6/01/18

Haaveissa oman asunnon ostaminen?

20 145

Vuosi sitten suunnilleen juuri tänä päivänä minä keksin, että voisin ostaa kämpän. Sitä aiemmin en ollut asialle ihan kamalasti uhrannut ajatusta. Asustelin mukavasti kivassa vuokra-asunnossa hyvällä sijainnilla ja olin elämääni oikein tyytyväinen. Erään käymäni keskustelun myötä ajatuksiin jäi kuitenkin kytemään idea ihan omasta kodista…

Minulla oli takanani ensimmäinen oikeasti hyvä bisnesvuosi, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että olin tienannut merkittävästi enemmän kuin kulutan ja pohdiskelin, mitä noilla viivan alle jäävillä rahoilla kannattaisi tehdä. Totuushan on, että kaikkein huonoin sijoitus on makuuttaa niitä vain tilillä, koska inflaatio syö koko ajan rahan arvoa ja tavallisilla tileillä vuosikorko on melkoisen huono.

Olin pohdiskellut kaikenlaisia sijoitusjuttuja, mutta se maailma tuntui aloittelijalle hieman monimutkaiselta, enkä ollut saanut edettyä asiassa suuntaan taikka toiseen. Juttelin juuri näitä aikoja viime vuonna raha-asioista ystäväni kanssa, joka tokaisi, että olisikohan nyt aika ostaa se asunto ja muistutti, että sekin on nimenomaan sijoitus. Kaikenlaisia osakekauppoja ja rahastoja pähkäillessäni oli päässyt unohtumaan, että totta tosiaan, asuntohan tässä elämäntilanteessa olisi ehkä se järkevin ja luontevin sijoituskohde. Tuntui kuin lamppu olisi syttynyt pääni päällä ja päätin siltä seisomalta, että juuri nyt on minun aikani ostaa ihan oma asunto.

Nyt tuntuu ystäväpiirissäni käynnistyneen se vaihe, että asunnon ostaminen on ajankohtainen asia todella monelle ja olen jutellut kämppäasioista yhden jos toisenkin kanssa. Viimeksi tänään aamulla kävin supermielenkiintoisen keskustelun aiheesta erään kaverin kanssa, joka oli juuri päättänyt ryhtyä etsimään omaa kämppää. Tästä syystä tuumailin, että voisi olla kiinnostavaa kertoa omasta asunnon ostoprosessistani vuosi sitten ja jakaa myös omia vinkkejäni teille, jotka olette vasta pohdiskelemassa asuntoasioita. Tässä siis vähän tarinaa oman kämppäprojektini taustalta, mutta suunnitteilla on vielä varsinainen vinkkipostauskin. :)

*

Rehellisesti sanottuna mietin pitkään, ostaisinko omaa asuntoa ollenkaan. Ajatus henkisestä (ja vähän fyysisestäkin) sitoutumisesta yhteen asuntoon ja asuntolainaan tuntui pelottavalta ja rajoittavalta. Enhän tiennyt ollenkaan, tulisinko välttämättä edes jäämään Suomeen tai mihin suuntaan tämä elämä muutenkaan seuraavaksi heittäisi. Ja totta puhuen en tiedä vieläkään, mutta silti asunnon omistaminen ei kauhistuta enää.

Yksi iso syy pitkälle harkinnalleni oli myös se, että olin tottunut vuokralla asuessani tietynlaiseen elintasoon. Pystyin asumaan tuloillani aika mukavasti ja pihistelemättä kivan kokoisessa vuokrakämpässä hyvällä paikalla lähellä kaikkea. Aiemmalla tulotasollani oman asunnon ostaminen olisi todennäköisesti väistämättä tarkoittanut muuttoa jonnekin huomattavasti kauemmas keskustasta ja pienempään asuntoon. Totesin, etten olisi ollut siinä vaiheessa elämääni valmis tuollaisiin kompromisseihin vain asunnon omistamisen ilosta, ja niin asia jäi yhä hautumaan ajatuksiini.

