Inspiraatiota syksyyn: 8 x koru ja syystyyli (+kisa)
19 103KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KALEVALA KORU

Kalevala Koru on monelle tuttu merkki niin omista kuin äitien ja isoäitienkin korurasioista. Myös minulla on korulippaassani Kalevalaa, mutta ihan aktiivikäyttöön ne eivät ole viime aikoina päässeet. Niinpä otin vastaan haasteen tutustua Kalevala Korun tämän hetken tarjontaan, etsiä sieltä lempparini ja stailata ne omannäköiselläni tavalla.
Huomasin Kalevala Korun valikoimaan tutustuessani, että joukossa on ilahduttavan paljon vanhoja tuttuja mutta myös paljon sellaista uudempaa designia, johon en ollut vielä aiemmin törmännyt. Loppujen lopuksi valitsin kokoelmasta kaikkiaan 8 korua stailausprojektiini ja haastoin itseni luomaan korujen ympärille sellaisia tyylejä, jotka saattaisivat saada jonkun muunkin näkemään Kalevala Korun tuttujakin tuotteita ihan uusin silmin. Mukana tyyleissä on niin Kalevala Korun klassikoita, monia tuttuja koruja aiempien vuosien kokoelmista sekä pari ihan uutta tämän syksyn tulokastakin.

En tiedä, kuinka moni teistä tuntee Kalevala Korun taustaa entuudestaan, mutta yksi huomionarvoinen seikka on, että se on naisten perustama ja omistama yritys, joka on perustettu jo 80 vuotta sitten. Itse asiassa yrityksen syntytarina on aika mahtava, sillä 1930-luvulla joukko naisia sai villin idean kirjailija Elsa Heporaudan johdolla ja päätti pystyttää patsaan suomalaisen naisen kunniaksi. Rahoitus projektia varten päätettiin kerätä koruja valmistamalla ja myymällä. Naiset valitsivat 40 historiallista korumallia Kansallismuseon kokoelmista ja pääsivät esittelemään kokoelmaa presidentin puolison teekutsuille vuonna 1937. Ja näin alkoi Kalevala Korun tarina.
Korumallisto saavutti välittömästi huippusuosion, mutta patsasprojektissa tosin tuli mutkia matkaan, sillä talvisodan syttyessä naiset päättivät käyttää kerätyt rahat hädänalaisten auttamiseksi. Näin hyväntekeväisyydestä tuli jo alkumetreillä yksi Kalevala Korun pysyvistä arvoista, joka on ollut tärkeä osa yrityksen toimintaa tähän päivään asti. Tälläkin hetkellä mallistossa on mukana useita hyväntekeväisyyskoruja, joiden tuotoilla tuetaan muun muassa Roosa Nauhaa, Pelastakaa Lapset ry:tä sekä Ensi- ja turvakotien liittoa. On aika mieletöntä, että Kalevala Koru on syntynyt nimenomaan yritteliäiden naisten toimesta ja kunnianosoituksena suomalaiselle naiselle.

Pääsin yhteistyömme tiimoilta myös vierailemaan Helsingin Konalassa Kalevala Korun tehtaalla, jossa syntyvät siis kaikki merkin korut kotimaisena käsityönä. Tiesittekö muuten, että kaikki Kalevala Korun käyttämä kulta on 100% kierrätettyä ja hopeastakin 70% tulee tehtaalle kierrätettynä. Loput 30% on peräisin pohjoismaisista kaivoksista. Pääsin seuraamaan tehtaalla tämän syksyn uutuuksiin kuuluvan Melodie-kaulakorun valmistusta, joten jos korun valmistusprosessi kiinnostaa ja haluat päästä kurkistamaan kulissien taakse, niin kurkkaahan Instagram storyn puolelle, sillä siellä on videomateriaalia visiitiltäni tehtaalle. Psst, Instagramissa kannattaa piipahtaa siitäkin syystä, että siellä on käynnissä kilpailu, jossa voi voittaa omakseen 100 euron lahjakortin Kalevala Korun verkkokauppaan.
Koska Kalevala Koru on niin tuttu monille ja valikoin näihin tyyleihin mukaan myös noita perinnekoruja, olisi kiinnostavaa tietää, löytyykö jonkun korulippaasta jokin näistä jutussa nähdyistä koruista? Tai saivatko stailaukseni näkemään jonkun tutun korun ihan uudessa valossa? Vai löytyikö ihan uusiakin suosikkeja?

Tykkään itse luonnollisesti kaikista juttuun mukaan valitsemistani koruista, mutta ylivoimaiseksi ykkössuosikikseni nousivat nuo pyöreät ja näyttävät Kosmos-korvakorut, jotka tuovat minulle hiukan mieleen jopa jotkut afrikkalaiset perinnekorut. Itse valitsin mustalla onyx-kivellä koristetut korvakorut, mutta samaa korua saa myös turkoosilla kivellä. Olen miettinyt myös perinteikkäiden Kuutar-korvisten kohdalla, että niissähän voi oikeastaan jopa nähdä vähän jotakin sellaista itämaishenkistä inspiraatiota, kun katselee ihan ilman mitään ennakkoajatuksia. Nämä korvikset näyttävät jotenkin asusta ja stailauksesta riippuen aivan erilaisilta.
Muita erityissuosikkejani ovat pronssinen Perniön sormus, joka on suunniteltu jo yli 50 vuotta sitten. Tätä korua olen ehkä alun alkujaan hiukan vierastanut, kun muistelen omia teinivuosiani, mutta nyt sormus näyttää omalla tavalla stailattuna taas jotenkin todella tuoreelta ja kauniilta. Myös pelkistetty hopeinen Elegant-sormus on todella tyylikäs statement-koru moderninkin asun loppusilaukseksi.

Kaulakoruista tykkään erityisesti sinisellä Swarovskin kristallilla koristellusta uutuuskorusta Melodiesta, jossa on ripaus sellaista 20-luvun tyyliä. Myös toisessa tämän vuoden uutuuskorussa, sirossa ja herkässä Onnenhelmessä on jotakin suloista. Tähän omaan stailaukseeni kokeilin tuplaketjulla varustettua korua vain yksinkertaisena ja jätin toisen ketjun tyylistä kokonaan pois. Ketjut irtoavat siis helposti toisistaan ja niitä voi käyttää sekä yhdessä että erikseen.
Mukana jutussa nähdään myös klassinen Halikon käätykoru, jonka hopeisesta palleroriipuksesta olen aina tykännyt sekä Lumikukka-sarjan pronssinen rannekoru. Lumikukka on aina ollut yksi suosikeistani uudemman polven Kalevala Koru -designissa.




























Photos: Vesa Silver
Tags: asusteet, Inspiraatioita, muoti, Päivän asut, suomalaiset suunnittelijat, Vastuullinen muoti, yhteistyö
Categorised in: Muoti