31/05/18

Milloin kävit viimeksi näöntutkimuksessa?

12 84

Kaupallinen yhteistyö: Specsavers

Myönnän, että olen omalla kohdallani ehkä aina pitänyt hyvää näköä vähän itsestäänselvyytenä. En ole koskaan tarvinnut silmälaseja oikeasti nähdäkseni – nykyäänkin pärjäisin tarvittaessa ilman, vaikka ne elämää hetkittäin helpottavatkin. Ensimmäistä kertaa olen arjessa alkanut miettiä omakohtaisemmin näkökyvyn tärkeyttä, kun tutustuin pari vuotta sitten mummokaveriini. 84-vuotias ystäväni on vuosien saatossa menettänyt näkönsä niin, ettei enää pysty itse lukemaan oikein mitään ja silmälasienkin kanssa näkökyky on hyvin heikko. Niinpä minä toimin usein hänelle ”silminä”: luen ääneen kirjoja ja katson läpi postissa tulleet laskut ja kirjeet. Hänen kanssaan olen jotenkin tullut eri tavalla tietoiseksi siitä, miten onnekas olen, että minulla on näkökyky tallessa ja kunnossa.

Kiitos tämän pitkäaikaisen Specsavers-yhteistyön, olen tullut käyneeksi näöntutkimuksessa säännöllisesti ja olen koko ajan hyvin kartalla silmieni terveydestä ja näkökyvyn kehityksestä. Ja nimenomaan nuo säännölliset tarkistukset ja tutkimukset ovat paras keino suojautua vakavilta silmäsairauksilta, sillä moni näköön vaikuttava sairaus voidaan hoitaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se havaitaan.

Specsavers haluaa kannustaa kaikkia suomalaisia tarkastuttamaan näkönsä säännöllisesti ja Specsaversin liikkeissä näöntutkimukseen pääsee nyt näköterveyskampanjan ajan ilmaiseksi (normaalisti 29€). Ajanvarauksen tekeminen lähimpään optikkoliikkeeseen on helppoa nettisivujen kautta ja nyt silmäterveyttä edistävän kampanjan aikana Specsavers lahjoittaa jokaisesta 8.7.2018 mennessä tehdystä näöntutkimuksesta 50 senttiä näkövammaistyölle. Näkövammaisten liitto ry tekee tärkeää työtä sokeiden ja heikkonäköisten ihmisten oikeuksien toteutumiseksi, tuottaa erikoispalveluja, tarjoaa tukea näkövammaisille esimerkiksi työelämässä ja opiskelussa mukana pysymiseen sekä toimii Suomessa asiantuntijana näkövammaisuuteen ja näkökykyyn liittyvissä asioissa.

Luvut saattavat kuulostaa aika hurjilta, mutta vuodenvaihteessa julkaistun silmäterveysraportin mukaan Suomessa asuu vähintään 55 000 heikkonäköistä tai sokeaa ihmistä. Tämän lisäksi 170 000 suomalaisella on voimakkaasti alentunut näkökyky ja väestön ikääntyessä nämä luvut tulevat vain kasvamaan. Näöntutkimus on helppo ja maksuton tapa pitää huolta omien silmien terveydestä, joten kannattaa todellakin käydä tsekkauttamassa silmät säännöllisesti. Varsinaisen näkökyvyn lisäksi optikko pystyy havainnoimaan tutkimuksen avulla muitakin silmien terveyteen vaikuttavia asioita sekä sairauksia, jotka oireilevat silmien kautta – tiesitkö, että esimerkiksi diabeteksen ensioireet näkyvät usein nimenomaan näöntutkimuksessa?

Kysäisenpä tässä kohtaa siis, että milloin sinä olet käynyt viimeksi näöntutkimuksessa? Itse kävin viimeksi tutkimuksessa pari viikkoa sitten ja oli huojentavaa kuulla, että suurempaa muutosta entiseen ei ollut reilussa vuodessa tapahtunut. Kannattaa käydä nyt kampanjan aikana tutkimuksessa, kun sen pääsee tosiaan tekemään 8.7. asti ilmaiseksi!

