30/01/18

Mistä hyvinvointi koostuu? (+ kilpailu)

80 107

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Hehku

Jossain vaiheessa hyvinvoinnista tuli trendi. Yhtäkkiä tuntui, että kaikki treenasivat kilpaa salilla, ryystivät viherpirtelöitä ja intoilivat siitä, miten söisi, liikkuisi ja eläisi kaikkein tehokkaimmin. Mietin tuolloin toisinaan, että hyvä olo oli siitä suorituskeskeisestä meiningistä loppujen lopuksi aika kaukana. Olen itsekin sellaista suorittamiseen herkästi sortuvaa ihmistyyppiä, joten pakkomielteisesti syömiseen tai urheilemiseen suhtautuvat ihmiset oli helppo tunnistaa. Olen itse kaiketi liian laiska ja vailla itsekuria, koska nimenomaan hyvinvoinnin saralla en itse koskaan päässyt tuohon suorittajamoodiin, vaikka työelämän osalta se onkin tuttu ilmiö.

Uusi hyvinvointiketju Hehku haastoi minut pohtimaan omaa hyvinvointiani ja ensimmäisenä on mainittava, että minulle suurin hyvinvointioivallus on ollut armollisuus omaa itseä kohtaan. Tuota armollisempaa ja lempeämpää asennetta on metsästetty terapiassa asti, enkä tainnut edes tajuta olevani sen tarpeessa, ennen kuin ulkopuolinen huomautti minulle, miten ankaralta vaikutin itseäni kohtaan.

Parempi olo on lopulta kaikkien ennakko-odotusteni vastaisesti löytynyt nimenomaan hellittämällä, ei niinkään puristamalla itsestä vielä vähän enemmän irti. Tai no, nyt jälkikäteen ajateltuna tämä kaikki on ihan loogista, mutta prosessin keskellä sitä kuvitteli voivansa hengähtää vasta sitten, kun tietyt asiat on hoidettu. Totuus on, että ne hoidettavat asiat eivät lopu koskaan. On ollut vain opittava luopumaan ja priorisoimaan. On ollut opittava asettamaan yhä useammin oma itse etusijalle. Ja vasta tahtia rauhoittaessaan sitä onkin tajunnut, millaisessa oravanpyörässä on puuskuttanut jo vuosia.

Lempeämmän elämänasenteen myötä pienet arkiset hyvinvointiteot ovat tulleet kuin luonnostaan: kun arjesta kaikkoaa se suorittamisen kierre, on aikaa pysähtyä itsensä äärelle. On aikaa kuunnella, mitä kehoni ja mieleni ihan oikeasti tarvitsevat ja pyytävät. Joskus se on hikinen juoksulenkki, joskus päiväunet kesken työpäivän, toisinaan se on kunnon annos hedelmiä ja silloin tällöin lasillinen viiniä. Uskon itse viime kädessä sellaiseen kultaiseen keskitiehen, että melkein mitä tahansa voi syödä ja tehdä, kun pitää kohtuuden matkassa. Liian tiukat säännöt ja rajoitukset aiheuttavat minussa vain syyllisyydentuntoja ja tunteen liiallisesta rajoittavuudesta.

Veikkaan, että aika monen muunkin kohdalla sallivuus ja armollisuus toimivat kovin kurinalaista elämäntyyliä paremmin, jos tähtäimessä on nimenomaan hyvä olo sekä henkisesti että fyysisesti. Minulle hyvinvoinnin ytimessä ovat riittävä uni ja lepo, hyvä ravinto sekä sopivassa suhteessa fyysistä rasitusta, rentoa olemista ja kiinnostavia henkisiä virikkeitä. Näiden päälle tulevat luonnollisesti myös sosiaaliset suhteet sekä muunlainen itsestä huolehtiminen, kuten vaikkapa ihonhoito. Kun nämä elementit ovat balanssissa, on tilanne jo aika hyvä. Siinä vaiheessa kun esimerkiksi syöminen tai urheilu alkavat aiheuttaa stressiä ja rajoittaa muuta elämää, ollaan ehkä hieman hakoteillä.

Minulle hyvinvointi on viime kädessä sekä sisäisiä että ulkoisia asioita. Mieli ja keho eivät ole toisistaan irrallisia, niin kuin eivät pinta ja sisinkään. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja olen ihan omakohtaisestikin huomannut, kuinka kaikki vaikuttaa kaikkeen. Henkiset ongelmat oireilevat usein fyysisinä vaivoina: uniongelmia, migreeniä ja uupumusta. Yhtälailla fyysiset pulmat voivat heijastua henkiseen hyvinvointiin. Usein sisäinen huono olo tai epätasapaino näkyy myös pinnassa ihan konkreettisesti esimerkiksi ihon epäpuhtauksina tai muina iho-oireina. Joskus ollaan muna-kana-ongelman äärellä, että kumpi onkaan syy ja kumpi seuraus.

