4/02/18

Wannabe-runotyttö

30 121

Olen ajatellut, että tämä vuosi voisi olla uusien aluevaltausten vuosi. Että haastaisin itseni tekemään sellaisia kiinnostavia ja inspiroivia asioita, joihin en vain aiemmin ole tullut syystä tai toisesta tarttuneeksi. Yksi sellainen asia on ollut runous. Olen aina rakastanut lukemista ja varsinkin nuorempana lukeminen oli lempiharrastuksiani – miten sitä aikaa tuntuikin silloin olevan paljon enemmän kuin nykyään? Vaikka kaunokirjallisuus on aina kiinnostanut, jostain syystä en ole silti oikein koskaan löytänyt runojen pariin. Nyt kuitenkin on tainnut puraista joku runokärpänen, koska päätin, että on aika tehdä asiassa muutos.

Inspiraationi viimeisenä sysäyksenä oli eräs ystäväni, joka on puhunut paljon runoudesta. Hän ei päällepäin välttämättä ollenkaan profiloidu runouden ystäväksi, mutta suhtautuu todellisuudessa runoihin suurella intohimolla. Nyt kun aihe on tullut hänen kanssaan puheeksi useita kertoja, on innostus syttynyt minussakin. Periaatteessa se uteliaisuus runoutta kohtaan on ollut olemassa, mutta en ole oikein tiennyt, mistä lähtisin liikkeelle. Niinpä ajattelin, että tässä olisi täydellinen tilaisuus kysyä teiltä siellä ruudun toisella puolen, koska olen varma, että sieltä lukijoiden joukosta löytyy useitakin runouden harrastajia. :)

Minulla on kirjahyllyssäni muutama runokirja ja kun jostain piti aloittaa, tartuin viime kesänä ostamaani Märta Tikkasen klassikkoon Vuosisadan rakkaustarina, joka vielä oli odotellut siellä koskemattomana. Ahmin kahden kirjailijan vaikeaa suhdetta ja puolison alkoholismia peilaavan teoksen iltalukemisina muutamassa päivässä. Teoksen aihe on monella tapaa hyvin kipeä ja raskas, ja Tikkasen maalaama kuva parisuhteesta surullisuutta ja myötätuntoa herättävä, mutta hän asettelee sanansa runomitassakin niin soljuvasti, että niitä huomaa hotkivansa kuin lukisi romaania.

Nyt kiinnostaisi löytää uutta luettavaa eli hohoi, kaikki te runotytöt ja -pojat, kaivattaisiin suosituksia! Millaisista runoteoksista olisi aloittelijan helppoa lähteä liikkeelle täydellisen olemattomalla pohjatietämyksellä? Kaipaan vinkkejä niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin kiinnostavista runoilijoista ja teoksista, uuden polven tekijöistä sekä arvostetuista klassikoista. Ketkä ovat teidän suosikkirunoilijoitanne ja mitkä suosikkiteoksianne tai -runojanne?

*

Sinä puristit minut koteloon

mihin en lainkaan kuulunut

asetit kasvoilleni naamion

jolla oli ne ilmeet joita tarvitset

vastauksiksi itsellesi

.

mutta minun ilmeitäni ne eivät olleet

naamion takana en ollut minä

.

Kun sanasi rummuttivat naamiota

ripustin sen tuoliin

sinun eteesi

ja menin laulaen tieheni

piilouduin sanoiltasi

ja ne kimposivat mykkinä

lempeästä hymystä

joka riippui tuolin selkänojassa

.

Milloin sinä huomaat

että tuolini

on tyhjä?

.

Märta Tikkanen – Vuosisadan rakkaustarina (1979)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Kulttuuri

30 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Sallis

  Katriina Ranteen Ohikulkijan tuoksu ihastuttaa jo kannellaankin, mutta sisältö myös tunteita herättävää. Suosittelen!

