13/03/18

Unohtumattomimmat elämykset Meksikon reissulla: valassafari ja kynttiläillallinen

2 78

(Matkan sponsoroi Aurinkomatkat)

Meksikon reissu oli kokonaisuudessaan upea elämys, mutta jos olisi pakko mainita matkan mieleenpainuvimmat kokemukset, niin ylivoimaiseksi ykköseksi kiilaisi ehdottomasti valaiden bongailuretki merellä. Meidän oli ihan alunperin määrä mennä kiertelemään pienempiä kiinnostavia rantoja turistialueiden ulkopuolella, mutta erinäisten kommunikaatiokatkosten ja pienimuotoisen säädön jälkeen suunnitelma vaihtui valassafariin. En epäile hetkeäkään, etteikö rantaretkikin olisi ollut upea, mutta valassafaria sykähdyttävämpää kokemusta on vaikea kuvitella.

Puerto Vallartan edustalla liikuskelee varsin paljon ryhävalaita ja valaiden bongailu on hyvin suosittu turistiaktiviteetti näillä seuduilla, sillä todennäköisyys niiden näkemiseen on varsin suuri. Lähdimme matkaan alla näkyvän kuvan kalastajapaatilla ja kertomuksista huolimatta olimme suoraan sanottuna vähän epäluuloisia, mahtaisimmeko nähdä merellä yhtään mitään aaltoja ja paria lokkia kummempaa. Mutta mitä vielä… Jo varsin pian ulapalle päästyämme alkoi tapahtua. Huomasimme muutaman muunkin veneen kerääntyneen paikoilleen odottelemaan ja pian aaltojen seasta pilkisti ensimmäinen selkäevä.

Olimme mykistyneitä, kun valtavat eläimet nousivat pintaan pärskyttelemään vettä hengitysaukkonsa kautta ja selkäevät sekä pyrstöt vilkkuivat pintaan sukeltelun tuoksinassa. Täysikasvuinen ryhävalas on yleensä 12-18 metrin mittainen ja me näimme yhden täysikasvuisen valaan sekä yhden poikasen. Kuulimme kuitenkin, että monet muut olivat bongailleet jopa parinkymmenen valaan parvia. Jo pelkästään niiden liikkeiden näkeminen veden pinnassa oli todella vaikuttava näky, mutta jotakin paljon parempaa oli vielä tulossa…

Muut bongailuretkellä olleet veneet pysyttelivät paikoillaan aikansa ja jatkoivat sitten matkaa. Me jäimme vielä omalla porukallamme ihailemaan valaita pidemmäksi aikaa ja kyllä muuten kannatti! Poikanen nimittäin heittäytyi vallan leikkisäksi ja ryhtyi jossain vaiheessa hyppimään vedestä kokonaan ilmaan. Se siis hyppäsi uppeluksista kokonaan veden päälle ja sukelsi takaisin veteen. Voitte vain kuvitella, miten pysäyttävä kokemus se on, kun arviolta farmariauton kokoinen valasvauva hyppää koko pituudeltaan vedestä ilmaan parhaimmillaan vain alle 10 metrin päässä veneestä. Ja pienokaisen (jos nyt niin voi sanoa) leikistä ei ollut tulla loppua, se loiski ja pärski ja hyppeli ilmaan kymmeniä kertoja. Loikka oli kuitenkin aina niin nopeasti ohi, että siitä oli liki mahdotonta saada onnistunutta valokuvaa.

Jos haluatte kurkata vähän, miltä tuo näytti livenä, olen kiinnittänyt yhden IG Storyyn ikuistamistani videoista profiiliini niin, että sitä pystyy yhä katselemaan. (Videon katselu onnistuu kuitenkin vain varsinaisella sovelluksella, ei web-versiolla.)