Koen tällä hetkellä voivani monella tapaa paremmin kuin todella pitkään aikaan, ellen jopa koskaan. Aina löytyy toki parannettavaa ja asioita, joissa voisi panostaa omaan hyvään oloon vieläkin enemmän, mutta olen jo nyt tullut pitkälle verrattuna siihen, missä olin vielä muutama vuosi sitten. Olen kiitollinen siitä, että olen perusterve, mutta oma hyvinvointini koostuu varsinaisen terveyden lisäksi monista muistakin tekijöistä. Olen muutaman viime vuoden aikana tutustunut itseeni terapian kautta ja löytänyt juuri terapeutin avulla lempeämpää asennetta elämään ja itseäni kohtaan. Jotenkin olen tässä viime vuosina toden teolla havahtunut hyvän unen ja riittävän levon merkitykseen sekä tajunnut myös, miten tärkeää on oikeasti joskus lomailla ihan hyvällä omatunnolla.

Ehkä se ultimaattinen tavoite, johon hyvinvoinnin saralla pyrin on se, että arki ei olisi negatiivisella tavalla kuormittavaa tai stressaavaa. Joskus tietysti on kiireisempiä kausia, mutta mielestäni olen päässyt jo aika lähelle sitä, että perusarjessa en nykyisin ole kovin stressaantunut. En myöskään halua potea huonoa omatuntoa tai stressiä nimenomaan hyvinvointiin liittyvistä asioista. Uni, lepo ja monipuolinen syöminen ovat sellaisia asioita, joihin voisin varmasti aina panostaa vielä vähän enemmän, mutta minulle riittää, että olen näistä asioista tietoinen ja sitä kautta kiinnitän niihin enemmän huomiota.

Liikuntaan minulla on aina ollut ristiriitainen suhde, mutta olen tosi onnellinen, että olen löytänyt elämääni sellaisen lempilajin, jota kohtaan tunnen aitoa innostusta ja paloa. Liikkuminen ei saa mielestäni tuntua vastenmieliseltä pakkopullalta. Fyysinen rasitus ja satunnaiset motivaatio-ongelmat ovat asia erikseen, mutta haluan kannustaa jokaista etsimään ja löytämään sellaisen lajin, jonka pariin tuntuu vilpittömästi kivalta palata. Olen itse huomannut, että salitreenaaminen tai ryhmäjumpat eivät ole minua varten, mutta squash-hallille lähtisin vaikka joka päivä ja sen lisäksi nautin satunnaisesti pesäpallon pelaamisesta, lempeistä joogatunneista, turhautumia tuulettavista juoksulenkeistä sekä itsekseen tehdyistä lihaskuntoharjoitteista.

Yksi iso hyvinvoinnin mittari minulle on myös kaunis ja hyvin voiva iho, joka ei todellakaan ole monenlaisista ihopulmista kärsineelle mikään itsestäänselvyys. Tällä hetkellä ihoni voi monen ongelmallisen vuoden jälkeen paremmin kuin suunnilleen koskaan, joten se on suuri askel eteenpäin niin henkisessä kuin fyysisessäkin hyvinvoinnissani. Pitää jossain vaiheessa tehdä vielä tehdä ihokuulumisista ihan oma erillinen postauksensa.

Hyvin kirjavana vellovassa hyvinvointikeskustelussa minulla itselläni tökkivät aina eniten sellaiset kannanotot, joissa otetaan kovin hanakasti kantaa siihen, miten muiden tulisi elämäänsä elää tai kovin ehdottomat ja tarkat neuvot ja säännöt treenaamiseen tai ruokavalioon liittyen. Jokainen ihminen on yksilö omine henkilökohtaisine tarpeineen, mieltymyksineen, vahvuuksineen ja heikkouksineen eikä samoja neuvoja voi aina soveltaa jokaiselle tai jokaiseen elämäntilanteeseen. Eli jos minulta kysytään hyvinvoinnista, niin ensimmäisenä puhuisin lempeydestä, armollisuudesta, itsensä kuuntelemisesta ja yksilöllisyydestä.

Minun kanssani samoihin arvoihin luottaa uusi hyvinvointiketju Hehku, joka avasi viime viikolla verkkokauppansa sekä ensimmäiset fyysiset liikkeensä Helsingin Forumiin sekä Vantaan Koivukylään. Uudenlaisen myymäläketjun ideana on tarjota saman katon alla paitsi monenlaisia hyvinvointiin, terveyteen ja kauneuteen liittyviä tuotteita, myös erityisen asiantuntevaa, osaavaa ja asiakkaan huomioivaa palvelua.

Hehku-hyvinvointimyymälöiden kulmakivenä on laajan tuotevalikoiman ohella nimenomaan ensiluokkainen asiakaspalvelu ja Hehkun tavoitteena onkin avata lukuisia myymälöitä ympäri Suomen kaupunkien keskustoihin, kauppakeskuksiin sekä suurten ruokakauppojen yhteyteen, joissa ne ovat asiakkaan helposti saatavilla, ja työllistää jo ensimmäisen vuoden aikana lähes 200 työntekijää. Kaupoissa asiakkaita palvelevat muun muassa farmaseutit, kosmetologit, personal trainerit, ravintoterapeutit ja estenomit, joilta asiakas voi pyytää asiantuntevaa neuvoa monenlaisiin hyvinvoinnin kysymyksiin. Erityisesti Hehkun palveluissa keskitytään naisiin sekä heidän erilaisiin tarpeisiinsa erilaisissa elämänvaiheissa.

