4/10/18

Pariisin muotiviikko: silmälasi- ja aurinkolasikehysten uusimmat trendit 2019

88

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SPECSAVERS

Terkut Pariisista! Muotiviikon lisäksi Pariisissa oli viime viikolla meneillään suuri optiikan alan messutapahtuma Silmo, joka sukeltaa silmä- ja aurinkolasikehysten, näöntutkimuksen, silmälasitrendien ja optiikan alan teknologisten innovaatioiden maailmaan. Paikan päällä varmaan noin kahden Messukeskuksen kokoisissa tiloissa oli esillä kaikkiaan liki 1000 esillepanijaa sekä yli 1500 brändiä, ja minäkin piipahdin Specsaversin kanssa paikan päällä tsekkailemassa mielenkiintoista trendiluentoa silmä- ja aurinkolasimaailman uusimmista tuulista sekä keräilemässä inspiraatiota aivan valtaisasta määrästä mitä mielikuvituksellisimpia kehyksiä.

Tiesitkö, että yli kuusi ihmistä kymmenestä tarvitsee silmälaseja? Jo tämä luku kertoo, että silmälasibisnes ei ole mikään ihan pieni juttu. Tällä hetkellä silmälasien, aurinkolasien, piilolinssien ja kehysten myynti on maailmanlaajuisesti 92 miljardin euron bisnes. Luku voisi olla peräti 300 miljardia, mikäli kaikki näköongelmista kärsivät saisivat apua tilanteeseensa. Edelleen nimittäin peräti 2,5 miljardia ihmistä jää vaille tarvitsemiansa silmälaseja. Vaikka tässä jutussa kurkistetaan optisen alan maailmaan ihan toisesta näkökulmasta, muistuttelen vielä, että yhä noin 10 päivän ajan ehtii osallistua Specsaversin tämän vuoden Anna hyvän näön kiertää -keräykseen lahjoittamalla omat vanhat ja käyttämättömiksi jääneet silmä- tai aurinkolasinsa jollekulle niitä kipeästi tarvitsevalle. Kurkkaa aiemmin tekemästäni postauksesta lisätietoa projektista sekä tarkemmat ohjeet, miten voit osallistua!

Mutta loikataan sitten itse asiaan eli niihin kehysmaailman uusimpiin kuulumisiin ja trendeihin. Sitä ei aina tule niin ajatelleeksi, mutta silmä- ja aurinkolasit heijastelevat aina myös tyylillisesti hyvin vahvasti aikaansa. Kuinka monet kerrat onkaan hihitelty perhealbumeita selaillessa omien vanhempien ja isovanhempien hassuille silmälaseille 70- ja 80-luvuilla, ihasteltu 50-60-lukujen tyylikkäitä kehyksiä tv-sarjoissa ja näin jälkikäteen kauhisteltu omia nuoruusvuosien kehysvalintoja, jotka päässä siihen aikaan tunsi itsensä huipputrendikkääksi.

Oman silmälasihistoriani kaameimmat kehykset ovat ylivoimaisesti ne ihan ensimmäiset: kulmikkaat ja litteät punaiset muovikehykset, joiden sangat olivat yhtä leveät kuin linssi. Odotan jo kauhulla sitä hetkeä, jos ja kun tuo kehystyyli tulee joskus vielä takaisin, sillä myös kehysmallien trendit näyttävät kiertävän tuttua kehää muodin kiertokulun tapaan. Sittemmin valitut kehykset istuvat hyvin nenälle yhä vuosienkin jälkeen, myös tyylillisesti. Suosikkejani kehystrendeissä on silti ollut tämä pyöreiden kehysten invaasio, koska kyseinen malli sattuu sopimaan erityisen hyvin meikäläisen naamatauluun – ja niin on näyttänyt sopineen myös äidilleni 70-luvulla. :) Specsaversilla noita ihania pyöreitä muotoja löytyy muun muassa Dayn kokoelmasta sekä ihan äskettäin julkistetusta Ivana Helsingin uutuusmallistosta.

Messuilla oli esillä maailman tunnetuimmille supertähdille suunniteltuja silmä- ja aurinkolaseja.

3D-printtaus on myös optisen alan tulevaisuutta – tässä syntyvät parhaillaan silmälasikehykset.

Mitä sitten on luvassa kehystrendien saralla vuonna 2019? Silmon trendikonsultti ja Trendmark Publishingin johtaja Dominique Cuvillier piti messuilla todella kiinnostavan luennon siitä, mihin suuntaan silmälasitrendeissä ollaan menossa ja millaisia muotoja kehyksissä tullaan näkemään vuonna 2019. Silmä- ja aurinkolasikehysten trendit liikahtelevat ehkä hieman muodin trendejä hitaammin, mutta on kiinnostavaa seurailla niitä suuntaviivoja, mihin trendit ovat kehittymässä.

