21/06/18

Opas second hand-, kirpputori- ja vintage-shoppailuun

23 138

”Mä en ikinä löydä kirpputoreilta mitään!” Kuulin sivusta erään tytön puuskahduksen viikonloppuna kirpparirekkien välissä. Kyselin viime viikolla, kiinnostaisivatko kirpparivinkit ja moni ilmaisi kiinnostuksensa, joten kokosin tähän postaukseen muutamia yksinkertaisia niksejä, joista voi olla apua second hand -ostoksilla.

Olen itse tehnyt vuosien varrella aivan mielettömiä löytöjä kirpputoreilta ja second hand -putiikeista sekä Suomessa että maailmalla. Reissatessani maailmalla käyn yleensä paljon mieluummin kurkkaamassa paikallisen kirpputorin tai vintage-putiikin valikoimaa kuin astun yhteenkään ketjuliikkeeseen.

Kirpputorishoppailu vaatii hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä kuin tavallisissa kaupoissa asiointi ja tästä syystä kirppistely jossain vaiheessa jäi täällä kotimaan kamaralla vähän unohduksiin, koska aikaa kierreillä kirpputoreilla ei oikein vain ollut. Nyt olen taas alkanut aktivoitua, kun omilla kotinurkilla on monta kiinnostavaa second hand -putiikkia ja kirpparia. Paras keino tehdä löytöjä onkin käydä kirppareilla kärsivällisesti ja säännöllisesti, sillä uutta tavaraa tulee parhaimmillaan päivittäin.

Tämän jutussa näkyvän persikkaisen kesämekon löysin kesän kynnyksellä UFF:n tasarahapäiviltä 2 eurolla – ei hassumpi löytö!

Miksi kannattaa suosia käytettyä?

Vaikka kirpparilta saattaa palata keskimääräistä useammin tyhjin käsin, on vintage-shoppailu parhaimmillaan erityisen palkitsevaa. Käytettynä ostaminen on luonnollisesti aina uuden ostamista vastuullisempi vaihtoehto, mutta kirpparishoppailuun liittyy myös sellaista löytämisen riemua, mitä harvoin kokee ketjuliikkeissä asioidessaan. Plussaa tietysti on myös se, että upeita kirpparilöytöjä voi tehdä parhaimmillaan pilkkahintaan. Lempiasioitani kirpparishoppailussa on silti se, että vanhat vaatteet ovat usein ihan eri tavalla uniikkeja kuin uudet, kirppareilta voi tehdä todella laadukkaitakin löytöjä edullisesti ja on jotenkin viehättävä ajatus, että vaatteella on oma tarinansa ja historiansa.

Monet etenkin ennen ketjuliikkeiden ilmestymistä ja 90-lukua tehdyt vaatteet ovat paljon paremmin ja paremmista materiaaleista tehtyjä kuin nykypäivän tuotanto, etenkin jos verrataan ketjuliikkeiden valikoimaan. Jos mennään ajassa oikeasti taaksepäin, niin vuosikymmeniä sitten tehdyt vaatteet ovat paitsi hyvälaatuisia ja kestäviä, niistä on myös pidetty parempaa huolta. Koska vaatteiden hinta oli ennen ketjuliikkeiden vallankumousta korkeampi, ihmiset huolsivat ja korjasivat vaatteitaan aivan toisenlaisella innolla kuin nykyään. Vaatteita on myös saatettu teettää mittatilauksena räätälillä.

Jotkut ajattelevat, etteivät ihan periaatteesta halua maksaa käytetystä tuotteesta yhtä paljon kuin uudesta. Suosittelen kuitenkin suhteuttamaan hintaa vaatteen laatuun, materiaaliin ja ikään. Jos 50 vuotta jo jotakuta palvellut takki on edelleen erinomaisessa kunnossa, se todennäköisesti palvelee mainiosti vähintään vielä toisetkin 50 vuotta. Kannattaa myös miettiä, mitä vastaavasta laadusta joutuisi maksamaan uutena tämän päivän standardeilla. Maksan paljon mieluummin 50-100 euroa uniikista vintage-takista kuin saman verran ketjuliikkeen takista, sillä teen siinä samalla vastuullisen valinnan monessakin mielessä: ostan käytettyä ja valitsen tuotteen, joka todennäköisesti kestää aikaa paremmin sekä laatunsa että tyylinsä puolesta. Ompelujälki ja materiaalit ovat vanhoissa vaatteissa usein parempia kuin uusissa, ja jotkut jopa paranevat vanhetessaan: laadukas nahka patinoituu kauniisti ja pehmenee miellyttävämmän tuntuiseksi.

Mitä kannattaa metsästää käytettynä?

Metsästän itse yleensä kirpputoreilta aina tietynlaisia vaatteita ja asusteita, joten tässä muutama vinkki teille muillekin sen varalta, mitä erityisesti kannattaa katsella. Kuljen itse erityisesti kiinnostavien värien ja printtien perässä – siitä on helppo aloittaa, jos ei muuten oikein tiedä, mistä lähtisi penkomaan tavarapaljoutta läpi.

TAKIT

Etenkin UFF:n ja Fidan kaltaiset kirpparit ovat täynnä kaikenlaisia upeita vanhoja hyväkuntoisia takkeja. Ennen vanhaan takit tehtiin kestämään ja esimerkiksi useimmissa vanhoissa villakangastakeissa on vuorikankaan ja päällyskankaan välissä lämmittävä villavatiinikerros ja tuulta pitävä tuulivuori, mistä johtuen ne ovat paljon uusia takkeja lämpimämpiä. Olenpa löytänyt joskus ihan räätälin käsin ompeleman villakangastakinkin – hintaa sillä oli kokonaiset 30 euroa. Suosittelen siis ehdottomasti metsästämään vanhoja villakangastakkeja, trenssejä ja nahkatakkeja nimenomaan kirpputorilta. Myös vanhoja farkkutakkeja, bleisereitä, bombereita ja maiharitakkeja on kirppareilla usein kiitettävästi. Kannattaa kurkata myös miesten takkivalikoimaa! Vanhojen takkien joukossa on muuten paljon kotimaassa valmistettuja laatutakkeja.

OMAT LÖYDÖT: Omia parhaita takkilöytöjäni kirpparilta ovat olleet jostain mahdollisesti 60-luvulta peräisin oleva keltainen villakangastakki sekä nyt kesällä löytämäni kaunis vanha kotimainen trenssi, joka maksoi UFF:n tasarahapäivillä kokonaiset 3 euroa – made in Finland. Kummitädin vanha bleiseri jostain vuosikymmenten takaa on yksi vaatekaappini luottovaatteista ja yksi parhaista löydöistäni on myös ollut Japanista tuliaiseksi itselleni ostamani vintage-haori.

KENGÄT

Moni arkailee ostaa kenkiä käytettyinä, mutta oman kokemukseni mukaan kirppareilta ja etenkin vintage-putiikeista voi toisinaan tehdä todella hyviä kenkälöytöjä. Nahka usein vain paranee käytössä ja lankkauksella voi tehdä ihmeitä jo vähän nuutuneenkin näköiselle pinnalle, jos kengät muuten ovat siistit. Nahka patinoituu usein kauniisti, joten käytetyt kengät voivat olla jopa uusia parempikin vaihtoehto. Kannattaa katsella kirpputoreilta ja vintage-liikkeistä erityisesti juhlakenkiä, sillä ne ovat usein jääneet ihmisillä aika vähälle käytölle ja ovat siksi hyväkuntoisia.

OMAT LÖYDÖT: Useammatkin suosikkikenkäni ovat second hand -löytöjä: bongasin New Yorkissa kirpparilta uudenveroiset Manolo Blahnikin korkokengät 30 dollarilla ja kerran löysin Suomessa laadukkaat Eccon vintage-avokkaat 1 eurolla. Olen löytänyt kirppareilta myös useamman parin kauniita vanhoja nahkasaappaita.

HAMEET JA MEKOT

Kirpputorien hame- ja mekkovalikoima on usein aivan omaa luokkaansa. Etenkin midihameita ja kaikenlaisia kesämekkoja löytyy kirpparirekeistä kaikissa mahdollisissa väreissä ja kuoseissa. Tarjolla on usein paljon kaikenlaisia ajankohtaisia ja trendikkäitäkin värejä ja kuoseja: raitaa, pilkkuja ja kukkasia. Etenkin vintage-putiikeista voi myös löytää todella elegantteja ja uniikkeja vanhoja iltapukuja, juhlamekkoja, leninkejä ja morsiuspukuja. Myös farkku- ja nahkahameita on kiitettävän paljon kirppareilla tarjolla.

OMAT LÖYDÖT: Olen löytänyt lukemattomia kivoja hameita ja ihania mekkoja kirpputoreilta, mutta ylivoimaiset lempparilöytöni ovat Japanista ostamani suloisen puuterinen vintage-mekko sekä punainen käsin ommeltu silkkinen kukkamekko, jonka löysin joitakin vuosia sitten Frida Marinasta. Kaapeissani on myös paljon äitini ja isoäitini vanhoja vintageaarteita, kuten tämä kellohelmainen farkkuhame, Vuokon raidallinen midihame sekä minimittainen nahkahame. Äidin nuoruudessaan itse tekemä punainen mekko on minulle myös kovin rakas. Näiden lisäksi mieleen on on jäänyt Fidan lajittelukeskuksesta 1 eurolla löytämäni Givenchyn silkkimekko.

VILLAPUSEROT JA NEULEET

Kirpputorit ovat usein täynnä ihania neuleita ja muhkeita villapaitoja ja -takkeja. Hyväkuntoiset neuleet ovat mainiota kirpparilöytöjä ja yksiväristen klassikkoneuleiden lisäksi kirpputoreilta voi metsästää kaikenlaisia hullunkurisia kuvioneuleita. 80- ja 90-lukujen veroista luovuutta ei ole kuosirintamalla tai värienkäytössä nähty sittemmin.

OMAT LÖYDÖT: Löysin kerran Burberryn klassisen villatakin Fidasta parilla kympillä. Lisäksi olen onnistunut bongaamaan kirppareilta lukemattomia muita neuleita ja villatakkeja, jotka ovat ahkerassa käytössä edelleen.

SILKKIPAIDAT

Ylellinen silkki on yksi niistä materiaaleista, joita kannattaa metsästää kirpputoreilta. Kauniin silkkipaidan saattaa kirpputorilta saada muutamalla hassulla eurolla, kun uutena vastaava saattaisi maksaa kymmenkertaisen summan. Kurkkaa myös miesten osasto – sieltä löytyy usein yksiväristen silkkipaitojen lisäksi myös upeita printtikuoseja.

OMAT LÖYDÖT: Yksi lempitopeistani on ikiaikainan kirpputorilöytö Tukholmasta – sininen silkkitoppi on palvellut todella monenlaisissa tilanteissa. Lisäksi olen löytänyt useita silkkisiä kauluspaitoja erittäin edullisesti sekä yhden kauniisti pitsillä koristellun kiinalaisen silkkipaidan Pariisista.

FARKUT JA HOUSUT

Jokainen tietää, miten vaikeaa sopivien farkkujen löytäminen on. Kirppareilla se on usein vieläkin vaikeampaa, muttei silti kannata ohittaa farkkuhyllyjä, sillä kärsivällisellä metsästyksellä voivat löytyä vaikkapa ne täydelliset vintage-Levikset. Farkuista voi myös leikellä itsellen shortsit, jos lahkeen malli tai pituus ei ole itselle sopiva. Kannattaa myös huomioida, että kokomitoitukset ovat aikana ennen stretchiä olleet todella erilaiset: todennäköisesti joudut ottamaan vintage-farkuissa huomattavasti suuremman koon kuin mitä normaalisti käytät. Farkkujen lisäksi suosittelen katselemaan kirppareilta kaikenlaisia silkkihousuja ja pirteitä printtikuosillisia kesähousuja.

OMAT LÖYDÖT: Farkkuja en ole tainnut löytää kirpputorilta koskaan, mutta kivoimpia housulöytöjäni kirpparilta ovat olleet rennot, pilkulliset kesähousut, jotka vilahtivat KN Collectionin kevätmalliston kuvissakin. EDIT: Minäkin löysin ne täydelliset vintage-Levikset lopulta kesällä 2018.

ASUSTEET

Vaikka vaatteiden sovittelu kirppareilla tuntuisi tuskaiselta, niin asusteita ja kenkiä on helppo kokeilla. Silkkihuivit, nahkalaukut, kaikenlaiset korikassit, huopahatut, korut ja vyöt ovat myös loistavia kirpputorilöytöjä.

OMAT LÖYDÖT: Olen löytänyt kirpputorilta useammankin lempilaukun sekä monta kaunista silkkihuivia sekä upeita kenkiä.

SECOND HAND -SHOPPAILIJAN TSEKKAUSLISTA

Mihin kaikkeen kannattaa kirpparilöytöjä tehdessä erityisesti kiinnittää huomiota?

MATERIAALI

Suosittelen etsimään kirpputoreilta etenkin kestäviä ja kauniisti ikääntyviä luonnonmateriaaleja. Villa, silkki ja nahka kestävät aikaa ja kulutusta vuosikymmenestä toiseen ja monien vanhojen vaatteiden materiaalit on tehty kestämään. Entisaikaan vaatteista on myös pidetty parempaa huolta, joten vanhakin vaate voi olla todella hyväkuntoinen. Kaikissa vaatteissa ei ole välttämättä tuotetietoja, mutta pikkuhiljaa sitä harjaantuu tunnistamaan materiaaleja jo näppituntumalla.

TAHRAT

Tietenkin sitä toivoisi, että käytetytkin vaatteet olisivat puhtaita, mutta joskus niissä näkyy käytön jälkiä myös tahrojen muodossa. Pientä tahraa ei kannata säikähtää, sillä toisinaan ihmiset tuovat kirpparille vaatteita, joiden tahroja ei ole edes yritetty puhdistaa. Valkoisesta silkistä ei varmasti saa pois punaviinitahraa, mutta olen esimerkiksi onnistunut poistamaan arvokkaasta valkoisesta neuleesta sappisaippualla kaikki siinä olleet tahrat. Sappisaippua onkin vaatteidenhuollossa ihan mahtava apuri!

SAUMAT JA NAPIT

Tarkista ennen ostopäätöstä huolellisesti onko vaate ehjä ja onko siinä kaikki napit tallella. Saumoja saa helposti parsittua ja uudet napit ommeltua, mutta kovin näkyvällä paikalla oleva reikä voi olla hankala korjata huomaamattomasti.

KAINALOT

Kannattaa nuuhkaista etenkin ihonmyötäisten paitojen ja mekkojen kainaloihin ennen vaatteen kiikuttamista kassalle. Monista materiaaleista voi olla todella vaikea saada pinttynyttä hienhajua pois. Ennen muinoin etenkin arvokkaampien materiaalien kanssa pidettiin kainaloihin kiinnitettäviä hikilappuja, jotta kauniit ja kalliit vaatteet eivät olisi menneet hiestä pilalle – ei välttämättä olisi huono idea tänäkään päivänä.

KOKO JA ISTUVUUS

Vaateostoksilla koko ja istuvuus ovat tietenkin tärkeitä asioita, mutta kirpputorilla shoppaillessa ei välttämättä kannata olla koon suhteen liian ehdoton. Ensinnäkin, vanhat koot saattavat olla hyvin erilaisia kuin tämän päivän mitoitukset. Toisekseen, kaunista ja vanhaa arvovaatetta voi usein myös muokata. Monia vaatteita voi korjauttaa ompelijalla tai räätälillä itselle sopivammiksi – tämä unohtuu monelta nykypäivänä.

KENGÄNPOHJAT

Kurkkaa kenkiä katsellessasi myös pohjia. Niistä pystyy päättelemään paitsi kenkien ikää ja käyttöastetta, myös sitä, miten hyvää huolta niistä on pidetty. Uudet korkolaput vanhoissa kengissä viestivät siitä, että kengistä on haluttu huolehtia hyvin. Kannattaa myös tsekata, ettei pohjissa ole halkeamia tai mitään muuta outoa. Joskus vanhojen kenkien pohjissa käytetty kumi ei ihan kestä aikaa toivotulla tavalla ja se saattaa halkeilla tai murentua – jos kengät siis näyttävät kovin vanhoilta, taivuttele vähän pohjaa ja tunnustele, kestäisikö se yhä aktiivikäyttöä.

Kirpputoriketju, vintage-liike, itsepalvelukirppis vai kirpputoritapahtuma?

Käytetyistä vaatteista kiinnostuneille on olemassa paljon erilaisia kohteita, mistä aarteita voi metsästää. Eri tyyppiset paikat sopivat vähän eri tyylisten löytöjen tekemiseen. Ei välttämättä kannata yrittää tehdä designer-löytöjä UFF:lta tai lähteä parin euron budjetilla vintage-putiikkeihin. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä kuratoidumpaa tavaraa liikkeessä myydään, sitä korkeampi summa on myös hintalapussa.

Suurten kaupunkien kirpputoreilla saattaa olla laajempi ja parempi valikoima noin keskimäärin, mutta hinnat saattavat olla korkeammat ja kävijöitä on usein enemmän. Pikkukaupunkien kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa voi puolestaan lymyillä todellisia aarteita edullisesti, kun kysyntä on pienempää ja ihmisten suosiossa usein vähän erilainen valikoima kuin isoissa kaupungeissa.

VINTAGE-PUTIIKIT

Vintage-putiikit myyvät tarkoin valikoituja vintage-aarteita ja designer-vaatteita, joten hintataso on yleensä selvästi kirpputoreja korkeampi. Jos on valmis maksamaan vähän kirpputorihintoja enemmän, vintage-putiikeista voi tehdä hyvin vähäisellä vaivalla upeita löytöjä. Jos erityisesti merkkivaatteet ja hyvin säilyneet, arvokkaammat vintage-löydöt kiinnostavat, kannattaa piipahtaa vintage-puodissa. Putiikin omistajalta saattaa saada kaupan päälle hoito-ohjeita vaatteelle sekä tarinan löydön taustalta.

OMA SUOSIKKI: Frida Marina

KIRPPUTORIMYYMÄLÄ

Kirpputorimyymäläketjut kuten UFF, Fida ja Recci ovat yleensä hinnoittelultaan jossain vintage-putiikkien ja itsenäisten kirpputorimyyjien välimaastossa. Hyvällä tuurilla voi tehdä todella edullisiakin löytöjä, mutta toisaalta osa vaatteista taas on tyyliinsä ja laatuunsa nähden selvästi ylihintaisia. Kirpputorimyymälöiden runsas valikoima täydentyy usein ja yleensä vaatteet on jaoteltu tuoteryhmittäin. Koska kirpputorimyymälöiden valikoima koostuu yleensä lahjoituksina saaduista vaatteista, joukossa saattaa olla todella arvokkaita ja upeitakin löytöjä, jollaiset kelpaisivat hienompiinkin vintage-putiikkeihin, mutta ketjujen hintataso on aina putiikkeja huomattavasti edullisempi. Kannattaa katsastaa myös KierrätyskeskuksetSPR:n kirpputorit ja Pelastusarmeijan kirpputorit.

VINKKI: UFF on erityisesti tasarahapäivien aikaan todellinen aarreaitta, kun sesogin tuotteet myydään pikkurahalla pois – tällöin voi tuurilla tehdä ihan naurettavan edullisia huippulöytöjä. Toinen hyvä hetki UFF-kierrokselle on juuri tasarahapäivien jälkeen, kun uusi mallisto on tullut sisään. Kokeneimmat kirpparikävijät osaavat kärkkyä apajilla oikeaan aikaan ja nappaavat parhaat palan kuormasta heti ensimetreillä.

OMA SUOSIKKI: UFF Hakaniemi, UFF Freda & UFF Bulevardi.

ITSEPALVELUKIRPPUTORIT

Itsepalvelukirppiksiä on moneen lähtöön ja voisi sanoa, että sekä tavaran laatu että hintataso vaihtelee pöytäkohtaisesti varsin paljon riippuen myyjästä. Itsepalvelukirppareilla on usein tarjolla paljon muutakin kuin vain vaatteita: kaikenlaista kodin tavaraa, kodin tekstiilejä sekä mitä nyt milloinkin. Helsingissä hieman ”paremmiksi” profiloituneilta itsepalvelukirppiksiltä kuten Kaivarin Kanuunasta ja Relovesta voi tehdä todella hyviäkin merkkilöytöjä kohtuuhintaan. Relove on vähän kuin vintage-putiikin, itsepalvelukirppiksen ja tavallisen vaatemyymälän välimaastosta ja siellä tavara on keskimääräistä parempikuntoista ja laadukkaampaa. Myös Kaivarin Kanuunassa taso on usein aika hyvä. Satunnaisilta muiltakin itsepalvelukirpputoreilta voi tehdä loistolöytöjä, mutta kiertely vaatii hieman aikaa ja viitseliäisyyttä.

OMA SUOSIKKI: Relove & Kaivarin Kanuuna

KIRPPUTORITAPAHTUMAT

Yksi suosikkini second hand -löytöjen tekemiseen ovat erilaiset kirpputoritapahtumat, joita etenkin kesäaikaan järjestetään paljon. Vieläkään ei ole löytynyt Helsingissä Vallilan legendaarisen Valtteri-kirpputorin kunnollista manttelinperijää, mutta esimerkiksi Konepajan Brunossa, Kellohallissa ja Kattilahallissa järjestetään silloin tällöin kirpputoreja. Myös satunnaiset bloggaajakirppikset ovat yleensä hyvätasoisia myytävän tavaran puolesta. Legendaarisin kesäsuosikki Helsingissä on tietysti Hietsun torilla läpi kesän järjestettävä kirpputori, jossa riittää kuhinaa joka päivä. Myös Siivouspäivä on mainio tapahtuma sekä myydä omia käyttämättömäksi jääneitä tavaroita ja vaatteita että tehdä löytöjä. Tapahtumissa on aina se etu, että hinnoista voi neuvotella suoraan myyjän kanssa (lue: tinkiä).

OMA SUOSIKKI: Hietsun torin kesäkirppis & Siivouspäivä

SECOND HAND -SHOPPAILU ULKOMAILLA

Minulle on muodostunut tavaksi, että käyn yleensä maailmalla reissatessani aina tutkimassa paikallisten kirpputorien ja vintage-liikkeiden valikoimaa. Jotenkin käytettynä ostettuihin tuliaisiin liittyy enemmän tunnearvoa ja tuntuu kuin mukanaan toisi vielä entistä aidommin pienen palasen paikalliskulttuuria.

Suosikkikaupunkejani maailmalla kirpputorien ja vintage-putiikkien koluamiseen ovat Pariisi, New York, Tokio, Barcelona, Berliini, Tallinna ja Tukholma. Kaikista näistä kaupungeista olen tehnyt mahtavia second hand -löytöjä. Monet suuret kaupungit ovat pullollaan kaikenlaisia kirppareita ja pikkuruisia vintage-puoteja, ja osa riemua on niiden itse putiikkien löytäminen vieraan kaupungin kaduilla seikkaillessa. Tässä kuitenkin muutama helppo täsmävinkki, mistä voi maailmalla lähteä liikkeelle matalalla kynnyksellä.

BEACON’S CLOSET (New York)

New York on täynnä ihania vintage-putiikkeja, mutta tämä kirpputoriketju on hinta-laatu-suhteeltaan vertaansa vailla. Beacon’s Closet -ketjulla on myymälöitä Manhattanilla ja Brooklynissa ja suosittelen todella varaamaan visiittiin hieman aikaa. Myymälät ovat saman tyyppisiä kuin UFF ja hintataso on myös samansuuntainen, mutta käytännössä lähes kaikki valikoiman vaatteet ovat merkkituotteita. Putiikki imaisee uumeniinsa helposti tuntikausiksi, mutta tämä on juuri se paikka, mistä voit löytää Manolot 30 dollarilla tai upean Givenchyn vintage-takin muutamalla kympillä. Olen tehnyt näistä liikkeistä ihan mielettömiä löytöjä vuosien varrella – todella vahva suositus! Berliinin parhaita second hand -putiikkeja olen koonnut omaan erilliseen postaukseensa.

BEYOND RETRO (Tukholma & Lontoo)

Beyond Retro on second hand -ketju, jolla on liikkeitä Tukholmassa ja Lontoossa. Tämän helpommaksi ei kivojen vintage-löytöjen tekeminen tule. Beyond Retron valikoima on nimittäin jaoteltu helposti lähestyttävään muotiin erittäin spesifeihin kategorioihin: yhdessä rekissä roikkuu farkkupaitoja, toisessa norjalaisneuleita, kolmannessa pörröneuleita, jne. Koska vaatteet on valmiiksi ryhmitelty näin tarkkaan, on liikkeistä myös varsin helppo tehdä löytöjä. Hintataso on ehkä hitusen kalliimpi kuin UFF:lla mutta selvästi halvempi kuin vintage-putiikeissa.

EPISODE (Belgia, Hollanti, Pariisi & Kööpenhamina)

Tutustuin Episode-ketjun second hand -liikkeisiin asuessani reilut 10 vuotta sitten Brysselissä ja olin Belgiassa asuessani suorastaan kanta-asiakas. Ketjulla on useita liikkeitä Hollannissa ja Belgiassa sekä yksi liike Pariisissa ja Kööpenhaminassa. Episoden liikkeet ovat saman tyyppisiä sekä valikoimaltaan, hinnoittelultaan kuin lajittelultaankin kuin Beyond Retrokin eli valikoima on yleensä jaoteltu aika tarkkaan tuoteryhmittäin, joten löytöjen tekeminen on suhteellisen helppoa. Hintataso on samankaltainen kuin Beyond Retrossa eli perus-kirpparia kalliimpi, mutta pikkuputiikkeja selvästi edullisempi.

*

Toivottavasti tästä postauksesta oli iloa teille ja varmasti paljon hyviä vinkkejä sekä paikoista että itse shoppailusta jäi vielä matkastakin. Tässä jutussa keskityttiin nyt fyysisiin myymälöihin, mutta tietenkin netti on pullollaan erilaisia vintage-verkkokauppoja sekä second hand -sovelluksia, joista voisi tehdä vaikka ihan oman postauksensa. Olisi kiva kuulla, tuliko jutussa vastaan teille hyödyllisiä neuvoja? Kommenttiboksissa sana on vapaa ja siellä voi mieluusti täydentää tätä minun juttuani omilla vinkeillä. Etenkin konkreettiset suositukset putiikeista Suomessa ja maailmalla ovat erityisen tervetulleita! Lisäksi olisi hauskaa, jos jakaisitte tarinoita omista parhaista kirppislöydöistänne. :)

Photos: Vesa Silver

Tags: , , , , ,

Categorised in: Matkat, Muoti

23 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Kirpputorishoppailu on ainut tapa millä jaksan etsiä vaatekaappiini täydennystä sillä jotenkin kirppareiden rekkejä on paljon mielenkiintoisempaa tutkia kuin ketjuliikkeiden, koska kirppareista ei ikinä tiedä mitä tulee vastaan.

    Itse olen onnistunut löytämään itselleni leviksen farkut kirpputorilta ja vuosien saatossa on tullut tehtyä monta muutakin kivaa löytöä ja kirpputoreja tuleekin aina tasaisin väliajoin kierrettyä mahdollisten löytöjen varalta.

    Kirpparit toimivat myös kesäisin hyvänä keinona hankkia halpoja työkenkiä, sillä tallityössä kenkiä saattaa mennä neljäkin paria kesän aikana koska tykkään käyttää lenkkareita työkenkinä vaikkakaan ne eivät ole ihan ne maailman turvallisimmat kengät.

    • Se on totta, että kirppareilla saa aina yllättyä! Ikinä ei tiedä, millaisia aarteita tai kummallisuuksia osuu tielle. :)

  • Niina

    Todella mielenkiintoinen kirjoitus! Yhden huomion silti tekisin: vintage-vaatteiden laatu ei niinkään ole materiaaleista johtuvaa, vaan niiden valmistustapa on huolellisempi. Polyesteri on polyesteriä, olipa se sitten vuodelta 1967 tai 2018. Vanhemmassa vaatteessa vaan ei saumat kierrä, koska kangas on leikattu langansuuntaisesti, toisin kuin tämän päivän kustannustehokkaassa valmistuksessa, jossa hävikki on minimoitu.

