22/02/18

Ainutlaatuinen tuliainen: afrikkalainen mekko mittatilauksena

15 276 African tailor-made dress

Jos pitäisi mainita vain yksi asia, mikä jäi tammikuiselta Gambian reissulta mieleen, se olisi kaikki ne voimakkaina hehkuvat värit. Ja kirkkaalta taivaalta paahtavan auringon alla ne todella pääsevät myös oikeuksiinsa. Värejä on kaikkialla: monien talojen seinät on maalattu eurooppalaisittain rohkeilla sävyillä ja arkiset esineet teepannuista hedelmäpusseihin ovat värikkäitä. Pyykkinarulla roikkuvat pyykit ja hedelmätkin näyttävät Afrikan auringon alla herkullisemman värisiltä. Puhumattakaan paikallisten ihmisten toinen toistaan upeammista vaatteista värikkäine kuoseineen. Sävyjä ja kuoseja yhdistellään estoitta – ja kokonaisuus näyttää poikkeuksetta silti upealta.

Kerroin viime viikolla, että minä sain mahtavan tilaisuuden hankkia itselleni ihan ainutlaatuisen ja ikimuistoisen tuliaisen matkaltani, kun teetimme ystäväni kanssa paikallisella räätälillä itsellemme mittatilauksena asut perinteisistä afrikkalaisista kankaista. Viimekertaisessa postauksessa kerroin itse prosessista ja nyt on aika esitellä lopputulos! :)

African dress

Jo kankaan valitseminen lukemattomista värikkäistä vaihtoehdoista oli todella vaikeaa, mutta kyllä se oma väri ja kuosi sieltä sitten löytyi loppujen lopuksi aika nopeasti. Oma viisarini värähti turkoosilla pohjalla olevan näyttävän kukkakuosin kohdalla. Mekon sijaan teetinkin itse asiassa hameen ja topin, joita voi pitää mekkomaiseen tapaan joko yhdessä tai erikseen. Ajattelin, että näin kokonaisuus olisi vieläkin monikäyttöisempi. Inspiraatio asun tyyliin löytyi paikallisen tuttavan vinkistä Pinterestin uumenista.

Olen ihan supertyytyväinen lopputulokseen ja värivalintakin on mielestäni todella onnistunut. Ja mikä parasta, räätäli oli ommellut kellohelmaiseen hameeseeni taskut! En suorastaan malta odottaa, että Suomessa päästään näistä paukkupakkasista ja pääsen käyttämään kaunista asuani myös kotimaan kamaralla. Ai että, kun näitä kuvia katsellessa tuleekin ikävä takaisin sinne Gambian lämpöön. Mutta olisipa hauskaa kuulla, mitä pidätte tästä afrikkalaistyylisestä asustani? Jos kiinnostaa lukea enemmän vaatteiden syntyprosessista, niin kurkatkaa tuo viime viikolla julkaisemani postaus. :)

Translation: I brought the most amazing souvenir with me from my Gambian trip in January: a custom made African dress made to measure. Or actually it is not a dress, but in fact a skirt and a top – I thought that this way it is even more wearable when I can style the two pieces separately too. And I have got to say that I absolutely love it, but I am curious about your opinion as well. :)

African tailor-made dress African dressafrican fabric     African fashionAfrican dress

Photos: Isatou Jeng

Tags: , , , , ,

Categorised in: Matkat, Muoti

15 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Sara

  Mekko ja sen kantaja ovat upeita. Idea kaksiosaisesta asusta on kyllä hyvä. On sitten kiva nähdä kuvia, kun tuliaiseksi pääsevät tositoimiin.

 • Ihana!! Olinkin odottanut tätä postausta, että saisimme nähdä miltä mekko loppujen lopuksi näyttää. Todella kaunis!

 • sannanaija

  Upea! Ja taskut hameissa ja mekoissa ovat parasta.

 • lusene

  Upea asu! Kyllähän tuota hametta ainakin voi käyttää jo nyt sukkahousujen kanssa, jos jalat sen verran tarkenevat :) Noin pitkä hame varmaan lämmittääkin ja piristää kivasti mustan talvimuodin keskellä.

 • Irkku

  AMAZING <3

 • Miia

  Oi, aivan ihana. Ja hameen leikkauski on niin kiva.
  Olen ehkä vähän kade :P

 • Ihastuttava! <3

  Mahtava uniikki tuliainen – ja sopii varmasti Suomen kesään! :)))

 • B La

  onpa upea asu! afrikkalainen muoti on nyt niin kartalla, ja miten tervetullut se onkaan hehkuvine väreineen ja iloisine printteineen. I say welcome ! olen yrittänyt jo jonkin aikaa metsästää tämäntyyppisiä vaatteita, kehnolla lopputuloksella. ehkä pikkuhiljaa alkaa löytyä vaatteita meidän leveyspiireiltä, ja plussakokoisina myös :)

 • U

  Tää voi olla vähän tyhmä kysymys, mutta jäin pohtimaan tätä ja ajattelin, että tiedostavana ihmisenä osaisit ottaa kantaa tähän. Viime vuosien kulttuurista omimista koskeneen keskustelun kautta olen tullut aika varovaiseksi siinä, millaisia kulttuurisia symboleita käytän. Sinun mekkosi on mallin ja kankaan perusteella perinteisen afrikkalainen, joten pohdituttiko asun teettäminen tältä kantilta?