Minulla on vahvuutta omissa linsseissä vain vähän ja ensisijaisesti silmälaseilla korjataankin hajataittoa, joka häiritsee lähinnä lukiessa ja silmien väsyessä. Tuota taittovirhettä korjataan linsseissä olevalla prismahionnalla ja nyt prisman voimakkuutta lisättiin hiukan entiseen nähden ja sain uudet, entistäkin ehommat lasit. Mitäs pidätte näistä uusista kehyksistä? Day Birger & Mikkelsen on Specsaversin uusimpia ja kivoimpia tulokkaita kehysvalikoimassa ja omat suosikkikehykseni olivat juuri nämä keveät kullanhohtoiset metallikehykset, joissa yhdistyy kivalla tavalla pilottimalli ja pyöreä muoto – molemmat yksiä lemppareistani silmälasityyleissä. :) Lisää suosikkejani Dayn kehyksistä voitte kurkata aiemmin tekemästäni blogijutusta!

Photos: Annika Ollila

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Mari

  Hei Jenni!

  Sivusit tässä aihetta, joka omassa ammattikentässäni on aika kontroversiaalinen: optikon suorittama, kokonaisvaltaisena markkinoitu näöntarkastus saattaa luoda kuluttajalle virheellisen kuvan siitä, että silmäterveys on kuosissa kun pahimmillaan se voi viivyttää sairauksien diagnostiikkaa ja optimaalista hoitoa. Silmäterveyden asiantuntija on silmätautien erikoislääkäri. Liitän tähän YLE:n Kuningaskuluttajan jutun vuodelta 2017.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/30/kokonaisvaltainen-naontutkimus-optikolla-teetetty-ja-kaikki-kunnossa

  • Itse asiassa tuolla Specsaversilla ainakin ohjataan heti silmälääkärin pakeille, jos jotakin poikkeavaa tai huolestuttavaa havaitaan. :)

   • Mari

    Ongelma onkin siinä, että optikon ammattitaito tai osaaminen ei välttämättä riitä tunnistamaan alkuvaiheen ongelmia ohjatakseen potilaan eteenpäin, ja silti palvelua markkinoidaan kokonaisvaltaisena näöntutkimuksena, mikä johtaa vääriin mielikuviin siitä mitä on ostamassa.

  • Erkki Tala / Specsavers

   Specsaversilla, kuten useimmissa suomalaisissa optikkoliikkeissä, työskentelee sekä optikoita että silmälääkäreitä ja ohjaus jatkotutkimuksiin toimii tarvittaessa sujuvasti. Optikon näöntutkimuksessa käy vuosittain lähes miljoona suomalaista, joten tutkimuksen laadulla on merkitystä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa mahdolliset näön ja silmäterveyden ongelmat havaitaan, sen parempi on yleensä lopputulos. Toimiva yhteistyö optikoiden ja silmälääkärien välillä on se menestyksen avain tässä. Terveempien silmien puolesta!

 • Pauliina

  Kiitos! Sain tästä postauksesta viimeinkin innostuksen varata optikkoajan. Mukavaa kesää! :)

 • Itse, koska käytän lukulaseja/tietokonelaseja, niin käyn n. kerran vuodessa näöntutkimuksessa. Huomaan aika nopeasti jos eivät auta arjessa, ja sitten kun haluan päivittää laseja, niin käyn aina samalla tutkimuksessa. Omalla kohdallani silmälasien saanti kyllä yleensä kestää aika kauan, joten se olisi asia, johon toivoisin kehitystä.

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.com/

 • Maria

  Moi! Täällä optikko, joka haluaisi korjata pienen virheen tekstissäsi: hajataittoa korjataan sylinterilinssillä ja karsastusta prismalinssillä :)

  Lisäksi kommentoijille, optikon ammatti on sidottu lakiin, jolloin laki velvoittaa ohjaamaan jatkotutkimuksiin mikäli siihen ilmenee tarvetta. Ammattitaitoon sen sijaan ei vaikuta se ketju, jossa on töissä. Specsaversin mainonnast jokainen voi sitten tehdä omat päätelmänsä.

  Ihanaa kesää sinulle Jenni!

 • Pauliina

  Moi! Haluaisin muistuttaa, että esimerkiksi juuri specsavers mainostaa näöntutkimustaan lupauksella, että optikko arvioi silmänpohjankin terveyden. Totuus on kuitenkin se, että optikon tekemä silmänpohjatutkimus on lähes yhtä tyhjän kanssa. Silmänpohjakuvista ei ole todellakaan helppoa diagnosoida sairauksia, siihen tarvitaan silmälääkärin asiantuntemus. ”Kokonaisvaltaisen silmätutkimuksen” jälkeen jää harhakuva siitä, että silmät ovat terveiksi todetut. Näin ollen specsavers harjoittaa harhaanjohtavaa mainontaa.

Related posts