12/12/17

Kun olet tietämättäsi tunnettu Kiinassa…

10 138

Eilen tapahtui jotakin niin hämmentävää, että on jaettava tarina teidänkin kanssanne… Olin tulossa illalla kotiin ja satuin samaan hissiin kotitalossani asuvan aasialaissyntyisen miehen kanssa. Olen törmännyt mieheen aiemminkin ja saanut selville, ettei hän puhu suomea ja että hän asuu ilmeisesti seinänaapurissani. No, tällä kertaa mies yhtäkkiä kysyi minulta pikkuruisessa hississä englanniksi, että “Anteeksi, mutta onko sinun nimesi muuten Jenni?” Hämmennyin kysymyksestä hieman, mutta vastasin tietenkin myöntävästi. Mutta mitä sen jälkeen seurasi, hämmensi vielä noin miljoonasti enemmän…

Mies kertoi englanniksi, että “Joo, tunnistin sinut, sillä olet tosi suosittu sellaisessa kiinalaisessa sosiaalisessa verkostossa.” Ilmeeni oli varmasti ikimuistoinen, kun mietin mielessäni, että anteeksi, mutta MITÄ?! Tyyppi jatkoi vielä, että “Olen nähnyt ovessasi sukunimesi ja nyt kun näin sinut, niin tajusin, että sinähän olet varmaankin juuri se Jenni Rotonen. Olet siellä tosi tunnettu!” Olin niin pöllämystynyt, etten oikein edes siinä hetkessä tajunnut kysyä mitään tarkentavia tietoja. Eli ilmeisesti olen tietämättäni tunnettu Kiinassa?

Mietin mielessäni, että kiinnostavaa tästä tekee se, että blogini on kuitenkin ensisijaisesti suomenkielinen eikä minulla käsittääkseni ole Instagramissakaan mitenkään erityisesti kiinalaisia seuraajia. Myöhemmin minua valistettiin, ettei sensuurisyistä IG edes toimi Kiinassa, joten eipä voisi oikein ollakaan. Heillä on jokin oma samantyyppinen WeChat-kanava.

Koska tämä kaikki oli hyvin hämmentävää, jaoin mystisen tarinan niin Snapchatissa kuin IG storyssanikin ja kyselin, että jos kuulijoissa sattuisi olemaan joku kiinalainen tai kiinantaitoinen henkilö, niin mieluusti saisi valistaa, mistä mahtaa olla kyse. Tällöin joku suomalainen tyttö kertoi, että hänelle on käynyt kerran samalla tavoin, vaikka ei olekaan bloggaaja. Hän oli jossakin Kiina-seminaarissa kertonut, kuinka oli matkustanut joskus 1200km matkan pummilla junan vessassa saadakseen jonkun bisnesdiilin Kiinassa. Tarina oli levinnyt kulovalkean tavoin Suomessa asuvien kiinalaisten keskuudessa ja sen jälkeen häntä oli vähän väliä pysäytelty kadulla, että hei oletko sinä se vessanainen? :D

Tämä tyttö oli myös tsekannut asiaa tuolta kiinalaisten omasta WeChatista ja saanut selville, että totta tosiaan joku ilmeisesti kääntää sinne minun blogitekstejäni! Ja lisäilee juttujen lomaan gif-animaatioita kuvastamaan reaktioitaan teksteistä. Olen sanaton. :D Nämä tuon suomalaistytön minulle IG:ssa lähettämät screenshotit ovat kuulemma 4 päivää sitten julkaissusta jutusta ja samassa yhteydessä fiilistellään myös jotakin suomalaista xylitol-hammastahnaa. Siitä minulla ei ole hajuakaan, onko noilla käännöksillä mitään tekemistä sen kanssa, mitä teksteissäni on oikeasti lukenut, mutta siis onhan tämä todella huvittavaa. Ja kaikkein käsittämättömintähän tässä on se, että asia ei edes tullut esiin ensimmäistä kertaa sosiaalisen median kautta, vaan selvisi minulle oman kotitaloni hississä satunnaisen kiinalaisen kanssa kohdatessa. Haha. Kaikkea sitä…

Tags:

Categorised in: Elämä

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts