14/12/17

Nenä kirjassa vai kirja korvissa?

11 94

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Olen aina ollut lukutoukka, mutta tuntuu, että aikaa lukemiselle ei nykyään ole ollenkaan niin paljon kuin toivoisi. Sosiaalinen media, tietokoneella ja kännykällä roikkuminen, työkiireet ja kaikki muu arkinen hässäkkä tuntuvat vievän aikaa juuri niiltä tilanteilta, joissa aiemmin olisin tarttunut kirjaan. Sitten kun niitä lukemiseen sopivia hetkiä sattuisi kohdalle: kun bussi juuttuu ruuhkaan, kaveri onkin myöhässä tapaamisesta kahvilassa, varattu lääkäriaika viivästyy tai jää muusta syystä luppoaikaa johonkin väliin, ei kirja tietenkään satu olemaan juuri silloin matkassa.

Olin kesällä suunnattoman onnellinen, kun parin viikon lomani ja muutaman muun kesäreissuni aikana ehdin pitkästä aikaa taas uppoutua kirjojen pariin. Olin varannut reissulukemista useamman kirjan verran ja ahmin niitä, minkä ehdin. Lukuhimo jäi reissunkin jälkeen päälle ja istuin nenä kirjassa raitiovaunuissa ja busseissa. Myönnän muutaman kerran kirjan jäätyä herkulliseen kohtaan jatkaneeni lukemista kävellessäni vielä sporasta ulos astuessanikin, kun en malttanut ihan vielä jättää jännää tarinaa kesken. Se tosin ei ehkä ole niin suositeltavaa, jotta ei epähuomiossa kirjasta lumoutuneena astele auton alle tai törmäile muihin ihmisiin. :D

Yritin syksyn mittaan jatkaa tätä tapaa, että kirja kulkisi aina mukana laukussa ja lukisin spora- ja bussimatkat kännykän näpyttelyn sijaan. Välillä se on onnistunut paremmin ja välillä huonommin. Aika usein se kirja on silti unohtunut juuri sinne väärään laukkuun tai yöpöydälle…

Yksi ratkaisu innokkaan kirjaharrastajan ajanpuutteeseen ovat äänikirjat ja vihdoin ja viimein sain minäkin tänä syksynä hankittua itselleni BookBeat-tilin. Se on siis kuin Netflix kirjoille eli kuukausimaksua vastaan saa kuunnella niin paljon kirjoja kuin sielu sietää. Palvelua minulle oli suositellut ystäväni, joka kahden lapsen äitinä ja kiireisenä yrittäjänä ehtii lukea vieläkin vähemmän kuin minä. Hän hankki ensin äänikirjasovelluksen autossa istuttujen työmatkojensa ratoksi, mutta äitiysloman myötä laatuajaksi kirjojen parissa muodostuivat vaunulenkit vauvan kanssa, kun sai olla ihan omassa rauhassa ja ahmia tarinoita kuulokkeiden välityksellä.

Hassua sinänsä, mutta lapsena kuuntelin paljonkin äänikirjoja, vaikka osasin jo lukea. Tällöin ei tietenkään ollut mitään hienoja kännykkäsovelluksia (tässä vaiheessa ei tainnut olla vielä juuri kännyköitäkään, haha), vaan kirjastosta lainattiin c-kasetilla olevia äänikirjoja ja niitä kuunneltiin kotona kasettisoittimella. :D Henkilökohtaisia suosikkejani olivat hulvattomat Pikku Nikke -tarinat, joita tykkäsin lukea kirjoinakin, mutta äänikirjojen kertojaääni oli niin loistava, että se toi aina kertomuksiin oman ekstraviehätyksensä. Muistan joskus nostalgiapäissäni lainanneeni vielä yliopistoaikoina kirjastosta Pikku Nikke -äänikirjan, kun onnistuin sattumalta törmäämään sellaiseen Jyväskylän kaupunginkirjastossa ja vanhoilla stereoillani pystyi yhä kuuntelemaan c-kasetteja. Oli muuten mahtavaa!

Vaikka äänikirjoja on ollut cd-levyjen muodossa ja nyt sovelluksina jo jonkin aikaa, minulla vei hetken aikaa päästä juttuun mukaan. Ehkä äänikirjojen pariin oli jotenkin luontevampaa päätyä nyt, kun äänimuodossa nautittu viihde on rantautunut elämääni tänä syksynä kunnolla podcastien muodossa. Olen huomannut, miten mukavaa on kuunnella podcasteja monissa arkisissa tilanteissa: aamulla meikatessa, paikasta toiseen kävellessä ja kokkaillessa – sellaisisssa hetkissä, missä aiemmin viihdykkeenä olisi ollut korkeintaan musiikki.

