25/09/18

Inspiraatiota syksyyn: 8 x koru ja syystyyli (+kisa)

19 122

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KALEVALA KORU

Kalevala Koru on monelle tuttu merkki niin omista kuin äitien ja isoäitienkin korurasioista. Myös minulla on korulippaassani Kalevalaa, mutta ihan aktiivikäyttöön ne eivät ole viime aikoina päässeet. Niinpä otin vastaan haasteen tutustua Kalevala Korun tämän hetken tarjontaan, etsiä sieltä lempparini ja stailata ne omannäköiselläni tavalla.

Huomasin Kalevala Korun valikoimaan tutustuessani, että joukossa on ilahduttavan paljon vanhoja tuttuja mutta myös paljon sellaista uudempaa designia, johon en ollut vielä aiemmin törmännyt. Loppujen lopuksi valitsin kokoelmasta kaikkiaan 8 korua stailausprojektiini ja haastoin itseni luomaan korujen ympärille sellaisia tyylejä, jotka saattaisivat saada jonkun muunkin näkemään Kalevala Korun tuttujakin tuotteita ihan uusin silmin. Mukana tyyleissä on niin Kalevala Korun klassikoita, monia tuttuja koruja aiempien vuosien kokoelmista sekä pari ihan uutta tämän syksyn tulokastakin.

En tiedä, kuinka moni teistä tuntee Kalevala Korun taustaa entuudestaan, mutta yksi huomionarvoinen seikka on, että se on naisten perustama ja omistama yritys, joka on perustettu jo 80 vuotta sitten. Itse asiassa yrityksen syntytarina on aika mahtava, sillä 1930-luvulla joukko naisia sai villin idean kirjailija Elsa Heporaudan johdolla ja päätti pystyttää patsaan suomalaisen naisen kunniaksi. Rahoitus projektia varten päätettiin kerätä koruja valmistamalla ja myymällä. Naiset valitsivat 40 historiallista korumallia Kansallismuseon kokoelmista ja pääsivät esittelemään kokoelmaa presidentin puolison teekutsuille vuonna 1937. Ja näin alkoi Kalevala Korun tarina.

Korumallisto saavutti välittömästi huippusuosion, mutta patsasprojektissa tosin tuli mutkia matkaan, sillä talvisodan syttyessä naiset päättivät käyttää kerätyt rahat hädänalaisten auttamiseksi. Näin hyväntekeväisyydestä tuli jo alkumetreillä yksi Kalevala Korun pysyvistä arvoista, joka on ollut tärkeä osa yrityksen toimintaa tähän päivään asti. Tälläkin hetkellä mallistossa on mukana useita hyväntekeväisyyskoruja, joiden tuotoilla tuetaan muun muassa Roosa Nauhaa, Pelastakaa Lapset ry:tä sekä Ensi- ja turvakotien liittoa. On aika mieletöntä, että Kalevala Koru on syntynyt nimenomaan yritteliäiden naisten toimesta ja kunnianosoituksena suomalaiselle naiselle.

Pääsin yhteistyömme tiimoilta myös vierailemaan Helsingin Konalassa Kalevala Korun tehtaalla, jossa syntyvät siis kaikki merkin korut kotimaisena käsityönä. Tiesittekö muuten, että kaikki Kalevala Korun käyttämä kulta on 100% kierrätettyä ja hopeastakin 70% tulee tehtaalle kierrätettynä. Loput 30% on peräisin pohjoismaisista kaivoksista. Pääsin seuraamaan tehtaalla tämän syksyn uutuuksiin kuuluvan Melodie-kaulakorun valmistusta, joten jos korun valmistusprosessi kiinnostaa ja haluat päästä kurkistamaan kulissien taakse, niin kurkkaahan Instagram storyn puolelle, sillä siellä on videomateriaalia visiitiltäni tehtaalle. Psst, Instagramissa kannattaa piipahtaa siitäkin syystä, että siellä on käynnissä kilpailu, jossa voi voittaa omakseen 100 euron lahjakortin Kalevala Korun verkkokauppaan.

Koska Kalevala Koru on niin tuttu monille ja valikoin näihin tyyleihin mukaan myös noita perinnekoruja, olisi kiinnostavaa tietää, löytyykö jonkun korulippaasta jokin näistä jutussa nähdyistä koruista? Tai saivatko stailaukseni näkemään jonkun tutun korun ihan uudessa valossa? Vai löytyikö ihan uusiakin suosikkeja?

Tykkään itse luonnollisesti kaikista juttuun mukaan valitsemistani koruista, mutta ylivoimaiseksi ykkössuosikikseni nousivat nuo pyöreät ja näyttävät Kosmos-korvakorut, jotka tuovat minulle hiukan mieleen jopa jotkut afrikkalaiset perinnekorut. Itse valitsin mustalla onyx-kivellä koristetut korvakorut, mutta samaa korua saa myös turkoosilla kivellä. Olen miettinyt myös perinteikkäiden Kuutar-korvisten kohdalla, että niissähän voi oikeastaan jopa nähdä vähän jotakin sellaista itämaishenkistä inspiraatiota, kun katselee ihan ilman mitään ennakkoajatuksia. Nämä korvikset näyttävät jotenkin asusta ja stailauksesta riippuen aivan erilaisilta.