Yhden askeleen mahdollisia tulevaisuuden asuntokauppoja kohti olin kuitenkin jo ehtinyt ottaa, sillä entinen poikaystäväni oli painostanut minua avaamaan asuntosäästötilin. Hän oli suorastaan järkyttynyt, että olin kolmekymppinen, eikä minulla ollut ASP-tiliä. Minä taas olin järkyttynyt, että kuulin tällöin koko ASP-tilistä ensimmäistä kertaa ja mietin, että miksei kukaan ollut kertonut tällaisesta mahdollisuudesta jo aikaisemmin? Ennen kaikkea olin kiitollinen, että fiksu poikakaveri pisti pyörät pyörimään. Saattoipa hänellä olla vähän omakin lehmä ojassa, kun haaveissa oli ehkä jonakin päivänä yhteinen koti. :D

Avasin asuntosäästötilin samantien ja tuolloin teinkin sen aika kreivin aikaan, sillä aiemmin asuntosäästötilin avaamiselle yläikäraja oli 30 vuotta ja olin juuri täyttänyt 30. Sittemmin ikärajaa nostettin 39 vuoteen, joten nykyään asuntosäästäminen on ASP-tilin puitteissa paljon joustavampaa. Asunnon ostaminen ei vielä tiliä avatessani ollut minulla lähiaikojen suunnitelmissa, mutta ASP-tilille pitääkin säästää vähintään kahden vuoden ajan, jotta saa hyödynnettyä kaikki asuntosäästötilin erinomaiset edut.

Miksi kannattaa avata ASP-tili?

Miksi se asuntosäästötili sitten kannattaa olla olemassa? Sillä saa säästöilleen paitsi huomattavasti tavallista tiliä korkeampaa korkoa (joka on vieläpä verovapaata), myös lainalleen valtiontakauksen. Ja se on aikamoisen hyvä etu se! ASP-tilin voi avata kuka tahansa 15-39-vuotias, joka ei ole vielä koskaan aiemmin omistanut asuntoa eli se on siis tarkoitettu ensiasunnon ostajille. Tiliin on oikeutettu myös sellainen henkilö, joka on aiemmin omistanut alle 50% asunnosta. Lisää ASP-tilistä ja muista sen eduista ja ehdoista voi lukea esim. Wikipediasta, jossa on kerrottu asiasta yleisemmällä tasolla, mutta luonnollisesti myös eri pankkien sivuilta löytyy asiasta lisäinfoa.

Suosittelen painokkaasti asuntosäästötilin avaamista, vaikka asunnon ostaminen ei olisikaan ihan lähitulevaisuuden suunnitelmissa, sillä siinä hetkessä, kun asia tulee joskus ajankohtaiseksi, on ihan mieletön etu, jos takataskussa on jo valmiina asuntolainalle valtiontakaus sekä tilillä talletettuna asunnon käsiraha.

Itseäni lähinnä harmitti, etten ollut avannut tiliä jo aiemmin, koska minimitalletus kuukausittain ASP-tilille on vain 50 euroa ja olisin varmasti pystynyt pienemmistäkin tuloista säästämään tuon summan tai enemmänkin kuukausittain jo aikaisemminkin elämässäni. Samalla olisin voinut kerryttää käsirahaa sekä sen korkoa huomattavasti kauemmin ja suuremmaksi. Maksimissaan ASP-tilille voi siirtää kuukausittain 1000 euroa, joten ideana on juuri tuollainen tasainen ja säännöllinen säästäminen oman kulloisenkin budjetin puitteissa. Rahat saa myös tililtä myöhemmin ulos halutessaan, vaikka päättäisikin olla ostamatta asuntoa – tällöin ei vain saa tilistä koituvia ekstrahyötyjä, joten varsinaisesti mitään haittaa asuntosäästötilistä ei käytännössä voi olla. Jos sinulla siis on kuukausittain laittaa sivuun edes se 50 euroa, niin suosittelen painokkaasti avaamaan ASP-tilin tulevaa ajatellen.