Hehkun tuotevalikoimaan kuuluu runsaasti luonnonkosmetiikkaa, apteekkikosmetiikkaa, lisäravinteita sekä muita hyvinvointiin liittyviä tuotteita. Bongailin yli 300 tuotemerkkiä kattavasta valikoimasta muun muassa seuraavat brändit: bareMinerals, Sophie La Girafe, Olivia Klein, Patyka, Shiseido, Ziaja, Jane Iredale, Joe Blasco, Glitternisti, NYX, Lily-Lolo, Origins, Gamarde, EcoTools, L’Occitane ja Shiseido sekä monia monia muita. Käy kurkkaamassa lisää jo avatuissa myymälöissä tai Hehkun verkkokaupassa!

Hehku halusi lahjoittaa Pupulandian lukijoille 50€ arvoisen lahjakortin myymäläänsä, joten jos kiinnostaa päästä tutustumaan hyvinvoinnin uutuusketjuun lahjakortin kera, niin osallistu kisaan kommentoimalla tätä postausta. Millaiset asiat ovat sinulle omassa hyvinvoinnissa tärkeimpiä? Entä missä asioissa tarvitsisit vielä vähän lisäpanostusta? Kisa on voimassa 5.2.2018 asti ja muistathan jättää kommenttisi yhteyteen toimivan sähköpostiosoitteen, sillä kontaktoin voittajaa sähköpostitse. Lahjakortti on voimassa 24kk ja se käy vain kivijalkamyymälässä, mutta jo ensimmäisen vuoden aikana Hehku-liikkeitä avataan koko ajan lisää eri puolille Suomea. :)

Photos: Jenni Rotonen & Isatou Jeng

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kauneus

80 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Maisa

  Hyvinvointi koostuu fyysisestä hyvästä olosta, mielen rauhasta, pienistä iloista ja nautinnoista, yksin ja yhdessä. Hehkua odotellaan Tampereella; luonnonkosmetiikkahylly kaipaisi täydennystä!

 • Soilikki

  Tosi hyvin kuvasit omaa hyvinvointiajatustasi , se oli sellainen minkä voisin itsekin allekirjoittaa. Niin samanlaisia ajatuksia. Odotan myös postaustasi ihonhoidosta josta mainitsit, siitäkin samantapaisia kokemuksia itsellä. Tuo Hehku-konsepti kuulostaa hienolta, sitä odotellessa…

 • Tiia

  Itselle tärkeitä juttuja on juuri tuo armollisuus varsinkin jos treenit nyt jää välistä tai tulee syötyä epäterveellisemmin. Kehittämistä vaatii itsekuri

 • Siiri

  Omaa hyvinvointia ylläpidän harrastamalla liikuntaa josta nautin, sekä kuuntelemalla itseäni; järjestän kalenterini niin etten ota liikaa hoidettavakseni. Mielummin hoidan vähemmän asioita hyvin kuin ahdistun liiasta määrästä, jolloin mikään ei tule hoidetuksi kunnolla.

 • Noora

  Olen viime aikoina miettinyt hyvinvointia tavallista enemmän ja todennut, että välillä on pakko lopettaa suorittaminen ja ottaa itselle aikaa rauhoittua. Kiireen keskellä se on tosin melko vaikeaa, kun päässä pyöriviä ajatuksia ja to-do-listoja ei millään tahdo päästä karkuun. Tässä on siis vielä kehitettävää. Onneksi päivät alkavat jo pidentyä, se piristää aina. :)

 • Tanja

  Kehoa huoltava liikunta,vihreä ravinto, läheiset ihmiset ja riittävä uni ovat minun hyvinvointini kulmakivet. Lisäravinteet nappaan purkista. Painon hallinnassa riittää vielä kehitettävää.

 • saraj

  Minulle tärkeintä on riittävä uni ja ulkona liikkuminen. Tällä hetkellä on vajausta molemmista ja sen huomaa kaikessa. Varovaista ryhtiliikettä yritän tehdä, mutta ajankäyttöä oikeisiin asioihin pitää vielä harjoitella.

 • Tarja

  Viisas kirjoitus Jenni! Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi ja kannatan omassa hyvinvoinnissani samanlaisia asioita. Ehkä suurin asia omassa hyvinvoinnissani on pyrkimys siihen, että arki ei kuormittaisi stressaavalla tavalla. Tai ainakaan negatiivisesti stressaavalla tavalla. Joskushan stressi voi olla (lyhytkestoisena) myös voimaannuttavaa ja positiivista. Tämä alkanut vuosi on itselleni erityisesti oman hyvinvointini kohentamisen vuosi. Koetan liikkua ja nukkua enemmän, nauttia ulkoilusta ja syödä hyvin, terveellisesti ja monipuolisesti. Tämä kaikki siten, että en stressaantuisi oman hyvinvointini tavoittelusta: jos lenkki ei huvita ja väsyttää, niin sitten se jätetään väliin ja jos puolikas viinilasi kruunaa arkisen illallisen, niin sitten se on enemmän kuin sallittua. Ilon kautta kohti parempaa oloa! :)

 • Anna Sofia

  Omaa hyvinvointiani pidän yllä tekemällä niitä asioita, joista pidän ja saan energiaa. Olen ollut pitkään kala-kasvissyöjä ja yritän huolehtia siitä, että syön monipuolisesti ja riittävästi. Olen viime aikoina skarpannut liikunnan kanssa ja suorastaan innostunut siitä! Arkiliikunnan lisäksi (työmatkat ja muutkin matkat kuljen pyörällä) käyn salilla, astangajoogassa ja satunnaisesti erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla. Olen yllättynyt, miten entisenä liikunnanvihaaja nautinkin nyt salitreenistä!