Muita erityissuosikkejani ovat pronssinen Perniön sormus, joka on suunniteltu jo yli 50 vuotta sitten. Tätä korua olen ehkä alun alkujaan hiukan vierastanut, kun muistelen omia teinivuosiani, mutta nyt sormus näyttää omalla tavalla stailattuna taas jotenkin todella tuoreelta ja kauniilta. Myös pelkistetty hopeinen Elegant-sormus on todella tyylikäs statement-koru moderninkin asun loppusilaukseksi.

Kaulakoruista tykkään erityisesti sinisellä Swarovskin kristallilla koristellusta uutuuskorusta Melodiesta, jossa on ripaus sellaista 20-luvun tyyliä. Myös toisessa tämän vuoden uutuuskorussa, sirossa ja herkässä Onnenhelmessä on jotakin suloista. Tähän omaan stailaukseeni kokeilin tuplaketjulla varustettua korua vain yksinkertaisena ja jätin toisen ketjun tyylistä kokonaan pois. Ketjut irtoavat siis helposti toisistaan ja niitä voi käyttää sekä yhdessä että erikseen.

Mukana jutussa nähdään myös klassinen Halikon käätykoru, jonka hopeisesta palleroriipuksesta olen aina tykännyt sekä Lumikukka-sarjan pronssinen rannekoru. Lumikukka on aina ollut yksi suosikeistani uudemman polven Kalevala Koru -designissa.

Lumikukka-rannekoru

Kuutar-korvakorut

 

Onnenhelmi-kaulakoru

 

Elegant-sormus

 

Kosmos-korvakorut

 

Perniön sormus

 

Melodie-kaulakoru

 

Halikon käätykoru

Photos: Vesa Silver

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Muoti

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Maarit

  Kalevala- tai ”kalavalekorut”ovat tuttuja. Mulla on muutama sormus ja korviksia. Oli aika jolloin käytin niitä paljon. Nyt ovat päässeet unohtumaan…
  Ihanat nuo Kosmos korvikset! Ne kun laittaa korviinsa, ei juuri muita koruja kaipaakaan.

  • Minusta tuntuu, että monelle on vähän käynyt näin. Kalevala-korut olivat etenkin 90-luvulla hurjassa suosiossa, mutta sitten jäivät vähän unholaan. Siksi on kivaa katsella nyt näitä ihan uusin silmin ja haastaa itsensä näkemään nuo lapsuus- ja nuoruusvuosilta tutut korut uudesta näkökulmasta. :) Kosmos on myös minun suosikkini, vaikka näissä olikin monta ihanaa korua, joita voisin kuvitella käyttäväni.

 • Kuutar

  Itseltä löytyy nuo Kuutar korvikset mutta ne pienemmät.

  Niiden lisäksi yksi sormus, yksi riipus ja toiset korvikset. Nämä eivät näytä enää olevan tuotannossa.

  Näyttää siltä, että ovat supistaneet tarjontaa aika lailla. Ennen esim. pronssisormuksia oli niin paljon eri malleja, että oli ihan runsauden pula. Tulikin mieleeni, että heidän kannattaisi tarjota ”made to order” palvelua niin, että poistuneista mallistoista voisi tilata haluamansa yksittäiskappaleen. Ehdotapa heille!

  • Anonyymi

   Pronssisia kk koruja on myynnissä käytettyinä aivan pilkkahintaan tosi paljon. Eivät mene kaupaksi.

   • Veikkailen myös, että menekki on ollut yksi iso syy malliston karsimisessa. Noita vanhoja pronssisia koruja kannattaa ehdottomasti metsästää myös käytettynä. :)

  • Minullakin taitaa olla jossakin kaappien kätkössä Kuutar-korviksista ne pienemmät olemassa, mutta itse tykkään enemmän juuri näistä suuremmista. :) Ymmärrän, että noita vanhoja malleja kaipaillaan, mutta uskon, että päätöksiä kokoelman laajuudesta on tehty puhtaasti menekin pohjalta. Eli tarjontaa on hieman supistettu ja laajennettu sen mukaan, millaiselle korulle on kysyntää. Toki vanhoja suosikkeja saattaa joskus tuurilla tulla uudelleenkin tuotantoon – etenkin jos yleisö kovasti kaipailee.

 • Mulla on Kuutar-riipus ja se on ihana! Olen saanut pronssisia Kalevala-koruja aikoinaan lahjaksi ja käytän niitä aina hienommissa juhlissa kuten nyt viimeksi omissa valmistujaisissani.