Suunnitelmista toteutukseen

Olin itse tämän asuntoprojektin vuosi sitten keksiessäni todella kiitollinen, että minulla oli olemassa se ASP-tili, jolle oli noin 3,5 vuoden aikana ehtinyt kertyä säästöjä jo sievoinen summa. Käytännössä olin jo vuosien varrella säästänyt lähes kokonaan asunnon käsirahan eli 10% myyntihinnasta ja minulla oli ASP-tilin kautta takaus lainalle jo olemassa. Tämä helpotti suunnitelmista toteutukseen siirtymistä huomattavasti eikä tarvinnut esimerkiksi vaivata vanhempia laina-asioissa pyytämällä heitä takaajiksi.

Kaverini kanssa vuosi sitten käymäni keskustelun innoittamana aloin nähdä asunnon ostamisen enemmän nimenomaan sijoituksena kuin tunneasiana (vaikka ovathan asuntokaupat, ja varsinkin ne ensimmäiset, monelle silti viime kädessä aika tunnepohjainen asia – niin myös minulle). Ajatus omistusasunnosta ei enää tuntunut pallolta jalassa tai rajoittavalta sitoumukselta, vaan hyvältä sijoituskohteelta sekä mainiolta tukikohdalta omalle elämälle. Eihän siinä kämpässä pakko olisi loppuelämää kököttää: asunnon voi aina myydä tai vuokrata. Ja nyt kun minulla oli niitä säästöjä (osittain kiitos ASP-tilin) ja tulotasoni oli huomattavasti entistä parempi, en myöskään enää kokenut, että joutuisin budjettini puitteissa tekemään valtavia kompromisseja asunnon koon tai sijainnin suhteen.

Kun raha-asiat olivat kunnossa tuntui ihan realistiselta ryhtyä katselemaan asuntoja sillä silmällä. Luotin aluksi ihan vain eri pankkien sivuilta löytyviin lainalaskureihin apurina sen arvioimisessa, että minkä hintaiseen asuntoon minulla voisi olla mahdollisuuksia saada lainaa ja ryhdyin sen pohjalta selailemaan ilmoituksia.

Kun asuntokärpänen sitten puraisi, se puraisi kunnolla. Tutkiskelin ilmoituksia aamuin, illoin ja pitkin päivää väsymättä. Aluksi selailu oli myös ihan vain markkinoiden kartoitusta sekä koko asuntokauppabisneksen opettelua. En tiennyt hommaan ryhtyessäni mitään neliöhinnoista, vastikkeista, yhtiölainoista tai tulevien remonttien merkityksestä asuntokauppojen näkökulmasta – paitsi sen, että tuloillaan olevaa putkiremonttia en halunnut riesakseni. Jutun juuresta pääsi kuitenkin tosi nopeasti jyvälle ja käsitteet sekä luvut tulivat tutuiksi.

Olin avoin niin remppakohteille kuin muuttovalmiillekin asunnoille, mutta koska ihan lähipiiristä ei löydy remppa-apua ja isomman remontin syövereihin sukeltaminen tuntui vähän pelottavalta, katselin ensisijaisesti sellaisia asuntoja, missä selviäisi korkeintaan melko pienellä kunnostuksella ja pintaremontilla. Sijoitusmielessä remonttikohteet ovat toki herkullisia, mutta jotenkin juuri tässä kohtaa minua houkutti hieman helpompi ja suoraviivaisempi asuntoprojekti.

Oikeastaan konkreettisimmin prosessia pyöräytti eteenpäin se, kun tuli vastaan ensimmäinen oikeasti todella kiinnostava asunto. Ihastuin kämppään ilmoituksen perusteella niin kovasti, että soitettuani välittäjälle ja sovittuani näytöstä, kilautin välittömästi pankkiin ja ryhdyin neuvottelemaan lainasta. Lainaneuvottelut etenivät hyvin ja sain niiden myötä varmuuden siitä, minkäsuuruisen lainan voisin saada ja se auttoi asunnon etsinnässä eteenpäin. Se minut lainaneuvotteluihin innoittanut kämppä ei sitten livenä vain tuntunut omalta, vaikka ihana olikin, ja oli myös sijaintiinsa nähden reilusti ylihintainen, joten jätin asian edelleen hautumaan ja jatkoin etsiskelyä. Oli kuitenkin todella hyvä, että nyt minulla oli myönteinen lainapäätös jo valmiina, mikäli sopiva asunto sattuisi löytymään.

