2/03/18

Debyytti asustesuunnittelijana ja ikioma tuotesarja!

22 127

Kaupallinen yhteistyö: Stockmann

Nyt olisi paljastettavana aika kivoja uutisia… Nimittäin pääsen elämäni ensimmäistä kertaa hyppäämään suunnittelijan puikkoihin! Aika pienimuotoisesti kylläkin, mutta silti aika jännittävä ja kutkuttava uusi kokemus ja mahdollisuus. :)

Olen tehnyt reilun vuoden verran yhteistyötä Stockmannin oman A+more-asustemalliston kanssa ja saimme viime vuonna idean, että mitäpä jos syvennettäisiin yhteistyötä vielä piirun verran ja saisin työntää lusikkani soppaan jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä veimme yhteistyömme ihan uusille leveleille ja nyt olisi tarjolla ensimmäinen kurkistus siihen, mitä tuleman pitää!

Olen siis saanut suunnitella ensi syksyn mallistoon pienen neulekokoelman, johon kuuluvat pipo, huivi ja hansikkaat. Näissä kuvissa ei näy vielä mitään valmista, vaan nuo kuvien tuotteet ovat vasta sellaisia mallikappaleita, joita käytetään apuna itse suunnitteluprosessissa. Asiakkaan näkökulmasta matka ideasta valmiiksi tuotteeksi kaupan hyllylle saattaa tuntua varsin pitkältä ja nämä minunkin suunnittelemani tuotteet tulevat olemaan mukana tosiaan vasta ensi syksyn mallistossa, mutta ajattelin, että voisi olla kiinnostavaa avata vähän, mitä on tulossa ja millainen tämä itse prosessi on ollut tähän asti.

Koko suunnittelu lähti minun ajatuksissani materiaaleista ja laadusta sekä siitä, että tavoitteenani oli suunnitella täydellinen asustesetti. Kun ryhdyimme miettimään tällaista yhteistyötä, minulle oli alusta asti tärkeää, että tuotteissa käytettäisiin laadukkaita luonnonmateriaaleja ja että asusteissa näkyisi nimenomaan korkeatasoinen italialainen laatu, mikä on tullut tutuksi minulle menneen vuoden aikana jo monista muistakin A+more-asusteista.

Miten tällaisen neuletuotteen suunnittelu siis käytännössä etenee? Useimmat brändit eivät lähde tyhjästä piirtämään ideoita, vaan yleensä on olemassa jo aiempien mallistojen ja valmistajien mallikappaleita, materiaalinäytteitä sekä inspiraatiomatkoilta maailmalta hankittuja ”inspistuotteita”, joista suunnittelu saa alkunsa. Vaikka tuote saattaa saada alkusysäyksensä jostakin jo olemassa olevasta valmiista tuotteesta, niin lopputulos on usein jotakin ihan muuta kuin se inspiraationlähteenä toiminut mallikappale. Esimerkiksi pipon ilme ja tuntu muuttuu täysin materiaalia vaihtamalla tai hatun pituutta tai muotoa, käännetyn reunan korkeutta, neulostyyppiä tai väljyyttä säätämällä. Esimerkiksi juuri hatuissa jo senttimetrin ero mitoissa tekee tuotteesta aivan erinäköisen.

Samalla tavalla lähdimme liikkeelle tässä minunkin suunnitteluprosesissani. Sain eteeni valtavan kasan erilaisia pipoja ja ryhdyin hypistelemään, sovittelemaan ja pähkäilemään, millainen olisi se juuri minun päähäni täydellinen pipo. A+more-mallistossa on toki ihania pipoja joka sesongissa vaikka kuinka, mutta kyllähän sitä jokaisella on aina mielessä jokin sellainen absoluuttisen täydellisesti juuri omaan päähän ja tyyliin sopiva unelmien myssy. Niin sellainen vaatimattomasti tähtäimessäni lähdin tähän projektiin, haha.

Koska suunnitteluprosessin sykli on todella pitkä, niin suunnittelijat joutuvat jo melko varhain pohtimaan ja ennakoimaan trendejä, koska se mitä näemme kaupoissa nyt, ei välttämättä ole monille kiinnostavaa enää ensi syksynä. Värejä ja malleja mietitään yleensä myös trendien näkökulmasta: mitä on nyt näkynyt paljon viime aikoina ja mitä voitaisiin kaivata seuraavaksi? Jos kiinnostaa lukea tosi mielenkiintoinen ja avartava juttu suunnittelijan työstä, niin suosittelen lukaisemaan syksyllä tekemäni poikkeuksellisen avoimen ja rehellisen haastattelun A+more-malliston suunnittelijan Lauran työstä ja suunnittelufilosofiasta.