  Rauhoittumisen ja levon kanssa minulla olisi vielä parantamisen varaa, koska välillä tulee tingittyä riittävistä yöunista ja vaadittua itseltä liikaa arjessa. Voisin siis ottaa oppia sinusta Jenni ja olla itselleni hieman armollisempi, antaa asioiden välillä jäädä tekemättä ja huomata, ettei maailma siihen kaadu.

 • Riikka

  Hetkessä eläminen ja läsnäolo ovat niitä tärkeimpiä. Ja allekirjoitan myös tuon että kohtuus kaikessa. Kuulostavat kliseisiltä mutta ovat niin totta.

 • Milla

  Olen paljossa samaa mieltä kanssasi! En oikeastaan osaa lisätä mitään olennaista, sillä itselleni hyvinvoinnissa on kysymys ennen kaikkea juuri lempeydestä ja toisaalta tasapainosta, mutta senkin koin tulevan esiin sinun kirjoituksestasi. Minulle ehkä vaikeinta on ollut ja on yhä opetella rentoutumaan ja sallia se itselleni heti tässä hetkessä. Olen herkkä ahdistumaan kalenterin ja tehtävälistojen täyttymisestä, enkä haluaisi antaa itseni hengähtää ennen kuin ne olen saanut ruksia kaikki askareet hoidetuiksi. Kuten totesit, sellaisia tilanteita ei kuitenkaan todellisuudessa vain oikein tule. Siksi kuvasin näkemystäni hyvinvoinnista ainakin omalla kohdallani myös tasapainon hakemiseksi: joskus minun on pakotettava itseni suuntaamaan seuraava tekoni omaan jaksamiseeni, jos en muita puuhiani suosiolla malttaisi keskeyttää.

 • Tintti

  Tärkeintä itselleni hyvinvoinnissa on henkinen hyvinvointi. Tietenkin fyysinenkin on tärkeää, mutta monet fyysiset vaivat tuntuvat tosiaan ottavan alun henkisistä murheista. Esimerkiksi stressi tuntuu minulla levottomana olona koko kropassa. Siitä alkaa sitten kierre, kun levoton olo vaikuttaa uneen ja uni taas mieleen ja oravanpyörä on valmis. Tunnistan itseni täysin suorittajaluontteeksi, ja eniten petrattavaa löytyy armollisemmasta asenteesta itseäni kohtaan. Tästä olenkin vuoden alussa tehnyt itselleni uudenvuoden lupauksen ja yritän olla itselleni armeliaampi.

 • Olen tänä vuonna yrittänyt harjoittaa sallivuutta itseäni kohtaan. Erityisesti keskityn ruokailuun ja siihen, että hyväksyisin terveelliseksi ruoaksi ihan perusarkiruoan ilman turhaa nipottamista. Lisäksi yritän pitää kiinni siitä, että liikkuisin pari kertaa viikossa (kuntosali + jooga).

 • Itselleni henkinen hyvinvointi on ollut avainasemassa myös fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Kun mieli voi hyvin ja olo on energinen on helpompi pitää huolta myös fyysisestä hyvinvoinnista ruokavaliolla, liikunnalla ja hellällä ihonhoidolla. Ja riittävän unen ja levon merkitystä ei voi unohtaa.
  Omalla kohdallani kehitettävää on hidastamisessa ja itsen kuuntelemisessa. Olen jo kerran ajautunut burnoutiin, enkä enää toiste sitä halua kokea.

 • SaaraP

  Armollisuus itseä kohtaan. Kehitystä kaipaa vielä monipuolinen ja riittävä ravinto!

 • Katri

  Uskon vahvasti myös kultaiseen keskitiehen niin liikunnan, ravinnon, työnteon ym. suhteen. Kohtuus kaikessa ja itseään kuunnellen nauttii elämästä enemmän :) Mielelläni osallistun arvontaan!

 • AuroraH

  Pidän huolta omasta henkisestä hyvinvoinnista oikein tarkasti, mutta fyysinen puoli unohtuu helposti.. Sitä tulisi lisätä selvästi! Urheilun ja muunlaisen kehonhuollon avulla :)

 • Katja

  Arvostan hyvinvoinnissa armollisuutta ja rakastan sitä olotilaa, jossa hyvinvointia ei edes ajattele. Silloin tietää, että kaikki aspektit (uni, ruoka, liikunta…) ovat tasapainossa. Ihon hyvinvointiin haluaisin panostaa lisää mutten ole onnistunut löytämään itselleni niitä ns. luottotuotteita.

 • Nel

  Riittävä uni ja vedenjuonti on kyllä perusjuttuja mitä tulee hyvinvointiin samoin kuin treenailu, se auttaa niin pääkoppaa kuin myös kroppaakin.

  Tänä vuonna ois tarkoitus työstää enemmän henkistä pääomaa ja mindfullnessia.