    Polyesteristä tulikin mieleen vielä sellainen juttu, että etikka on hyvä hajunpoistaja. Nykyään on saatavilla laaja valikoima pyykkietikkaa, joiden tuoksuissa on mistä valita. :)

    • Erinomaisen hyvä huomio! Valmistustapa vanhoissa vaatteissa tosiaankin on huolellisempi ja laatu tulee osin siitä. Mutta itse metsästän yleensä kirppareilta juuri niitä luonnonmateriaaleista valmistettuja löytöjä jo ihan käyttömukavuutensa puolesta. Ja kiitos hyvästä hajunpoistokikasta! Oletko saanut ihan pitkän ajan hikipinttymiäkin pois tuolla etikalla?

      • Minullekin etikka on tuttu hajunpoistaja. Hikeen en ole kokeillut, mutta kellarinhajuun kylläkin. Saattaa olla että vaatii muutaman pesu- ja tuuletuskerran ja että vaatteeseen jää vahva etikanhaju, mutta sen saa sitten hyvin pois muutamalla normaalilla pesulla.

        Vauvojen kestovaipoista poistin vahvan pissanhajun myös lorauksella etikkaa huuhteluaineena. Ja jääkaapista kalanhajun, kun olin unohtanut kalat kahdeksi viikoksi mökille lähdettyämmr eikä normaalilla pesulla lähtenyt.

  • Minna

    Minä kävin tällä viikolla tutustumassa vaatelainaamo Vaaterekkiin Kaisaniemessä. Ihan loistava konsepti! Jäsenmaksulla saa kotimaisten suunnittelijoiden vaatteita kolmeksi viikoksi kerrallaan. Etsin usein kirppiksiltä vähän erikoisempia malleja ja kuoseja, sellaisia joita en välttämättä raaskisi ostaa täyteen hintaan kun en tiedä milloin kyllästyn. Tämä vaatelainaamo taitaa nyt nousta rinnalle täyttämään tätä tarvetta.

    Itsepalvelukirppiksissä harmittaa se, kun porukka myy ketjuliikekamaa ihan ylihintaan. Jotain kulahtaneita hennesin t-paitoja tai vastaavaa. Onneksi sieltä täältä löytyy hyvääkin vaatetta!

  • Suuz

    Kirppisshoppailu on kyllä parasta! Omia lempilöytöjä ovat samsoe&samsoen ihana sininen neule, kaikennäköiset takit (vintagefarkkutakit, hauska retrosadetakki ja laadukas mokkanahkatakki) ja juurikin nuo kivoilla kuoseilla varustetut silkkipaidat! Olen myös säästänyt selvää rahaa shoppailemalla pääosin kirpputoreilla ja sitä on sitten jäänyt muihin juttuihin, mistä opiskelijabudjetti kyllä kiittää :D

  • Anna

    Kierrätyskeskus on myös must! UFFeilla hinta on usein laatuun nähden luokaton, mutta Kierrätyskeskuksessa esim hyvän neuleen voi saada parhaimmillaan alle femmalla. Itä-Helsinkiä kaihtamattomille on Itiksestä kävelymatkan säteellä UFFin lisäksi SPR:n Pointti ja Kierrätyskeskus, kiertämisen arvoinen kombo kaikkineen :)

  • Annika

    Ihan suosikki postaus vähään aikaan:) Kiitos Jenni! Kirppikset ovat ihan parhautta. Pitäisikin pitkästä aikaa lähteä kierrokselle. Koskaan ei voi tietää mitä löytää ja vaikkei mitään tulisi ostettua, on kirppistely mahtavaa laatuaikaa vaikka hyvän ystävän kanssa.

  • Sariska

    Kengissä mureneva pohja ei välttänättä ole ongelma jos tietää kunnon vanhanajan taidot omaavan suutarin! Löysin kerran vanhat kotimaiset punaiset talvinahkasaappaat joissa pohja oli kirpparilla ok, mutta murtui ekalla käyttökerralla pakkasessa. Suutari laittoi kenkiin uudet pohjat ja ne pääsivät jälleen käyttöön!

  • Siruli

    Kirpputorit ovat oikeita löytölaareja. Itse etsin niistä enimmäkseen tuunausmateriaalia. Krumeluurit napit ovat nyt himotuslistalla. Pliseeratuista hameista olen saanut kivoja hihansuita puseroihin ja mekkojen alaosista puolihameita. Tällöin ei ole niin väliä, onko vaate juuri omaa kokoa. Joskus onnistuu sitten saamaan ihan valmiiksi sopivan vaatteen ja aina kivalla hinnalla. Takit ovat minullakin aina hakusessa.

  • Hyvä ja kattava kirjoitus. Todellakaan ei nykykankaita voi verratakaan vintagekankaisiin, varsinkaan ennen 70-lukua valmistettuihin.