 • Milla

  Oi voi, tiesitkö, että runoinnostus taitaa tarttua ruudun läpikin! Jospa tässä lähipäivinä vapautuisi edes hetki opikeluilta…

  En ole itsekään jostakin syystä tullut koskaan juuri lukeneeksi runoja, vaikka nuorena ahmin lukutoukkana parhaimmillaan kymmenisen kirjaa viikossa (enää en saata käsittää, kuinka olen ehtinyt, olen vieläpä aina ollut hyvin rauhallinen lukija!) Siinä vaiheessa kun runous alkoi kiehtoa minua, olin jo niin juurtunut blogimaailmaan, että pääosa lukemisistani löytyi sieltä, joten runoilijasuosikkinikin olivat suurimmaksi osaksi bloggaajia. Nyttemmin minua taas on kiinnostanut tutustua esimerkiksi Edith Södergranin tuotantoon…

  Yhtä teosta osaan joka tapauksessa suositella: Tiina Krohnin Talven talossa teki minuun lukioaikoina ison vaikutuksen, kun sattumalta valitsin sen äidinkielenopettajani esitettyä jollakin kurssilla vaatimuksen kotimaisen kaunokirjallisuuden lukemisesta. Siinä siis olisi yksi vaihtoehto. :)

 • Elina

  istuin hänen vieressään
  kädet sylissäin
  tahdoin niin kovasti
  hänen tarttuvan minuun
  katsovan minuun
  hän oli siinä
  mutta ei kuitenkaan
  hän oli omassa maailmassaan
  tuijottaen väriä vaihtavaa ruutua
  katsellen muiden luomia totuuksia
  tahdoin keskustella
  elämäni ensimmäistä kertaa riidellä
  näetkö minua?
  kuuletko minua?
  olen tässä
  kohta en enää

  Onneksi runoutta on nykyään kaikenlaista.
  Jenni, suosittelen sinua lukemaan kaikkea, mitä löydät käsiisi. Mutta suosittelen kirjoittamaan runoja itsekin. Sinulla on varmasti paljon, mistä kirjoittaa.

 • Elise

  Hei, ekana nyt tuli mieleen että Saila Susiluodolta on tullut nyt tammikuussa uusi teos. Ei ihan kevyttä, mutta aiempi tuotanto mielestäni oivaltavaa. Runoutta lähtökohtaisesti on tosi monenlaista: lyyristä proosarunoutta, todella dadaistista surrealiatista sanaleikkiä, raakaa monikerroksista proosallista. Eli jos joku tyyli ei tunnu toimivan, niin kokeilee muuta. Onnea runomatkalle!

 • Eeva-Liisa Mannerin ´Kirkas, hämärä, kirkas’ :))

 • Sape

  Pablo Neruda, Edith Södergran, Maaria Leinonen, Sirkka Turkka, Robert Frost. Ihanaa, että kiinnostuit runoudesta. <3

 • Sariska

  Saima Harmaja <3 klassikko

 • Itse aloitin runojen lukemisen aikanaan Arno Kotron runoilla. En tiedä huumorintajuasi, mutta hieman roisimpaan makuun voisin suositella esim. A.W Yrjänän runoja.

 • Titi

  Itse löysin runot uudestaan ja rakastuin runouteen äskettäin Rupi Kaur:n kautta. Hunajaa ja Maitoa on suomennettukin, mutta suosittelen lukemaan englanniksi. Ihania, lyhyitä, aitoja ja ytimekkäitä runoja. http://www.mitaluimmekerran.fi/2017/12/rupi-kaur-maitoa-ja-hunajaa.html?m=1

 • Tant Kaija

  Risto Rasan pienimuitoiset runot ovat oivaltavia ja kuin japanilaisia haikuja. Suosittelen.

 • En valitettavasti osaa vinkata mitään kirjaa, mutta oli vain pakko kommentoida, että tuo runo herätti niin voimakkaita tunteita, että pitää varmaan itsekin tutustua kyseiseen teokseen!

 • Lasse

  Tommy Taberman – Veren Sokeri.

  Löytyy mm. Töölön kirjastosta. Siellä muutenkin hieno runovalikoima, kannattaa siis mennä haahuilemaan hyllyjen väliin. Voi sieltä löytää muutakin kiinnostavaa.

 • sannamaija

  Eeva Kilpi! Naisen koko elämänkierron ja luonnon taitava tulkitsija.

 • Lopun runo sai minut kyyneliin. Täytyy hakea tuo kokoelma luettavakseni.

  Vaikka en runotytöksi itseäni mielläkään, on minulla jonkin verran kokemusta erityisesti kotimaisesta runoudesta opiskeluajoilta. Oma ikisuosikkini on Edith Södergran. Kannattaa tutustua.