 • Inka

  Hyviä ajatuksia! Minusta omalle hyvinvoinnillen on tärkeää osata elää sitä omaa elämää, eikä yrittää elää sitä muiden kautta tai muiden elämää ohjaten. Eli olen kyllä samaa mieltä noista esiin nostamistasi kannanotoista. Jokainen rakentakoot elämänsä siten, kuten itse haluaa; liikkukoot, jos liikuttaa, syökööt sitä ja tätä jos siltä tuntuu! :)

 • sippe

  Oon vähän kantapään kautta huomannut, että tärkeintä on riittävä lepo ja PALAUTUMINEN. Kun tekee stressaavaa työtä, ei auta enää stressata salille raahautumisesta töiden jälkeen siihen lisäksi, vaan jos ei ihan oikeasti huvita mennä niin en mene. Viimeistään viikonloppuna sitten ehtii urheilla ilman, että on jo valmiiksi puhki. Lisäksi oon kiinnittänyt huomiota siihen, että muistan syödä välipaloja ja juoda tarpeeksi vettä kiireen keskelläkin. Lisäpanostus ois mulla ehdottomasti ruutuajan vähentäminen, lukemattomien kirjojen pino kasvaa mutta roikun vaan illasta toiseen puhelin kädessä tai läppäri sylissä…

 • Outi

  Hyvinvoinnissani on tärkeintä, että osaan itse asettaa sille minimin:tiedän voivani hyvin kun saan liikkua riittävästi, levätä riittävästi, olla yksikseni riittävästi ja niin edelleen. Kohtuus kaikessa taitaa olla avain kaikkeen!

 • Leena

  Liikkuminen, lepo ja hyvä ruoka ovat tärkeitä. Kaikissa on myös parannettavaa.

 • Sannuli

  Ehdottomasti riittävä lepo ja joutenolo vastapainona luovalle työlle, hyvä ravinto ja tärkeät ihmiset ympärillä. Lisähuomiota kaipaisi ravinnon laatu.

 • Anneli Kaikkonen

  Omassa hyvinvoinnissani minulle tärkeitä asioita ovat henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Sekä ihomhoito. Kaipaisin lisäpanostusta ihonhoitoon.

 • Maiju

  Varmaan sitä voisi kaikilla osa-alueilla suoriutua vähän paremmin, kuten sinäkin pohdit. Ehkä terveellinen syöminen on parhaiten hallussa, mitä nyt välillä tulee nautittua varmaan vähän liikaa sokeria.

  Vaikeinta mulle on varmaan se, että saisi vakiinnutettua jonkinlaisen liikuntarutiinin, vaikka nyt kaksi kertaa viikossa. Viimeksi sellainen on ollut varmaan kuusi vuotta sitten, ja aktivoituminen asian suhteen aina ahdistaa, kun muistelee kaiholla, miten hyvältä ja helpolta liikkuminen joskus tuntui ja miten vaikealta nyt.

  Nyt onneksi uuden vuoden into tuntuu ulottuvan aiempaa syvemmälle, joten luotan itseeni, että kyllä tää tästä, pikkuhiljaa!

 • Jessii

  Lepo ja hyvä ravinto, mutta joskus riittävä uni unohtuu kiireen keskellä. Liikuntaa kaipaisin enemmän ja oman lajin löytämisen.

 • Anniina

  Aika lailla samat asiat kuin sinun mainitsemasi ovat tärkeitä, tosin itselläni liikunta on vähän suuremmassa roolissa. Se on toisaalta omaa aikaa, rentoutumista ja pään nollausta kuin tavoitteiden saavuttamista, täysillä puskemista, kaikkensa antamista ja niitä hyviä fiiliksiä. :) Parannettavaa olisi näköjään unen laadussa ja stressaamattomuudessa – ne varmaan liittyvät aika tiiviisti toisiinsakin.

 • Siiri Lonkila

  Tärkeää on meditointi ja rauhoittuminen. Oikean ruokavalion löytyminen on myös parantanut omaa oloa ja esimerkiksi ihon kuntoa. Liikunnan ilon löytymiseen tarviis vähän jeesiä.

 • Enma

  Kyllä hyvinvointiin yleisesti liittyy täällä ihan samanlaisia ajatuksia armollisuudesta ja kohtuudesta. Itsestään saa ja pitää pitää huolta, mutta ei hampaat irvessä, ikinä. Tämä koskee ihan kaikkea: syömistä, liikuntaa, lepoa jne. Olen vasta nyt alkanut tämän oivaltaa.

 • Nipsuuh

  Uni ja aamupala on kaiken perusta! Niiden merkitys on korostunut, kun täällä on 3 viikkoinen vauva, ja nuo tarpeet eivät läheskään joka aamu ja yö täyty.

 • Roosa

  Itselle hyvinvoinnin perusta ja äärimmäisen tärkeä asia muutenkin on ihmissuhteet, etenkin se suhde omaan poikaystävään, kun sillä saralla on kaikki hyvin niin kaikki muu hyvä on vain plussaa :) ruokatottumukset on hieman hakusessa, ja etenkin tieto siitä mitä oma kroppa kaipaa vitamiinien suhteen että esim ongelmalliset iho ja hiukset voisivat paremmin :/

 • MerjaK

  Minulle tärkeä asia hyvinvoinnin kannalta on saada unirytmi kohdalle ja lopettaa aamuyön valvominen. Hyvin levänneenä jaksaa treenata ja syödä hyvin, ehkä myös liiallinen sokerin syöntikin korjautuu hyvin levänneenä.