Miten oma asunto löytyi?

Kun pääsin vauhtiin asunnon metsästyksessä, huomasin käyväni kärsimättömäksi. Tiesin, että usein sopivan asunnon löytämisessä voi mennä kuukausia, joskus jopa vuosia, mutta minulla oli malttamaton olo päästä muuttamaan. Siitä syystä olin myös hakuprosessissa hyvin aktiivinen. Tilasin Oikotieltä ja Etuovesta hakuvahtien ilmoitukset sähköpostiini, jotta saisin heti tiedon uusista kiinnostavista asunnoista ja soittelin välittäjille usein jo muutama minuutti ilmoituksen julkaisun jälkeen. Ja se osoittautui todella hyväksi taktiikaksi, sillä sain useista asunnoista ensimmäisiä yksityisnäyttöjä ja pääsin katsomaan niitä jo ennen muita kiinnostuneita.

Jos jotain olen Helsingin asuntomarkkinoista oppinut niin sen, että halutuimmat ja kiinnostavimmat kämpät menevät kaupaksi todella nopeasti. Parhaimmillaan asunto saattaa olla myyty jo pari tuntia ilmoituksen jättämisestä ja harva erityisen kiinnostava sekä hinta-laatu-suhteeltaan hyvä asunto pysyy myynnissä edes yleiseen näyttöön asti. Siksi tositarkoituksella liikenteessä olevan asunnonostajan kannattaa olla ripeä liikkeissään. On tosi iso etu, jos jo näyttöön mennessä on lainapäätös olemassa ja tarjota myyjälle käsiraha vaikka jo samana päivänä, sillä joskus se on niinkin pienistä asioista kiinni, kenelle kämppä lopulta myydään. Moni myyjä arvostaa nopeutta ja helppoutta asuntokaupoissa, etenkin jos kaupoilla on kiire vaikkapa siksi, että myyjä on jo ostanut uuden asunnon ja hän tarvitsee vanhasta asunnostaan rahan uuden kämpän käsirahaa varten. On siis hyvä, jos kaikki pankki- ja takausasiat ovat jo selkeitä siinä vaiheessa, kun menee katsomaan kiinnostavaa asuntoa.

*

Oma kotini löytyi lopulta aika lyhyen etsiskelyn jälkeen. Ehdin metsästää asuntoa noin kuukauden päivät ja laukkasin näytöissä kiitettävällä aktiivisuudella. Joustava työ mahdollisti sen, että pääsin katsomaan kämppiä myös päiväsaikaan ja se oli minulle kämppäkisassa suuri etu. Sillä kilpailulta se nimenomaan usein tuntui. Ehdin tätä omaa asuntoani ennen tehdä yhden tarjouksen toisesta kämpästä, mutta en saanut sitä ja olin aivan rikki, kun unelma-asunto meni sivu suun. Hetken surkuttelun jälkeen oli vain hypättävä takaisin ratsun selkään ja jatkettava metsästystä.

Sain lopulta tämän omankin asuntoni osittain ihan vain nopeuteni ansiosta: olin ensimmäinen välittäjälle soittanut ja sain tästä syystä ensimmäisen näytön. Asuntoani ehdittiin tuon päivän aikana näyttää neljälle ihmiselle ja siitä tehtiin näiden näyttöjen pohjalta jo kaksi tarjousta. Asunto meni kaupaksi samana iltana yhden korotuskierroksen jälkeen ja välittäjä perui seuraaville päiville sovitut näytöt. Ja seuraavalla viikolla allekirjoitettiin jo kauppakirjat.

Yksi suuri apuni tässä asunnon metsästysprosessissa oli yksi parhaista ystävistäni, joka on asuntokaupojen suhteen varsin kokenut sekä hyvin fiksu, pedantti ja raha-asioissa tarkka ihminen. Hän osasi aina skannata asuntoilmoitukset kriittisellä silmällä läpi sekä tuli useampaankin asuntonäyttöön seurakseni piinaten asunnonvälittäjiä tiukoilla ja yksityiskohtaisilla kysymyksillään, jotka eivät olisi kokemattomalle asunnonostajalle tulleet mieleenkään. Myös omat vanhempani olivat kokeneina asuntokauppojen tekijöinä hyvä tuki ja turva: tuntui aina jotenkin turvallisemmalta ja varmemmalta, kun perusfaktat oli tsekannut useampi asuntokaupoista ymmärtävä ihminen.