Nyt kun podcastit ovat tulleet osaksi elämääni, samantyyppisissä tilanteissa tulee kuunneltua myös äänikirjoja. Äänikirjoissa parasta on se, että niillä voi mainiosti täyttää ja viihdyttää sellaisia hetkiä, kun perinteiseen kirjaan ei pystyisi tarttumaan, esimerkiksi liikkuessa tai jotakin muuta käsillä samalla touhutessa. BookBeat-sovelluksen etu on myös, että sen avulla kirjat kulkevat aina matkassa kännykän mukana siinä, missä se oikea kirja saattaakin ehkä helposti unohtua kotiin tai väärään laukkuun.

Tykkään edelleen rauhoittua ihan perinteisten kirjojen äärelle, mutta monissa sellaisissa tilanteissa, missä lukeminen ei onnistu, voi kuunteleminen silti onnistua. Olen myös miettinyt, että ehkä esimerkiksi joihinkin hieman raskaslukuisempiin kirjoihinkin voisi olla matalampi kynnys tutustua kuunnteltuna. Vielä en ole nukkumaan mennessä peiton alla äänikirjoja kuunnellut, mutta voisipa sellainen iltasatu-konseptikin toimia ihanasti – etenkin jos on liian väsynyt lukeakseen itse, mutta ajatukset meinaavat silti vielä heittää laukalle nukkumaanmenoajan kynnyksellä.

BookBeatin kirjavalikoima on aika huima ja testailin ihan huvikseni, mitä kaikkea sovelluksen kokoelmista löytyy. Kaikki nuo omasta kirjahyllystäni kuviin poimitut kuvat esimerkiksi ovat nyt kännykässäni parin klikkauksen takana. Äänikirjojen lisäksi BookBeatissa on muuten myös e-kirjoja eli kuuntelun lisäksi sovelluksen kautta voi lukea kirjoja kännykän tai tabletin näytöltä perinteiseenkin tyyliin. Itse olen nyt ottanut kaverin ylitsevuotavien ylistyssanojen innoittamana kuunteluun Aki Hintsan Voittamisen Anatomia -kirjan. Muitakin hyviä luku- tai kuuntelusuosituksia saa ehdottaa!

Oletteko muut jo löytäneet äänikirjojen pariin? BookBeat toimii tällä hetkellä myös Afterwork-podcastin sponsorina ja saan nyt tarjota teille kampanjan ajan 1 kuukauden mittaisen kokeilujakson ilmaiseksi koodilla afterwork. Normaali kuukausimaksu on siis 16,90€, jota vastaan saa kuunnella niin paljon kirjoja kuin huvittaa ja ehtii. Jos BookBeat ei vielä entuudestaan ole tuttu, niin käy ensin rekisteröitymässä nettisivuilla, hyödynnä alennuskoodi ja ryhdy kuuntelemaan vaikka heti!

Tässä joulun alla on myös vinkattava, että jos jollekulle läheiselle on vielä joululahja hankkimatta, niin BookBeatin kautta voi ostaa myös lahjakortteja. Parasta tässä on se, että virtuaalisen lahjakortin saa hankittua vaikka vielä jouluaattoaamuna ilman jouluruuhkissa hikoilua, eikä tarvitse miettiä, onko lahjan saaja ehtinyt jo lukea jonkun teoksen – BookBeatin lahjakortilla saatavilla on nimittäin yhden kirjan sijaan kokonainen kirjasto. :)

Photos: Jenni Rotonen & Annika Ollila

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

11 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Iida

  Olen reilun vuoden verran käyttänyt bookbeattia, ja se on kyllä koko rahan arvoinen sovellus. Kaikki työmatkat ja koiralenkit kuuntelen kirjoja, ja nimenomaan niitä vähän ”vaikeampia” kirjoja joita en ehkä kirjakirjana lukisi. Himo kirjoihin senkuin kasvaa ☺ Olen toivonut bookbeatilta lisää klassikkoromaaneja valikoimaan, ja nyt sinne olikin tullut esim. Sinuhe egyptiläinen, joka on seuraavana listallani. Olisi kiva kuulla sun kirjavinkkejä!

  • Itse vasta vähän opettelen tätä äänikirjojen maailmaa, mutta samaistun tosi paljon juuri noihin mietteisiin, että tällä tavoin tulee tutustuttua juuri niihin vähän ”vaikeampiin” teoksiin, joita ei välttämättä jaksaisi kahlata läpi lukemalla. Pitää jossain vaiheessa koota enemmänkin kirjavinkkejä – se onkin ollut myös to do -listalla blogia varten!

 • Jari

  Ehdottomasti kirja perinteisenä. Käyttöliittymässä on plussia enemmän kuin sähköisellä, mielestäni. :) Ja ei pokkareita, arvokas teos sidottuna, kiitos. Mutta kukin tavallaan.

  Välillä tosin menee pitkiä aikoja ettei kirjoja muista lukea, sitten välillä on useampi kesken, kuten tällä hetkellä.