On ilo huomata, että ”yhden oikean tyylin” sijaan myös kehystrendeissä on menty samankaltaiseen suuntaan kuin vaatepuolella ja samaan aikaan pinnalla on varsin monipuolinen trendien kirjo, josta voi sitten valita itselleen mieluisimman tyylin. Kameraani tallentui messuilta kuvia liki sata ja oli hurjan vaikeaa poimia siitä kaikesta inspiraatiovyörystä tähän postaukseen vain rajattu määrä otoksia, mutta näiden kuvien ja luennosta tekemieni poimintojen pohjalta saatte pienen läpileikkauksen siihen, millaisia trendejä kehysrintamalla tullaan näkemään lähitulevaisuudessa.

MONIVÄRISET KEHYKSET

Yksi suuri trendi kehysrintamalla ovat erilaiset moniväriset materiaalit ja kuosit. Muovikehyksissä nähdään monenkirjavia väriyhdistelmiä ja tämä trendi näkyi todella vahvasti myös messuilla esitellyssä kehysvalikoimassa. Värejä yhdistellään niin hillitysti colour block -tyyliin kuin runsaan kirjaviksi kuoseiksi mitä luovimmilla väriyhdistelmillä.

Tähän trendiin sopivia kehyksiä löydät Specsaversilta esimerkiksi Kylie Minoguen, Bruuns Bazaarin, Karen Millenin sekä Specsaversin omasta mallistosta

SELKEÄT MUODOT

Trendianalyytikko nosti kehysmallien malleissa fokukseen viisi erilaista selkeää muotoa, joita trendeissä tullaan näkemään ensi vuonna erityisen paljon: monikulmiot, neliö, soikea kananmunamalli, jonkin aikaa pintansa jo pitänyt pyöreä sekä kissamainen muoto, joka myös on tehnyt tuloaan jo pidemmän aikaa.

Tähän trendiin sopivia kehyksiä löydät Specsaversilta monikulmaisina esimerkiksi Specsaversin omasta kokoelmasta, kissamaisina esimerkiksi Love Moschinolta ja Specsaversin omasta kokoelmasta, neliön mallisina Will.i.amilta ja Specsaversin omasta kokoelmasta, pyöreinä Day Birger & Mikkelseniltä, Ivana Helsingiltä ja Kylie Minoguelta sekä soikeina Bruuns Bazaarilta ja Specsaversin omasta kokoelmasta.

TAITEELLINEN LUOVUUS JA LEIKITTELY

Tällä hetkellä kehysmalleissa nähdään varsin paljon myös vähän hullunkurisia, liioiteltuja ja rohkeita malleja ja värejä, ja tämä trendi jatkaa myös ensi vuonna. Sarjakuvamaisen vahvat linjat, värikkäät linssit, kokeelliset ratkaisut ja näyttävät muodot sopivat oman tiensä kulkijalle ja rohkealle tyyliniekalle, joka ei ota itseään liian vakavasti.

Tähän trendiin sopivia kehyksiä löydät Specsaversilta esimerkiksi Ivana Helsingin, Bruuns Bazaarin sekä Specsaversin omasta kokoelmasta.

Näistä kehyksistä tulee mieleen Batman!

Nuo oikeanpuoleiset sarjakuvatyyliset rillit voisivat olla aika hauskat!

Sanokaa, etten ole ainoa, joka mietti automaattisesti Angry Birdsiä nämä nähdessään. :D

YKSI SELKEÄ LINJA

Kaikille näyttäville muodoille ja paksujen muovikehysten värikylläisyydelle vastapainoa antavat minimalistisen sirot ja linjakkaat metallikehykset, jotka näyttävät siltä kuin niiden muoto olisi voitu piirtää yhdellä selkeällä kynänvedolla. Kapealinjaisissa ja keveissä kehyksissä nähdään selkeitä yksinkertaisia muotoja, mutta yksinkertaisiinkin malleihin voidaan tuoda ytyä väreillä.

Tähän trendiin sopivia kehyksiä löydät Specsaversilta esimerkiksi Will.i.amin, Balmainin, Ivana Helsingin, Day Birger & Mikkelsenin sekä Specsaversin omasta kokoelmasta.

Yksinkertaiset ja keveät kehykset voivat olla vähäeleisen näyttävät hauskan värivalinnan ansiosta.

Tämän hetken suosituimmat hipsterilasit ovat tällaisia 90-lukuhenkisen kapeita, mutta etenkään aurinkolaseihin optikot eivät tätä muotoa erityisesti suosittele, sillä se ei suojaa silmiä auringolta kovin hyvin.

ARKKITEHTOONISET YKSITYISKOHDAT

Yksi suuri trendi kaikkien minimalistisen selkeiden ja yksinkertaisten kehysmallien rinnalla ovat arkkitehtoonisen moniulotteiset materiaalit ja koristelut. Kehyksissä nähdään jännittäviä eri materiaalien yhdistelmiä, kaiverruksia ja kerrostuksia.

Tähän trendiin sopivia kehyksiä löydät Specsaversilta esimerkiksi Balmainin, Ivana Helsingin, Will.i.amin, Love Moschinon sekä Specsaversin omasta kokoelmasta.

Photos: Jeni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts