14/08/18

Pirullisen yleinen naistenvaiva: endometrioosi

9 82

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ASENNEMEDIA & MEHILÄINEN

Kysyin viime syksynä Snapchatin puolella teiltä Pupulandian seuraajilta, millaisista terveyteen liittyvistä asioista te haluaisitte blogistani lukea. Sain valtavan määrän vastauksia ja yksi toivotuimmista aiheista oli monelle naiselle tuskallisen tuttu endometrioosi. Toiveenne on kuultu ja tässä jutussa pureudutaan endometrioosiin.

Tilastojen mukaan noin 10% naisista kärsii endometrioosista, mutta vaiva on edelleen lääketieteelle melkoinen mysteeri, eikä sen aiheuttajaa ole pystytty täysin selvittämään. ”Endometrioosi voi pahimmillaan olla erittäin invalidisoiva ja monioireinen sekä kipujen takia jokapäiväistä elämää hankaloittava tauti”, kertoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmonen. Lopullista parantavaa hoitoa endometrioosiin ei ole vielä kyetty löytämään, mutta yksin kipujen kanssa ei onneksi kuitenkaan tarvitse jäädä, sillä oireita voidaan lievittää sekä taudin etenemistä hillitä oikeanlaisella hoidolla.

Mitä endometrioosi on, miten se oireilee ja miten sitä voi hoitaa? Entä miten Frida Kahlo liittyy tähän kaikkeen? Näihin kysymyksiin löydät vastauksia tästä jutusta. Lämmin kiitos Teija Lehmoselle ajasta ja rautaisesta asiantuntemuksesta.

Mitä endometrioosi on ja millaisia oireita siihen liittyy?

Endometrioosi on yksi yleisimpiä naistentauteja ja taudin oireet kytkeytyvät naisen hormonitoimintaan ja sitä kautta kuukautiskiertoon. ”Endometrioosi saa tavallaan ravintonsa kuukautiskierrosta ja oireet vaivaavat pääosin juuri kuukautisten aikana”, Lehmonen kuvailee.

Endometrioosia (eli suomeksi kohdun limakalvon pesäkesirottumatautia) sairastavilla kohdun limakalvon kaltaista kudosta ajautuu syystä tai toisesta väärään paikkaan kohdun ulkopuolelle. Kudosta voi esiintyä esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa tai muualla kohdun ympäristössä ja koska muualle kehoon joutunut kudos käyttäytyy samaan tapaan kuin kohdun limakalvo kuukautisten aikaan, se voi aiheuttaa voimakasta kipua.

Tyypillisimpiä oireita endometrioosille ovat kuukautisia edeltävät alavatsakivut lantionpohjan alueella, erittäin voimakkaat kuukautiskivut, liikkumiseen liittyvät ”tärinäkivut” sekä yhdyntäkivut. Endometrioosi voi aiheuttaa myös kipua ulostaessa tai virtsatessa. Kipujen lisäksi endometrioosi saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista sekä aiheuttaa myös lapsettomuutta. Lapsettomuuden tai kipujen vuoksi tutkimuksiin hakeutuneilta naisilta jopa 20-30 prosentilla todetaan endometrioosia. Vaikka endometrioosin yhteydessä puhutaan usein juuri kipuoireista, sairaus voi joskus olla myös oireeton.

Lapsettomuuspotilaista jopa puolella löydetään lapsettomuuden syyksi endometrioosia. Endometrioosi saattaa aiheuttaa lapsettomuutta vaikuttamalla munasarjan tai munajohtimen poikkeavaan rakenteeseen, ovulaatiohäiriöihin, munasolujen kypsymishäiriöihin. Lisäksi lapsettomuudessa voi olla tekijöinä myös monimutkaisia immunologisia tai mikrobiologisia syitä. Vaikka endometrioosipotilailla ilmenee lapsettomuutta ja vaikeutta tulla raskaaksi, toisaalta silti 50% endometrioosia sairastavista tulee spontaanisti ja ongelmitta raskaaksi.