Minulla oli aika selkeä ajatus siitä, millaisen asunnon haluaisin, mutta katselin kämppiä aika avoimin mielin ja tsekkailin myös sellaisia koteja, jotka eivät ihan suoraan välttämättä osuneet hakuehtoihini. Jossakin asunnossa sijainti saattoi olla hiukan sivussa haarukastani, joku kämppä taas oli neliöiltään hiukan etsimääni pienempi ja joku puolestaan yksiö, vaikka hakusessa oli nimenomaan kaksio (tai jopa kolmio). Ja loppujen lopuksi löin kaupat lukkoon asunnosta, joka oli kokohaarukkani alarajoilla sekä pohjaratkaisultaan yksiö, vaikka en missään tapauksessa ollut halunnut yksiötä. Näin se oma mieli yllättää!

Olin henkisesti jo täysin valmistautunut tekemään tarjouksen eräästä toisesta asunnosta, jolla oli kokoa yhden huoneen ja 16 neliön verran enemmän. Päätin kuitenkin tulla kurkkaamaan vielä tämän kämpän, kun se näytti ilmoituksen kuvissa niin viehättävältä ja valoisalta – ja koska onnistuin saamaan tästäkin ensinäytön. Vaikka asunto ei ihan vastannut hakuehtojani, heti tänne astuessani tunsin tulleeni kotiin.

Viime kädessä nämä asuntobisnekset ovat monelle omaa kotia etsivälle vähän henkimaailman hommia. Jos asunnon löytymisellä ei ole akuutti hätä ja kämppää on ostamassa ensisijaisesti omaksi kodiksi eikä vain sijoitusasunnoksi, niin sillä omalla intuitiolla ja hyvällä fiiliksellä on faktojen rinnalla yllättävän suuri merkitys. Pienemmässä mittakaavassa näitä samoja tuntemuksia käydään läpi vuokra-asuntoakin etsiskellessä: joku asunto vain tuntuu omalta siinä, missä toinen vain ei. Ja tähän omaan kotiin muutettuani olen päivittäin todennut päätökseni oikeaksi: olen täällä todella onnellinen. Voin edelleen katsella asuntoilmoituksia tuntematta harmistusta ihanalta näyttävien kämppien kohdalla tai pohtimatta, tuliko sittenkin hätiköityä, koska tuntuu, että juuri tämä koti oli juuri minulle niin nappivalinta.

*

Olen ajatellut, että kokoaisin sellaisen pienen ja yksinkertaisen oppaan sekä vinkkikokoelman ensiasunnon ostajalle. Kiinnostaisiko teitä sellainen? Ja tuleeko mieleen joitakin erityisiä kysymyksiä juuri siihen liittyen, mihin kaipaisitte vastauksia? Myös tämän jutun kommenteissa voi jakaa, jos mieleen tulee joitakin erityishyviä vinkkejä, jotka teidän meilestänne kannattaisi sisällyttää postaukseen. :) Kuinka monella teistä on asunnon ostaminen ajankohtaisena mielessä nyt tai lähitulevaisuudessa?

Jos haluatte lukea aiempia postauksiani asunnon ostamiseen liittyen, tein niille nyt ihan oman kategorian. Jos puolestaan sisustus– ja kotijutut kiinnostavat, niin inspiraatiota löytyy niin omasta kodistani kuin ystävienikin kauniista asunnoista, kun klikkaatte tuota Koti-kategoriaa, jota voi selata niin thumbnail-kuvina kuin postausnäkymässäkin. :)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

 

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Koti

20 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • marimari

  Oi todellakin nkiinnostaisi jokin ensiasunnonostajan vinkkinurkka! Kiinnostaisi etenkin termistö (esim mitä tarkoittaa velaton ja velallinen hinta) ja muut sellaiset tärkeät avainkohdat, jotka tulisi ottaa huomioon asuntoilmoituksia selatessa ja asiat jotka tulisi välittäjältä varmistaa.

