9/03/18

Maailman paras juustokakku ja pari muuta

10 90

Kaupallinen yhteistyö: Gateau

Meksikon kuulumisten välissä on aika piipahtaa hetki myös siellä kotoisassa Helsingissä sekä Gateau-leipomon myymälässä. Osa teistä onkin saattanut huomata katukuvaan ilmestyneet Gateau-artesaanileipomot ja -myymälät, joissa tarjolla on toinen toistaan herkullisempia leivonnaisia ja tuoretta leipää.

Jos ollaan ihan rehellisiä, niin minusta ei ikinä voisi tulla karppaajaa. Rakastan hyvää leipää, pullaa, pastaa, perunaa, leivonnaisia, pizzaa – toisin sanoen hiilareita. Onneksi ne eivät aiheuta minulle vatsavaivoja, joten voin huoletta herkutella. Olen siitä huolimatta vähentänyt omaa leivänsyöntiäni minimiin, sillä minulle uhkaa aina käydä niin, että jos ostan yhden hengen talouteeni kokonaisen leivän, syön puolet ihan vain herkuttelumielessä, koska se on niin hyvää ja toisen puoliskon ahmin sitten nälkääni myöhemmin, ja korvaan sillä kaiken kunnollisen ruoan. Niinpä olen joutunut vähän rajoittamaan leipäostoksiani, jotta en eläisi pelkästään sillä.

On kuitenkin aivan ihanaa arjen luksusta ostaa silloin tällöin hemmotella itseään jollakin pienellä herkulla, oli se sitten leipää tai leivonnaisia. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että elämä on elämistä ja nautiskelua varten – ei fanaattisesti kalorilukemia tai ravintoaineita vahtaamista.

Olen itse suoraan sanottuna melkoinen pullahiiri ja syömäni pullan määrä on kasvanut eksponentiaalisesti sen jälkeen, kun ystävystyin mummokaverini kanssa – teet ja pullat kuuluvat jokaviikkoiseen arkirutiiniimme. On vaarallista kaveerata toisen pullansyöjän kanssa… Mutta toisaalta ajattelen niin, että jos syö arjessa perusterveellisesti ja satunnainen pulla tai kakkupala tekee onnelliseksi, niin pitää antaa vain mennä! Kunhan herkuttelee kohtuudella, voi mielestäni tehdä sitä aika huoletta. Olen ehtinyt jo jonkin verran maistella Gateaun antimia ja tässä kohtaa on mainittava, että tämän leipomon juustokakku on Maailman Parasta – ja se on kuulkaa paljon sanottu monenlaisia juustokakkuja maistelleelta ja rakastaneelta herkuttelijalta.

Artesaanileipomo Gateau tuli jokin aika sitten ryminällä Helsingin katukuvaan ja se on siis peräisin Ruotsista vuodelta 1937. Perinteikäs artesaanileipomo on tunnettu naapurimaassa käsityönä tehdyistä leivonnaisistaan, puhtaista raaka-aineistaan, korkeasta laadustaan ja tuotteidensa tuoreudesta. Gateaun leivät tehdään taikinajuureen, kohotetaan pitkään ja paistetaan arinauunissa ja kaikki kakut sekä leivokset leivotaan samaten korkealaatuisista raaka-aineista ja aina aitoon voihin. Suomen päässä myytävät leivät tehdään kaikki suomalaisista raaka-aineista Helsingin Sörnäisissä, missä minä piipahdin kyläilemässä ennen reissuun lähtöäni.

Nappasin visiitilläni matkaan aamiaista, sillä en ollut ehtinyt vielä aamun palaveriin kiitäessäni syödä mitään. Leipien ja leivonnaisten lisäksi Gateaun valikoimaan kuuluu kaikenlaisia suolaisia herkkuja, valmiita eväsleipiä, foccaccioita ja muita pieniä naposteltavia, joita on kätevää napata matkaan, jos nälkä yllättää vaikkapa kesken päivän kaupungilla kiitäessä. Oman epäsäännöllisen arkirytmini keskellä ei ole ollenkaan tavatonta, että nälkä yllättää tai kiireessä ei ehdi istahtaa kunnolliselle aterialle, joten tällaiset mukaan napattavat eväät ovat tosi näppäriä tuollaisia tilanteita ajatellen. Muuten, vaikka Gateaun tuotteet pääosin on tehty kaikki voihin, niin tämä leipomossa aamiaiseksi haukkaamani leipä on täysin vegaaninen. Eli myös vegaani löytää Gateaun hyllyltä evästä. Kaikkien Helsingin ja pääkaupunkiseudun Gateau-leipomoiden ja -myymälöiden tiedot löydät nettisivuilta.

Jokos te olette ehtineet testata tätä uutukaista? Annan todella painokkaan suosituksen sille juustokakulle – maistakaa! Ja psst, Sörnäisten leipomossa saattaa törmätä tiskin takana ihanaan, blogosfääristäkin tuttuun Joannaan!

