4/04/18

Afterwork-podcast: Mikä ihmeen sukupuolisensitiivisyys?

4 90

Sininen on poikien väri ja vain tytöt leikkivät barbeilla. Vai miten se meni? Viime vuosina on keskusteltu paljon sukupuolisensitiivisyydestä, mutta sana herättää yhä monissa hämmennystä. Termi sekoittuu usein sukupuolineutraaliin ja keskustelupalstat täyttyvät huolestuneista ja tuohtuneista kannanotoista siihen, kuinka miehet eivät enää saa olla miehiä ja naiset naisia, vaikka siitähän ei laisinkaan ole kyse. Niinpä tartuimme tällä kertaa Afterwork-mimmien kanssa tähän aiheeseen ja  pohdimme sukupuolirooleja, sopivia termejä ja olimme hetkittäin itsekin aivan pää pyörällä tässä sopassa. Kovin monimutkaisesta asiasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan ihan vain siitä, että jokainen saisi olla yksilö ja ilmentää omaa sukupuoltaan tai sukupuolettomuuttaan vapaasti itse sopivaksi katsomallaan tavalla ilman ympäristön sanelemaa painetta ja ahtaita sukupuolirooleja.

Minua itseäni vähän jälkikäteen harmitti, kun kuuntelin jakson ja tajusin, että näin sitä vain ollaan itsekin sukupuolittuneen yhteiskunnan kasvatteja, kun keskustelussa tulin lähestyneeksi teemaa vain mieheyden ja naiseuden, kahden sukupuolen kautta ja näkökulmasta. Vasta jälkikäteen hoksasin, että olisi tietenkin pitänyt muistaa, että sukupuolia voi olla useampiakin kuin nuo kaksi perinteistä ja sisällyttää keskusteluun myös muunsukupuoliset. Pahoitteluni siis tästä!

Välillä suorastaan jännittää tarttua tällaisiin teemoihin, koska huolettaa, että jos tuleekin käyttäneeksi vahingossa väärää termiä, unohtaa mainita jonkun olennaisen näkökulman tai ottaa huomioon erilaisia erityistapauksia ja poikkeuksia, ja tulee siinä keskustelun tuoksinassa tahattomasti loukanneeksi jotakuta. Uskon, että suurin osa ihmisistä on aika lailla meidän AW-mimmien kaltaisia, asiaan syvällisemmin perehtymättömiä mutta hyvää tarkoittavia tyyppejä, joilla on silti halu toimia oikein ja käyttää sopivia, kunnioittavia termejä, mutta välillä menee pieleen ihan vain tietämättömyyttään ja vanhasta tottumuksesta. Ja tämä koskee monia muitakin teemoja kuin vain sukupuolisensitiivisyyttä.

Sanat ja termit ilmentävät yhteiskunnassa vallitsevia arvoja ja asenteita, joten ei ole yhdentekevää, millaista kieltä käytämme. Olennaisinta on minusta kuitenkin se, että on halua oppia, tarve kunnioittaa muita sekä avoimuutta uudenlaisille näkökulmille – kukaan meistä ei ole virheetön ja valmis. Ja juuri tällaista ilmapiiriä haluamme Afterwork-podcastinkin kautta tuoda esille: olemme tavallisia, ympäröivästä maailmasta ja ilmiöistä kiinnostuneita tyyppejä, jotka eivät ole useimpien aiheiden asiantuntijoita, mutta pohdiskelevat kaikenlaisia juttuja kavereiden kanssa lasillisten äärellä. Kepeää keskustelua vakavista ja ei-niin-vakavista aiheista, hauskanpitoa ja meitä itseämme pohdituttavia aiheita – näistä aineksista on Afterwork tehty. :)

Tässä sitä siis jatkuvasti opitaan itsekin ja keskusteluun mahdollisesti lipsahtaneita lapsuksia ja vääriä tietoja saa ilolla oikoa valistavassa hengessä ja pohdintojamme täydentää tuolla kommenttiboksin puolella. Olisi kiinnostavaa kuulla mietteitänne tästä teemasta!

Aiemmin julkaistut AW-jaksot löydät tämän linkin takaa. Pääset myös kuuntelemaan podcastiamme esimerkiksi iTunesin sekä erilaisten podcast-sovellusten kautta. :)

Photo: Jenny Jungell

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Piia

    Hienoa, että tartutte myös tällaisiin aiheisiin! Täytyy kuunnella jakso. :) Tuli mieleen, että voisitte myös kutsua mukaan keskusteluun ihmisiä, joilla on enemmän tietoa jostakin tärkeästä teemasta, jotta myös ne näkökulmat, joita itse ei ehkä tule ajatelleeksi, tulisivat paremmin esille.

  • Sarana

    Kiitos Jenni tästä jaksosta! Minua hieman jännitti jakson kuunteleminen, koska aihe on minulle erityisen tärkeä. Osasit upeasti pukea sanoiksi sen mitä myös minä ajattelen sukupuolisensitiivisyydestä ja ihailen sitä, miten tartuit keskustelussa nousseisiin ilmaisuihin kuten ”poikien vaatteet”. Ajatuksiasi on mukava kuunnella ja arvostan kykyäsi kyseenalaistaa sekä pohtia asioita eri näkökulmista. Ihanaa alkavaa kevättä!

Related posts