    Käytän paljon äitini vanhaa villakangastakkia, joka on kotimaisen valmistajan tekemä 60-luvulla. Kuten sanoit, takki on paljon lämpimämpi kuin nykyaikaiset villakangastakit, kiitos lämpimän välivuorin. Ja edelleen yhtä hyvässä kunnossa kuin uutena.

    https://eedenista-itamaille.blogspot.com/2017/11/mustissa-aidin-muistoksi.html?m=0

    Viime talvena käytin sitä kerran jopa surutta sadekelillä. Totesin, että jos se on kestänyt vettä tähänkin asti, tuskin se tästäkään sateesta hätkähtää…

    Joten kyllä aidosta vanhasta saa todellakin paljon paremman ja pitkäikäisemmän ystävän kuin uudesta.

    Tänä vuonna, kun tyttärelle etsimme vanhojenpäiväpukua, tajusin järkytyksekseni, että nykyään kaikki hääpuvutkin on halvannäköistä polyesteriä. Kun menin naimisiin 20 vuotta sitten, kaikissa ”paremmissa” morsiuspukuliikkeissä puvut olivat järjestään silkkiä. Minulle sanottiin nyt että silkkipuku tulisi niin paljon kalliimmaksi kuin polyesteri. Mutta miten on mahdollista että nuo Kiinasta tuodut keinokuituhepenet maksavat tänä päivänä saman verran kuin aidot silkkipuvut tuolloin? Omani teettäjän tuolloin eräässä helsinkiläisessä morsiuspukuateljeessa eikä se nyt niin kauhean kallis ollut. Puku on minulla tallella, käärittynä huolellisesti hapottomaan silkkipaperiin ja uudenveroisessa kunnossa. Jos siis löytää vanhan silkkisen puvun, on se varmasti todellinen löytö!

    Jos materiaali ja kangas miellyttää, kannattaa myös katsella sitä muotisuunnittelijan silmin. Aina kun näen kirpparilla kivan kankaan, näen sille uuden käyttötarkoituksen. Milloin farkuista tai kukkakankaista tulee hameita yhdistettynä pitsiliinoihin tai muuhun romanttiseen.

    https://eedenista-itamaille.blogspot.com/2016/08/onnenpisaroita.html?m=0

    https://hempeathepeneet.blogspot.com/2018/06/romanttinen-kukkaistyton-hame.html?m=1

    Monesti minulle on myös käynyt niin, että olen ihastunut kankaaseen mutta vaate onkin jäänyt käyttööni sellaisenaan, kuten eräälle mustalle pitsileningilleni, joka on vakiovaatteeni nykyään kesäisin.

  • Jenni

    Ihana postaus, KIITOS! Nuorempana ostin vain käytettyjä vaatteita, jopa vanhojen puku oli uffilta. Tämä postaus antoi uutta innostusta lähteä koluamaan vanhoja ja uusia lempparikirppiksiä! Käytän edelleen paljon äidin ja mummon vanhoja vaatteita. Heillä on sama vartalotyyppi kuin mulla, niin housut, mekot ja jakut istuu ihan täydellisesti :) Uusin löytö äidin kaapista on pikkumusta haalari, jossa on pitsinen yläosa ja liehuvat lahkeet <3

  • plll

    Tärkeä ja hyvä kirjoitus, kiitos Jenni! Olen sen verran pesunkestävä hippi että olen ostanut jo monta vuotta kaikki vaatteeni sukkia, alusvaatteita ja sukkahousuja lukuun ottamatta käytettyinä. Kirppikset ovat suuri rakkauteni, mutta myös vintageliikkeistä tekee parhaimmillaan aivan uskomattomia löytöjä. Vanhimmat vaatteeni ovat 1930-luvulta, ja ne ovat edelleen aivan käyttökelpoisia. Suosikkivaatteeni ovat 1950-luvulta, ja tuntuu välillä aivan käsittämättömältä, miten hyvin vaatteet on aikoinaan tehty: ne istuvat upeasti (eivät ole todellakaan sitä nykypäivän laatikko-osastoa), puuvilla on paksua ja ompelujälki täyttä priimaa. Toivottavasti mahdollisimman moni alkaisi miettiä kulutustottumuksiaan uudestaan ja ostamaan mahdollisuuksien mukaan vaatteensa(kin) second handina!

  • Julia

    Ihana postaus<3

    Kirppikset on kyllä ihan huippuja; se löytämisen riemu! Itse tulee piipahdettua juuri Relovessa hyvinkin usein, sillä asun aivan niillä kulmilla. Sieltä olen myös tehnyt muutamia huippulöytöjä, kuten viimeisimpänä Marimekon kesäinen maksimittainen juhlamekko 35 eurolla. Toki kirppisshoppailu vaatii malttia ja aikaa, mutta on kyllä mukavaa puuhaa kaverinkin kanssa.

    Olisiko sinulla joitain täsmävinkkejä Barcelonan second hand -shoppailuun? Sinne on kesäreissu tuloillaan:)

  • Hyviä vinkkejä kirppis ostoksista

Related posts