  Ainoa miinus kirjassa on tietenkin hinta. Kaikilla ei ole rahaa samoin kuin toisilla, ja kirja on usein turhan kallis pitkässä puutelistassa. Olenkin ostanut useamman kirjan hieman myöhemmin esim. Huuto.netistä, parhaimmillaan kymmenesosan hinnalla alkuperäisestä. Kerran luetusta, uutta vastaavasta aika hyvö ostos! Vaatii tietenkin vaivaa, mutta propelipäänä olen ulkoistanut homman ohjelmille, jotka vahtivat eri osoitteita (esim. Antikvaari), koska monien noiden palveluiden omat vahdit ovat täysin ala-arvoisia väärine osumineen ja nekin myöhässä. Joskus aika on näet olennaista. Kerran metsästin erästä kirjaa parisen vuotta, kunnes tärppäsi. 5 min. myyntin tulon jälkeen olin tämän harvinaisen kirjan omistaja!

  Kirjojen kuunteleminen voi kyllä tulla vielä joskus vaihtoehdoksi, sillä se voinee olla parhaimmillaan nautinnollista. Ex-vaimo oli kova lukemaan, ja luimme useammankin kirjan yhdessä siten, että hän luki ja minä kuuntelin ja nautin. Kun lukija on hyvä, on ihana uppoutua tarinaan. Vaikka tosiaan, on itse lukeminenkin mukavaa. Mutta itse en ole hyvä lukemaan ääneen, en sitten ollenkaan. Se herättää enempi hilpeyttä, ja häiritsee kaikkien keskittymistä kirjaan. :D

  • Sehän tässä on mukavinta, että näiden kahden ei tarvitse sulkea toisiaan pois tai varsinaisesti kilpailla keskenään. Tykkään edelleenkin lukea perinteisiä kirjoja, mutta äänikirjoja voi juuri kuunnella sellaisissa hetkissä, jolloin lukeminen ei onnistu (vaikka kävellessä, ruokaa laittaessa tai meikatessa). Eli molempi parempi! :) Itse olen myös harrastanut tällaisia ihan oikean elämän äänikirjoja eli lukenut ääneen muun muassa exälleni sekä mummokaverilleni.

  • Pertti

   Molemmissa on omat hyvät puolensa, sähköisessä kirjassa on se hyvä puoli, että olempa missä hyvänsä, niin ”kirjahyllyni” on aina mukana, eikä paina kännykkää enenpää. tänään kävin postissa, oli ruuhkaa, mutta aika kului nopeasti e-kirjaa lukiessa.

   • Jari

    Onhan se noinkin. Itse luen RSS-keräimen keräämiä uutisia vastaavassa tilanteessa, aina järkyttävästi luettavaa. Kirjoihin haluan keskittyä rauhassa. :)

 • Piia

  Mä olen aivan hurahtanut Bookbeatiin, olen oikeastaan löytänyt sovelluksen avulla lukemisen uudestaan, ja se on aikas huiman ihana juttu! Bookbeatista tänä vuonna luetuista parhaimpia olivat mielestäni Erling Kaggen Hiljaisuus, Saara Turusen Rakkaudenhirviö ja Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Myös Kimmo Ohtosen Karhu – voimaeläin äänikirja oli huippu, niin symppis! :)

  • Luulen, että monen kiireisen ihmisen arjessa juuri tällaisten ihanien apukeinojen avulla on helppo löytää takaisin kirjojen pariin. Kiitos mahtavista vinkeistä. Itse olen noista lukenut tuon Taivaslaulun (ihan perinteisesti kirjana) sekä seuraavana listalla on tuo Saara Turusen Rakkaudenhirviö. :) Pitää laittaa muutkin vinkkauksesi korvan taakse!

 • Virpi

  Pitkän pähkäilyn jälkeen innostuin äänikirjoista alkusyksystä ja nyt olenkin kuunnellut jo vaikka kuinka monta kirjaa. Aloitin myös tuosta Hintsan kirjasta (ihan ok), nyt on menossa John Williamsin Stoner, josta tykkään ihan hurjasti. Se on sellainen ns. vanha kunnon lukuromaani. Työmatkat sujuu ihan huomaamatta melkein säässä kun säässä, kun hyvä kirja tahdittaa askelia.

 • Äänikirjat ja podcastit ovat niin pelastus meille, joilla kuulokkeet (mutta ei kirja) kulkee aina mukana! :) Niitä on jotenkin rauhoittavampaa kuunnella kuin musiikkia vaikka Spotifystä. Toki esim. lenkillä on pakko kuunnella musiikkia ihan vain rytmin saadakseen. Tämä on vanha postaus ja löysin tänne Googlesta, niin kysyn nyt kuitenkin: mitä on tällä hetkellä kuuntelussa äänikirjoissa ja podcasteissa?

Related posts