24/04/18

Vaatevallankumous vastuullisemman muodin puolesta

4 77

Tiedätkö sinä, millaisissa oloissa ja kenen tekemiä sinun vaatteesi ovat? Ihannetilanteessa vaatteen tuotantoketju on materiaalien valmistuksesta lähtien läpinäkyvä kaupan hyllylle asti. Joidenkin brändien kohdalla tämä jo toteutuu, mutta suurimman osan ei. Toivon, että jonakin päivänä päästään siihen pisteeseen, että vaateteollisuus on kauttaaltaan vastuullista ja läpinäkyvää, ja että työntekijät saavat kaikissa tuotantoprosessin vaiheissa työstään kohtuullisen korvauksen. Ja sitä kohti pyrkii myös kansainvälinen Vaatevallankumous-tempaus, joka starttasi eilen.

Tänään tulee kuluneeksi tarkalleen 5 vuotta siitä, kun Rana Plaza -vaatetehtaan rakennus romahti Bangladeshissa. Onnettomuudessa sai surmansa yli 1000 vaateteollisuuden työntekijää ja yli 2000 loukkaantui. Tästä syystä joka vuosi huhtikuun lopulla vietetään Vaatevallankumousta (Fashion Revolution), jolla pyritään kiinnittämään huomiota vaatteiden alkuperään ja valmistusolosuhteisiin sekä konkreettisesti vaikuttamaan työntekijöiden oloihin osoittamalla, että meitä kuluttajia todella kiinnostaa, millaisissa oloissa vaatteemme on tehty. Tänä vuonna Vaatevallankumousta vietetään tällä viikolla eli 23.-29.4. ja kampanja järjestetään yhtä aikaa yli sadassa maassa. Viime vuonna mukana oli yhteensä 2 miljoonaa ihmistä ja myös jokainen teistä voi helposti osallistua.

Voiko Vaatevallankumouksen avulla oikeasti vaikuttaa?

Vaatevallankumouksen avulla on jo nyt saatu paljon aikaan. Bangladeshissa on Rana Plazan katastrofin jälkeen tarkastettu 1300 vaatetehtaan turvallisuus ja tarkastusten myötä monia onnettomuuksia on saatu estettyä.

Viimeisten 5 vuoden aikana ompelijoiden minimipalkkoja on nostettu esimerkiksi Kambodzassa ja Bangladeshissa. Silti palkat ovat edelleen niin alhaisia, etteivät ne riitä kaikkiin elämisen kuluihin. Työtä on siis yhä.

Yksi isoimmista edistysaskeleista on, että tuhannet vaatebrändit kertovat nyt avoimemmin tuotannostaan ja 150 suurta vaatemerkkiä on julkaissut kaikki vaatteidensa ompelutehtaat. Kuluttajien mielipiteitä ja toiveita kuunnellaan, joten kerrotaan brändeille, mitä haluamme, niin heillä on myös konkreettisia syitä viedä asioita eteenpäin.

Vaatevallankumousta tarvitaan edelleen. Vaikka uutiset tuoreimmista tehdasonnettomuuksista eivät välttämättä yllä uutisiin asti täällä pohjolassa tai kantaudu meidän korviimme, pelkästään Bangladeshissa kuoli viime vuoden aikana 426 ihmistä yli 300 tehdasonnettomuudessa. Työntekijöiden oloissa on siis edelleen valtavasti parantamisen varaa, vaikka kehitystä tapahtuukin jatkuvasti

Miten siis voit olla mukana?

Pue vaate päälle nurinpäin, ota siitä (ja itsestäsi) valokuva ja jaa se somessa hashtageilla #whomademyclothes ja #vaatevallankumousMuista tägätä vaatteen merkki kuvaan, sillä on tärkeää, että vaatemerkit saavat tietää, että haluamme vastuullisissa oloissa valmistettuja vaatteita. Viime vuonna vaatemerkit saivat yhteensä 113 000 #whomademyclothes-kysymystä ja 2400 merkkiä vastasi niihin.