 • Kaisa

  Olisi todella hyödyllistä kuulla juuri niitä vinkkejä, mitä välittäjältä kannattaa asunnosta kysyä ja muutenkin termistöä, kuten marimari aiemmin kommentissaan toteaakin. Omassa ystäväpiirissäni ei ole vielä kovin paljoa asunnon omistajia, ja ole itse ihan untuvikko asuntoasioiden suhteen (ASP-tili kyllä on). Hakusessa olisi tänä vuonna, ehkä jo kesäksi, saada oma asunto.

  • Ande

   Samaa mieltä! Itselle asuntolainaan liittyvät perusasiat on jo tuttuja, mutta kiinnostaa ne muut asiat, joita ei välttämättä tule mieleen kysyä. Pitääkö esim putkiremontoitavasta kohteesta huomioida muuta kuin mahdollinen remonttimaksu.

 • Tsupe

  Heips, kyllä kiinnostaa saada tietää ensiasunnon ostamisesta. Mulla ei ole tuota asp-tiliä niin täytenee se nyt tässä ihan eka hommata. Ite oon kyllä ettimässä tulevaisuudessa rivitaloa Joensuusta, mistä tuskin tiedät mutta kaikenlainen asuntoon liittyvä ostaminen kiinnostaa, ite näin tietämättlmänä on hankala ees kysyä mitään. Kiitos jo etukäteen!

 • Sara

  Tarkoituksena on parin vuoden sisällä ostaa ensimmäinen oma asunto, joten olisin todella kiitollinen ja innoissani, jos listaisit vinkkejä luettavaksemme! :)

 • Iida

  Kyllä kiinnostaa asunnon ostoa käsittelevät postaukset. Olen vasta 22-vuotias, mutta ASP-tili minulla on ollut jo vuoden ja vaikka ensiasunnon ostaminen ei ole mitenkään ajankohtaista tällä hetkellä, kiinnostaa asia kuitenkin. Hitaasti mutta varmasti olen alkanut kerryttää sääatöjä tilille ja nyt vastavalmistuneena korkeakoulusta ja ensimmäisessä vakkarityössä aloittaneena on mahdollista laittaa tilille aina joskus hieman suurempi summa kuin 50 euroa.

 • Elisa

  Päädyin sun blogiin Annikan blogissa olleen maininnan kautta (en oo ikinä aikasemmin lukenut tätä) ja siis tää postaus oli vaan niin ihana! Ihanasti kirjotettu ja tuli kyllä sellanen tulevaisuusinto nyt haha :) sait uuden lukijan! <3

 • Jude

  Ensiasunnon ostaminen on juuri käsillä. Nyt alkaa olemaan asp tili kohdillaan ja odotellaan uusia kämppiä, jotta pääsis niissä näytöissä käymään. Yksi näyttö vasta takana. Ja kovasti olis haluja jo muuttaa, sillä putkiremontin kourissa ollaan vuokrakämpässä tällä hetkellä. Eikä muuten ole kivaa! Toiseen vuokra-asuntoon ei viititty vaihtaa tässä välissä kun kerran siitä omasta haaveillaan. Toivottavasti oikea osuisi kohdalle mahd. nopeasti.

 • Asuntojutut kiinnostaa PALJON! Toiveena on, että vuoden päästä asustamme perheen kanssa omassa asunnossa. Asunnon pitäisi olla paitsi koti myös mahdollinen sijoituskohde, jos tarpeemme ajan myötä muuttuvat. Erityisesti kiinnostaa nuo välittäjältä tentattavat tiedot ja se kuinka paljon ilmaa asuntojen pyyntihinnoissa keskimäärin on, tarjousmenettely ja oikeastaan kaikki.