 • Katri

  Omassa hyvinvoinnissani minulle tärkeämpiä asioita ovat lepohetket arjessa. Lepoa minulle ovat pitkät kävelylenkit koirien kanssa luonnossa ja hitaat aamut, joita onneksi saan viettää nykyisessä elämäntilanteessa miltei päivittäin. Myös ihmissuhteiden hyvinvointi lisää omaa hyvinvointiani ja säästää energiaani.
  Lisäpanostuksena omaan hyvinvointiini voisin jälleen aloittaa päiväkirjan pitämisen, sillä sen avulla saa päivän tapahtumat ja fiilikset koottua helposti yhteen, eikä kaikkea tarvitsisi pyöritellä omassa päässään enää yömyöhään.

 • Omassa hyvinvoinnissani kaikkein tärkeintä on riittävä uni! Olenkin tämän vuoden aikana korjannut vuosikausia hajalla ollutta unirytmiäni parempaan suuntaan ja sen parantuessa arjessakin on jaksanut paljon paremmin! :)

 • meeri

  Hyvinvointi on ollut tapetilla viime aikoina, ja se on ihana asia koska olen itse alkanut todella miettimään omaa hyvinvointiani ja panostamaan siihen, toki armollisuudella. Juon paljon vettä ja pyrin syömään terveellisesti, mutta en liian ankarasti vaan nauttien ruoasta tehden siitä maukasta. Kehonhuolto on itselleni tärkeää ja viimeisimpänä olen innostunut meditoinnista ennen nukkumaanmenoa.

 • Silja

  Sounds good! Mulle on tärkeää säilyttää hyvä olo aamusta iltaan. Saattaapa joskus olla liiankin tärkeää :P Ryhdin eteen sais työskennellä enemmän jotta niskakivut hellittäisi.

 • Takku

  Minulle hyvinvointi merkitsee melko samanlaisia asioita kuin sinulle, lempeyttä ja stressittömyyttä. Aivan sellaista ei arkeni vielä ole, mutta olen hyvällä alulla. :)

 • Nia

  Omaan hyvinvointiini kuuluvat liikunta, ulkoilu, riittävä uni, terveellinen ruoka,yritän elää hetkessä ja olla läsnä sekä huolehtimatta liikaa asioista.Vielä enemmän pitäisi oppia kuuntelemaan intuitiota, kuunnella itseään ja kehoaan.

 • Noora

  Mulle hyvinvointi koostuu ennen kaikkea läheisistä, ja heidän kanssa vietetystä ajasta.

 • Annuli4578854367

  Hyvät yöunet, nauramista raitis ulkoilma

 • Saara Mikkola

  Ihna oli lukea sinun ajatuksiasi hyvästä olosta. Hyviä oivalluksia. Ehkä se on myös tämä ikä, kolmen kympin tuntumassa itsekin olen ollut olooni tyytyväisempi kuin aikoihin. Minullekin tärkeää on olla armollinen itselle, pysrkiä hyvään oloon terveellisten elintapojen avulla, mutta sopivasti itseään haastaen. Kehonhuolto jumpalla ja joogaamalla on minulle helpointa, mutta ruokavaalion suhteen saan tsempata enemmän. En ole mikään innostunut ravintointoilija tai kokkikaan..

 • Jenna T

  Olen omalla kohdalla huomannut ihmissuhteiden, liikunnan ja terveellisen ravinnon hyvinvoinnin kannalta suurimmiksi tekijöiksi. Mutta komppaan kyllä, että pienemmilläkin asioilla on vaikutusta.

 • kevät tulee

  Hyvinvointiini kuuluu neljä tekijää: keho, toiminta, ajatukset ja tunteet. Kun nämä kaikki suunnataan samoja arvoja kohti, löytyy balanssi ja todellinen hyvä olo.

 • Kirsi

  Minulla hyvinvointi koostuu esimerkiksi rakkaasta tanssiharrastuksesta, hyvistä ystävistä ja hyvästä huumorista.

 • Miima

  Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi. Se, että tuntee itsensä ehjäksi.

 • R**

  Myötätunto itseä kohtaan <3

 • Sannna

  Mitä vanhemmaksi tulee, sen tärkeämmäksi nousee unen määrä. Ei enää jaksa muutaman tunnin yöunilla, vaan on saatava 7-8 tuntia unta joka yö. Jaksaa sitten paremmin liikkuakin ja syödä suht terveellisesti.

 • Katja

  Vauvan syntymän myötä olen huomannut kuinka iso osa hyvinvointia uni on. Tällä hetkellä ehdottomasti oman listani kärkipäässä!

 • Lisbeth

  Omassa hyvinvoinnissa on tärkeää, että on sellainen tunne, että on aikaa ja mahdollisuus tehdä niitä juttuja, jotka sitä hyvinvointia tuovat – mitä ne juuri sillä hetkellä ovatkin. Hyvinvointi kärsii heti, jos jostain ”ulkoisesta syystä” (esim ajan puute) tämä mukamas evätään. Fiilis siis on tärkein. Itselleni yksi oleellisimmista hyvinvoinnin lähteistä on aamutreenit, jotka vaan ovat jo vuosia olleet se oma juttu. Unta voisi aina tulla lisää.

 • marijai

  Uni ja unelmointi :)

 • Ninne

  Mulle tärkeintä on ehdottomasti toimiva uni! Sen lisäksi liikunta; lenkkeily, ulkoilu ylipäätään ja jooga eri muodoissaan. Ystävien ja perheen kanssa vietetty aika sekä tasapainoinen arki.