 • Pauliina

  Katri Valan runot on ihania, sellaista nuoruuden vimmaa ja rehevää luontoa. Sitten tulee myös mieleen Olli-Pekka Tennilän teos Yksinkeltainen on kaksinkeltaista.

 • Mirella

  Saattaisit tykätä Miki Liukkosen runoista. Ja Patti Smithin Auguries of Innocence runokokoelma on kiinnostavaa luettavaa :)
  http://www.harpercollins.ca/9780060832674/auguries-of-innocence

 • Täällä onkin tullut aivan mahtavia ehdotuksia. Lisäisin vielä joukkoon yhden ehdottoman klassikon eli Eino Leinon.

 • saara

  Antti Holman ”Kauheimmat runot” on klassikko komediarunokokoelma!
  kaikkea muuta kuin hempeä ja totisesti tehty ja vetää jopa runoudelta vähän mattoa alta, mutta hulvaton !

 • Heidi

  Itselläni tutustumista odottaa Jenni Haukion kokoama, viime vuonna julkaistu ”Katso pohjoista taivasta”, johon on koottu kotimaisia runoja, vanhempaa ja uudempaa.

 • Galileea

  Lauri Pohjanpään runo Syksy teki aikanaan suuren vaikutuksen.

 • Kaisa

  moi ihanainen! kiva kuulla, että oot innostunut runoudesta. suosittelisin edith södergrania (esim. maa jota ei ole tai runoja) ja aila meriluotoa (lasimaalaus), katri valasta tykkään myös. muita, joista itse tykkään, on aki salmela, ulkomaisista hermann hesse (löytyy hyviä käännöksiä!), pablo neruda…
  lukemisen iloa ja aurinkoista kevättä

 • Jenni

  Sirkka Turkka, Edith Södergran, Erkka Filander, Harry Salmenniemi, Kristian Blomberg ja Eeva Kilpi ovat kaikki ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

 • Ihanaa, että runous kiinnostaa <3

  Aiemmin täällä mainittiinkin Risto Rasa – upeaa, tiivistä ja helposti lähestyttävää ilmaisua.

  Muita omia suosikkeja ovat Saila Susiluoto, Aila Meriluoto ja Eeva-Liisa Manner.

  Jos haluaa tutustua kokeellisempaan kamaan, niin esimerkiksi Henriikka Tavin "Esim. Esa" tai Tytti Heikkisen "Varjot astronauteista" ovat hyviä vaihtoehtoja.

 • Elina

  Jo jotain vuosia sitten ensimmäinen ostamani ja kokonaan lukemani runoteos oli Bo Carpelan – Yötä vasten. Niin kauniita runoja, jotka julkaistiin postuumisti runoilijan poisnukkumisen jälkeen.

 • Tanja

  Moni on jo mainittukin, toistan korostuksen vuoksi: Edith Södergran, Sirkka Turkka, Saila Susiluoto, Rupi Kaur, Nayyirah Waheed, Andrea Gibson (tän runot on melko poliittisia tosin, se ei kaikille uppoa, löytyy spoken runoja ihan spotifystakin albumeittain muuten). Pentti Saarikosken tiarnia-sarja on myös aikalailla ehdoton.

  Hirveästi olisi hyviä runoja, paras tapa löytää omanlaisiaan taitaa kuitenkin olla kirjasto tai kirjakauppa, runoista näkee aika lyhyellä selauksella, sopiiko omaan makuun

 • Ihanaa, että olet tarttunut runouteen! <3 Eeva Heilalan ja Eeva Kilven runoihin kannattaa tutustua. Eeva Kilven "Ja eräänä päivänä" aukaisee taatusti kyynelkanavat. <3

  Joulun alla ilmestyi oma valokuvarunokirjani Tuu sie niin mieki tuun!
  Löytyy mm. Adlibriksesta (https://www.adlibris.com/fi/kirja/tuu-sie-niin-mieki-tuun-9789515684264) ja Elisa Kirjasta (https://kirja.elisa.fi/ekirja/tuu-sie-niin-mieki-tuun). Eräältä lukijalta sain ihanan palautteen: kokonaistaideteos. <3

 • -Kirsi-

  Pauliina Haasjoelta esimerkiksi Planeetta ja monia muitakin voisin suositella. Raisa Marjamäen Ei kenenkään laituri. Kaija Rantakarin Mikado. Ahmatovaa. Suosittelen myös kirjastojen runo-osastoa ja satunnaisotantaa.

Related posts