Avatakseni vähän suunnitteluprosessin aikahaarukkaa, niin neuletuotteet tehdään käytännössä mallistoon viimeisinä, sillä ne valmistetaan Euroopassa. Mitä kauempaa tuotteet tulevat, sitä aiemmin ne pitää valmistaa. Esimerkiksi seuraavan syysmalliston nahkatuotteet on suurimmalta osin jo tehty, vaikka eletään vasta maaliskuun alkua. Mutta myös neuletuotteiden osalta kokonaisprosessi on alkanut jo viime elokuussa trendilinjauksia pohtiessa, vaikka mallisto ilmestyy myymälöihin vasta reilua vuotta myöhemmin syyskuussa.

No mistä sitten lähdettiin konkreettisesti liikkeelle? Sovittelin ja hypistelin mallikappaleita ja yllättäen ajatus päässäni oli yhtäkkiä aika kirkas. Nyt viime vuosina ja varsinkin tänä vuonna trendeissä ovat näkyneet todella isosti kaikenlaiset isot muhkupipot. Kun katselee katukuvaa, se on tällä hetkellä tosi iso trendi eikä Helsingin kaduilla nuorten tyylikkäiden naisten päässä juuri muuta näekään. Itse kuitenkin tuumailin, että se on hyvin vahvasti juuri tämän hetken juttu ja halusin itse suunnitella sellaisen kauniin ajattoman myssyn, joka ei ole out ja näytä nimenomaan jonkun tietyn aikakauden ilmiöltä sitten, kun muhkupipotrendi jää historiaan.

Minulla oli hyvin vahvasti sellainen ajatus, että haluaisin tuoda omaa ajatonta ja kestävää pukeutumisfilosofiaani myös näihin suunnittelemiini tuotteisiin ja se tulee näkymään niin tuotteiden designissa kuin niihin valitsemissani väreissä ja materiaaleissa. A+more-malliston valmistuksessa ja arvomaailmassa vastuullisuus on jo lähtökohtaisesti korkealla prioriteeteissa, joten vastuullisuus on osa tuotteita jo suunnittelupöydältä lähtien. Perusmallistossa on myös aina kauden trendien lisäksi laadukkaita ja klassisia perustuotteita. Omissa haaveissa oli kuitenkin suunnitella sellainen ihan oman tyylinen ja jatkuvasti vaihtuvista trendeistä riippumatta kivan näköinen hattu, jossa olisivat kaikki elementit kohdallaan.

Sain suunnitteluprosessin keskellä konkreettisesti todeta sen, millaisia haasteita kaupalliset suunnittelijat arkisessa työssään kohtaavat. Mielessäsi on vaikkapa jokin tietynlainen väripaletti, jonka haluaisit mallistoon mukaan ja sitten löydät aivan täydellisen langan, jonka ominaisuudet ovat tismalleen sitä, mitä tuotteelta kaipaisit. Mutta kyseistä lankaa ei saa ollenkaan kaipaamissasi väreissä. Suunnittelutyössä joutuu tekemään jatkuvasti kompromisseja jo ihan tällaisten käytännön asioiden takia.

Nyt prosessissa on päästy siihen vaiheeseen, että täydellinen pipo on suunniteltu ja sen kylkeen yhteensopiva huivi sekä hansikkaat. Materiaaliksi valikoitui ihana ja korkealaatuinen pörröinen lanka, josta noin 70% on pehmoista kid mohairia ja merinovillaa (mulesing-vapaata!) ja loppuosa polyamidia. Mohair tuo pipoon lämmön ja söpön pörröisyyden, merinovilla on puolestaan omaan omaan painoonsa nähden todella lämmin materiaali eikä kutita yhtä paljon kuin perusvilla ja polyamidi tuo tuotteeseen joustoa sekä tekee siitä vähän kevyemmän. Yksi valintakriteereistäni oli myös se, että juuri tässä langassa sattui olemaan aivan jumalaisen ihana ja poikkeuksellisen monipuolinen värivalikoima – monen muun lankalaadun värikartta kattaa vain noin 20 väriä ja tässä niitä on kaikkiaan 84.

Itse tuotteet on nyt siis suunniteltu ja Italiaan tehtaalle on toimitettu teknikset piirrokset, tieto valitusta langasta sekä tarkat ohjeet siitä, miltä valmiiden tuotteiden tulisi näyttää ja tuntua. Näiden tietojen pohjalta toimitetaan meille ensimmäinen prototyyppi, jota sitten muokataan ja hiotaan täydelliseksi. Nyt voin siis vain jännityksellä odottaa, että miltä mahtaa näyttää se ensimmäinen proto!

Minulla on jo aika selkeä ajatus oman pikkuruisen neulekokoelmani värimaailmasta. Ajattelin, että valitsisin siihen mukaan kolme sellaista haaleaa, hieman pastellista mutta keskenään erisävyistä väriä, turvallisen perusmustan sekä jonkun yhden vahvan ja herkullisen voimavärin. Etenkin tuon voimavärin suhteen pähkäilen tässä, että mihin lopulta päädyn, joten nyt on teilläkin vielä mahdollisuus ottaa kantaa: oranssia, pinkkiä, korallia vai jotakin ihan muuta?