 • Säästäjä

  Moi Jenni, kiitos hyvästä postauksesta! Hämmennyin hieman muutamista faktoista, joita kerroit. Käsittääkseni talletussummat voivat olla 150-3000€ ja asp-tili on mahdollinen jos et ole omistanut 50 % tai enempää asunnosta aikaisemmin. Tämä mahdollista sen, että esim. Puoliso voi seuraavalla kerralla käyttää asp-tilin, jos asunnon omistussuhteet on laitettu esim. 49 % ja 51 % ensimmäistä asuntoa ostaessa. Esim. Täältä löytyy lisätietoja: http://www.valtiokonttori.fi/fi-fi/Kansalaisille_ja_yhteisoille/Lainat_takaukset_ja_korkotuet/Korkotuet/ASPjarjestelma/ASPsaastaminen

  • Hyviä tarkennuksia! ASP-tilin talletussumma voi olla minimissään 150 ja maksimissaan 3000 euroa kolmen kuukauden aikana – käytännössä kuukaudessa siis 50-1000 euroa. Tietysti summan voi jakaa kolmen kuukauden sykliin myös niin, että ei maksa säännöllisesti summaa joka kuukausi, vaan vaikka kerran kolmessa kuukaudessa, mutta yksinkertaistaakseni tuota logiikkaa ja havainnollistaakseni, millainen summa pitää vähintään kuukausittain pystyä laittamaan sivuun, jotta ASP-tilille säästäminen on mahdollista, ilmaisin summat kuukausitasolla. Mutta tosiaan homma toimii siis käytännössä vuosikvartaaleittain eli tuon kolmen kuukauden syklin sisällä on liikkumavaraa.

   Ja olet oikeassa, jos on omistanut aiemmin asunnosta alle puolet, niin on edelleen oikeutettu ASP-tiliin. Tässä jutussa en viitsinyt lähteä hirmuisen yksityiskohtaisesti selvittämään asiaa, kun se ei ollut nyt tämän jutun pääpointti ja siksi linkitinkin tuohon esim. tuon Wikipedia-sivun, jossa kerrotaan näistä ehdoista tarkemmin. Käytännössähän ASP-tilin idea on tukea nimenomaan ensiasunnon ostajia. Hyvä tarkennus silti tuo – lisäsin sen vielä tekstiin ihan vain väärinkäsitysten välttämiseksi.

 • Säästäjä

  Moi, nyt itse asiassa tajusin tuon, eli 50€ kuukausittain voi säästää, koska kalenterineljänneksen minimisumma on 150€ ja 1000€ maksimissaan, koska 3000€ kalenterineljänneksen eli kolmen kuukauden aikana on mahdollinen.

  • Joo, yritin vain yksinkertaistaa sitä hiukan, että olisi helpompi tajuta, paljonko pitää minimissään pystyä kuukausitasolla vähintään laittamaan sivuun. :)

 • Mimosa

  Moikka! Postaukseen puhetta kosteuskartoituksesta – älkää ostako kotia, jossa on esim. märkä/kosteusvaurioinen pesuhuone. Remontit selville – onko tulossa putki-, julkisivu- ym. remontteja. Onko asunnon ”pienen pintaremontin” tehnyt joku tee-se-itse-tyyppi vai onko fiksaus jäljeltään ammattilaisen/muuten siistiä? Millaiset naapurit, millainen yhtiövastike? Velaton talonyhtiö? Kuka hoitaa pihat (pari-/rivitalokohteet)? Säilytystilat (varastot)? Paljon huomioitavaa asuntoa ostavalla – hyvä postausidea!

 • Mulla on ollut ASP-tili jo kauan. Minulle oman asunnon ostaminen ja lainan saaminen siihen on mahdottomuus, sillä minulla ei ole vakituista työpaikkaa – määräaikaisesta puhumattakaan… Onneksi ikärajaa nostettiin 39 vuoteen, joten tässä on vielä 10 vuotta aikaa hankkia se vakituinen työpaikka! :D

 • Kiitos tästä. Itse en kuulu enää ASP-kohderyhmään, mutta välitin kirjoituksen 19-vuotiaalle pojallemme. Kannustan häntä avaamaan ASP-tilin, koska hänellä on jo vakituinen työkin.

