16/02/18

Maailman upein matkamuisto Gambiasta

3 151

Luulen, että tulen vielä useamman kerran palaamaan noihin Gambian reissun tunnelmiin. Aika rientää niin vauhdilla arjen astuttua kuvioihin, että osa reissun runsaslukuisista kuvistakin odottaa vielä läpikäymistään kaiken hässäkän keskellä. Matkastani on nyt 3-4 viikkoa aikaa ja vaikka arki on ehtinyt jo viedä mennessään, näihin matkatunnelmiin on kuvien kautta joka kerta yhtä ihana palata.

Olin siis Gambiassa reissussa ystäväni Isatoun kanssa, joka on isänsä puolelta gambialaista syntyperää ja oli todella kiehtovaa päästä näkemään hänen juuriaan ja Gambiaa tällaisella ihan ainutlaatuisella ja hyvin etuoikeutetulla tavalla. On aina jokseenkin eri asia vierailla uudessa paikassa, kun matkassa on tällä tavoin paikallisväriä ja oppaina paikan päällä asuvia – tässä tapauksessa ystäväni perhettä ja sukulaisia. Itsenäisesti reissaavana turistina sitä on aina eri tavalla ulkopuolinen, joten arvostan todella, että tällä matkalla pääsimme näkemään ihan tavallista paikallista arkea, minut toivotettiin tervetulleeksi ihmisten koteihin ja sain olla tovin verran osa heidän elämäänsä. Päätin jo ennen kotiinpaluutani, että haluan matkustaa Gambiaan vielä uudelleen joku päivä.

Tänään ajattelin, että tarjoan teille pienen kurkistuksen paikallisen räätälin työhuoneelle. Ystäväni Isatou ehdotti nimittäin, että teettäisimme paikallisella räätälillä itsellemme asut. Hän oli tehnyt niin aiemminkin ja innostuin heti ajatuksesta, sillä olin pitkin matkaa ihastellut paikallisten naisten toinen toistaan upeampia ja värikkäämpiä tyylejä. Isatoun sedän vaimo Fatou innostui auttamaan meitä projektissa, sillä hän on itsekin innokas muodin ystävä ja tiesi heti tehtävään sopivan räätälin, jolla on itsekin teettänyt vaatteita.

Ensimmäiseksi piti hankkia kangas, joten suuntasimme kaupungin hulinaan ja markettikortteileihin, joissa pienissä kojuissa ja putiikeissa myydään kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Kiersimme useamman kangaskaupan, mutta Fatoulla oli mielessään tietty putiikki, jossa hänen mielestään olivat kauneimmat kankaat. Vaihtoehtojen kirjo oli valtaisa ja oli todella vaikea yrittää päättää lukemattomista värikkäistä kuoseista, mikä nyt olisi juuri se oikea. Päädyin lopulta turkoosiin kukalliseen kankaaseen ja Isatou puolestaan ruskeasävyiseen graafisempaan kuosiin.

Kankaat oli siis hankittu ja nyt piti enää päättää, mitä niistä haluaisi tehdä. Fatou neuvoi meitä menemään Pinterestiin ja katselemaan sieltä inspiraatiokuvia, joista voisi saada ideaa, millaisia vaihtoehtoja voisi olla tarjolla. Hänen tuntemansa räätäli oli kuulemma niin näppärä, että osaisi todennäköisesti kuvan perusteella tehdä oikeanlaisen vaatteen. Kontrasti uuden ja vanhan maailman välillä tuntui hetkittäin todella ristiriitaiselta gambialaista elämänmenoa sivusta seuratessa. Paikoin olosuhteet saattavat olla hyvinkin alkeelliset ja samanaikaisesti surffaillaan Pinterestissä etsiskelemässä mekkoinspiraatiota – älypuhelin tosin on paikallisittain monelle aikamoista ylellisyyttä, vaikka somemaailma sovelluksineen on arkipäivää Gambiassakin.

