9/01/18

Matkalle Afrikkaan: määränpäänä Gambia

8 123

”Tiiätkö mitä Jenni… Lähde mun kanssa Gambiaan!” Tällainen viesti tupsahti puhelimeeni lokakuun lopulla ystävältä täysin puskista. Vastasin ihastuneen näköisellä emojilla sekä tarkentavalla kysymyksellä: ”Milloin?” Ystäväni ehdotti tammikuuta ja kerroin olevani kiinnostunut. Pari päivää myöhemmin olimme jo ostaneet lennot. Ja nyt tuo päivä, kun lähdemme matkaan, koittaa viimein ylihuomenna.

Miksi kaikista maailman paikoista juuri Gambia? Siihen onkin ihan erityinen syy, sillä ystäväni on puoliksi gambialaista syntyperää. Hän on käynyt maassa muutaman kerran aiemminkin, mutta edellisesä visiitistä on jo vuosia. Keskellä harmainta lokakuuta hän oli selvitellyt Gambian lentolippujen hintoja ja päättänyt, että haluaisi palata sinne uudelleen. Ja keksi minun ilokseni pyytää meikäläistä mukaan seikkailuun.

Olemme ystäväni kanssa tienneet toisemme pitkään, mutta tutustuimme kunnolla oikeastaan vasta viime kesänä ja siksi olin vähän yllättynyt, kun hän pyysi matkalle mukaansa juuri minua. Meistä tuli tutustumisemme jälkeen varsin nopeasti hyvin läheisiä, mutta kysäisin silti häneltä, mikä sai pyytämään reissuseuraksi kaikista ystävistä nimenomaan minua. Ystäväni naurahti, että ”No sinä vaikutat juuri siltä, että voisit olla hauskaa matkaseuraa. Ja olet sellainen sopivan seikkailuhenkinen!” No siinä hän oli oikeassa. Minusta löytyy tosiaan sellainen spontaani seikkailija, eikä tällekään reissulle tarvinnut houkutella mukaan kuin noiden kahden lyhyen tekstiviestin verran.

Nyt on sitten liuta rokotteita piikitetty käsivarteen ja malarialääkitys matkassa, ja ylihuomenna olisi tarkoitus lentää ensin Lontooseen ja sieltä seuraavana päivänä Gambian pääkaupunkiin Banjuliin. Yövymme sekä mennen että palatessa yhden yön Lontoossa, sillä lennot lähtevät Lontoosta niin aikaisin aamulla ja palaavat sinne niin myöhään illalla, että Helsingistä ei pääse sinne riittävän aikaisin tai Lontoosta riittävän myöhään enää Helsinkiin. Mutta maksimoimme reissupäivien hyödyt ja varasimme lentomme niin, että ehdimme viettää kokonaisen päivän Lontoossa kumpaankin suuntaan mennessä.

Jos jollekulle ei Gambia nimenä soita suoraan kelloja, niin se on siis Afrikan mantereen pienin valtio, joka sijaitsee jännästi keskellä Senegalia. Käytännössä maa on sellainen alle 50 km kapea kaistale rannikolta sisämaahan, jonka sekä pohjoinen että eteläinen rajanaapuri on Senegal. Rehellisesti sanottuna jouduin sen ensimmäisen viestittelyn jälkeen itsekin googlaamaan tarkistaakseni, että missäspäin Afrikkaa tämä matkakohteemme sijaitseekaan. Luonnollisesti ennen tämän selvityksen tekemistä olin jo ehtinyt suostua mukaan. Perus.

Gambia on viime aikoina ollut kovassa nosteessa matkailukohteena ja viimeksi tuossa loppuvuodesta se pääsi ihan otsikoihinkin, sillä ilmeisesti monet keski-iän ylittäneet naiset ovat innostuneet matkaamaan sinne nuoren rakastajan tai aviomiehen toivossa. Meillä ei nyt kuitenkaan ole mitään romanssisuunnitelmia tai avioaikeita reissumme varalle. :D

Odotan ihan superinnoissani tätä reissua! Olen käynyt aiemmin vain Pohjois-Afrikassa, Marokossa ja Egyptissä, mutta on tosi kiehtovaa päästä vähän syvemmälle Afrikkaan. Ystäväni tunteekin Banjulia aiempien reissujensa pohjalta jonkin verran ja mukanamme on toki hänen perheensä ja sukunsa kautta myös paikallisoppaita, joten matkasta tulee varmasti tosi mielenkiintoinen. Jos kuitenkin siellä teillä lukijoilla on heittää kehiin ihan lyömättömiä Gambia-vinkkejä, niin antakaahan tulla! :) Mieluusti saa myös jakaa hyviä ideoita, mitä tehdä Lontoossa, kun aikaa on vain yksi päivä!