 • LauraK

  Kiinnostaa kyllä ja yksi aihe erityisesti: nykyään home-ja sisäilmaongelmat ovat niin yleisiä, että oliko sinulla jokin keino varmistaaksesi ettei asunnossa ole näitä? Tai tiedätkö/osaatko sanoa yleisesti miten näitä asioita kannattaisi koittaa selvittää/varmistaa asuntoa ostaessa ettei tule ostaneeksi mitään homepommia..? :/

 • Siso

  Olipa mielenkiintoinen teksti! Vinkkikokoelma asunnon ostamisesta olisi todella hyvä sekä tarpeellinen. Myös näitä mainitsemiasi kysymyksiä olisi kiva kuulla, mitkä eivät välttämättä ensiasunnon ostajalle tule mieleen. Haaveena olisi oma asunto lähitulevaisuudessa, kun koulut on käyty loppuun ja vakituinen työpaikka olisi alla. ASP-tili tuleekin varmasti avattua vakituisen työpaikan myötä! Mukavampi olisi maksaa lainaa pois ja ajan kuluessa asunto olisi sitten oma kuin, että maksaisin vuokraa vielä monien vuosien päästä jollekin muulle.

 • Rila

  Blogiteksti on mielestäni asiallinen, ajankohtainen ja tyylikäs. Asiallisessa tekstissä saa helposti kiinni sen punaisesta langasta, ja ymmärtäminen on helppoa, etenkin jos aihe kiinnostaa. Asuntojen ostamisen ajankohtaisuus ei varmaan muutu koskaan. Uskon, että lähes jokaisella asunnon ostaminen on vähintäänkin haaveena ja toisilla hyvinkin konkreettinen ja todennäköinen saavutus, toisilla aiemmin kuin toisilla. Blogiteksti on myös tyylikäs ja visuaalisesti miellyttävä. Ulkoasultaan kaunista blogia on mielekäs lukea ja silmäillä. Kuvat ovat myös osa inspiraationlähteistä lukijoilla.

  Blogiteksti avasi näkemystäni asuntokaupoista ja sain oppia myös uutta. En ollut koskaan aiemmin kuullut ASP-tilistä, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tekstin perusteella ASP-tilin avaaminen on ehdottomasti hyvä päätös kaikille, ketkä suunnittelevat asunnon ostoa, tai haaveilevat siitä mahdollisuudesta. Kuten Rotonen kirjoittaa, omat rahat on helppo vetää tililtä pois, jos asunnon ostaminen ei tunnukaan omalta ja haluaa sijoittaa johonkin muuhun tai jos tilanteet muuttuvat äkillisesti.

 • heve

  Ensiasunnon ostajat

  Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostajien keski-ikä on 28 vuotta. Tämä keski-ikä ensiasunnon ostajille on täysin luonteva, ottaen huomioon että asunnon ostajan maksuvalmius mahdolliselle lainalle tulee olla turvattu. Oman asunnon hankkiminen tuleekin kyseeseen, kuten tekstissäkin käy ilmi, silloin kun varallisuutta alkaa kertyä. Tällöin asunto voidaan nähdä kodin lisäksi sijoituskohteena.

  ASP-tilit

  Pankit tarjoavat paljon ensiasunnon ostajan oppaita. Näistä oppaista käy hyvin ilmi mitä esimerkiksi ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä tarkoittaa. Ensiasunnon ostajan on hyvä selvittää itselleen, omien toiveiden ja tarpeiden lisäksi, mihin budjettiin asunnon hinnan tulisi asettua. Oppaista löytyy myös laskureita ja esimerkkejä tähän. On myös hyvä suunnitella omaa säästämistä. Sekä konkretisoida kuinka paljon esimerkiksi ASP-tilille tulisi säästää, jotta esimerkiksi 10% myyntihinnasta tulisi täyteen.

  Jo tekstissä mainittu minitalletus 50 euroa kuukaudessa ASP-tilille, on itsestäni epärealistinen. Mikäli 50 euron kuukausitalletuksella haluasi kerryttää säästöjä esimerkiksi 10 000 euroa, menisi tähän yli 15 vuotta. Säästäminen tulisikin aloittaa jo ennen kuin asunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi sekä maksimoida oma säästäminen.

Related posts