Pinterestistä toden totta löytyi kasapäin inspiraatiota ja kun mieluisat designit oli löydetty, suuntasimme paikallisen räätälin pakeille. Mies ei juuri osannut englantia, joten viestimme enemmän tai vähemmän sujuvasti englannin, ranskan ja wolofin sekoituksella sekä elekieltä ja kuvia apuna käyttäen. Fatou oli tulkkina matkassa, mutta mekkojen yksityiskohtia selostaessa käytettiin kyllä näitä kaikkia edellämainittuja.

Räätäli piirsi ensin yksinkertaiset mallikuvat paperille Pinterest-inspistemme pohjalta ja ryhtyi sen jälkeen ottamaan mittoja. Nostan hattua hepulle kärsivällisyydestä, kun ehdimme Isatoun kanssa vekslata detaljeja vielä moneen kertaan mallikuvia piirtäessä, mutta lopulta päästiin yhteisymmärrykseen ja oli aika jäädä jännityksellä odottamaan, mitä tuleman pitäisi.

Maksoimme räätälille vähän ennakkoa (vaikkei hän sitä pyytänytkään) siltä varalta, että jos tarvitsisi ostaa jotakin ekstramateriaaleja kuten vuorikangasta tai muuta pientä, ja sovimme, että loput mekkojen hinnasta maksetaan noutaessa. Yhdelle mittatilauksena räätälöidylle mekolle tuli kankaineen päivineen alle 20 euroa (Gambian dalaseissa kokonaissumma oli noin 1100).

Vajaa viikko myöhemmin palasimme räätälin työhuoneelle sovittamaan mekkojamme, jotka olivat tässä kohtaa viimeistelyä vaille valmiita. Jännitti hiukan, että miltähän vaate mahtaisi lopulta näyttää ja miten se todellisuudessa istuisi, vaikka mittojen mukaan olikin tehty. Kun vedin asun ylleni, olin ihan mykistynyt, miten hieno se olikaan.

Räätäli tutkaili perfektionistin lailla mittojen täsmällisyyttä, nipisti sormiensa väliin pienen suikaleen kangasta kummaltakin kyljeltä ja pyysi riisumaan vaatteen. Tein työtä käskettyä ja ojensin mekon hänelle takaisin. Mitään merkintöjä vaatteeseen tekemättä tai nuppineuloja käyttämättä piinkova ammattilainen surautti ompelukoneella silmämääräisesti arvioiden mekkoa hiukan kapeammaksi ja kun seuraavan kerran sovitin sitä ylleni, se istui kuin valettu. Ei voinut kuin ihailla sitä ammattitaitoa! Olin niin uskomattoman tyytyväinen lopputulokseen, että annoin räätälille ilolla suuren tipin.

Esittelen valmiin mekon teille tässä lähiaikoina, mutta hetken vielä pidän teitä jännityksessä. Pienen sneak peekin olen jo Instagramin puolella tuosta ihanasta luomuksesta tarjoillut ja ensi viikolla esittelen sen sitten kunnolla! Tätä upeampaa matkamuistoa Gambiasta en osaisi kuvitella.

Voin lämmöllä suositella Tabokoton kylässä sijaitsevaa räätäliä, mutta tarkempaa osoitetta paikan päälle minulla ei valitettavasti ole. Sain kuitenkin napattua kuvan miekkosen työhuoneesta ja sen seinässä on myös hänen puhelinnumeronsa eli jos satutte Gambiaan ja haluatte asioida juuri tämän uskomattoman osaavan herrasmiehen kanssa, niin ehkäpä joku paikallinen voi soittaa räätälille ja auttaa osoitteen selvittämisessä. :)

Translation: Travel memories from The Gambia. Me and my friend had some dresses made and I can warmly recommend this amazingly talented tailor that has his workshop in Tabokoto village. You can find his phone number on one of the pics.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Matkat, Muoti

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Sara

    Näin pikaisesti vilauksen mekostasi. Se näytti upealta. Tällainen matkamuisto on kyllä ihan parhaimmasta päästä!

  • Emma

    Oli kyllä upean näköinen kangas ja mieletöntä käsityötaitoa! Paikallisten tekijöiden tukeminen on varmasti parasta mitä voi reissulla tehdä. Munkin suosikkimatkamuisto ikinä on kreikanmatkalta paikalliselta keraamiikkataiteilijalta ostettu mielettömän kauniisti koristeltu salaattikulho.

Related posts