Translation: I got a chance to make my debut as an accessories designer with Stockmann and their own A+more line. I am so excited about this project! Stay tuned – here is a first sneak peek to my plans but the actual products will be in the AW18 collection. :)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

22 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • laulau

  Ihania myssyjä, vaikka nyt rehellisesti haaveilen lähinnä myssyvapaasta päälaesta auringon alla.. :D Mua kiinnostaisi nähdä voimavärinä keltaista ja kirkkaanvihreää tai peruspunaista. Pipoissa onkin kiva, että ne voi olla vähän kaikenvärisiä, kun omat talvikaappeet on joko mustia tai harmaita. :) Noi kuvien sävyt on tosi kauniita.

 • Ihana mahdollisuus päästä suunnittelemaan omia asusteita!!! Ja päädyit kyllä hyvään lankaan. Uskon, että sinun värivalintasi ovat ihan näköisiäsi. Mun väripalettini olisi asusteissa luultavasti musta, harmaa, tummansininen, beige ja kirkkaanpunainen. Nuo klassiset värit toimii aina!

 • Kaisa

  Voimavärinä voisi olla ihanan syvä oranssinpunainem Muutenkin yhteistyö kuulostaa ihan mahtavalta! :)

 • Lämmin syvä lähes oranssi keltainen tai merensininen (sellainen joka taittaa vähän vihreään ja harmaaseen) voisi sopia pastellien seuraan voimaväriksi.

 • Ihan mahtavaa, onneksi olkoon!

  xx Jenna
  http://www.jennaclaudiat.com

 • Kirkas pinkki!

 • Mahtavaa! :) Mulle tuli mieleen, että joku viininpunainen tai luumunsävyinen pipo voisi olla kiva! :)

 • Erppa

  Voimaväriksi luumu tai kirkas tummansininen!

 • Miama

  Sellainen täydellinen sammalen-/kuusenvihreä setti on ollut etsinnässä jo vaikka kuinka pitkään. Löytyy kyllä kylmää pullonvihreää, vähän tunkkaista khakia ja lastenhuoneen kirkkaanvihreää mutta metsänvihreän mentävä koko olisi olemassa:)

 • Milla

  Uskomattoman kaunis värimaailma! Rakastuin ensisilmäyksellä liki jokaisen pipon sävyyn, joskin minttu on itselleni aina luonteva suosikki. Harmi, että materiaalina on villaa, koska en itse käytä sitä – muuten saattaisin hakea noita syksyllä kotiin vaikka kaksin kappalein! Uskon kuitenkin, että tuo lanka on monille mieleen. :)

  Miten olisi voimaväriksi juuri mainitsemasi koralli, tai sitten vaikkapa vadelmanpunainen, voimakas sininen, kirkas laventeli tai hyvin syvä violetti? En itse oikein ole koskaan osannut käyttää mitään liilaa, mutta monissa vaatteissa ja asusteissa (ja muiden yllä!) se näyttää upealta. Entä keltainen?

 • Johanna

  Sellaisen Jennimäisen sinivihreän ostaisin heti!

 • Vilma

  Tuo väripaletti on kyllä aivan ihana! Jopa minä innostuin, yleensä en ole pipo-ihmisiä. :D Tuo punainen jos päätyy mallistoon, niin harkitsisin kyllä vakavasti ostamista, niin ihana väri! Vihreäkin tosi kaunis.

 • Jo

  Vadelman- tai marjapuuron punainen.

 • Susanna

  Oranssi tai keltainen!

 • Henna

  Koralli ehdottomasti! <3 kiinnostavaa lukea suunnitteluprosessista !

 • Maria

  Pipoissa ärsyttää eniten kutina. Ei voi käyttää jos yhtään kutisee! Olennaista myös että väri sellainen, ettei tahriinnu meikistä. Ihan vaalea aika mahdoton. Ensimmäisessä kuvassa kaulatuubi, tuleeko sellaista? Sitä olen kaivannut!

 • Oi, mielenkiintoinen postaus! Ja pakko kehua, että sun kirjoitukset on kieliopillisesti ihanaa luettavaa. Kiitos siitä. Ei ole mikään itsestäänselvyys.

  Sellainen syvän sininen pipo olisi unelma. Tai se ainakin tuli aivan ensimmäisenä mieleen. Oranssikin kuulostaa toisaalta aika hauskalta.

 • Rrrosa

  Voimaväriksi syvä, turkoosinen merenvihreä! Tuo turkoosisten sävyjen liuskassa uloimpana.

 • Sanna

  Ooo, ihanan näköisiä pipoja! Itse etsin tällä hetkellä juuri korallin persikkaista pipoa. Eli sellainen olisi juuri passeli kokoelmaan:)

Related posts