  Petrattavaa olisi edelleen siinä ettei ahnehdi itselleen liikaa hommia, syö hyvin ja noudattaa säännöllistä unirytmiä!

 • Henna

  Omassa hyvinvoinnissa on tärkeää riittävä uni, mutta nykyään myös salitreenaus, johon olen palannut pitkän tauon jälkeen. Huomaan nukkuvani paremmin mitä ennen, kun olen aloittanut kuntoilun :)

 • ak

  Tärkeintä on hyvä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta, päivittäinen edes lyhyt jooga tai venyttely hetki tekee hyvää mielelle ja keholle :) Vielä ku olis enemmän tai kehittelis enemmän menoa ja tekemistä ystävien kanssa, yksin tulee vietettyä turhan paljon aikaa.

 • Angela

  Minulle hyvinvointi merkitsee tasapainoa, energiaa ja innostusta. Kun elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa, oloni on energinen ja innostunut, jolloin voin hyvin.

 • nananas

  Moikka!

  Mulle hyvinvointi on arkea ilman painavaa ja väsyttävää stressiä ja yksitoikkoisuutta. Aamulla ylösnoustessa on kevyt fiilis ja päivä tuntuu ennaltaarvaamattomalta. Stressiä voi kans olla hyvää, kunhan siihen liittyy pieni adrenaliini ja joku iteään kiinnostava asia. Esimerkiksi töissä olen usein stressaantunut, mutta nautin vauhdista ja tiukoista aikatauluista joten työstressi harvoin tuntuu negatiiviselta.

  Arjessa hyvinvoinnin luo turvallinen koti, perhe/ystävät/parisuhde ja positiivinen fiilis itsestä.

  Omia heikkouksia on liikunta ja lempeys. Monia liikuntamuotoja kokeilleena en ole vielä löytänyt samantyyppistä lajia kuten esim squash on sulle. Matka sen osalta siis jatkuu. Minulla on myös tapana ylisuorittaa, joten lempeys itseäni ja kumppaniani kohtaan välillä unohtuu. Onneksi kiire ei ole jatkuvaa ja siksi paluu maanpinnalle tapahtuu vähintään joka toinen päivä.

 • Lottass

  todella asiallisia mietteitä hyvinvoinnista. komppaan! :) ja osallistun arvontaan.

 • Laura H.

  Mielestäni hyvinvointi koostuu esimerkiksi hyvästä unesta, henkisestä ja fyysisestä jaksamisesta, hyvästä ravinnosta, läheisistä ihmisistä sekä tasapainosta hektisen arjen ja vapaa-ajan välillä.

 • Hennas

  Ruuhkavuosien keskellä tämä lahjakortti tulisi todella tarpeeseen! Tällä hetkellä hyvinvointiani pitää yllä perhe ja muut sosiaaliset suhteet, mutta parannettavaa olisi sellaisissa perusjutuissa kuten uni ja liikunta…

 • Minttu

  Koiran ansiosta rauhalliset kävelylenkit ovat päivittäinen rentouttava rutiini. Säännöllinen syöminen on itselleni vaikeaa, sitä täytyy vielä harjoitella :)

 • Anne

  Fyysinen jaksaminen on varmaan se ykkösjuttu ja ehto muulla hyvinvoinnille. Parannettavaa olisi aika monellakin osa-alueella.

 • Satu

  Lopetin stressaavan työn vuoden vaihteessa ja keskityn tällä hetkellä enemmän perheeseeni, joka kasvaa kohta yhdellä jäsenellä. Minun hyvinvointia lisäävät rakkaat ihmiset ympärilläni, pysähtyminen hetkeen, lepo sekä arjen pienet nautinnot (yhteiset ruokahetket,kasvonaamiot,puhdas koti,kävelyretket). Lisäpanostusta tämän vuoden aikana ihmissuhteisiin sekä oman stressitason hallintaan!

 • Maria T

  Hyvinvointi on itselleni balanssia eri asioiden välillä. Sitä, että liikkuu, syö ja huolehtii itsestään juuri sopivasti. Kaikkea tätä on kokeiltu aikanaan liikaa ja liian vähän. Istumatyö toimistossa pitää kuitenkin riittävän raittiin ilman ja ulkoilun jatkuvien kehityskohteiden listalla :)

 • KK

  Oman hyvinvointini kulmakiviä ovat uni ja liikunta. Unen määrästä harvoin tingin, koska yksikin huonommin nukuttu yö vaikuttaa omaan oloon ja jaksamiseen. Liikunta puolestaan auttaa voimaan paremmin niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Koulussa istumisen ja istumatyön vastapainona liikunta on ehdoton kropan kunnossa pitämiseksi :) Lisäpanostusta voisin laittaa ravintoon, ja etenkin siihen, että kotona tulisi syötyä vielä enemmän ja useammin vihanneksia, kasviksia ja kalaa.

 • Sanni

  Kyllä itselleni tärkeintä hyvinvoinnin kannalta on se, että ehtii syödä ja nukkua hyvin ja tarpeeksi. Valitettavasti teen tällä hetkellä vuorotyötä, ja molemmissa olisi paljonkin parannettavaa. En tiedä auttaako tähän tilanteeseen muu kuin työpaikan vaihto, mutta ei kai auta muu kuin yrittää kovemmin. Mutta kuten sanoit, sekin aiheuttaa stressiä ja huonontaa hyvinvointia…

 • ~Anna

  Riittävä lepo on minun hyvinvointini kulmakivi ja yöunistani sekä vapaa-ajastani olen erittäin tarkka. Säännöllinen syöminen ja liikunta tärkeät kakkonen ja kolmonen.