Lehmosen mukaan endometrioosipotilas hakeutuu tavallisimmin vastaanotolle nimenomaan voimakkaiden kipujen takia. On yleistä, että endometrioosikivut alkavat hieman ennen kuukautisten alkua ja hellittävät kuukautisten ensimmäisten päivien jälkeen. Kipuja kuvaillaan usein tavallisia kuukautiskipuja voimakkaampina. ”Potilaat kuvaavat kipua yleensä polttavaksi, supistavaksi ja teräväksi – kuin joku iskisi veitsellä vatsaan”, Lehmonen kertoo. Esimerkiksi Frida Kahlo on kuvannut taiteessaan osuvasti endometrioosia: joissakin maalauksissa hänen vatsastaan tulee läpi piikkejä tai teräviä veitsenkärkiä. Kahlon kipukuvia käytetäänkin paljon endometrioosin kuvailussa.

Endometrioosia voi ilmetä myös pieninä sirottumapesäkkeinä lantionpohjan limakalvoilla tai esimerkiksi virtsarakon tai suolen päällä. Endometrioosi voi aiheuttaa terveissäkin kudoksissa ärsytystä, jonka seurauksena elimistöön saattaa muodostua arpikudosta ja kiinnikkeitä. Tällaiset kiinnikkeet voivat liimata yhteen esimerkiksi eri elimiä, mistä aiheutuu voimakasta kipua.

Endometrioosipesäkkeet saattavat muodostaa elimistöön myös kystia. Riippuen kystien sijainnista ne voivat olla täysin oireettomia tai hyvinkin kivuliaita. Lehmosen mukaan endometrioosikystat on helppo havaita gynekologisessa tutkimuksessa ja paikantaa ultraäänitutkimuksen tai vartalon magneettitutkimuksen avulla. Jos kudos puolestaan on levittynyt kehoon pistemäisenä sirottumana, näitä muutoksia on vaikeampi havaita, eivätkä ne näy välttämättä edes ultraäänen avulla.

Vaikka jopa 10% naisista kärsii endometrioosista, oireiden kirjo on hyvin laaja ja yksilöllinen, eikä kipujen voimakkuus korreloi aina pesäkkeiden määrän tai koon kanssa. Joillakin pistemäisiä endometrioosipesäkkeitä löytyy vain vähän, mutta oireet voivat silti hyvin voimakkaita. Toisilla taas esimerkiksi leikkauksen yhteydessä löytyy lantionpohjan alueelta runsaasti pesäkkeitä ja siitä huolimatta potilaalla on hyvin vähän oireita. Syytä tähän ei ole kyetty selittämään. Vaikeimpina ja kivuliaimpina pidetyissä endometrioositapauksissa pesäkkeet saattavat porautua elimistön pehmytkudoksiin ja levitä varsin etäällekin lantionpohjan alueelta.

Mistä endometrioosi johtuu ja miten se diagnosoidaan?

Endometrioosin syntyyn liittyy paljon avoimia kysymyksiä, eikä sen syitä ole pystytty täysin selvittämään. Yhtenä potentiaalisena syynä on pidetty esimerkiksi runsaita kuukautisia, mikä on tyypillistä monille endometrioosipotilaille, vaikka myös poikkeuksia löytyy. Erään teorian mukaan on arvioitu, että kuukautisvuodon mukana kohdun limakalvokudosta voi joutua esimerkiksi vatsaonteloon, jossa limakalvon solut kiinnittyvät ympäristöönsä ja kasvavat kuukautiskierron yhteydessä, aiheuttaen oireita ja lähielimien vaurioita.

On myös arvioitu, mitkä muut mekanismit voisivat lisätä tai aiheuttaa endometrioosia ja toinen teoria on, endometrioosi leviäisi verenkierron tai imusolmuketiehyiden välityksellä. On myös viitteitä siitä, että endometrioosi voisi olla perinnöllistä, sillä sairastumisriski on jopa 6-9-kertainen naisilla, joiden äidillä tai sisarella on todettu endometrioosi.