Emme meinanneet malttaa lähteä retkeltä kotiin ollenkaan, sillä valaat eivät tuntuneet väsyvän leikkiinsä lainkaan. Suuri äitivalas ei intoutunut hyppimään, mutta nousi hetkittäin pintaan niin, että saimme vähän esimakua sen valtavasta koosta. Poikanen oli äidistään ehkä vain yhden neljäsosan kokoinen, joten arvelen, että äidin mitta oli varmasti ainakin sen 12 metriä. Olimme kyllä todella onnekkaita leikkisän kaksikon suhteen, nimittäin emme kuulleet, että kukaan muu jututtamistamme turisteista olisi onnistunut näkemään valaiden hyppyjä ilmaan asti.

Näitä valassafareita järjestävät monetkin tahot, joten paikan päällä on valaita on varsin helppo päästä bongailemaan halutessaan. Myös Aurinkomatkat järjestää valassafareita, joten se on ainakin helppo tapa varmistaa pääsy mukaan, kun retken varaa jo etukäteen matkanvarauksen yhteydessä.

Bongaa kuvasta iguaani!

Toinen reissun unohtumattomimpia kokemuksia oli niinikään Aurinkomatkojen järjestämä retki Rhythms of the Night -showhun. Olimme kuulleet etukäteen showsta muilta turisteilta sekä paikallisilta pääasiassa ylistyssanoja, poislukien yhden turistin happamat mutinat turistishowsta. Okei, on todettava, että retki on hyvin suosittu ja selvästi turisteille suunnattu, mutta se oli niin hieno kokemus, että uskaltaisin silti suositella sitä Puerto Vallartan kävijälle vahvasti!

Homman nimi on siis se, että risteilypaatilla taitetaan noin 45 minuutin matka ilta-aikaan Las Calentasin rannalle, joka on valaistu kauttaaltaan soihduilla ja kynttilöillä. Jo pelkästään tuo näky on huiman kaunis – tämä paikka voisikin olla aika ihana romanttisille illallistreffeille. Itse risteily kuluu kuin hujauksessa, sillä henkilökunta todellakin laittaa itsensä likoon vieraita viihdyttäessään. Paatilla nähtiin jos jonkinmoista showta ja seurapeliä sekä erittäin runsas juomatarjoilu. Vaikka laiva oli ihan täynnä väkeä, bongasimme joukosta vain yhden suomalaispariskunnan ja ulkomaalaisten lisäksi mukana oli myös paljon meksikolaisia turisteja.

Illan ohjelmaan kuuluu illallinen auringonlaskussa ja kynttilänvalossa sekä mieletön sirkus-tyyppinen show, jossa on tanssia, laulua, akrobatiaa, tulisirkusta sekä vaikka mitä. Kuulimme jälkikäteen huhua, että esityksen koreografina olisi toiminut Cirque de Soleil’n koreografi ja siltä show kyllä kieltämättä vaikuttikin – aivan upea!

Retkelle voi osallistua joko aiemmassa tai myöhemmässä ryhmässä niin, että ensimmäisenä paikalle saapunut illallistaa auringonlaskun aikaan, katselee shown ja matkaa sen jälkeen takaisin. Toinen ryhmä puolestaan matkaa paikalle auringonlaskun aikaan, katselee shown ja menee sen jälkeen kynttiläillalliselle. Olimme itse tässä myöhäisemmässä ryhmässä, joten pääsimme ihastelemaan auringonlaskua veneestä käsin ja saareen saapuessamme saimme kokea sen jännittävän pimeyden, kun vaelsimme rumpujen tahdissa vain soihduin valaistuja polkuja itse show-areenalle.

Paikan päällä oli tunnelmallisessa iltavalaistuksessa niin pimeää, etten oikein saanut sieltä kunnolla napattua kuviakaan, mutta kokemus oli visuaalisesti upea ja illallinen kynttilänvalossa ihana kokemus. Ruoka oli myös paikan päällä todella hyvää – itse asiassa yksi reissun parhaista illallisista. Vaikka alun alkujaan olimme epäröineet tälle retkelle osallistumista, näin jälkikäteen en kyllä voi kuin lämmöllä suositella. Se oli todella hieno kokemus!