Ajattelin tämän matkani ajan yrittää ihan puhtaasti lomailla, ainakin pääpiirteittäin. Blogissa loma ei sinänsä näy, koska olen valmistellut juttuja reissuni ajaksi ja saatanpa päivittää jotain matkakuulumisia tuoreeltaan myös matkan aikanakin, jos siltä tuntuu. En kuitenkaan aio esimerkiksi vastailla kauheasti kommentteihin reissuni aikana, koska ensisijaisena tarkoituksena on kuitenkin ottaa vähän vapaata ja voida unohtaa työvelvollisuudet hetkeksi. Kommentteja saa silti mieluusti jättää ja niitä ilolla lueskelen, kuten aina! :) Instagram päivittynee reissusta huolimatta eli jos Gambian tunnelmat kiinnostavat tuoreeltaan, niin kannattaa seurailla IG-tiliäni.

PS. Nämä ihanat kesäiset lomakuvat ovat viime kesältä Portosta. En tajua, miten se on mahdollista, mutta olin unohtanut kokonaisen valtavan kansiollisen käsittelemättömiä kuvia tietokoneen syövereihin ja löysin ne vasta tuossa viime viikonloppuna. Eli näitä on varmaan luvassa tässä lähiaikoina enemmänkin. :D Kuvat ovat Vinicius Souzan kamerasta ja kannattaa klikkailla herra Instagramissa seurattavien listalle, sillä tili on täynnä toinen toistaan upeampia reissu- ja tunnelmakuvia.

Photos: Vinicius Souza / Tribeguys.co

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Matkat

8 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ihanaa matkaa! :) Mulla on pari gambialaista kaveria jotka käyvät siellä usein, ihaillen oon kuunnellut heidän juttujaan kohteesta ja kulttuurista. Tosi kiva että otat reissun myös lomailun kannalta vaikka salaa toivonkin kuvia sitten kun tuut takas. xx

  http://www.tyhjaajatus.com

 • Jenni

  Mä kävin Gambiassa joskus 2005 ja siitä lähtien oon muistellut miten hyvää paikallista ruokaa siellä oli! Suosittelen siis kokeilemaan ainakin yassaa, benechiniä ja domodaa.

 • Elisa

  Varmasti ihana reissu tulossa! :)
  Jos yhtään on kiinnostusta niin kannattaa käydä tutustumassa Gambian Loviisa-kouluun. Kyseessä on siis suomalaisten perustama koulu Gambiassa, joka toimii lähes yksinomaan suomalaisten lahjoituksilla. Koulu ottaa mielellään vastaan vierailijoita. :)
  Lisätietoja saa Facebook-sivulta Gambian Loviisa-koulu.

 • Li

  Kävin Gambiassa ja Senegalissa 3 vuotta sitten. Kannattaa tosiaan käväistä Senegalin puolella safarilla Fathala Reserve-luonnopuistossa, jossa voi nähdä paljon villieläimiä luonnossa (auton kyydissä). Gambiassa kauniita rantoja löytyy myös useita.
  Hyvä, että teillä on paikallisoppaita, koska Gambiassa oli valitettavan vaikeaa liikkua kaduilla. Aina oli joku hihassa kiinni tarjoamassa kaikenlaisia palveluksia tai ihan vaan kerjäämässä. Varsinkin moni paikallinen mies tuntuu ajattelevan, että KAIKKI ulkomaalaiset naiset tulevat sinne vain sen yhden asian perässä…
  Ruoka on tosiaan hyvää.
  Hienoa ja onnistunutta reissua! :)

 • Beautiful dress dear!! love the style love how to styled this so amazing.

 • Ai että! Odotan innolla postauksia ja kuvia Gambiasta! Tulee varmasti aivan mahtava reissu!

 • katariina

  Aivan uusi tuttavuus minulle tälläinen paikka kun Cambia. Innolla odotan sun kuvia ja juttuja mitä oot siellä kokenu. Jos vaikka itsekin joskus lähtisi! Hirmuinen matkakuume vaivannut jo pitkään <3 Hei ihanaa reissua!!

 • Vietin elämäni ikimuistoisimman joulupäivän pienessä gambialaisessa kylässä, lapsien ympäröimänä ja varmaankin jotain mutateetä litkien:D Ehdottomasti worthed!

  Kannattaa todellakin lähteä pois turistialueilta, jos löytää jonkun luotettavan paikallisen oppaan. Itse tavattiin meidän opas hotlan viereisessä ravintolassa, jossa hän tarjoili ja seuraavana päivänä lähdettiinkin ex tempore hänen kotikyläänsä. Tuliaisina vietiin 100kg riisiä ja vähän karkkia lapsille ja vastalahjaks saatiin kyllä enemmän kuin annettiin<3

  Ihanaa matkaa!:)

Related posts