Sairauden kehittyminen edellyttää, että kehossa on estrogeenia eli naishormonia ja tästä syystä endometrioosi voi kehittyä vasta murrosiän jälkeen. Ja vastaavasti endometrioosi häviää vaihdevuosien myötä, kun estrogeenitasot jälleen laskevat. Tutkimusten mukaan kolmasosalla potilaista endometrioosia alkaa kehittyä ennen 20. ikävuotta, mutta koska tautia voi olla vaikea tunnistaa, oikea diagnoosi voi myöhästyä ja saadaan usein vasta myöhemmin, jopa 7-8 vuoden viiveellä. Monilla naisilla sairaus kestää koko hedelmällisen iän ja joillakin se voi vaivata vielä vaihdevuosien jälkeenkin. Kyseessä on krooninen sairaus ja spontaani paraneminen endometrioosista on harvinaista.

Endometrioosia osataan usein epäillä jo potilaan oireiden perusteella – kannattaa siis kertoa lääkärille aina avoimesti kuukautiskierron ongelmista ja kaikista mahdollisista oireista, jotka mitenkään voisivat liittyä yhteen. Jos gynekologisessa tutkimuksessa yhtään on epäilystä endometrioosista, jatkotutkimuksena tehdään yleensä ultraäänitutkimus. ”Jos ultraäänessä ei havaita mitään mutta on silti syytä epäillä endometrioosia, tehdään tähystystutkimus, jossa pystytään havaitsemaan myös sirottumatyyppinen endometrioosi”, Lehmonen kertoo.

Miten endometrioosia voi hoitaa?

Endometrioosiin on jo kauan yritetty etsiä täsmälääkettä toistaiseksi tuloksetta. Lääkärin kanssa kannattaa aina yhdessä miettiä yksilöllinen paras henkilökohtainen hoitosuunnitelma. sillä oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Aina endometrioosi ei vaadi erityistä hoitoa ja joskus se voi myös parantua itsestään. Jos oireet ja kivut kuitenkin ovat häiritseviä, niiden hillitsemiseen ja lievittämiseen on olemassa monia tehokkaita hoitokeinoja.

Lääkäreiden mukaan tärkein hoidon onnistumisen edellytys on endometrioositapauksissa sitoutua lääkehoitoon. Koska endometrioosi on krooninen sairaus, lääkitys tulisi tästä syystä suunnitella pitkäkestoiseksi, sillä lääkityksen keskeyttäminen palauttaa yleensä kipuoireet entiselleen. Vaikka oireet tuntuisivatkin lääkityksellä paranevan, tästä syystä lääkitystä on tärkeää jatkaa myös sen jälkeen, kun oireet ovat helpottuneet. Hoito myös tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa lääkitys on aloitettu. Tästä syystä on olennaista hakea endometrioosioireisiin apua mahdollisimman aikaisin.

Endometrioosikipujen lievittämiseen käytetään yleensä ensisijaisesti tulehduskipulääkkeitä ja erilaisia kipulääkekombinaatioita. Lehmonen kuitenkin toteaa, että tavalliset kipulääkkeet eivät välttämättä tepsi endometrioosikipuihin ja potilaat saattavat tarvita todella voimakkaitakin kipulääkeyhdistelmiä tuskiensa helpottamiseksi. Moni endometrioosipotilas saa lievitystä kipuihinsa myös liikunnasta, ruokavaliomuutoksilla sekä vaihtoehtoisten hoitomuotojen kuten akupunktion, vyöhyketerapian ja shiatsuhieronnan avulla.

Yksi tehokkaimmista keinoista hillitä endometrioosin kehitystä ja oireita ovat kuitenkin yhdistelmäehkäisypillerit. Pillereiden avulla voidaan vaikuttaa luonnolliseen kuukautiskiertoon ja lievittää täten sekä oireita että estää taudin etenemistä. Yhdistelmäehkäisypillereiden hormonipitoisuudet ovat matalia ja niiden avulla pystytään vähentämään kuukautisvuoto minimaaliseksi. Niillä voidaan myös vaikuttaa kuukautiskiertoon harventamalla kuukautisten väliä tai jättämällä kuukautiset kokonaan pois. Sen lisäksi niillä on selkeä positiivinen vaikutus kuukautiskipuihin, mikä myös estää tautia pahenemasta. Myös muita hormonaalisia hoitoja kuten minipillereitä, hormonikierukkaa ja -kapselia ja munasarjojen reseptoreiden toimintaan vaikuttavia hormoneja käytetään endometrioosin hoidossa.