 • petra

  Riittävä lepo, liikkuminen, ulkoilu, hyvä ja terveellinen ravinto + herkuttelua sopivasti, silloin voin parhaiten.

 • Oodi

  Kokonaisvaltainen hyvinvointi on monen asian summa. Se sisältää toki kehon ja mielen hyvinvoinnin, mutta myös yhteyden johonkin itseään suurempaan, samoin sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristöllisen hyvinvoinnin. Kaiken tasapainohan on a ja o, itsen pitäisi oppia hyväksymään vielä itsensä juuri sellaisena kun on, sisäisine kuin ulkoisine virheineen kaikkineen ja oppia, että vain minun itseni tarvitsee hyväksyä minut.

 • Elina

  Hyvinvoinnin suhteen olen kanssasi hyvin samoilla linjoilla. Riittävä uni ja lepo ovat ensisijaisen tärkeässä roolissa. Opettelen itse vielä tuota armollisuutta itseäni kohtaan, mutta oikealla tiellä ollaan :)

 • Juuli

  Tärkeimmät jutut: uni, säännöllinen syöminen ja laadukas (kasvis)ruokavalio, sosiaalisista suhteista huolehtiminen, liikunta, huumori ja rakkaus.

  Lisäpanostusta vaatisi henkisen hyvinvoinnin parantaminen. Itsellänikin on masennustaustaa ja taistelu liiallista melankoliaa vastaan on lähes päivittäistä etenkin näin pimeän vuodenajan aikana.

 • Sia

  Uni, sopiva määrä liikettä ja ravinteikas ruoka ovat perusta hyvinvoinnilleni, kuitenkin myös sosiaaliset suhteet ja rentoutuminen ovat oleellisia. Tasapaino kaikessa.

 • Olga

  Omassa hyvinvoinnissa kaiken pohjana on uni, koska olen todennut kantapään kautta useampaan kertaan, että unesta nipistämisestä ei ikinä seuraa mitään hyvää. Kun nukkumishommat toimii, tuntuu olo paremmalta ja jaksaa panostaa myös esimerkiksi liikuntaan ja ihonhoitoon.

 • J

  Tarvitsen paljon unta ja lepoa, että voin hyvin. Aikaisin nukkumaan menemiseen pitäisikin panostaa vielä enemmän. Liikun myös monta kertaa viikossa monipuolisesti. Olen hiljattain alkanut kasvissyöjäksi ja sen myötä olen alkanut voida entistä paremmin.

 • Taina

  Omassa hyvinvoinnissani olennaista on juuri mainitsemasi rentous ja armollisuus. Terapiasta on ollut tässä suuren suuri apu, ja koen voivani tällä hetkellä paremmin kuin koskaan, vaikka vuoteen on mahtunut paljon vaikeitakin hetkiä. Balanssin löytäminen hyvinvointia tukevan syömisen, liikunnan ja rentoutumisen välillä ei ole aina helppoa, mutta ainakin minua auttaa valtavasti, kun ei yritä tehdä siitä mitään elämää suurempaa suoritusta.

 • Maria K.

  Ehdottomasti ykkösenä tulee riittävä ja hyvälaatuinen uni! Jos lähden tinkimään unesta, se heijastuu heti muihin tärkeisiin osa-alueisiin (ihmissuhteet, liikunnanharrastaminen jne).

 • henna_orvokki

  Olen samoilla linjoilla kirjoituksesi kanssa :). Hyvinvoinnin kulmakiviä ovat minullekin armollisuus itselle ja palautuminen stressistä riittävän unen,liikuntaharrastusten,ystävien seuran ja mm. saunan avulla. Ja tietysti myös lomat,jolloin saa ajatukset kunnolla irti arjesta :). Vielä olisi treenattavaa, että työasiat ei olisi liikaa mielessä vapaa-ajalla.

 • Henni

  Ihana kirjoitus, Jenni :) todella monta hyvää pointtia. Itselleni eniten haastetta tuottaa hyvä unen laatu. Olen aina ollut huono nukkuja, mutta omissa tavoissanikin olisi kyllä parantamisen varaa. Esimerkiksi puhelimen voisi jättää toiseen huoneeseen ja sen tilalle ottaa kirjan. Minulle kaikista tärkeintä on, että teen asioita, jotka kohottavat ja pitävät yllä itsetuntoani, etten joudu masennuksen syövereihin, joissa joskus olen ollut. Sopivissa määrin fyysisestä kunnosta ja terveydestä huolehtiminen ravinnon ja liikunnan kautta auttaa tässä paljon. Mutta se toimii minulla nimenomaan vain, jos ei aseta liian korkeita tavoitteita ja osaa myös olla itselleen armollinen. Ihanaa lopputalvea sinulle! :)

 • Mari

  Hyvinvoinnissa itselleni tärkeintä on tasapaino. Sopivasti terveellistä ruokaa, liikuntaa, nukkumista sekä hyvän mielen tekeviä asioita. Toisaalta tämän tasapainon säilyttäminen on juuri se suurin vaikeus, kun aina tuntuu joku osa-alue jäävän unohduksiin.

Related posts