Kaiken kaikkiaan myönnän olleeni alun perin pakettimatka-konseptia kohtaan hieman skeptinen, mutta kokemus oli todella positiivinen. Hotelli oli yksi ihanimmista koskaan vierailemistani, matkatoimisto huolehti kaikista käytännön järjestelyistä ja oli ihanaa saapua maahan niin, että kentällä oli jo joku ottamassa vastaan ja huolehti meidät turvallisesti hotellille pitkän matkanteon jälkeen. Ehkä päällimmäisenä tästä jäi mieleen se helppous ja vaivattomuus. Aurinkomatkat on ainoa suomalainen näiden suurimpien ja tunnetuimpien matkanjärjestäjien joukossa ja sen matkat on suunniteltu aina suomalaisille optimoiden esimerkiksi niin, että kaikki Aurinkomatkojen kautta hankitut matkat tehdään Finnairin suorilla lennoilla – ei vaihtolentoja, ei odottelua eikä muutakaan säätöä. Ja paikan päällä saa aina matkatoimiston porukalta apua, jos jokin ongelmatilanne sattuu syntymään.

Ehkä minulla oli myös sellainen pelko pakettimatkoja kohtaan, että paikan päällä olisi miljoona muutakin suomalaista ja sitä olisi sitten jumissa kaikkien niiden suomalaisturistien keskellä jossakin valtaisassa lomahotellissa ja pakotettu osallistumaan kaikenlaisiin yhteisiin aktiviteetteihin, mutta meidän hotellissamme taisi olla meidän lisäksemme vain yksi suomalainen pariskunta, jonka näimme koko matkan aikana ehkä kaksi kertaa. Eikä niillä retkilläkään ollut juuri muita suomalaisia. Ja ennen kaikkea: ei niille ole mikään pakko osallistua, mutta ne ovat kivan helppo tapa seikkailla kohteessa opastettuna. Vaikka en edelleenkään ole mikään intohimoinen turistiporukalla yhteisretkeilijä, niin näitä tässä jutussa mainittuja retkiä todella suosittelen!

Kaikin puolin matkaelämys oli todella positiivinen kokemus ja muutti kyllä aikansa eläneitä käsityksiäni pakettimatkoista. Eniten ehkä yllätti se, että kohde ei ollut suomalaisten kansoittama ja matkasta oli helppo räätälöideä retkineenkin hyvin itsensä näköinen. Voisin hyvin lähteä uudelleenkin. Minun ajatuksissani pakettimatkat ovat olleet lähinnä lapsiperheille ja eläkeläisille, mutta kertokaahan, onko teillä muilla samankaltaisia positiivisia kokemuksia kuin minulla nyt tämän reissun jälkeen? Kiinnostaisi myös kuulla, onko joku käynyt näillä mainitsemillani retkillä tai bongaillut valaita jossain muualla päin maailmaa?

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Matkat

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Sea

    Oon niin kade! Valaista ja koko reissusta :D Toivottavasti mulle tulee vielä joskus tilaisuus/riittävä varallisuus lähteä tuollaiselle matkalle. Nimenomaan pakettiversiolle, oon niin laiska ja pelokas ettei musta oikein omatoimimatkailijaksi oo :p PS. Upeita kuvia taas kerran!

  • Pakettimatkoissa sekin on hienoa, että lennot ovat täysiä (ei lennetä puolityhjällä koneella) ja hotelleista löytyy ”vihreämpiä” vaihtoehtoja. Suosin nykyään enemmän pakettimatkoja, koska ne ovat hieman ekologisempi tapa reissata. Suomalaisia turisteja löytyy joka paikasta, emmekä me suomalaiset läheskään niitä pahimpia ole, lähellekään. Pakettimatkoilla on turhan huono maine (kuten joillakin kohteillakin). Ne ovat ihanaa ja helppoa matkailua, kuten mielestäni loman pitää ollakin.

Related posts