”Ihmisillä on valtavan paljon ennakkoluuloja e-pillereitä kohtaan ja vaikka mediassa puhutaan paljon e-pillereiden negatiivisista sivuvaikutuksista, niillä on myös paljon tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia: moni nainen saa e-pillereistä ehkäisyn lisäksi helpotusta kuukautiskipuihin ja runsaisiin tai epäsäännöllisiin kuukautisiin”, Lehmonen muistuttaa. ”Jos e-pillereiden kanssa tulee ongelmia, kannattaa aina kokeilla toista merkkiä, sillä e-pillereitä on todella monenlaisia ja niitä on helppo vaihtaa. Joidenkin potilaiden kanssa joudutaan kokeilemaan useampaakin merkkiä, ennen kuin löytyy se sopiva”, hän kertoo. Lehmonen haluaa myös oikaista harhaluuloja ja sanoo, että pillereistä saadut hormonit eivät nykyisissä matalahormonisissa valmisteissa mitenkään kasaudu kehoon, vaan vaikutus häviää yleensä elimistöstä jo seuraavana päivänä pillereiden lopettamisesta. ”Jos kuukautiset ovat pillereiden lopettamisen jälkeen epäsäännölliset, todennäköisemmin kyse on omien luontaisten hormonien epätasapainosta, jota pillerit ovat vain käytön aikana tasoittaneet”, hän toteaa.

Jos potilaalla on kivuliaita munasarjakystia tai sirottumatyyppistä endometrioosia, hoitomuotona käytetään myös leikkausta. Endometrioosia hoidetaan kuitenkin aina ensisijaisesti hormonaalisella lääkityksellä, jonka tavoitteena on vähentää kuukautisvuoto minimiin tai olemattomaksi, ja leikkaushoitoon turvaudutaan vain, jos lääkehoidosta ei ole apua. Kaikkia pieniä endometrioosikystia ei kuitenkaan välttämättä tarvitse leikata.

Ensisijaisesti endometrioosileikkaukset tehdään tähystysleikkauksina, mutta poikkeuksellisen vaikeissa tapauksissa voidaan joutua tekemään myös avoleikkaus. Viimeisenä ja äärimmäisenä apukeinona, jos mikään muu ei tehoa, saatetaan joutua poistamaan kohtu ja munasarjat kokonaan, jotta saadaan katkaistua endometrioosin kehittyminen. Leikkaushoidon jälkeen aloitettu hormonaalinen hoito ehkäisee taudin uusiutumista.

Endometrioosi voi aiheuttaa myös vaikeuksia tulla raskaaksi tai lapsettomuutta ja tutkimukset ovat todistaneet, että erityisesti endometrioosipotilaat hyötyvät koeputkihedelmöityksestä ja tulokset raskaaksi tulemisessa ovat usein paremmat kuin luonnollisin keinoin tai verrattuna muista syistä lapsettomuudesta kärsiviin. Vaikeassa endometrioosissa harkitaan yksilöllisesti koeputkihedelmöityshoitoa, kirurgista hoitoa tai molempia, mutta on hyvä muistaa, että toistuvaa kirurgiaa tulisi silti välttää. Raskaus itsessään helpottaa monilla endometrioosipotilailla oireita huomattavasti, mutta oireet saattavat kuitenkin palata entiselleen synnytyksen jälkeen.

Tukea endometrioosin kanssa elämiseen

Endometrioosi on uusiutuva, krooninen ja vakava sairaus, jota ei ole syytä vähätellä. Vaikka osalla endometrioosia sairastavista naisista ei ole mitään vaivoja tai kipuja, suurin osa kuitenkin kärsii vakavista oireista, jotka vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun. Jostain syystä endometrioosia pidetään toisinaan synnyttämättömien uranaisten sairautena, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Myytin syntymiseen on todennäköisesti vaikuttanut se, että sairaus aiheuttaa monille lapsettomuutta.

Endometrioosi aiheuttaa elimistössä monenlaisia ja -asteisia vaurioita ja niiden aiheuttama kipu on todellista. Endometrioosin oireet eivät kuitenkaan ole pelkästään fyysisiä, sillä lapsettomuus ja krooniset kivut vaikuttavat ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Fyysisesti kivulias sairaus vaikuttaa usein myös ihmisen henkiseen hyvinvointiin ja kipujen sietämiseen voi saada apua myös terapiasta.