Tällä tavoin osoitamme, että haluamme tietää, missä ja miten vaatteemme valmistetaan. Mitä enemmän ihmiset osoittavat kiinnostusta vastuullista valmistusta kohtaan, sitä suurempi paine vaatebrändeillä on tehdä asiat oikein ja pyrkiä edesvaikuttamaan omien vaatteidensa tuotantoon ja tuotannon läpinäkyvyyteen. Muita tapoja olla mukana Vaatevallankumouksessa löydät tempauksen nettisivuilta.

Vaatevallankumous-kirpputori Konepajan Brunossa la 28.4.

Vaatevallankumousta vietetään lauantaina 28.4.2018 myös Konepajan Brunossa Helsingissä. Kierrätys on erinomainen tapa tukea kestävää kehitystä ja ihmisten asenteenmuutosta vaateteollisuutta kohtaan. Tapahtumassa on mukana myös designer-nurkkaus, jossa suunnittelijat myyvät vastuullisesti tuotettuja tuotteitaan. Kirpputori on avoinna yleisölle klo 11-17 ja myös minä olen paikan päällä myymässä aarteitani. Parin viikon takaiselta Relove-kirppikseltä jäi vielä paljon kivoja löytöjä myytäväksi ja kevätsiivouksen myötä innostuin karsimaan kaapeista vielä vähän lisääkin, joten lauantain kirppiksellä on myynnissä paljon kaikkea kivaa. Lisätietoa tapahtumasta löydät Facebookista.

Tässä postauksessa nähty asu on oma vintage-löytöni alkuvuodelta. Olin jo pidempään etsiskellyt jotakin vähän tämäntyylistä merkkoa, kunnes täydellinen yksilö tuli vastaan Tallinassa Fankadelik-nimisessä vintage-putiikissa, jossa piipahdan jokaisella Tallinnan visiitilläni, jos vain aikataulu antaa myöten.

mekko // dress vintage

laukku // bag vintage

vyö // belt vintage

kengät // shoes & Other Stories

korvakorut // earrings Miia Magia

Photos: Annika Ollila

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Thomakos

    ”Tiedätkö sinä, millaisissa oloissa ja kenen tekemiä sinun vaatteesi ovat?” Made in Italy tässä lukee, mutta vähänpä minä tiedän. Toki jos saisin osoitteen ja puhelinnumeron, voisin käydä Toscanan lomallani ohimennen portin takaa katsomassa… (https://yle.fi/uutiset/3-7998978)

    Minun on vaikea ymmärtää, mikä siinä lakananompelussa Suomessa on niin ylitsepääsemättömän kallista. Suoraa saumaa ei tarvinne käsityönä teettää. Vastuullisuudesta, tai sen puutteesta, ei tätä firmaa voi kuitenkaan syyttää, sillä ilmoittaahan se kaikki alihankkijatehtaat osoitetietoineen nettisivuillaan.

    Liitin mielenkiinnosta niistä ensimmäisen Kiinaan sijoittuvan google mapsiin, vaan tehtaan kattorakenteista on vaikea sanoa yhtään mitään – todennäköisesti kuitenkin lujatekoisempi kuin Jyväskylän paviljonki (https://yle.fi/uutiset/3-5820747). Zoomasin karttaa hieman ulospäin kunnes pääsin kartalle: Keltainen joki! :think:

    ”peräti 90 prosenttia merten muovista on peräisin vain kymmenestä suuresta joesta.

    Niistä kahdeksan on Aasiassa ja kaksi Afrikassa. Joet ovat Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Niili, Ganges, Helmijoki, Amur, Niger ja Mekong.”

    (https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/hatkahdyttava-tutkimustieto-meria-pilaava-muovijate-on-peraisin-naista-kymmenesta-joesta-200636630 )

    TL;DR pitäydyn vastakin vastaanottamasta vastuuta vaateyhtiöltä pelkkää osoitekirjamerkintää vastaan :)

Related posts