  • Se on kyllä tosi kaunis koru ja muistan etenkin lapsena tykänneeni tuosta pöllöä muistuttavasta muodosta. :) Olen itse yrittänyt ottaa koruihin sellaista asennetta, etten hilloaisi niitä kaapeissa vain sellaisia erityisiä juhlahetkiä varten, vaan pukisin enemmän koruja myös ihan arkeen ja tavallisten asujen piristykseksi. Suosittelen kokeilemaan! On kivaa, kun korurasian aarteiden käyttötilaisuudet eivät rajoitu vain niihin harvinaisiin juhlahetkiin. :)

 • Milla

  Voi, kiitos tästä jutusta, Jenni! En ole koskaan tuntenut Kalevala korua kovin hyvin (en oikeastaan tiedä juuri mitään koruista saati niiden suunnittelijoista ja valmistelijoista ylipäätään), joten nämäkään korut eivät nosta mieleeni mitään muistoja. Minulla itselläni on kuitenkin yksi Kalevalan koru, hopeinen ketturiipus, jonka sain äidiltäni lahjaksi, kun minulla oli vähän haastavampi vaihe elämässä. Kettu on minulle jotenkin tärkeä eläinhahmo, ja riipuksesta on tullut hyvin rakas ja merkityksellinen. Oli mahtavaa päästä lukemaan Kalevalan taustasta ja arvoista, koska kaikki tieto tuli minulle todella aivan uutena! Luulenpa, että osaan arvostaa kettuani nyt vielä enemmän. <3

  • Onpa ihana kuulla, että juttu inspiroi! :) Minun ikäpolvelleni Kalevala Koru on todella tuttu, mutta uskon, että monille nuoremmille se on saattanut jäädä tuntemattomammaksi, kun suurin trendipiikki silloin 90-luvulla vähän hiipui. Kalevala Koru on ihailtavasti pitänyt oman linjansa ja päivittänyt mallistoaan myös tähän päivään tässä vuosien varrella, mutta uskon vakaasti, että siinä on ainesta uuteen nousuun suoranaiseksi hitiksi, sillä esimerkiksi juuri nämä brändin vastuulliset arvot ovat erittäin iso valttikortti tänä päivänä upean designin rinnalla.

   Korut, joihin liittyy tällaisia tärkeitä henkilökohtaisia muistoja, ovat aina niin erityisiä. Ihanan lahjan on äitisi sinulle antanut! <3

 • Olen aivan rakastunut tuohon Onnenhelmeen <3

  Mikä on tuo ihana venepäänteinen neule Perniön sormuksen kuvissa? Se näyttää aivan siltä, että sellaisella olisi rakastava koti minun vaatekaapissani.

  • Ihana neule on Étoile Isabel Marant -mallistosta, mutta löysin sen viime kesänä Berliinistä vintage-putiikista, joten epäilen, että on jotakin aiempaa mallistoa. :) Mutta ihana se on!

 • Mari

  Minulla on aika paljonkin Kalevala koruja. Olen saanut lahjaksi ja ostanut itse. Pidän paljon niiden muotoilusta. Tiesitkö, että Kalevala korulla on nykyään myös silmälasien kehysmallisto? Siinä varsinaista ”käyttökorua” kun joitain Kalevala korujani tulee käytettyä liian harvoin. Kuten joku kommentoija jo mainitsi, vain juhlissa tai hienommissa tilaisuuksissa, vaikka noilla koruilla saa arkisestakin asusta tosi upean olematta liian pramea. Minuakin kiinnostaa tuo valkoinen neule, ihana, mistä se on?

  • Enpä muuten tiennyt, että Kalevala Korulla on myös silmälasikehyksiä! Pitääkin tutustua ja tutkailla. :) Mutta mitä korujen käyttöön tulee, niin olen ihan samoilla linjoilla sinun kanssasi, että ehdottomasti korut käyttöön sieltä korurasioista pölyttymästä! Korulla saa kivasti uutta ilmettä arkiseenkin asuun. Ja vaalea neuleeni on second hand -löytö Berliinistä kesältä. Étoile Isabel Marantin ihana villapusero löytyi paikallisesta vintage-putiikista, joten veikkailen sen olevan jotakin vanhempaa mallistoa.

 • Kuutar

  Minä olen henk koht sitä mieltä, että Kalevala koruja (tai mitään koruja) on turha säästellä juhliin, eihän ne korut käytössä kulu! Käyttöön vaan ja niistä iloitsemaan vaikka joka päivä! Mistäs sitä tietää vaikka ei enää edes olisi hengissä huomenna.

  Eri asia on ehkä ökytimantit, jos sellaisia omistaa :)

 • Tuuleva

  Minulla taitavat olla melkein kaikki korut Kalevalakorun.Viimeksi sain Valoisa-sarjan korun syntymäpäivälahjaksi.Minulla on pari oikein juhlavaa korua ja loput sitten näitä joita voi pitää arkisin töissä tai kun haluaa pukeutua hiukan siistimmin vaikka mennessä tapaamaan tuttavia.

  • Oi, sinulla taitaa sitten olla melkoinen kokoelma Kalevala Korua! :) Ja huippua, että käytät korujasi myös arkena, sillä kovin monella ne jäävät korurasiaan odottamaan vain tärkeämpiä juhlahetkiä.

Related posts