesta, jos se on hyväkuntoinen ja laadukas. Itsestäni ainakin huomaan, että käytetty saattaa jäädä ostamatta, jos hinta on ”liian korkea”. Ehkä juuri siksi, et asenteeni on se, että uuteen voi panostaa rahallisesti mut käytettyyn ei. Ihan hölmöä, käytettyä pitäisi suosia aina! Tässä yritän itse petrata.

  • Tämä on erittäin hyvä pointti ja itse asiassa tämä oli tarkoitus kirjoittaa auki juttuun myös, mutta näköjään lopulta unohtui matkasta, koska asiaa oli vain niin valtavasti! Todellakin hyvin tehtyyn, huolella pidettyyn ja laadukkaaseen käytettyyn tavaraan pitäisi suhtautua juuri niin, että sen arvo ei vähene, vaikka sitä olisi joku käyttänyt aiemminkin, vaan hyvällä tavaralla on aina myös rahallinen arvo. Moni tosiaankin suhtautuu käytettyyn tavaraan siten, että se pitäisi saada pikkurahalla, mutta itse maksan ilolla laadukkaasta vintage-löydöstä. Hyvässä lykyssä käytetyn tuotteen etuna on kuitenkin myös laatuunsa nähden edullinen hinta.

Related posts