  • Arvasin, että tästä herää keskustelua, joten osasin vähän odotellakin aiheeseen liittyvää kommenttia. :) Olen kirjoittanut aiemmin pariinkin otteeseen kulttuurisesta approppriaatiosta ja koska rajanveto siinä asiassa tuntuu olevan paikoin aika vaikeaa ja epäselvää, moni tiedostava ihminen on näissä jutuissa sitten korrektiuttaan vähän liiankin varovainen. Ja parempi toki niin kuin toimia tahattomasti vierasta kulttuuria loukaten. Ja hyvä, että keskustellaan, sillä vain siten ihmiset voivat olla yhä tiedostavampia ja osaavat toimia oikein.

   Tässä tapauksessa en ollut huolissani asiasta, koska kyseessä ei ole mikään tiettyyn kulttuuriin liittyvä pyhä symboli tai erityiseen kulttuurille ominaiseen käyttötarkoitukseen omistettu asu (esimerkiksi saamenpuvulla on valtavasti tällaisia merkityksiä, joita kulttuuriin kuulumaton ei yleensä tiedä/ymmärrä), vaan afrikkalaisittain ihan tavallinen käyttövaate. Samaa keskustelua on käyty esimerkiksi japanilaisten kimonojen ja haorien kohdalla. Koska vaate on siellä tavallinen arkivaate ja paikallisväestö itse ei ole oman perinteisen tyylinsä suhteen kovinkaan omistushaluista (pikemminkin päinvastoin: turisteja jopa kannustetaan hankkimaan muistoksi paikallinen vaate), en näe, että japanilaisten vaatteiden käyttäminen olisi mitenkään epäsopivaa turistillekaan. Tietenkin on hyvä noudattaa tietynlaista kunnioitusta toiselle kulttuurille tyypillisiin vaatteisiin pukeutuessa ja ehkä vähän perehtyä perinteisen puvuston käyttötarkoituksiin, jotta ei tule halventaneeksi tahattomasti toista kulttuuria.

   Gambiassa paikalliset tuntuivat olevan vain ylpeitä ja innoissaan siitä, että olimme ystäväni kanssa (joka siis puoliksi edustaakin kyseistä kulttuuria ja perimää isänsä puolelta) kiinnostuneita heille tyypillisestä pukeutumisesta. Olen saanut asustani afrikkalaissyntyisiltä ihmisiltä pelkästään todella positiivista palautetta ja kaikki ovat olleet tosi innoissaan siitä, että kunnioitan heidän kulttuuriaan tällä tavalla. Tietenkin olennaista tässä jossain määrin on myös se, että teetin asuni siellä paikallisella räätälillä paikallista käsityöläistä tukien. Oma lukunsa on sitten se, jos esimerkiksi suuri kansainvälinen vaateketju inspiroituu afrikkalaisesta tyylistä ja tuottaa massatuotantoon toiselle kulttuurille tyypillisiä vaatteita. En sano, että sekään on automaattisesti tuomittavaa, mutta tapauksena on huomattavasti ongelmallisempi tai vähintäänkin kyseenalaisempi. Minä tuin hankinnallani paikallista yrittäjyyttä ja sain mekolleni paikallisilta erittäin lämpimän vastaanoton. :)

   • Sanna

    Kiva että vastasit tähän, sinänsä odotettuun kysymykseen, ja että olit selvästi sitä miettinyt. Olen itsekin puhunut juurikin näiden Ankara-kuvioitujen kankaiden käytöstä paljon, sekä afrikkalaistaustaisten Eurooppalaisten ystävieni, että afrikkalaistaustaisten Pohjois-Amerikkalaisten ystävieni kanssa ja vastaanotto on ollut toisinaan häkellyttävänkin erilainen. Selvästikin asia on siis haastava, herkkäkin ja herättää mielipiteitä, joten kiva että otat omalta kannaltasi keskusteluun osaa.
    Niin, ja asu on todella kaunis!

   • U

    Kiitos, tää oli hyvä vastaus! Luen blogiasi aina ajoittain, joten aikaisemmat postauksesi aiheesta ovat varmaan jääneet minulta huomaamatta. Mä kyllä kuulun just tohon sun mainitsemaasi hyvin varovaiseen ihmisryhmään. En ole enää uskaltanut ostaa liian selvästi johonkin kulttuuriin viittavia vaatteita enkä varmaan tulevaisuudessakaan uskalla, kun mulla tuo perustelujen sanansäilä ei ole niin vahvasti hallussa kuin sulla :)

    • Valonsäie

     Kyseessä ei mun mielestä ole mikään sanahelinä.
     Jenni on selvästi ymmärtänyt minkälaista problematiikkaa kulttuuriseen omimiseen liittyy ja osaa perustella miksi voi tätä (hienoa!) mekkoa käyttää.
     Kulttuurisessa omimisessa puhutaan usein valtarakenteista ja sorrosta. Jos ne eivät jotain henkilökohtaisesti kosketa, niin se ei tee siitä sanahelinää.

     ”Privilege is when you think something is not a problem because it’s not a problem to you personally.”

     Kiitos Jenni ajattelevasta ja fiksusta blogista.

 • Larre

  I h a n a <3

Related posts