Muista, että et ole sairautesi kanssa yksin. Endometrioosipotilaille on Suomessa oma yhdistys, joka tarjoaa vertaistukea ja pyrkii antamaan tietoa sairaudesta. Lisäksi Suomessa on todella korkeatasoista gynekologista osaamista endometrioosin hoitoon ja esimerkiksi tähän juttuun haastattelemani Teija Lehmonen on Mehiläisessä operatiivisen gynekologian vastuulääkäri, jolla on kokemusta hyvin vaikeidenkin endometrioositapausten hoitamisesta. Jos sinulla on oireita, jotka viittaavat endometrioosiin, kannattaa ehdottomasti ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin, jotta asiaa voidaan tutkia ja oireisiin löytää helpotusta. Mehiläisen sivuilla on myös tietoa endometrioosista ja lisäksi Uskalla-kampanjan yhteydessä endometrioosia sairastava Tiia jakoi oman tarinansa.

Tuliko jutussa teille uutta ja hyödyllistä tietoa? Yhteistyöni Mehiläisen kanssa jatkuu myös syksyllä, joten tässä yhteydessä on myös mahdollisuus esittää toiveita juttuaiheista, jos jotakin erityistä tulee mieleen.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Elämä

9 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Vivi

  Kiitos tästä postauksesta! Vaikka itse en kärsi ko. sairaudesta, monella ystävälläni se on. Tietoisuutta endometrioosista on hyvä lisätä, sillä moni kokee jäävänsä vaille tarvitsemaansa tukea. Toivoisin että tulevaisuudessa vaivalle kehitettäiseen vielä parempia hoitomuotoja, vaikka tutkimuksessa onkin varmasti ollut suuria harppauksia. Mutta esimerkiksi täällä ranskassa endometrioosin tutkimus on jäänyt vähäiseksi, ja moni gynekologikaan ei osaa sitä diagnosoida tai edes epäillä, mikä johtaa usein siihen että potilas kokee tulleensa väärinymmärretyksi. Onneksi on tosiaan yhdistyksiä, joiden kautta asia on parantunut. Joka tapauksessa, kiitos valtavasti tästä postauksesta, huomaa että olet etsinyt paljon tietoa aiheesta!

  • Minulla on samankaltainen tilanne endometrioosin suhteen eli en itse kärsi sairaudesta, mutta lähipiirissä on muutama todella paha endometrioositapaus, joten olen päässyt läheltä näkemään, mitä elämä tämän vaivan kanssa vakavimmillaan voi olla. Siitäkin syystä toivon, että siihen todella löydettäisiin entistä tehokkaampia hoitomuotoja ja diagnoosit pystyttäisiin tekemään mahdollisimman varhain. Tästäkin syystä on tärkeää levittää tietoisuutta, jotta endometrioosista kärsivät saisivat mahdollisimman nopeasti parhaan mahdollisen avun. <3

 • Myy

  Kiitos postauksesta, hyvä että endometrioosista puhutaan enemmän. Kirjoituksessa sivuttiinkin aihetta, mutta tahattomasta lapsettomuudesta ja lapsettomuushoidoista olisi kinnostavaa lukea lisää. Ne ovat itselle ja monelle lähipiirin jäsenelle ajankohtaisia aiheita, josta ei ole ollenkaan liikaa hyviä juttuja.

 • Anne-Marie

  Lämmin kiitos laadukkaasti tekemästäsi endometrioosi-jutusta! Itse olen epäillyt jo vuosia, että minulla on tämä sairaus. Täytyy hakeutua lääkärille. Osa kuukaudesta menee aina harakoille kipujen ja uupumuksen takia. Samoin lapsettomuusriski ei ole vähäinen asia.

  • Mukava kuulla, että jutusta oli hyötyä! Suosittelen ehdottomasti varaamaan pikaisesti ajan lääkärille, koska tosiaan tämä sairaus yleensä saadaan paremmin kuriin, mitä pikemmin oikea diagnoosi saadaan tehtyä ja sen myötä myös hoito aloitettua. <3

Related posts