12/04/18

Vastuullista muotia: haastattelussa KM by Lange

4 89

(Video toteutettu yhteistyössä IVALOn kanssa.)

Pääsin hiljattain toteuttamaan mielenkiintoisen projektin Barcelonan visiitilläni, kun IVALO-verkkokaupan ja -sovelluksen tyypit tarjosivat minulle mahdollisuutta päästä tapaamaan ja haastattelemaan yhtä suunnittelijoistaan. Ukrainalaissyntyinen mutta Barcelonaan jo noin 15 vuotta sitten asettunut Kati Lange on yksi IVALOssa mukana olevista uusista kansainvälisistä suunnittelijoista omalla KM by Lange -merkillään. Haastattelu toteutettiin videomuodossa ja videolla näkyy myös itse mallistoa, jota voi ostaa IVALOn kautta, jos näkyy jotakin erityisen mieluisaa.

Olen kirjoitellut IVALOsta blogiin pariinkin otteeseen, mutta jos olet onnistunut vielä missaamaan tämän, niin IVALO on siis suomalainen verkkokauppa ja muotisovellus, jonka avulla voi helposti löytää ja tukea pieniä itsenäisiä suunnittelijoita Suomessa ja maailmalla. Arvostan itse tosi paljon sitä työtä, mitä IVALO tekee, sillä konsepti tarjoaa monelle pienelle suunnittelijalle helpon väylän päästä uusien asiakkaiden tietoisuuteen ja sitä kautta mahdollisuuden kasvaa ja menestyä, puhumattakaan monenlaisesta käytännön mentoroinnista bisnespuolessa. On huippua nähdä, että työtä tehdään täydellä sydämellä ja kaikilla mukana olevilla osapuolilla on yhteinen missio: tehdä pieniä suunnittelijoita tunnetuiksi ja auttaa heitä menestymään, tukea laadukasta ja vastuullista muotia sekä tarjota helppokäyttöinen kanava löytää ja ostaa sitä.

On aina todella mielenkiintoista päästä tapaamaan luovia tyyppejä vaatemerkkien takana ja rehellisesti sanottuna olin aivan myyty sekä Katista persoonana että hänen kauniista mallistoistaan ja filosofiastaan suunnittelijana. Kauniita, monikäyttöisiä ja laadukkaita vaatteita suunnitteleva Kati uskoo slow fashion -ideaan, joka viittaa kintaalla perinteiselle sesonkiajattelulle eikä välitä maailmalla jylläävistä trendeistä tuon taivaallista. Massatuotannon sijaan Kati pitää ajatuksesta, että jokainen hänen vaatteensa on lähes uniikki ja tästä syystä kutakin vaatetta tuotetaan yleensä maksimissaan noin viisi kappaletta.

KM by Langen vaatteissa käytetään eettisesti ja ekologisesti tuotettuja materiaaleja ja onpa muutamissa vaatteissa hyödynnetty vintage-kankaitakin: Kati teki yhden kokoelmistaan isoäitinsä kätköistä löytyneitä neuvostoaikaisia kankaita hyödyntäen. Vaatteet ommellaan Katin synnyinmaassa Ukrainassa ja hän työllistää mallistollaan paikallisia iäkkäitä ompelijoita Women for women -järjestön tukemilla tehtailla. Nämä vaatteet ovat siis kirjaimellisesti ukrainalaisten babushkojen käsialaa. Laatuunsa nähden KM by Langen mallisto on silti hämmästyttävän kohtuuhintainen.

Kati on todellinen monilahjakkuus, sillä vaatemallistojensa ohella hän harrastaa myös valokuvausta ja ottaa esimerkiksi kaikki merkkinsä lookbook-kuvat itse. Tämän lisäksi hän on kokeillut uutta aluevaltausta keramiikan parissa.

Meillä synkkasi Katin kanssa niin mahtavasti haastattelua tehdessä, että hän ehdotti, josko voisi valokuvata mallistoaan myös minun ylläni. Niin Barcelonan reissulle tuli siis yksi spontaani valokuvausprojekti lisää. Tässä jutussa näette joitakin Katin minusta ottamia kuvia, mutta lisää on vielä luvassa! Mitäs tykkäätte tästä lookista? Paita on ohuen ohutta silkkiä ja nuo upeat housut paksua japanilaista puuvillakangasta. Olisi myös kiva kuulla, kiinnostavatko tällaiset videojutut jatkossa, jos tilaisuus sellaisten tekemiseen tarjoutuu?

Kiitos vielä koko kuvausporukalle ihan mahtavasta projektista!

silkkipaita // silk shirt KM by Lange

housut // pants KM by Lange

sandaalit // sandals Terhi Pölkki

korvakorut // earrings COS

Photos: Kati Lanhe Photography

Video: Urban for IVALO

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Elinakoo

    Ooh! Asu näyttää sinun päällä paremmalta kuin tuolla Ivalon omilla sivuilla.

  • IVALO on vihdoin se kauan kaivattu suomalaisten pienmerkkien yhteinen ostokanava! Pientä kehitystä se varmasti vielä kaipaa, mutta ainakin KM on virkistävästi tuollaista ”oikeaa vaatetta”. En itse oikein jaksa vakuuttua sellaisista ”suunnittelijoista”, joiden tuotanto on printillä varustettua printtitunikaa. Hienoa, että näitä rakenteellisempiakin vaatteita on alkanut näkyä suomalaisten piensuunnittelijoiden mallistoissa.

    • Samaa olen minäkin miettinyt! Toki vielä kehittämisen varaa on, mutta IVALO todella osuu hyvään markkinarakoon. Tuntuu nimittäin, että moni olisi kiinnostunut tukemaan suomalaisia suunnittelijoita, muttei tiedä, mistä edes lähteä liikkeelle, kun itseä kiinnostavia designereita ei löydä mistään tai heillä ei ole omaa verkkokauppaa, tms. Olen miettinyt samaa, että Suomi-design on vähän liian usein juuri sitä Marimekon ja Nanson jalanjäljissä ratsastavaa trikoovaatetta printtikuoseilla, joista siis niistäkin osa on oikeasti kivaa ja omaleimaista tyylillisesti (kuten Vimma ja Uhana Design), mutta suurin osa ei puhuttele lainkaan tällaista skandinaavisen minimalistista pukeutujaa, joka kaipaa trikoiden rinnalle laadukkaita materiaaleja, kauniita leikkauksia ja jotain erityistä. Varmasti näille printtitunikoillekin on oma asiakaskuntansa, mutta näen, että IVALOlla on mahtava tilaisuus nostaa ja auttaa esiin vähän toisenlaista kotimaista suunnittelua. Joskaan tämä KM by Langehan ei siis ole suomalainen merkki.

Related posts