Photos: Jenni Rotonen & Joanna Tzortzis

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

10 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Riitta

  Niin, Gateau on siis Fazerin omistama eli palanen jättimäistä koneistoa. Fazer osti Gateau-brändin ja myös Keisari-leipomot jokin aika sitten ja kaikki nämä ainakin Helsingin Keisarit muutettiin Gateau-nimisiksi, mutta suurin osa tuotteista on ihan samoja Keisari-leipomon tuotteita kun aina ennenkin. Hienosti kiillotit Fazerin julkisuuskuvaa ja maalasit kuvaa perinteikkäästä ruotsalaisesta leimpomosta, vaikka ihan niin tämä keissi ei kyllä ole mennyt.

  • Kyllä, Gateau-leipomot ovat osa Fazer-konsernia Suomessa ja Keisari-leipomot muuttuivat Gateau-nimisiksi yrityskaupan myötä. Tuotevalikoimassa on osin pidetty myös Keisari-leipomoista tuttuja asiakkaiden suosikkituotteita, mutta niiden rinnalle on tuotu myös uusia tuotteita Gateau-leipomoiden valikoimasta Ruotsista. Kaikki leivät leivotaan Sörnäisten leipomossa myymälän yhteydessä ja pääsin siinä visiitilläni itsekin tapaamaan sekä leivistä vastaavan leipurimestarin että konditoriatuotteista vastaavan sokerileipurin, jotka tekevät tuotteita ihan käsityönä tuolla Sörnäisissä, kuten jutussa kerrotaankin. Esimerkiksi Gateau-leipomon leivissä ei käytetä mitään lisäaineita, joten nämä ovat juuri sellaisia perinteisiä artesaanileipomotuotteita eivätkä mitään teollista huttua. Voit lukea halutessasi lisää tuotteiden tuotesisällöistä nettisivuilta, joilta löytyvät ihan kaikkien Gateau-myymälöissä myytävien tuotteiden tiedot. Esimerkiksi Petit Blanc -leivän sisältö löytyy täältä.

   • Riitta

    Kiitos, mutta minulle ei tarvitse blogspleinata Gateaun leipien tuoteselosteista, olen ollut Keisarin asiakas vuosia ja tuotteet ovat hyvinkin tuttuja ja Sörnäisten leipomo on myöskin tuttu paikka. Tiedän kyllä oikein hyvin, mitä Gateaun tuotteet sisältävät ja mitä eivät, halusin vaan tuoda esille, että kyseessä ei ole pieni artesaanileipomo, kuten asian esitit, vaan Fazerin brändi/tytäryhtiö.

    • Postauksessa on puhuttu artesaanileipomosta (mitä Gateau on tänäkin päivänä), ei pienestä artesaanileipomosta (mitä se tosin on varmasti alun alkujaan ollut).

    • Erppa

     Kylläpäs nyt joku veti herneen nenään :D ensin valittaa, että mainostaa ”isoa pahaa korporaatiota”, sen jälkeen sanoo että on itsekin tyytyväinen asiakas ja vastaa tiuskien Jennin asialliseen kommenttiin, jossa hän yritti olla avulias (tuskin tiesi että olet käynyt siellä jo VUOSIA ja tiedät KAIKKIEN TUOTTEIDEN SISÄLLÖN). Kannattaa hakea sitä Jennin suosittelemaa juustokakkua, niin ehkä tulee parempi mieli eikä tarvitse kiukutella netissä :).

   • Milla

    Olipa hauska tietää! Joskus päättelinkin Fazerin ostaneen Keisarin leipomon, mutta nyt hämmästelin sitä, mistä nämä Gateaut oikein ovat tulleet, kun vieläpä monet tuotteista vaikuttivat jotenkin tutun kuuloisilta. Minusta tosin on vain hyvä, että vanhojen asiakkaiden suosikkeja jätettiin valikoimaan. :D

    Oikeastaan en itse kovin usein asioi leipomoissa muun muassa taloudellisista syistä, mutta minusta on aika ihana ajatus, että kaikki leipomotuotteet valmistetaan täällä Helsingissä ja vieläpä aivan kotinurkillani. Muutaman kerran olen jo sattunut kävelemään Sörnäisessä Gateaun ohi, joten täytyy muistaa pitää silmällä myös leipomon tuotevalikoiman kehitystä!

 • Sara

  Tänä viikonloppuna on pakko päästä maistamaan tuota juustokakkua, jos sitä vain löydän paloina. Kokonaista en uskalla ostaa. Kiitos muutenkin suosituksesta. Tämä leipomo pitää laittaa muistiin tulevia lapsen rippijuhlia varten,

  • Paloina sitä ei valitettavasti myydä, mutta pienempi kakku on 6 hengelle, ja kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että hujahtaa yllättävän nopeasti. :D Mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että pitäisi aloittaa vetoomus tuon kyseisen kakun myymiseksi myös paloina!

   • Rilli

    No todellakin pitäisi! Olen kävellyt jo kolmen eri myymälän ohi juustokakkupalan toivossa. Mutta ei. Kokonainen on vaan ihan liikaa!

 • Sanna

  Tykästyin aikoinaan Kiesari -leipomoiden kaneli-, kardemumma- ja pistaasisolmuihin. Ne ovat mielestäni pullien aatelia, aina maukkaita ja meheviä. Onneksi ne pysyivät valikoimissa, kun myymälät muutettiin Gateau -nimisiksi. Pidän myös heidän levain -leivästään, josta saa tehtyä seuraavana päivänä ihania köyhiä ritareita.

Related posts